Glassdoor, компания за преглед на работодатели, публикува доклад на 18 октомври, който показва впечатляващ ръст на отварянето на работни места, свързани с блокчейн тази година, като обявите за работа предлагат средна заплата 61,8% по-висока от американската. Докладът също така установява, че работодателите търсят предимно експерти по темата, предимно софтуерни инженери и програмисти, а не традиционни финансови роли, като инвестиционни анализатори или търговци.

Независимо от управляващата несигурност относно криптовалутното пространство, която произтича главно от регулаторните кризи и екстремната нестабилност на цените на повечето крипто активи, дългосрочните тенденции са склонни да сочат към добре утвърден зараждащ се пазар, който също остава да се види.

The доклад публикуван от Glassdoor Blog за икономически изследвания на 18 октомври, озаглавен „Възходът на биткойни и блокчейн: нарастващо търсене на талант“, се основава на голяма извадка от онлайн обяви за работа от Glassdoor и има за цел да оцени как функционира пазарът на работни места в блокчейн в момента, в сравнение с миналата година.

Проучването отчита 1775 работни места, свързани с блокчейн, само в САЩ, за разлика от само 446 подобни обяви през 2017 г. Това представлява впечатляващо увеличение от 300%.

Всъщност постоянният растеж в търсенето на работодатели от професионалисти в космоса, въпреки продължаващия спад в оценката на повечето криптовалути, предполага, че работодателите правят дългосрочни инвестиции и че те остават уверени, когато става въпрос за тази зараждаща се пазарна възможност.

Откриване на работни места

Независимо дали е в САЩ или по света, изследването съобщава, че повечето работни места се намират в големи финансови и технологични центрове. Всъщност топ 15 на столичните райони в САЩ представляват 79% от общия брой работа, свързана с блокчейн списъци, като Ню Йорк и Сан Франциско представляват съответно 24% и 21%. Сан Хосе, Чикаго и Сиатъл (съответно 6%, 5% и 4%) затварят списъка с 5-те най-големи града в САЩ за работни места, свързани с блокчейн.

Извън САЩ Лондон, Сингапур, Торонто, Хонконг и Берлин (съответно 16%, 7%, 7%, 6%, 4%) са първите пет града по отношение на изброените работни места, свързани с блокчейн, общо 488 от 1,218 обяви, намерени от Glassdoor.

Разпределение на ролите

Инженерните, техническите и научните роли представляват лъвския дял с 55% от списъците. Тези технически роли са съсредоточени главно върху софтуерното инженерство, разработката отпред / отзад и технологичната архитектура.

От друга страна, изследването припомня един по-стар доклад публикувано от Glassdoor, в което се твърди, че е подкрепена с данни констатация, която показва, че когато технологичните стартиращи предприятия се увеличат, нараства и тяхното търсене на нетехнологични позиции. Искът е в съответствие с настоящите отчетени резултати, като отворите за мениджър за връзки с анализатори са общо 5% от листингите, продуктов мениджър с 4% и анализатор на риска 3%.

Друга интересна констатация, подкрепена от данните от доклада, е, че най-добрите работодатели в космоса са новосъздадени, а не големи технологични компании. Всъщност ConsenSys, стартиращо предприятие с по-малко от 1000 служители, има 214 обяви, свързани с блокчейн, колкото IBM, който вече има над 300 000 служители. Coinbase, Figure, Oracle и Kraken също са сред най-добрите работодатели, наемащи позиции, свързани с блокчейн.

Липсата на традиционни финансови роли е още една интересна констатация от проучването. Тъй като докладът гласи:

„Изненадващо, по-традиционните финансови роли като търговци и инвестиционни анализатори не присъстват в топ 15 професии – може би сочещи към фокус върху нефинансовите приложения на блокчейн технологиите или колебанието на по-традиционните институционални инвеститори да проникнат в криптовалутното пространство . “

Блокчейн работни места плащат 61,8% повече от националната средна заплата в САЩ

Използвайки разработен вътрешно инструмент за числена симулация, данните на Glassdoor показват средна основна заплата от 84 884 долара годишно за списъци, свързани с блокчейн. Това е 61,8% по-високо от средната заплата в САЩ от 52 461 долара. Същите данни обаче показват широко разпространение със заплати, вариращи от 36 046 до 223 667 долара.

Разпределението на работните места, което е главно в градовете с високи разходи за живот като Сан Франциско или Ню Йорк, може да е причината за високите средни заплати в отвори, свързани с блокчейн. Освен това фактът, че повечето позиции изискват специалисти по темата и специализирани инженери, подтиква работодателите да предлагат солидни заплати, за да привлекат таланти.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me