Йохан Шнайдер-Аман. Източник: shutterstock.comЙохан Шнайдер-Аман. Източник: shutterstock.com

Йохан Н. Шнайдер-Аман, ръководител на Федералния отдел по икономически въпроси, образование и изследвания на Швейцария, потвърди убеждението си, че блокчейн технологията е тук, за да остане.

Говорейки в конференцията на Crypto Valley в Цуг на 21 юни, Шнайдер-Аман се обърна към присъстващите, цитирайки „Животът наказва онези, които идват късно“ на Михаил Горбачов.

Той каза, че значението на думите на Горбачов се отнася за блокчейн технологията, подтиквайки своите връстници да продължат да водят пътя към приемане, интегриране и насърчаване на инициативи за блокчейн да се развиват под знамето на страната.

Шнайдер-Аман подкрепи твърдението си, като се позова на изобретението в глобалната мрежа. Той подчерта, че докато визията на Тим Бърнърс-Лий стартира в ЦЕРН в Женева, САЩ в крайна сметка са Eldorado на базираните в интернет компании, които видяха блестящи корпорации като eBay и Amazon да се появят и да се издигнат до планетарен успех.

„Нека този път се справим по-добре“, каза той. След това той предложи създаването на атрактивни условия, които да помогнат за изграждането на подходяща среда за бизнес и инвеститори да процъфтяват.

Говорейки обаче за нарастващите опасения около измами и хакове в криптопространството като цяло, Schneider-Ammann акцентира върху необходимостта от предотвратяване на злоупотреби, които да се случват подредено, като същевременно предоставя правни насоки и сигурност на бизнеса.

Защита на инициативи и потребители и катализиране на масовото осиновяване

Говорейки за стъпките, предприети на държавно ниво за защита както на технологиите, така и на потребителите, Шнайдер-Аман припомни, че федералното правителство стартира „Работна група за блокчейн“, за да засили регулаторните мерки около първоначалните предложения за монети. Всъщност, Ройтерс съобщи миналия януари, че тази междуведомствена работна група поставя под контрол методите за масово финансиране чрез ICO и трябва да докладва на правителството за своите констатации до края на 2018 г..

Той последва от твърдението, че хората обикновено забравят как сектори като високотехнологичната индустрия и фармацевтиката, които превръщат Швейцария в световен лидер, някога са започнали като „неизвестни технологии и услуги“, точно като блокчейн.

Швейцарски флаг на фона на биткойн. Източник: shutterstock.comШвейцарски флаг на фона на биткойн. Източник: shutterstock.com

Той добави, че въпреки че никой няма да може да прогнозира до каква степен ще растат блокчейн компаниите, почти всички са съгласни, че блокчейнът ще „проникне в цялата ни икономика“.

Говорейки за предизвикателствата пред по-широкото възприемане на технологията, той предложи да се ангажира с по-голяма аудитория, да се успокоят страховете им от технологичното бъдеще, да ги вдъхнови и убеди в възможностите, които тя може да предложи.

Той каза:

„Решаващият фактор тук е образованието и научните изследвания. […] Трябва да поставим още по-голям акцент върху дигитализацията и технологиите в училищата. Имаме нужда от повече ИТ специалисти, да не говорим за Blockchain експерти. И се нуждаем от повече изследователски проекти и професорска професия в тази област. “

Шнайдер-Аман завърши речта си, като поздрави целия град Цуг, че се превърна в глобален финтех център, като в същото време прикани всички да участват в оформянето на този нов свят с „оптимизъм и смелост“, но в същото време „предпазливост и внимание“.

Цуг, крипто небе в епицентъра на финансовата революция

Изглед към града от езерото Цуг. Град Цуг е столицата на швейцарския кантон Цуг. Източник: shutterstock.comИзглед към града от езерото Цуг. Град Цуг е столицата на швейцарския кантон Цуг. Източник: shutterstock.com

Всъщност Кантон Цуг си изгради репутация през последните години като „крипто долина“, благодарение на либералната и благоприятна за бизнеса регулаторна рамка около проекти, базирани на блокчейн. Това помогна за привличането на десетки блокчейн начинания, включително Ethereum, Xapo, ShapeShift, ConsenSys, Tezos, наред с много други, като докладвано от Асоциацията на Crypto Valley.

Освен това, първият път, когато криптовалута е приета на държавно ниво, е когато Zug обяви общината приемане на биткойн плащания за държавни услуги още през 2016 г. Освен това малкият град има си сътрудничи с uPort още през ноември 2017 г. за стартиране на платформа за регистрация на eID на местни жители в Ethereum, даваща възможност на държавни електронни услуги като предоставяне на доказателство за пребиваване и онлайн гласуване. Всъщност, от 25 юни до 1 юли, жителите на Цуг ще изпитат първото общинско гласувано блокчейн гласуване в Швейцария, тъй като съобщава местна медия.