Според независимия наблюдател Freedom House, свободата на интернет е в упадък за близо десетилетие.

На Запад това отразява както тревожно, така и по-положително развитие. Съществуват типове съдържание – екстремистки видеоклипове например или детска порнография -, които не трябва да могат да се разпространяват онлайн. Под постоянен обществен натиск Facebook, Google и другите платформи, които посредничат в отношенията ни с интернет, постепенно се преместиха, за да ги ограничат.

Но на места като Китай и Русия, уеб контролът е далеч по-агресивен. След възкачването на Си Дзинпин на власт през 2012 г. Китай засили репресиите си върху свободата в интернет, пресата и свободата на словото като цяло. VPN, които позволяват на потребителите да заобикалят Голямата защитна стена, са по-бавни и по-трудни за намиране, с дори някои посолства трудности при докладване.

Както казва Freedom House, крайната цел е да се упражни „държавен контрол върху интернет и социалните медии чрез цензура и активна манипулация“ и да „популяризира посланието на режима, като същевременно обърква потребителите с лъжи и фалшификати“.

Свобода в интернет: най-лошите нарушители

Китай

  • Блокирани са много сайтове / приложения, включително Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, WhatsApp, повечето услуги на Google
  • Китайски активисти получиха присъди до 11 години за пропагандиране на демокрацията онлайн

Иран

  • Съдебната власт и Корпусът на гвардейците на ислямската революция контролират повечето компании в технологичния сектор и цензурират новинарски сайтове и социални мрежи, които не се придържат към строги насоки за отразяване на политически събития
  • Наредили са на доставчиците на интернет услуги да предоставят на клиентите 50% отстъпка, ако използват одобрен от държавата стимул, предназначен за преместване на трафика към Националната информационна мрежа или „халал интернет“, за да може той да бъде наблюдаван и цензуриран

Турция

  • Свободата в мрежата в Турция рязко спадна през 2017 г.
  • Страната е класирана на върха за Цензура в Twitter, отправяне на 2000 заявки към Twitter за премахване на съдържание между 1 януари и 30 юни 2017 г. YouTube и Facebook също се нарушават многократно
  • Статиите в Уикипедия за участието на Турция в Сирия са блокирани
  • Извършени са мащабни арести за онлайн политическа реч

Технологично противоречие

Въпреки всичко това, тези режими, както повечето правителства, признават, че процъфтяващият технологичен сектор е ключът към стабилния икономически растеж.

Една технология, която получава устойчиви инвестиции, по-специално от Китай, е блокчейнът. Това е нещо като противоречие: блокчейн обикновено се разглежда като мощна сила за децентрализация на властта и минимизиране на държавния надзор.

Един от най-известните досега блокчейн проекти, Ethereum, заявява на уебсайта си, че позволява създаването на децентрализирани приложения, които „работят точно както е програмирано, без никаква възможност за престой, цензура, измама или намеса на трети страни“.

Технологията Blockchain се използва в хиляди проекти, някои със специфичен антицензурен фокус. Един пример е Zappl децентрализиран сайт за микроблогове, който може да се сравни с Twitter.

Има и Privatix, който работи по децентрализирана VPN мрежа от peer-to-peer блок, за да помогне на потребителите да избегнат националните защитни стени. Още по-амбициозен (и недвусмислено либертариански наклонен) е Substratum, който има за цел да „децентрализира изцяло интернет“, предоставяйки нецензурирано съдържание без нужда от VPN или Tor.

Съоснователят на Substratum Джъстин Таб е цитиран да казва: „Един ден американците може да се събудят и да осъзнаят, че не обичат големия брат да наблюдава през рамото им и корпорациите да проследяват всичко, което правят. И когато това се случи, Субстратът ще бъде там. “

Децентрализираната мрежа за новини са насочили вниманието си малко по-надолу. Те разработват децентрализирана платформа за новини, която ще използва блокчейна, за да проверява истории и да избягва цензурата, с крипто токени, стимулиращи общност от писатели и редактори. Свързах се с тях с няколко въпроса.

В: Как DNN ще използва блокчейн технологията, за да предотврати цензурата?

A: Блокчейнът е ключов компонент на инфраструктурата на DNN и ключов за противопоставянето на цензурата, тъй като по своята същност е имунизиран срещу подправяне. Всеки нов потребител, който допринася за блокчейн, като хоства майнер или възел, помага да се защитят данните в него, което прави количеството ресурси, необходими за хакването му, изключително високо.

В случая на DNN издателите могат да изпълняват възли, които хостват и доставят съдържанието на новини, до което потребителите имат достъп в среда на равнопоставени потребители. Дори ако правителството успее да изключи всички възли в своята юрисдикция, тези потребители могат просто да получат достъп до DNN, като преминат към възли другаде.

DNN използва блокчейна, за да създаде без доверие носител за одобрение на съдържанието на новини, като направи всяка част от процеса на публикуване прозрачна и съхранява съдържанието на всяка статия по географски разпределен начин. Това служи за създаване на публикационен поток, който включва читателя, рецензента / редактора и писателя по начин, който привежда в съответствие техните стимули, възнаграждава търсенето на факти, не се нуждае от централизиран надзор, устойчив е на цензура и позволява ясно разграничение между пристрастия и факти във всяка статия.

Като съхраняваме съдържанието на публикувани статии в блокчейна и правим препратки към тях в интелигентни договори на Ethereum, можем да гарантираме, че всяка статия е неизменна.

Блокчейнът на DNN също децентрализира правото да публикува съдържание. Няма нито един източник, който да контролира посланието и усещането на публикуваните произведения. Следователно DNN не може да бъде обвързан с някакви специални интереси или политически програми. Освен това не се надпреварва за значителна част от приходите от реклами.

В: Колко голям проблем е цензурата в медиите днес и защо е толкова важно да има съдържание, което да му се противопоставя?

A: Според организацията на Freedom House, две трети от потребителите на интернет в света живеят под правителствена цензура. Това е невероятно страшно.

Цензурата е реален проблем, който има последици, които отекват в цялата тъкан на обществото и създават изцяло други реалности за хората, живеещи под нея – Северна Корея е отличен пример.

Трябва да се противопоставим на цензурата и да постигнем ново ниво на прозрачност в новините, което ще направи път за по-демократична и по-свободомислеща преса и многолюдна. Идеята е, че ако разпространението на новини функционираше без централен орган, по-малко значение щеше да има медийните титани и би съществувала по-висока степен на автономност и независимост отдолу-нагоре, започвайки от журналисти и завършвайки до читателите.

Блокчейн срещу Xi

Това са мощни твърдения. Но е важно да запомните, че самият интернет беше рекламиран като демократизираща сила. В някои случаи – по време на Арабската пролет например – действително е действал като такъв. Но в много други авторитарните режими просто кооптираха интернет, използвайки го, за да упражняват дори по-голям контрол над своите граждани, отколкото биха могли преди. Ще направят ли същото с блокчейн? Greatfire.org предоставя различни решения на китайските мрежи за избягване на цензурата и е най-важният орган за режима на интернет контрол на страната. Зададох няколко въпроса на Чарли Смит (псевдоним), директор на организацията.

В: Предвиждате ли бъдеще с повече или по-малко цензура в Китай?

A: Краткосрочно, повече цензура, но дългосрочно, без цензура.

В: Смятате ли, че блокчейн технологията може да се използва за заобикаляне на цензурата в Китай?

A: Проповядваме многостранен подход към антицензурните решения за Китай. Необходими са много решения и ако са интегрирани, то още по-добре.

Въпреки огромния цензурен апарат, китайските власти са неразривно обвързани с глобалния интернет. Те и над 700 милиона китайски мрежови потребители разчитат на глобалния интернет по същия начин, както тези извън Китай разчитат на него. Обвързването на антицензурни решения с необходимите услуги, като банкиране и финанси, означава, че властите трябва да избират между парите и свободата на достъп до информация.

В крайна сметка всички знаем, че властите биха предпочели да прехвърлят средства към и от офшорните си сметки, вместо да изключат глобалния интернет, само защото някой е бил обиден от снимка на Мечо Пух.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me