SEC ICO блокчейн

От първоначалната монета, предлагаща лудост от 2107 г., Комисията за ценни книжа и борси (SEC) активно прилага кампанията си, насочена към подозрителни ICO, докато междувременно се опитва да обучи инвеститорите и да им помогне да се ориентират в новосъздадената сфера на кибер-финансирането. „Бюлетин за инвеститорите“ е предоставено на разположение от юли 2017 г., където SEC обхваща темата от различни аспекти, вариращи от технологичния аспект на блокчейн и криптовалутите до ключовите моменти, които трябва да се вземат предвид при определяне дали да се участва в оферта или не.

По-рано този месец SEC стартира уебсайт на ICO което имитира фалшиво предлагане на жетони, за да подчертае лекотата, с която могат да се провеждат такива схеми. Предложението изглежда легитимно и дори функции стандартна бяла книга, фалшиви свидетелства и препоръки на знаменитости.

След като „Купете монети сега!“ бутонът е щракнат, уебсайтът пренасочва браузъра към инструменти за обучение на инвеститори и съвети за това как да откриете измами и как да инвестирате отговорно, като същевременно оставите здравия разум и критичното мислене да надделеят над обещанията за гарантирана възвръщаемост и други заблуждаващи примамки.

Името на уебсайта, Howey Coins, е езикова препратка към теста на Howey, който се използва, за да се определи дали дадена транзакция е „инвестиционен договор“ и де факто се счита за предложение за сигурност съгласно Закона за ценните книжа от 1933 г. и борсата за ценни книжа Акт от 1934г.

Коментирайки инициативата, Джей Клейтън, председател на SEC, каза в съобщение за пресата публикувано на 16 май след стартирането на уебсайта:

„Бързият растеж на пазара на„ ICO “и широкото му популяризиране като нова възможност за инвестиции осигуриха плодородна почва за лоши актьори да се възползват от нашите инвеститори от Главната улица.“

Той продължи да обяснява:

„Ние възприемаме нови технологии, но също така искаме инвеститорите да видят как изглежда измамата, затова изградихме този образователен сайт с много от класическите предупредителни признаци за измама.“

Съвсем наскоро SEC публикува съобщение за пресата на 29 май относно осигуряването на съдебна заповед за спиране на измамна текуща ICO кампания, която до момента е събрала успешно 21 милиона долара. В прессъобщението се посочва, че съдебното разпореждане е одобрило незабавно замразяване на активи на Titanium Blockchain Infrastructure Services, обвиняемата фирма. Към момента на пресата уебсайтът на компанията все още не е премахнат.

SEC Vs. Titanium Blockchain Infrastructure Services, Inc., Et Al.

The съобщения за пресата че SEC е обвинила Майкъл Алън Стоули (известен като Майкъл Столер), автоматично провъзгласен за „евангелизатор на блокчейн“, на неправомерни твърдения. Ищецът установява, че Stollaire е излъгал за предполагаеми бизнес отношения с множество големи корпорации, включително PayPal и Verizon. Всъщност на 22 май SEC подаде жалба до федерален окръжен съд в Лос Анджелис, Калифорния, като предостави доказателства, че уебсайтът на Titanium съдържа измислени показания от корпоративни клиенти и необосновани твърдения на самия Stollaire за връзки с тези клиенти.

Робърт А. Коен, началник на кибер звеното на отдела за изпълнение на SEC, бе цитиран в прессъобщението, в което се твърди:

 „Това ICO се основава на маркетингов блиц в социалните медии, който твърди, че е заблудил инвеститорите с чисто измислени претенции за бизнес перспективи.“

ICO инвеститор. Източник: shutterstockICO инвеститор. Източник: Shutterstock

В документа се подчертава, че инвеститорите в ICO трябва да бъдат „особено предпазливи“, когато обмислят този вид инвестиция.

Към момента на пресата офертата беше оценена 3.9 по скала 5 на икобенч, водещ уебсайт в листингите и рейтингите на ICO, където в методологията за оценка се използват най-добрите инвеститори, експерти, кратки правни прегледи и задълбочено установени алгоритми за оценка.

Долния ред

Атрактивни уебсайтове, включващи сложни, но неясни обяснителни бележки и други видове маркетингови джаджи и инструменти, се изграждат лесно за една нощ. Освен това измамниците често могат да изфабрикуват на пръв поглед истински аргументи, предназначени да примамят инвеститорите към фалшиви сделки и схеми за грабване на пари, особено с цялата реклама около блокчейна. Вниманието и реализмът трябва да надделеят, докато се обмисля да се инвестира в ICO, особено като се знае, че фантазията да забогатееш за една нощ не е нищо друго освен ескапизъм, който има огромно сляпо петно ​​и свои начини да замъгли гледката на червените знамена и нечестността.