Ликвидността е важен параметър на актива, който позволява на човек да знае колко бързо може да бъде реализиран на пазарната му цена. Например, парите се считат за най-ликвидни, защото с тях можете да закупите стоки по всяко време и на текущата пазарна стойност. Ами криптовалутите?

Какво е доставчик на ликвидност в криптовалута?

Криптовалутната ликвидност е параметър, чрез който е възможно да се определи ефектът от сделките за покупко-продажба върху нейната пазарна стойност. Активите с ниска ликвидност обикновено страдат от чести промени в цените. Колкото по-висок е този показател, толкова по-малко нестабилна е криптовалутата.

Казано по друг начин, ликвидността на криптовалутите също може да се счита за мярка, по която човек може да прецени популярността на виртуалните монети на борсата (тъй като може да посочи обема на транзакциите), както и възможността за тяхното използване за продажба на стоки и услуги. Ликвидността също е полезна при търговията, тъй като нейното ниво позволява да се прецени броят на оперативните приложения за тази монета.

Проблем с ликвидността на пазара на криптовалути

За много търговци 2014 г. бе белязана от проблемите на Mt.Gox. Търговската платформа беше хакната, спря да работи и след това официалният сайт напълно изчезна. Администрацията на борсовата платформа обвини нападателите и текущите неизправности. Неспособна да реши проблема, компанията обяви фалит. Общото количество изгубени биткойни надвишава 700 хиляди. По време на такива непредвидими екстремни ситуации всички виртуални монети губят своята ликвидност поради закриване или временно прекратяване на дейностите от борсовите платформи.

Значението на ликвидността на криптовалутите не може да бъде занижено. Доверието на участниците във виртуалната мрежа (потенциални и съществуващи инвеститори) зависи от този показател. Когато е висока, инвестициите се вливат, технологиите се усъвършенстват, оборотът на търговията и обменният курс растат. Ето защо, преди да инвестират, участниците в крипто мрежа винаги оценяват ликвидността на виртуалните монети, за да направят извода дали си струва да инвестират в.

Криптовалутите с ниска ликвидност са слабо защитени от спекулации. Те често са жертви на понятия като изпомпване и изхвърляне. Когато виртуалната валута има малък оборот, за нападателите е по-лесно да влияят на обменния курс, като продават или купуват голям брой монети. Ако изведнъж се продаде голям обем на криптовалутата, цената й пада. Атакуващите се възползват от това и изкупуват монети, а след това продават, след като цените се покачат отново, правейки печалба от разликата.

Фактори, влияещи върху ликвидността

При определяне на ликвидността на виртуалните монети е важно да се вземат предвид факторите, които я влияят:

Възможност за размяна. Когато монетата се добави към борсова платформа, нейната ликвидност се повишава. Колкото повече платформи е на разположение, толкова по-голям е оборотът и ликвидността. Новите криптовалути често имат ниска ликвидност поради факта, че все още не са добавени към листингите на борсите (или изобщо не се търгуват).

Приемане на цифрови монети. Друг фактор е броят на обектите, които приемат въпросната криптовалута. Колкото по-активно монетите се използват от компании, магазини, агенции за недвижими имоти, туристически агенции и други структури, толкова по-голям е оборотът и ликвидността. Например, използвайки Bitcoin, можете да резервирате хотелска стая, да закупите стоки в многобройни онлайн магазини, да обменяте активи на борсата. Колкото повече възможности има за използване на монети, толкова по-честна е тяхната цена и по-висока ликвидност

Регламент. Важен аспект, определящ ликвидността, е отношението на държавните агенции към криптовалутата, както като цяло, така и към тази конкретна. Обикновено държавите развиват обща стратегия по отношение на виртуалните монети. Все пак обаче има две основни нагласи сред страните. От една страна, в Австралия, Беларус, Германия, Япония и други страни са разрешени виртуални монети. От друга страна Китай, Южна Корея и други са на кръстопът и все още не могат да вземат окончателно решение: да забранят или да разрешат.

Съществуващите разногласия до момента не са повлияли на ликвидността на редица криптовалути, например Bitcoin или Ethereum. Това може да се промени, ако една от горепосочените държави категорично забранява обращението на виртуални монети и добив. В този случай ситуацията ще се промени драстично. Обменният курс, капитализацията, оборотът на търговията ще намалеят, а след тях и ликвидността на виртуалните монети. Напротив, с появата на ясна позиция от страна на властите, популярността на монетите сред масите се увеличава

Обществената осведоменост. Колкото повече хора знаят за криптовалутите и техните възможности, толкова по-голям е оборотът и ликвидността. Например до 2017 г. мнозина не смятаха биткойн за сериозна инвестиция. След рязкото нарастване на обменния курс (през годината той се увеличи от 1000 на 20 000 долара), ситуацията се промени.

Много хора и компании се заинтересуваха от Биткойн и започнаха да го използват като инвестиционен актив. Когато крипто монета току-що се появи, само ентусиастите на криптовалутата знаят за нея. В резултат на това ликвидността е ниска. В същото време всякакви големи транзакции с нова криптовалута могат да повлияят на нейната стойност. Колкото повече хора разберат за новата монета и колкото повече транзакции тя се използва, толкова по-висока е ликвидността.

Цена, капитализация и дневен оборот. Тези показатели са взаимосвързани. Те могат да ви помогнат да изчислите приблизителната ликвидност на виртуална монета. Високият процент и високият 24-часов оборот косвено показват колко търсена е монетата. Ако направите сравнение с минали измервания, можете да проследите текущите тенденции и да направите изводи за бъдещето на монетата.

Карти. Един от най-важните фактори е връзката между виртуалната валута и банковия сектор. Днес има карти, които могат да се използват за осребряване на крипто на банкомати. Биткойн има най-много възможности за това. Сред популярните дебитни карти заслужават да бъдат подчертани Wirex, CoinsBank, CryptoPay и други.

Как да се измери ликвидността?

Във финансовия анализ има термин коефициент на ликвидност, който измерва способността на предприятието да се справи със съществуващите задължения (дългове) с оборотния капитал, който има. Това определение не се отнася за криптовалутата и няма точна формула за изчисляване на нейната ликвидност.

Най-общо казано, ликвидността е показател, който отразява преобладаването на договорената цена на активите, както и готовността на участниците на пазара да извършват сделки с нея. Основният критерий е обемът на търговските сделки, завършени за определен период. Като правило този параметър се изчислява, като се използват данни на стойност 24 часа, но понякога се измерва за месечни или седмични периоди.

За да определим колко търсена е монетата, разделяме обема на търговията на ден с нейната цена. Да вземем за пример биткойн. 24-часовият обем на търговията с биткойн е 16 602 990 674 долара; цената на една монета е равна на 7 316 долара (всички цифри са записани по време на писането на тази статия).

Това означава, че през изминалия ден оборотът на BTC е бил повече от 200 хиляди биткойни. Това число показва повишена активност за монетата и присъствието на голям брой продавачи и купувачи.

Криптовалутни борси

Следващият списък ви показва Топ 5 борси за криптовалути, класирани по техния индекс на ликвидност.

# 1. HitBTC

hitbtc

HitBTC е една от най-големите борси за търговия с криптовалути. От 2013 г. HitBTC предоставя платформа за търговия за Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, Monero, USDT, общо над 300 криптовалути.

  • Ежедневен обем на търговия: $ 1,030,331,287
  • Най-популярните двойки:
Сдвояване Обем на търговията 24 часа
BTC / USDT 399 989 242 щатски долара
ETH / USDT 197 009 829 долара
BSV / USDT 78 356 262 щатски долара
BCH / USDT 42 883 622 долара
ETH / BTC 41 713 858 долара

# 2. Bitfinex

Bitfinex-лого

Bitfinex стартира през 2012 г. и бързо се превърна в една от най-големите борси за криптовалути в тази област. С течение на времето платформата започна да предоставя достъп до P2P финансиране, извънборсов пазар и маржин търговия. Сега Bitfinex е един от основните доставчици на ликвидност на пазара.

  • Дневен обем на търговия: $ 150 012 099
  • Най-популярните двойки:
Сдвояване Обем на търговията 24 часа
BTC / USD 67 895 462 щатски долара
ETH / USD 20 896 433 долара
BSV / USD $ 8 735 357
BTC / EUR 6 655 008 долара
BAB / USD 6 354 398 щатски долара

# 3. Binance

binance

Binance е китайска борса за криптовалута, основана през 2017 г. Тя е една от най-популярните крипто борси в света с 6 милиона активни акаунта.

  • Ежедневен обем на търговия: $ 5,490,022,289
  • Най-популярните двойки:
Сдвояване Обем на търговията 24 часа
BTC / USDT 2 712 062 853 долара
ETH / USDT 388 938 861 долара
BCH / USDT 204 906 307 долара
ВРЪЗКА / USDT 100 728 911 долара
BNB / USDT 66 807 525 долара

# 4. Huobi Global

хуби

Huobi Global е водеща борса за криптовалута с широк спектър от цифрови активи. Той има свой собствен борсов токен, наречен Huobi Token, който можете да търгувате на различни борси като Huobi Global, HADAX и Bibox.

  • Ежедневен обем на търговия: $ 1,563,564,948
  • Най-популярните двойки:
Сдвояване Обем на търговията 24 часа
BTC / USDT $ 428 884 064
ETH / USDT 255 931 802 долара
PAX / HUSD $ 183 458 147
BSV / USDT $ 172 225 125
BCH / USDT 148 502 409 долара

# 5. Кракен

digifinex

Пуснат на пазара през 2011 г., Кракен застана сред пионерите на криптообмена. Оттогава тя се превърна в платформа за търговия, поддържаща маржин търговия и първични сделки в Биткойн и Етериум.

  • Ежедневен обем на търговия: $ 271 768 375
  • Най-популярните двойки:
Сдвояване Обем на търговията 24 часа
BTC / USD 70 948 406 долара
BTC / EUR $ 59 316 539
ETH / USD 20 504 817 долара
ETH / EUR 17 213 288 долара
USDT / USD 5 366 268 долара

Биткойн & Крипто-към-крипто борси

Ето най-добрите незабавни борси за крипто-към-крипто. Някои от тях предлагат и обмен, използвайки фиатни валути.

# 1. Changelly

променливо

Changelly ви позволява да купувате криптовалута незабавно и без лична проверка. Това е една от най-добрите борси, тъй като позволява на потребителите да сменят криптовалутата с фиат на най-добрия курс. Changelly също има ниски такси за транзакции. Всъщност можете да закупите BTC точно сега чрез нашия калкулатор!

[add-changelly-widget от = usd до = btc]

# 2. Coinmama

coinmama

Coinmama е една от водещите борси в света, основана през 2013 г. Тя предоставя удобна за потребителя услуга, която позволява на потребителите да купуват криптовалута за фиатни пари и като ги разменят с други крипто. Coinmama таксува 5% такса.

# 3. Coinbase

coinbase

Като една от най-големите крипто борси на пазара, Coinbase осигурява незабавни крипто транзакции както за крипто монети, така и за фиатни пари. От основаването си през 2012 г. Coinbase беше сред най-добрите платформи за обмен в областта и остава една от тях все още. В момента Coinbase начислява такси от 1,50% до 4%, в зависимост от използвания метод на плащане.

# 4. Местни биткойни

Местни биткойни

LocalBitcoins е базирана в Хелзинки борса между партньори, която стартира през 2012 г. Тук борсата действа като платформа, където потребителите търгуват помежду си. Поради естеството на транзакциите на борсата има система за резолюция и обратна връзка. Като се има предвид, че няма такси за търговия, освен тези, които използват реклами, те плащат 1% такса.

Долна линия

Доставчиците на биткойн ликвидност винаги действат на пазара, както купувачи, така и продавачи. Докато създават пазара, те носят отговорността да осигурят ценова стабилност и високи обеми на търговия, както и да помогнат на новите инвеститори да намалят рисковете.

Криптовалутите са изключително цифрови активи и всички транзакции минават през мрежата. Но контактът с доставчика на ликвидност винаги трябва да бъде на най-високо ниво. Тук става въпрос не само за електронна поща, но и за телефонни комуникации. Доставчикът трябва да може да отговаря на всякакви въпроси 24/7.

Относно Changelly

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me