Монтирането на схеми за помпа и изхвърляне, измама на инвеститори в криптовалута с фалшиви присвояване, фалшиви твърдения и подвеждащи твърдения, всички са сред списъка с действия, за които се подозира, че е извършен Езекиел Озбърн. Това обаче изглежда не му попречи не само да се измъкне, но и да стигне до корицата на Forbes Middle East. Кой е Езекиел Озбърн? Ето по-отблизо.

Интервюто с Khaleej Times

В статия, публикувана на 8 октомври от Khaleej Times под заглавието „The Blockchain boom!“ Озбърн изрази интереса си към създаване на бизнеса на компанията си „Lightspeed Tech“ в региона MENA (Близкия изток и Северна Африка).

Той описа мисията на Lightspeed Tech като:

„Посветена на зреенето на регионалния технологичен пазар чрез разрушителни решения и иновации“.

„Интервюиращият“ нарисува словна картина на Осборн като тъп и остроумен предприемач, „с личност, по-голяма от живота“. Човек, който възприема предизвикателствата, които животът е поставил пред него и ги е превърнал в катализатор за неговия блестящ успех.

Статията продължава и за похвала на деловия нюх на Озбърн, работната етика и как той се откроява сред бизнесмените, като не става жертва на разсейки, с които се борят връстниците му. Това беше дълго есе за самохвала, клиширани идиоматични изрази, необосновани твърдения и непроверени факти.

Озбърн описа „Lightspeed Tech“ като насочена към „преодоляване на разликата между незрели пазари и криптовалути, като предоставя опции и ключови инструменти на потребителите и инвеститорите“.

Твърдението твърде много обаче беше твърдение, което той направи за връзката си с Monero.

По собствените думи на Озбърн той казва:

„2014 г. отбеляза нашия етап, когато станах член-основател на Monero – анонимна криптовалута в топ 10 на цифровите валути в света.“

През същата 2014 г. Озбърн също така създава Lightspeed Launch, уеб табло за управление и система за мониторинг, която ICO използват, за да извършват краудфандингови плащания и да управляват своите краудфандингови продажби. Озбърн каза:

„През тази година направихме около 87 милиона долара от нещо, което направихме, седнали около масата, със седем други души. Това преживяване отвори ума за целия децентрализиран аспект на Blockchain. “

Всъщност нито едно от тези твърдения не е вярно. И никой интервюиращ не е провел интервюто. Очевидно статията е със спонсорирано съдържание, най-вероятно е написана от самия Озбърн.

Въпреки това, да видите един от най-големите, най-старите и най-достоверните ежедневни новинарски издания в ОАЕ с невярна и подвеждаща информация без минимална проверка на фактите, е доста удивително.

Обложката на Forbes ME

Blokt беше по-изненадан и от факта, че Osborne е включен в корицата на Forbes и получава интервю за специалното издание на Forbes за Близкия изток с Claudine Coletti, изпълнителен редактор за специални издания, корпоративно и търговско съдържание в Forbes Middle East.

Отново, и в това интервю Озбърн беше изобразен като основател на компания за технологични разработки („Lightspeed Tech“) човек, който е спечелил богатство при създаването и търговията с криптовалути, както и технически интелигентно изграждане на решение за „помощ на други инвеститори да се обърнат техните монети в брой. “

Интервюто този път твърди личното му богатство от около 200 милиона долара и че той е основал Lightspeed Tech през 2015 година.

Озбърн разкри, че следващият му проект ще бъде:

„Съвместима с Shariah Blockchain инвестиционна банка и криптообмен в партньорство с Европейска банка и Швейцарската национална банка като нейна централна банка.“

Той добавя, като казва:

„Разглеждаме въвеждането на спазването на Шариата в европейската / швейцарската банкова система, след което имаме защитена криптова борса за активи на ценни книжа за STO.“

Интервюто отива по-далеч, като похвали невероятното и нестандартно пътешествие на Озбърн, отпадащ от гимназията от Ипсуич Австралия, който се бори в миналото, докато не се натъкне на биткойн, който той купи на около $ 37. Той също така твърди, че е започнал първия си бизнес, организирайки и извършвайки поддръжка за агенти по недвижими имоти.

Озбърн за пореден път твърди, че е съосновател на Monero. И все пак този път той беше по-предпазлив с думите си.

„Monero беше създаден с още шест души“, каза той.

„Две са публични, останалите четири не знам, не бих знал кои са.“

Ръководител на проекта и отговор на съосновател на Monero

Рикардо Спани, член-основател на Monero, туитна изненадата си да види човек, който никога не е чувал да твърди, че е свързан по някакъв начин с основния екип, който пусна Monero под всякаква форма и по всяко време.

PSA: Ezekiel Osborne не е един от първоначалните членове на основния екип на Monero, които са започнали ръководството на Monero, базирано на общността, нито е ПОСТОЯЛ по какъвто и да е начин с Monero. До днес никой от нас дори никога не беше чувал за него!

cc @ForbesME @ClaudineColetti @patron_io pic.twitter.com/u2t5Hp2EoO

– Рикардо Спани (@fluffypony) 26 октомври 2018 г.

Същите твърдения, че сте член на учредителния екип на Monero, бяха преиздадени от PATRON, който обяви в среден пост (изтрит до момента, в който публикувахме доклада за разследването) ангажиране на Osborne като член на борда. Публикацията в блога гласи:

Ezekiel Osborne, екип на Monero Core, съосновател […] ще се присъедини към екипа на PATRON като основен член за развитието на платформата PATRON и развитието на бизнеса.

Публикацията продължава, като докладва:

“Г-н. Озбърн е член-основател на Monero, като допринася в областта на развитието и проникването. Притежава високи умения в технологиите за развитие и развитието на бизнеса. “

Озбърн беше цитиран да коментира наемането, като каза:

„За мен е чест да бъда част от екипа на PATRON. Пътната карта на PATRON е много обещаваща и има страхотна основа и невероятен екип, който не може да бъде победен от другите. […] Благодарен съм, че ми се предостави чудесна възможност да предоставя ресурсите си на неговия екип, който вече има редица предимства. “

Друго възможно участие на Осборн

Blokt проведе задълбочено онлайн разследване на Ezekiel Osborne, само за да разбере по-фрапиращи твърдения за това как е успял да увеличи богатството си в крипто пространството.

Всъщност открихме портал в Twitter под името Zeke ‘Echelon’ Exposed, Zeke Echelon е псевдонимът, за който се твърди, че се използва от Ezekiel Osborne. Приликата между снимките, представени в Khaleej Times и Forbes с обложката на Twitter, е поразителна.

Освен това изглежда, че „Zeke“ се използва за публикуване на видео измами на живо и обявяване на схеми за помпа и изхвърляне чрез телеграм канали. Той твърди, че е изтрил своя Twitter след окончателно излизане. Redditor докладва че потребителят е успял да поеме акаунта в Twitter, след като Osborne е направил нов под псевдо „Satoshi Gun“ (twitter.com/SatoshisShotgun също е изтрит от времето на пресата).

Вписването в Reddit гласи:

„Редактиране: Zeke направи нов Twitter за продължаване на измами – twitter.com/SatoshisShotgun“

Двама души водеха Р&D измама в Twitter. Ezekiel John Osborne (Twitter беше @ZekeEchelon – от Австралия) и Alan Nguyen (от Maryland @AlanEchelon […]). Алън помогна да координира измамата с Езекиел. Както знаем, ще бъде трудно да накараме някой да бъде отговорен в Австралия, но Алън Нгуен от Мериленд може да е добър първи избор […] Зик бързо изтри своя Twitter след окончателното си излизане, но някой успя да открадне името му в Twitter, за да разкрие него twitter.com/zekeechelon. Ако някой е в Австралия и знае как да се запознае с властите, можете да намерите много от личната му информация на тази страница в Twitter: ([email protected][email protected][email protected] ). Зик се правеше на „Мениджър на частното богатство“, но екранните капачки на имейла му показват, че той е строителен работник.

Освен това не успяхме да намерим нито един бизнес, работещ в Близкия изток или където и да било другаде по света, под името „Lightspeed Tech“.

Единственият онлайн ресурс, който открихме и който може да се отнася до „Lightspeed Tech“, посочен от Khaleej Times и Forbes, бяха следните уебсайтове:

https://www.lightspeedtech.io/

http://lightspeedfirm.com/

И двата уебсайта разполагат със статични изображения и минимално съдържание, като според съобщенията светлината скоро ще бъде пусната, а lightspeed.io споменава скоро нов сайт.

Освен това уебсайтовете са създадени през октомври 2018 г. според надежден източник за сигурно търсене на име на домейн. В интернет не бяха открити следи от някакъв проект, сътрудничество, кръг за набиране на средства, финансови данни или дори хора, участващи или работещи в Lightspeed Tech, с изключение на съобщение за пресата, вероятно направено от самия Осборн и публикувано от ABNewswire.

Последният беше преиздаден от шепа други уебсайтове и най-вероятно беше спонсорирана статия, платена от самия Озбърн.

Всъщност колкото по-дълбоко се задълбочаваме в тази причудлива история, толкова по-подозрително става и колкото повече червен флаг се издига. Като е така, може би сме свидетели на един от най-успешните изходи на измамници и схеми за пране на пари през последните години. Или някакъв вид конспирация срещу човек, който наистина е съосновател на Monero, е помогнал да се стартират бизнеси, за които никой никога не е чувал или е притежавал техните записи, и ще стартира компания, съвместима с шариата, Blockchain finTech.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me