Блокчейн технологията продължава да узрява. Въпреки отрицателното движение на цените, световните сили положително изместиха настроенията си към пазара на криптовалути. Много държави проучват допълнително този нов дигитален пейзаж и разработват законодателни рамки. Глобалният консенсус изглежда ясен: иновации с блокчейн или изоставане от останалия свят.

По-специално, Китай се доказва като лидер в областта на цифровите валути. Страната вече е натрупала превъзходна мощност за добив за няколко блокчейна и страната продължава да увеличава своя почти мажоритарен дял на крипто пазара. Дори когато правителството забрани всички първоначални предложения за монети (ICO) и търговия с криптовалута в края на 2017 г., разработчиците продължават да въвеждат иновативни блокчейн приложения.

Крипто е всичко друго, но не и мъртво в Китай. Всъщност духовете са много в изграждането на процъфтяваща икономика, която ще наруши финансовия сектор. Нека да разгледаме как Китай е направил своя отпечатък в криптовалутната индустрия от самото си създаване.

Миналото: възвишен връх до разочароващо корито

Преди забраната за ICO и търговията, състояла се на 4 септември 2017 г., Китай имаше един от най-големите обеми на крипто търговия в света. Непосредственият интерес на криптовалутата в най-многолюдната държава в света говори много за потенциала на технологията. Докато мнозина твърдяха, че репресиите са се случили, за да може правителството да проучи пране на пари или други незаконни дейности, доказателствата сочат към по-нюансирано заключение: политическите и икономическите сили на Китай, които искаха контрол над тази мощна нова технология.

Отвън изглеждаше, че Китай е антикрипто и анти-блокчейн. Но зад кулисите крипто компаниите в Китай продължиха да работят. Всъщност китайските крипто борси процъфтяват след забраната на ICO.

Две основни борси (Huobi и OKEx) мигрираха към Хонг Конг – зона, свободна от икономическите ограничения на континента – за обслужване на китайски инвеститори и международни търговци. В рамките на седмици след преместването си тези крипто борси преживяха a масивен скок в дневния обем и търсене на търговия.

Местните жители продължиха да инвестират в базирани в Китай криптовалути, а интересът на предприятията скочи. Китайското правителство възложи по-задълбочено проучване на проекти и създаде екипи за оценка на тази нова индустрия, за която се твърди, че нарушава финансовия сектор.

Въпреки репресиите, интересът към блокчейн технологията и криптовалутата сред гражданите никога не е преставал; ако нещо избухна.

Настоящето: Разширяване и прогресия

Китай сега има един от най-големите дялове на базирани на блокчейн стартиращи компании, миньори и криптовалутни ферми в света. Китай не само грабна вниманието само на крипто ентусиастите, но и на широката общественост. Миналия май президентът Си Дзинпин направи публично съобщение за важността на провеждането на технологични изследвания. Президентът Си декларира, че блокчейн технологиите, изкуственият интелект и Интернет на нещата (IoT) променят глобалната икономическа структура.

Едновременно с това Xiong’An Global Blockchain Innovation Fund, подкрепен от местното правителство, започна да предлага 1,6 милиарда долара (10 милиарда юана) към китайски блокчейн стартиращи компании. Съобщението се състоя по време на откриването на индустриалния парк Hangzhou Blockchain, който ще служи като инкубационен център за тези стартиращи компании. Ханджоу се превърна в един от най-добрите финтех центрове в Китай и е основната причина, поради която MOAC реши да разположи нашите Blockchain Application Center там.

По същия начин провинция Хайнан се превърна във водеща зона за инвестиции в блокчейн и финтех, както и за инкубация на проекти. С надеждата да развие икономиката на провинция Хайнан, районът изследва икономическото развитие и реформира индустриалните структури от създаването на зона за свободна търговия. MOAC наскоро взе участие в срещата на високо равнище за иновации на Fintech, проведена в Хайнан този месец. На двудневната среща на върха участваха световноизвестни водещи лектори, дискусии на изпълнителния панел и поредица от инкубации на водещи блокчейн изследователски институти и финтех компании.

Докато тези два основни центъра са изиграли огромна роля в мащабирането на блокчейн стартиращи компании, истинската иновация се крие в разширяването на индустрията сред населението. Телекомуникационният гигант China Mobile видя потенциала в това да покаже на ежедневните потребители стойността на блокчейна. В партньорство с MOAC, звеното на Internet of Things на компанията е разработило пречиствател на вода с вграден изчислителен чип и IoT модул. В зависимост от това колко дълго и колко често потребителите използват продукта, те могат да спечелят блокчейн токен в замяна на своите данни. Целта на този тип система за стимулиране е да направи блокчейн свързана със средния човек, който не прекарва непременно времето си в търговия с криптовалути.

Пречиствателят на вода е само едно от малкото потребителски приложения, отпечатващи се в Китай като блокчейн приложение за масово приемане. Случаите на употреба са безкрайни, тъй като видяхме, че нашите приложения подобряват новите продажби на дребно, управлението на веригата за доставки, борбата с фалшифицирането, проследяването и др. Универсалността на криптовалутите е това, което привлича вниманието на обществеността и с основателна причина.

Бъдещето: дългосрочен план и господство на пазара

Миналата година Китайската народна банка издаде a дългосрочен план фокусирайки стратегията си върху напредъка на финансовата индустрия чрез разработване на технологии като блокчейн и AI. Този план показва общия интерес от участието на правителството в цифровата валута и неговия тласък за правилата за ценни книжа в блокчейн. Въпреки че китайското правителство иска да остане в челните редици на развитието на блокчейн, те активно подкрепят собствените китайски платформи за криптовалута и интелигентни договори.

С течение на времето ще продължим да виждаме китайските власти да поддържат контрол над блокчейна и да насърчават иновациите чрез свои собствени инициативи. Смята се, че Китайският център за развитие на информационната индустрия издава национален стандарт за блокчейн в края на годината, което ще бъде интересно да се види къде компаниите ще трябва да се адаптират към следващата. С страна, която толкова силно инвестира в бъдещето на блокчейн, няма да е необичайно да видим иновации и широко приемане, излизащи от Китай. Докато Западните държави бавно приемат, повлияни от старите пазари и бюрократичните системи, няма да е необичайно да видим, че възникващият пазар на Китай доказва, че дългосрочната, фокусирана върху бъдещето визия ще властва в технологичния свят.

Заключение:

За да разберем по-добре иновациите в технологията на блокчейн в Китай, трябва да направим преглед на растежа, който се натрупва през годините. Въпреки че правителството не улесни процеса за индустрията, вълнението остава, докато хората продължават да настояват за широко приемане. С блокчейн инкубаторите в Хонг Конг, Ханджоу и Хайнан Китай със сигурност ще продължи своето участие и отдаденост в криптопространството.

Тъй като с течение на времето започваме да виждаме повече случаи на използване на блокчейн технология, която оптимизира IoT, традиционните големи данни, изчислителните облаци и изкуствения интелект, ние също ще започнем да виждаме как хората получават по-добро разбиране за технологията. Популярността на тези нововъзникващи технологии сред китайските граждани привлича вниманието на останалия свят. Тук ще станем свидетели на гъвкавостта и случаите на използване на криптовалути. Нарастващият дял на Китай в крипто току-що е започнал и скоро няма да отстъпи.