Grin (GRIN) Преглед на монети

Появявайки се в началото на тази година, анонимната криптовалута Grin веднага придоби популярност, почти моментално засенчвайки конкуренцията.

Мнозина все още не разбират откъде е дошъл този шум около Грийн и какво е толкова революционното в този проект. Ще се опитаме да разберем в тази статия.

История на монети с усмивка

Историята на появата на Грийн е донякъде подобна на тази на популярните алткойни Zcash и Dash. Всички те се появиха като предложение за мащабиране на биткойн мрежата. Въпреки това, поради сложността на изпълнението, беше решено да се пусне отделна криптовалута.

Още през 2016 г. неизвестен разработчик представи Бялата книга на протокола за подобряване на поверителността и мащабиране на биткойн мрежата MimbleWimble. Той се нарича Том Елвис Джедусор (псевдонимът на лорд Волдемор във френската версия на Хари Потър), откъдето идва и името на самия протокол – във вселената на Хари Потър MimbleWimble е заклинание, което пречи на жертвата да говори.

Авторът на MimbleWimble остава неизвестен и просто е изчезнал. Повечето от разработчиците на Grin обаче са анонимни и е възможно той да е сред тях и просто да не го рекламира.

Идеята за френския Voldemort е подхваната от други разработчици и те решават да създадат отделна криптовалута на протокола MimbleWimble. Те са работили по него повече от две години, което може да се отдаде както на сложността на самия протокол, така и на липсата на средства за развитие: не е имало ICO за стартиране на Grin и той няма награда за премия или добив. за разработчици.

mimblewimble принцип на работа при транзакции

Пускането на Grin официално се състоя на 15 януари 2019 г.. Hype веднага започна да се събира около новата монета, подхранвана от листинги първо на борси от второ ниво (Bisq, BitForex, Galleon и др.), А след това и на по-сериозни платформи като Bittrex, OKEx, Poloniex и KuCoin.

Водещата платформа за търговия за GRIN е борсата Hotbit. Основният пул за копаене е F2pool, който лесно се свързва с него (в края на януари, заедно със SparkPool, той контролира около 70% от хешрейта на мрежата).

Екип на Grin Coin

Съществена характеристика на проекта е пълната откритост. Той не принадлежи на нито една утвърдена компания и всички негови участници първоначално са работили върху Grin само на принципите на доброволчеството.

Тъй като стартирането се проведе без предпродажба, ICO или premine, трима водещи разработчици на проекта в момента получават заплати, средствата за които се събират под формата на дарения от общността.

Две от тях са известни в GitHub под псевдонимите Ignotus Peverell и Antioch Peverell, които са имената на герои от вселената на Хари Потър.

Третият разработчик (името му не е свързано с книжната вселена на Дж. К. Роулинг) е Майкъл Корднър, по-известен с прякора си Yeastplume, програмист с 20-годишен опит в игралната индустрия и системи за откриване на измами.

Според данни на GitHub в работата по проекта са участвали общо 125 души през различни периоди. Само шест души обаче са работили по него дълго време. Останалите допринасят за проекта от време на време, главно под формата на подобряване на малки части от кода.

Grin Coin (GRIN) Основни принципи

Системата Grin е сигурна и напълно анонимна блокчейн с проверени транзакции, в която няма информация за адреси и суми.

В блокчейн Grin количеството изчисления, придружаващо прехвърлянето на средства, е сведено до минимум. Адресите на потребителските портфейли и сумите на транзакциите се предават под формата на обикновени текстови съобщения чрез произволно решение между връстници и не се съхраняват в историята.

Блокът Grin изглежда като една значителна транзакция на нещо от всяко място до никъде; цялата информация, коя налична в изследователя е от съществено значение за наблюдателя.

Пример за Grin BlockGrin (GRIN) Разгледайте блока

За по-голяма мащабируемост на мрежата се осигурява автоматично изтриване на стари транзакции. Това подобрява производителността и прави невъзможно разследването на стари транзакции, например за разследване на престъпления, при които средствата са били превеждани чрез мрежата за криптовалута Grin.

Някои смятат тази характеристика за значителен недостатък. Това обаче дава гаранция, че блокчейнът Grin няма да расте толкова бързо, колкото биткойните и завинаги ще остане бърз и лесен.

Механизмът на консенсус на Grin се нарича Кукувичен цикъл. Тя се основава на доказателство за интерес. Този алгоритъм е избран, за да премахне хардуерната надпревара и да направи новата анонимна блокчейн устойчива на ASIC добив.

Благодарение на цикъла кукувица, извличането на монети Grin е възможно не само с помощта на видеокарти, но и процесори. Друга характеристика на този алгоритъм е устойчивостта на напукване от квантовите изчисления.

Повишено ниво на поверителност в мрежата Grin се постига чрез използването на протокола Dandelion, който предоставя подобрен метод за разпространение на транзакционни съобщения. Те са подобни на стандартните https заявки.

Можете да научите повече за техническите подробности за криптовалутата Grin тук.

Копаене на монети с усмивка

Новите монети Grin се добиват с помощта на алгоритъма за PoW (Proof-of-Work). Създаването на нови блокове става с интервал от 1 минута и награда от 60 символа. Важна характеристика, която отличава GRIN от повечето други проекти за криптовалута, е фактът, че емисията на монети не е ограничена.

Софтуерът за добив, предложен от разработчиците на Усмивка (GrinMiner) може да се използва на операционни системи Linux (x86 / 64) и OSX. Процесът на инсталиране и конфигуриране е описан подробно в съответния раздел на MimbleWimble на GitHub. Всички действия се извършват с помощта на команди в терминала, което няма да бъде особено сложно за опитни миньори. въпреки това, може да бъде трудно за начинаещи.

Възможен е и добив на процесора. В този случай процесът на извличане на нови монети е много по-бавен, отколкото на графичния процесор.

Препоръчителни изисквания за удобно и рентабилно копаене на криптовалута Grin е видеокарта с най-малко 4 GB бърза DRAM. Устройствата с 8 или повече GB памет са най-подходящи.

Можете също да използвате GrinGoldMiner, алтернативен софтуер за копаене на Grin от неофициален разработчик, който предлага поддръжка за Linux и Windows 7. За да го използвате, ви е необходима видеокарта с поне 6 GB памет.

Можете да копаете криптовалутата Грийн миньорски басейни:

Grin Coin (GRIN) Промени в цените

Веднага след пускането на криптовалутата Grin цената на монетата беше 25 долара (на 17 януари). Само за 3 дни обаче цената намаля десетократно, като падна до 2,5 долара.

Това поведение на цените е съвсем стандартно за нови монети, които тепърва започват да се търгуват на борсите за криптовалути. В случая с GRIN такъв рязък спад на цените може да се обясни и с активността на миньори, които започнаха лесно да сливат първите монети на пазара.

До 27 януари цената на новата криптовалута нараства бързо на фона на стартираната информационна реклама около проекта и листинги на редица борси, достигайки нивото от $ 13,7. След това цената на Grin падна до 5 долара и остана на това ниво до 20 февруари.

диаграма на криптовалутата с усмивкаГрафик на цените на криптовалута Grin (GRIN)

Днес цената се консолидира на ниво от $ 2-3. Засега графиките не показват очевидни признаци или намеци за възможен бъдещ растеж. Освен това този ценови коридор се поддържа само поради покачването на цената на биткойните, тъй като тенденцията за двойката GRIN / BTC е постоянно мечи.

Единственият индикатор, че криптовалутата Grin непрекъснато расте, е нейната пазарна капитализация, която се увеличава поради ежедневното пристигане на ок. 85 хиляди добивани монети на пазара, в момента се равняват на 32 604 822 милиона долара.

Къде да търгувате Grin Coin

Има доста широка гама от борси, където можете да търгувате с монети GRIN. Ето най-популярните двойки:

BTC ETH USDT BCH
BHEX
Bittrex
CoinEx
HitBTC

Къде да съхранявате Grin Coin

Само портфейлите, препоръчани от разработчиците, трябва да се използват за съхраняване на закупени или изкопани монети:

  1. Портфейл 713. Портфейл без интерфейс, всяко взаимодействие с което се осъществява чрез командния ред;
  2. Кесия с усмивка. Първият портфейл с графичен интерфейс, предлаган от BitMesh exchange;
  3. Ironbelly. Приложение за портфейл с отворен код за мобилни устройства (Android, iOS), кръстено на дракона от книжната вселена на Джоан Роулинг;
  4. Усмивка. Прост и удобен портфейл с минималистичен дизайн;
  5. Суперлинеен и Niffler. Настолни портфейли за Windows, Mac и Linux;
  6. SuperGrin. Прост портфейл за Mac OS;
  7. Алея на диагона. Бета версия, портфейл, базиран на приложението за крипто портфейл Electron за Windows, Linux и OSX;
  8. Усмивка Сейф. Пълноценен портфейл Grin за Android

Обобщение

В заключение, криптовалутата Grin е вълнуващ блокчейн проект. В дългосрочен план той несъмнено ще намери своето приложение като иновативно решение за плащане. Въпреки че има пряка конкуренция в по-малко рекламираната криптовалута Beam, която също е изпълнение на протокола MimbleWimble, Grin има всички шансове да стане лидер на ново поколение анонимни криптовалути.

Що се отнася до перспективите за инвестиране в GRIN, всичко е много неясно. Засега това е само монета за печалба за миньорите. Не си струва да отделяте значителна част от портфолиото си за него, главно поради споменатите рискове от амортизация.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map