През 2015 г. двама влиятелни умове, Чарлз Хоскинсън и Джереми Ууд, създадоха компания Input-Output Hong Kong (IOHK), която имаше за цел да създаде нов кръг в блокчейн технологията. Платформата Cardano работи за превръщането на блокчейн, който може да се представя по-добре от всяка друга. Той се фокусира върху мащабируемостта да прави транзакции с родната си криптовалута, ADA, по-евтино и по-бързо.

Cardano е базирана на блокчейн екосистема за интелигентни договори. Очевидно е конкурент на Ethereum. Разработчиците на Cardano обаче твърдят, че са се появили с академични изследвания и научен подход. Сега, нека да се потопим в света на блокчейн Cardano и ADA криптовалута и да разберем всички подробности.

История на развитието на Cardano & Пътна карта

снимка на Чарлз Хоскинсън от изпълнението на ted talk

Cardano е създадена през 2014 г. Чарлз Хоскинсън, известният програмист, един от първите разработчици на Ethereum, става вдъхновител на валутата. Тогава проектът беше смесица от революционни идеи и концепции, плод на съвместни изследвания и сътрудничество. Неговите създатели си поставят за цел да преодолеят ограниченията на съществуващите блокчейни.

Хоскинсън успя да събере цял екип от професионалисти от цял ​​свят. Работата по проекта веднага беше разделена на три части: техническа, търговска и идеологическа. Три организации управляват Cardano:

 1. Фондация Кардано е в състояние да защитава и спазва протокола Cardano, връзки с обществеността (партньорства), държавни агенции и финансови регулатори.
 2. IOHK се занимава с развитие и обслужване на екосистеми.
 3. Емурго е търговска организация, която финансира и подкрепя заявленията.

Има три стъпки от разработката и пускането на платформата на Cardano.

 • Testnet (Септември 2015 г. – януари 2017 г.). През този период потребителите участваха в бета-тестването на мрежата. Тази ера включва провеждането на ADA ICO, по време на което са продадени coins от всички монети ADA.

Когато стартира Cardano, стойността на токена беше около 10 цента, а нивото на пазарна капитализация беше едва над 19 милиона долара. Само четири дни след пускането на пазара капитализацията достигна 500 милиона долара, а цената на монетата се увеличи с два пъти.

 • Bootstrap. Тази ера започна, когато всички възли бяха под контрола на IOHK и партньорите. Нямаше поддръжка за интелигентни договорни операции. Мрежата е централизирана и всички транзакции отиват в testnet. През декември 2019 г. бяха пуснати 500 пула за залагане.
 • Награда. По това време мрежата трябва да е напълно функционална. Притежателите на криптовалута ADA ще могат да получават награди за залагане, а притежателите ще могат да управляват пулове за залагане. Източникът на наградата идва от таксите за транзакции.

Освен това има пет епохи от развитието на Cardano. Нека се фокусираме върху тях.

пет стъпки от пътна карта на кардано - Байрон, Шели, Гогуен, Башо и Волтер

 1. Байрон Ера е кръстен на поета Байрон, баща на Ада Лавлейс. Това е началната фаза (започнала през септември 2017 г.), където бяха разработени ключовите компоненти.
 2. Шели Ера е кръстен на Мери Шели, авторката на „Франкенщайн или, Съвременният Прометей“. На този етап платформата ще бъде напълно прехвърлена в децентрализиран режим. Системата ще разполага с пулове за залагане, за да позволи на всеки потребител да им делегира ADA монети и да получава дивиденти.
 3. Гогуен Ера е кръстен на Джоузеф Гогуен, оксфордският професор, работещ по алгебрична семантика и формална проверка. На този етап ще бъдат внедрени местни токени. Те ще бъдат по-сигурни и по-малко ресурсоемки от ERC-20 жетоните на Ethereum. Използването им няма да изисква интелигентно създаване и изпълнение на договори.
 4. Башо Ера е кръстен на поета Мацуо Башо. Тази ера ще бъде белязана от оптимизации и повишена мащабируемост на мрежата. В същото време разработчиците планират да въведат странични вериги, за да увеличат ефективността на мрежата.
 5. Волтерска ера носи името на известен френски писател. През последната фаза ще бъдат създадени децентрализирани системи за управление и хазна.

На 30 юли 2020 г. разработчиците активираха актуализацията на Shelly. След хард форка потребителите получиха възможност да управляват пула и да делегират монети.

Обяснено на блокчейн Cardano

Cardano е иновативна платформа, създадена за прилагане на криптовалутна икономика и демократизация на паричното обръщение в развиващите се пазари. Това ще ви позволи да работите с децентрализирани приложения, базирани на интелигентни договори, по достъпен, надежден и мащабируем начин.

Разработчиците на Cardano са разделили блокчейна на два отделни технически слоя. Първият е a селищен слой, което ни позволява да изпращаме и получаваме ADA монети. Това прави ADA по-приспособим, тъй като системата се адаптира към всеки потребител. Cardano може да промени начина, по който данните могат да бъдат съхранявани и достъпни в зависимост от законите на всяко правителство.

Вторият слой е a изчислителен слой. Той създава и въвежда интелигентни договори. В резултат на това транзакциите са по-бързи и нивото на сигурност на системата се е увеличило няколко пъти.

За разлика от повечето други криптовалути, кодът Cardano е написан с помощта на Хаскел, модулен функционален език. Днес това е най-сигурният език за програмиране, чието използване минимизира вероятността от кибер атаки и грешки в системата.

В условията на засилен интерес на държавата към криптовалутите, разработчиците на Cardano избраха най-успешната стратегия за промоция. Те установяват контакти с държавни агенции, като предоставят на монетите си статут на официално платежно средство.

Платформата се състои от две нива: регистър на салдата по сметките и отделно ниво, на което средствата се прехвърлят от една сметка на друга. Това разделение ви позволява да създавате гъвкави интелигентни договори на платформата: уникални, частни и в идеалния случай съответстващи на конкретен случай на употреба.

За валидиране на транзакции Cardano използва алгоритъма Proof of Stake и валидаторите. Това решение прави процеса на получаване на ADA криптовалута по-удобен и екологичен. Освен това разработчиците са изградили протокола Ouroboros върху типичните PoS системи. Алгоритъмът Cardano Ouroboros е създаден за премахване на трудности с ниска скорост на мрежата и висока комисионна поради увеличения обем на транзакциите.

Прочетете повече за механизма за консенсус Proof of Stake.

Уроборос разделя времето на епохи. Всяка епоха се състои от N слота (всеки слот е равен на една секунда). Във всеки слот възлите, произвеждащи блокове, могат да бъдат номинирани за лидер на слотове. Как възелът избира водача? Този процес се основава на залог и лотария. Броят, генериран по време на изчисленията на заинтересованите страни през предходна епоха, определя лидера на всеки слот.

Шансовете на слота за печалба са пропорционални на сумата на залога му, процента на монетите, който той контролира директно или чрез делегатите.

Cardano срещу Bitcoin: Проблем с мащабируемостта

Една от основните цели на разработчиците на Cardano е да направи блокчейна на Cardano по-мащабируем от Bitcoin или Ethereum, за да може да се превърне в обикновена платежна система. Мащабируемост означава колко транзакции могат да продължат с блокчейн в определен период от време.

Биткойн и Ethereum могат да обработват по-малко транзакции за времеви интервал. Докато проверява транзакцията, блокчейнът на биткойн става все по-голям и по-голям, като запазва копие от всяка транзакция в регистъра. Този процес причинява проблем с мащабируемостта.

Нека да разгледаме примера на транзакцията Cardano и нейното внедряване в блокчейна. Когато Алис изпраща на Боб 10 ADA, те са единствените хора, които участват в този процес. Валидаторите на мрежата помагат да се потвърди движението на средствата. Така че блокчейнът съхранява малкото парче данни, а не цялото блокчейн. Това прави Cardano една стъпка по-висока от по-старите блокчейни.

Какво представлява ADA и къде да се съхранява?

снимка на Джероламо Кардано, който е италиански учен от 16 векДжероламо Кардано

Блокчейнът Cardano е кръстен на Джероламо Кардано, известен италиански математик, физик, биолог, химик, писател (и още) от 16 век.

Paint of Ada Lovelace е дъщеря на Байрон и първият по рода си програмистАда Лавлейс

ADA е родна криптовалута на екосистемата Cardano. Кръстен е на Ада Лавлейс, която е математик и дъщеря на лорд Байрон. Тя стана първият компютърен програмист през 19 век.

За да запазят монетите здрави и здрави, разработчиците са създали своя крипто портфейл с висока сигурност и обширна функционалност, наречен Daedalus. С него можете да шифровате ключове, да извършвате плащания и дори да печелите нови монети. Портфейлът обаче има някои недостатъци според потребителите и общата общност.

Ето всички портфейли, където можете да съхранявате вашата криптовалута ADA.

Функционалността на крипто портфейла Cardano не се ограничава до съхранението на монети. Разработчиците са регистрирали няколко допълнителни функции: криптиране на частни ключове, получаване на хартиени сертификати, проследяване на транзакции и дори стартиране на децентрализирани приложения, базирани на Cardano.

Освен това разработчиците обещават да добавят възможността за съхраняване на BTC и ETH. Това означава, че Daedalus Wallet обещава да бъде истински мултивалутен крипто портфейл.

Освен това разработчиците планират да добавят функцията на така нареченото дялово финансиране. Притежателите на ADA ще могат да участват в генерирането на блокове директно от акаунта на своя крипто портфейл. И съответно получавайте награда за това.

Първоначално екипът за разработка на Cardano декларира намерението си да създаде проект, целящ грижа за интересите и удобството на крайния потребител и отчитане на позицията на регулаторите. Разработчиците се опитаха да намерят средна позиция между необходимостта от регулация, поверителност и принципи на децентрализация, които са от решаващо значение за блокчейн технологията, от друга страна.

Къде да търгувате с криптовалута ADA?

Има широка гама от платформи за търговия с криптовалути, където ADA може да се търгува. Съставихме списък с най-известните борси и поддържани двойки.

BTC ETH USDT щатски долар
Binance + + +
Bitfinex + +
Bittrex + + +
HitBTC + + +

Дали Cardano е добър вариант за инвестиция?

За да отговорите на този въпрос, ви съветваме да прочетете нашата прогноза за цените на ADA за следващите няколко години. Тъй като пазарът на криптовалути е изключително нестабилен, не можем да кажем със сигурност дали ADA криптовалутата е добра или лоша опция за инвестиция.

Според графиката цената на символа не е твърде висока, така че може да е добре да вземете някои монети ADA. Между другото, нека разгледаме обещаващата пътна карта на Cardano – ако разработчиците продължат да подобряват платформата стъпка по стъпка, процентът на монетите ще се покачи.

криптовалута кардано - ADA - ценова графика и всички промени в курса от 2017 г.Промени в цените на криптовалута ADA – Източник: CMC

Има няколко начина да закупите Cardano за фиатни пари, включително пари в брой, банкова карта или всяко друго плащане по ваш избор. Те се различават по скорост, простота на процедурата за закупуване и ниво на анонимност.

Платформата Changelly ви предлага начин да закупите Cardano с вашата банкова карта, безопасно и бързо и с минимално удостоверяване. Процесът на плащане fiat се задвижва от нашия партньор Indacoin и отнема само няколко лесни стъпки.

Опцията за покупка е отворена както чрез нашия уебсайт, така и чрез приспособлението за обмен, които можете да намерите в ресурсите на нашите партньори.

Cardano Blockchain и ADA Crypto – TL; DR

Cardano е уникален в много отношения. Набор от научни статии замества стандартна бяла книга, адресирана до потенциални инвеститори. Екипът на разработчиците включва многобройни експерти, изследователи и инженери от цял ​​свят. Cardano е широко приет в Япония и други азиатски страни, които обявиха криптовалутата за официално платежно средство.

Cardano не е замислен като обикновена криптовалута за бързо набиране на средства, а дългогодишен проект за криптовалута, адаптиран към новите икономически условия. Според експерти, той съчетава производствеността на блокчейн, сигурността на интелигентните договори Ethereum и законността на обикновените пари.

Разработчиците не са хванати във връзки с даркнета и прането на пари, поради което репутацията им днес е много по-висока от тази на разработчиците на много други популярни криптовалути.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me