„Вашият мобилен телефон трябва да е безплатен.“ Това бяха думите на Ерик Шмид още през 2006 г., който беше главен изпълнителен директор на Google. Но близо 12 години по-късно Google не е осъществил това и няма индикации, че те също планират скоро.

Въпреки това, първата в света децентрализирана компания за мобилни телекомуникации се стреми да революционизира мобилната индустрия с технологията на блокчейн и да направи нещата стъпка по-далеч, отколкото дори Шмид е предполагал.

Ранната визия на Google за мобилни телефони, субсидирани от реклама

Шмит направи забележката по-горе през 2006 г. Интервю на Ройтерс след реч в Станфордския университет. По време на това интервю той изложи своята визия за бъдещето, в което мобилните телефони могат да бъдат безплатни за тези, които приемат целеви форми на реклама.

Шмид прогнозира, че потребителите ще прекарват до 10 часа на ден, изпращайки текстови съобщения, разговори и използване на мрежата на мобилни телефони, тъй като те стават по-скоро като преносими компютри, поради което превръщайки рекламата в жизнеспособна форма на субсидия.

Той също така заяви, че Google не планира сам да раздава телефони, нито е бил наясно с каквито и да било планове от партньори като Nokia, Motorola и Vodaphone. Знаем обаче, че Google експериментира с доставянето на текст, изображения на марки и видеоклипове на мобилни телефони с малък екран по това време и 2007 статия показва, че предложенията, субсидирани от реклама, определено се разглеждат.

Ясно е, че Schmidt и Google имаха страхотна визия за бъдещето на използването на мобилни телефони, като се има предвид, че едва стартирането на iPhone на Apple през 2007 г. смартфоните попаднаха в основния поток.

Бързо напред 12 години

… И до днес Google е огромен играч в мобилната индустрия. Те имат своя собствена серия „Pixel“ от първокласни смартфони и са разработчици на Android, широко използваната мобилна операционна система, която съдържа Google Play Store – популярен пазар за приложения за Android, музика, игри, книги и т.н..

На всичкото отгоре те доминират на пазара за мобилна реклама заедно с Facebook, с грубо 60% от рекламата за приложение харчене за Google или Facebook. Предполага се, че изключително доходоносното мобилно рекламиране ще представлява 75% от всички разходи за дигитални реклами в САЩ през 2018 г..

Телекомуникационната индустрия непрекъснато се разраства през последното десетилетие, превръщайки се в една от най-големите индустрии в света с над 6 трилиона долара годишни приходи. Големите организации контролират значителна част от телекомуникационния пазар, като потребителите са обвързани с месечни такси, прекомерни разходи за роуминг и ненужни ограничения на данните.

Тъй като приходите от мобилни реклами надхвърлят разходите за гласови услуги и услуги за данни, възможно е визията на Schmidt да се превърне в реалност. Но настоящото създаване на големи корпорации, контролиращи по-голямата част от телекомуникациите и мобилната реклама, доведе до загуба на крайните потребители. Време е тези индустрии да бъдат прекъснати и има една нова технология, която изглежда има навик да позволява това, разбира се, блокчейн технология.

Решенията blockchain технология довеждат до телекомуникационната индустрия

Днес в обращение има повече от 8 милиарда смартфона с почти 5 милиарда потребители на смартфони по целия свят, които използват глас, текст и данни. Потребителите на мобилни устройства в САЩ гледат своите телефони повече от 9 милиарда пъти на ден, като проникването на смартфони нараства по-бързо от всякога.

Необходимостта от по-надеждни и по-добри услуги натоварва капиталовите разходи, тъй като много процеси се извършват ръчно и създаването на нова инфраструктура е скъпо. Технологията Blockchain има потенциала да донесе много решения за индустрията, включително:

  • Откриване на измами & управление на идентичността – Измамата струва на индустрията 38 милиарда долара годишно. Блокчейн и интелигентните договори могат да се използват за установяване на доверие между мрежата и потребителя.
  • Намаляване на разходите – Превозвачите могат да използват блокчейн за автоматизиране на функции като роуминг, без да е необходимо трети страни да валидират правата за роуминг или да проверяват самоличността си.
  • Активиране на микро транзакции – Криптовалутите позволяват незабавни плащания от всякакъв размер с ниски такси за транзакции. Това изрязва посредниците като банки и процесори на кредитни карти.
  • Опростяване на мобилната реклама – Blockchain може да се използва за изрязване на посредници и да даде възможност на рекламодателите да плащат на мобилни потребители директно за преглед на реклами.

Безплатен мобилен глас и данни по целия свят

Тъй като блокчейнът е настроен да наруши телекомуникационната индустрия, една компания се стреми да го използва, за да върне мощността на потребителя. Mobilink, първият децентрализиран доставчик на мобилни услуги, предлага на своите потребители „безплатен неограничен мобилен глас и данни по целия свят“, като използва приходи от мобилна реклама, за да плати за мобилни услуги.

Въпреки че те може да не предлагат безплатни мобилни телефони, както Ерик Шмид е планирал през 2006 г., те планират да преразпределят приходите от реклами обратно в мрежата Mobilink-мрежа чрез Mobilink-Coins, след като разходите за мобилни услуги бъдат покрити. С прогнозирани приходи от споделяне на печалба от $ 40 или повече на месец за активни притежатели на Mobilink-SIM карти, потребителите могат да покрият разходите по договор само за телефон или да спестят и да си купят телефон направо.

Притежателите на SIM на Mobilink не трябва да отговарят на изискванията за гледане на реклами, за да се класират за безплатната услуга и няма допълнителни реклами от това, което потребителите на смартфони вече виждат, когато използват приложения, търсачки и сайтове за видеоклипове.

Свързах се с Mobilink и те бяха повече от щастливи да отговорят на няколко въпроса:

В: Безплатният глас и данни само в световен мащаб със сигурност биха привлекли много клиенти в Mobilink, което кара вашето решение да споделяте приходи и с потребителите?

A: Рекламните компании и рекламните агенции използват телекомуникационните компании като средство за излъчване на реклами в интернет и потребителите получават и виждат реклами в много различни формати. Тъй като потребителите в крайна сметка също ще станат потребители, смятаме, че е справедливо част от тези приходи да се споделят с потребителите. Искаме да научим хората как всъщност работи телекомът и искаме да върнем част от силата на хората, като дадем възможност на потребителите да участват в част от телекомуникационната и излъчващата екосистема.

В: Как смятате, че големите компании, които доминират в голяма част от телекомуникационната и мобилната рекламна индустрия, ще реагират на това прекъсване?

A: Бизнес моделът прави комплименти както на телекомуникационните компании, така и на рекламните компании и в резултат това ще доведе до повече бизнес и приходи. Телекомуникационните компании ще се възползват от по-голямото използване на телеком от потребителите на техните мобилни устройства, поради което ще се генерират повече приходи от телекомуникации. Рекламните компании и рекламните агенции ще излъчват по-ефективно с по-висок процент на конверсия, поради което това също ще повиши приходите им от реклами, а клиентите им ще видят по-добри резултати.

Изглежда, че мобилните телефони, субсидирани от реклама, сега най-накрая се превръщат в реалност, дори ако това е 12 години след като Ерик Шмид ги е замислил за първи път, а не Google го прави. С все по-взаимосвързания и глобализиран свят премахването на таксите за роуминг от Mobilink и създаването на глобална SIM карта дойде точно в точното време. Блокчейнът продължава да нарушава много индустрии и в този случай изглежда да донесе значителни ползи за потребителите.