Zcash (ZEC) е една от най-популярните криптовалути за добив. Има много параметри, от които трябва да се ръководите, когато избирате. Това, което подхожда на един работник, ще съсипе друг. Трябва да разберете какви характеристики ще ви донесат доход. Представихме няколко параметъра, които всеки миньор трябва да вземе предвид в процеса.

Обяснено копаене на Zcash (ZEC)

Работата на криптовалутата Zcash е изградена на конфиденциалност, а нейната мрежа се основава на технологията zk-SNARKs, която показва минималното количество потребителски данни при въвеждане на информация в блокчейна.

За добива на Zcash се използва алгоритъмът за криптовалута Equihash. Блокчейнът работи съгласно протокола Proof-of-Work. Блокове с размер 2 MB се създават на всеки 2,5 минути, което е четири пъти по-бързо от този процес с Bitcoin. В момента възнаграждението е 10 ZEC и ще се намалява наполовина на всеки четири години, започвайки през 2016 г. Тоест, първото наполовина се планира за 2020 г..

Що се отнася до технологията zk-SNARKS, нейното име означава кратки неинтерактивни аргументи на знанието с нулево знание. Просто казано, zk-SNARKs е технология, базирана на „доказателство за нулеви знания“. Тя ви позволява да потвърдите транзакцията, без да разкривате нейните подробности. Когато транзакция влезе в блокчейна, информацията за подателя, получателя и сумата се криптира.

Вече обяснихме какво е доказателство за нулево знание тук.

Както в случая с други криптовалути, базирани на протокола Proof-Of-Work, за добив на Zcash са подходящи видеокарти от производителите на Nvidia и AMD съответно от семейството GTX 10X0 и RX / Vega.

Що се отнася до оборудването като цяло, за удобно копаене на Zcash ще ви трябват:

 • Персонален компютър с операционна система Windows 7 и по-нова версия. В този случай ОС трябва да бъде 64-битова;
 • RAM повече от 4 GB, колкото по-висока, толкова по-добре;
 • Видеокарта с капацитет на паметта 3 GB или повече. В същото време са подходящи и слаби карти с 1-2 GB, но рентабилността на такива графични процесори ще бъде значително по-ниска;
 • Процесор, чийто модел е абсолютно маловажен;
 • Добра система за охлаждане;
 • Най-новите драйвери за графичния процесор.

Доходът от добив на Zcash ще бъде по-висок, ако сглобите минна ферма. Трябва да добавите добра дънна платка за 2 или повече видеокарти към горните елементи.

Най-добрите ZEC Mining Pools за използване през 2020 г.

Не е изгодно да копаете Zcash самостоятелно, което означава, че трябва да изберете пул за копаене. Можем да препоръчаме петте най-популярни басейна, които са стабилни от дълго време.

# 1. Пулин

пулин

Poolin.com генерира най-голямата част от хешрейта за добив на Zcoin, 34%. Poolin е разработен от разработчици на блокчейн платформата Blockin, която е специализирана в създаването на иновативни технологии и приложения. Можете да копаете 9 криптовалути в басейна Poolin: Bitcoin (BTC); Bitcoin Cash (BCH); Bitcoin Cash SV (BSV); Zcash (ZEC); Litecoin (LTC); Electroneum (ETN); Decred (DCR); ЧЕРТИЦА (ЧЕРТКА); Monero (XMR).

 • Такса за басейн: 3%
 • Минимално теглене: 0,01 ZEC
 • Изплащане: PPS

# 2. F2Pool

F2Pool генерира 19% от хешрейта на Zcash (ZEC). Основана от китайски разработчици през 2013 г. под името Discus Fish, платформата е една от най-старите в света. F2pool има мрежа от сървъри, разположени както в родния регион (Китай и други азиатски страни), така и в САЩ.

Според експерти услугата ще продължи да заема своето място в първите пет пула за копаене. Проектът остава привлекателен за майньорите и позволява майнинг на всички най-печеливши криптовалути.

 • Такса за басейн: 5%
 • Минимално изплащане: 0,01 ZEC
 • Схема за изплащане: PPS

# 3. Антпул

Antpool е лидер сред пуловете, той заема 20% от пазара. Той генерира 13% от хешрейта на ZEC за добив. Майнингът в AntPool се различава от майнинга с други сайтове с обширните си възможности за персонализиране, както и с изобилие от работни инструменти. Интерфейсът ви позволява да се запознаете с цялата подходяща информация за текущото ниво на производство, скорост и дори успех на потребителите.

Необходимо е да се обърне внимание на възможността за избор на метод за извършване на плащания. Най-добрият вариант е PPLNS, тъй като ако работите през PPS, системата ще таксува 5%.

# 4. Слъшпул

слушпул

SlushPool е първият пул за копаене на биткойни в света и пионер сред проектите за копаене на криптовалути. Satoshi Labs стана разработчик и ръководител на проекта, който стартира през 2010 г. Основният офис на компанията се намира в Чехия.

Разработчиците инсталираха собствена методология за плащане на сайта. Пулът работи с хибридна система за възнаграждение, която се състои от PPLNS и PROP:

 • Плащане на последните N акции (PPLNS) – наградата се изчислява за броя акции, изпратени от майнера, ако блокът бъде намерен от пула;
 • Пропорционално (PROP) – наградата се изчислява пропорционално на приноса към процеса на добив на всеки член на пула.

Комисионната е само 2%. Въпреки това, добивът на ZEC е абсолютно безплатен.

# 5. Луксор Майнинг

луксозен минен басейн

Луксор е още един популярен пул за добив на Zcoin. За да започнете да получавате награда за добив, посочете потребителското си име, посочено по време на регистрацията, вместо портфейл в настройките на файла asik или bat на миньора.

Пулът използва Pay-Per-Share (PPS). Този начин на плащане предлага честен, гарантиран доход за миньора. Пулът плаща на миньорите, независимо дали пулът намира блок. В басейна на Луксор миньорите получават плащане за всяка акция, без да чакат и потвърждения.

Плащанията се извършват на всеки час при достигане на минималното салдо за плащане. За Zcash се установява автоматично плащане, когато се достигне баланс от 0,1 Zcash и се извършва без комисионна.

Долна линия

И така, кой е най-добрият начин за добив на ZCash? Не е много лесно да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като в действителност всеки миньор избира пул за своите изисквания и заявки.