Тук, в Changelly, следим отблизо развитието на крипто и блокчейн. Мечтите за масово осиновяване и децентрализиран интернет може да станат реалност много скоро. Така че, чест е да бъда сред първите, които ще станат свидетели на такова революционно събитие.

В опит да повлияе на безкрайното развитие на блокчейн, гигантската социална мрежа в света Facebook разкри намерение да направи своя принос към децентрализирания сектор. През 2019 г. бяха въведени Blockchain на Libra Network и криптовалута Libra.

История на развитието

Всички помним времето, когато Марк Зукърбърг дава показания пред Конгреса на САЩ. Той трябваше да обясни как лични данни на повече от 50 милиона потребители на Facebook са прехвърлени на трета страна. Това беше първото начало на бъдещия блокчейн проект, насочен към осигуряване на сигурност на личната информация. Проектът беше наречен Везни.

Идеята за криптовалута във Facebook беше обявена за първи път в края на 2018 г. Facebook се опита да привлече най-добрите професионалисти, които да работят по блокчейн проекта. През май 2019 г. професорът от MIT, Кристиан Каталини, се присъедини към екипа на Facebook. Гигантската социална мрежа покани и двама ветерани от Coinbase, които да помогнат за развитието на Везните. На 13 юни PayPal, Mastercard, Visa, Uber и много други компании обявиха, че ще подкрепят монета Libra.

Libra беше официално представена на 18 юни 2019 г. Facebook подчерта, че ще участва в проекта Libra чрез дъщерното си дружество Calibra (цифровият портфейл на LBR).

Работейки в рамките на собствената си блокчейн Libra Network, Libra е родна криптовалута, разработена и управлявана от швейцарска фондация и консорциум от компании, ръководени от Facebook – Libra Association. Стартирането беше планирано за първата половина на 2020 г., но точно както другите най-големи блокчейн проекти се сблъскаха с пречки от регулаторната страна.

Основи на криптовалутата на Везни

Според първата версия на Бялата книга на Libra, основната цел на проекта беше да се даде възможност за проста глобална платежна система и финансова инфраструктура, която дава сили на милиарди хора. С нови актуализации въведена през 2020 г., същата цел сега се преследва от независима асоциация с нестопанска цел Везни.

Милиони хора по света нямат достъп до услуги за цифрова търговия или просто не могат да притежават банкови карти или да имат банкова сметка. Но това, което хората имат, са смартфони, които им позволяват да изтеглят Facebook и други приложения. С Libra и нейния роден портфейл Calibra, Facebook ще предостави на всички основни финансови услуги.

По същество Везните не са съвсем криптовалута, с която всички сме свикнали. Монетата трябва да е стабилна, за да осигури по-добро представяне. Поради силно нестабилната природа на крипто пазара, Facebook реши да направи Везните стабилна валута, обвързана с резерв от активи.

монета на везни

В средата на септември 2019 г. Facebook разкри валутната кошница, която ще подкрепи монета Везни: 50% USD, 18% EUR, 14% JPY, 11% GBP, 7% SGD. Това би трябвало да донесе повече стабилност на монетата в крипто средата и да елиминира спекулативните действия.

След множество обвинения от регулаторите, Facebook актуализира Бялата книга на Везните, за да уточни някои промени по отношение на валутите, които биха обвързали Везните.

„Въпреки че нашата визия винаги е била мрежата на Везните да допълва фиатните валути, а не да се конкурира с тях, основният проблем, който беше споделен, беше възможността мултивалутната монета Везни (≋LBR) да се намесва в паричния суверенитет и паричната политика, ако мрежата достига значителен мащаб и голям обем вътрешни плащания се извършват в BRLBR.

Следователно ние увеличаваме мрежата на Везните, като включваме стабилни монети с една валута в допълнение към ≋LBR, като първоначално започваме с някои от валутите в предложената кошница ≋LBR (например LibraUSD или ≋USD, LibraEUR или ≋EUR, LibraGBP или ≋GBP, LibraSGD или ≋SGD). Това ще позволи на хората и бизнеса в регионите, чиито местни валути имат стабилни монети с една валута в мрежата на Везните, да имат директен достъп до стабилкойн в своята валута. “

Подобно на наскоро прекратената родна монета на TON, GRAM, Libra не е дългосрочен инвестиционен инструмент, а жизненоважна част от мрежовите механизми.

Blockchain на Везни

Алгоритъм на консенсуса LibraBFT (византийски вариант за консенсус с толерантен към неизправност протокол HotStuff)
Механизъм на консенсуса Планиране за преминаване към доказателство за власт (PoA)
Основни / SC езици Ход
Декларирани блокове в секунда 1 блок на 10 секунди
Декларирани транзакции в секунда 1000 транзакции в секунда
Такси за транзакции Очаква се да бъде много ниска

Калибра: Портфейл за монети на Везни

Според Прес съобщение на Facebook, портфейлът Calibra ще бъде достъпен в Messenger, WhatsApp и други приложения. Той ще осигури на потребителите безпроблемен достъп до бързи, но сигурни транзакции. Calibra ще защити поверителността на крайните потребители и няма да свързва транзакции със социалните акаунти на потребителите.

За да започнете да използвате Calibra, трябва да предоставите държавно издаден документ за самоличност или да преминете процедура KYC. Портфейлът е проектиран да бъде достъпен в целия свят.

Calibra трябва да бъде пусната заедно с платформата Libra през първата половина на 2020 г. Все още няма точна дата на пускане.

Партньори Везни

Асоциацията на Везните е базирана в Швейцария автономна членска организация и съществена част от проекта Везни. Основната функция на Асоциацията Везни е да управлява мрежата. Това означава, че Асоциацията координира вземането на решения за управление в рамките на Мрежата на Везните и Резервата на Везните. Сред неговите функции са още:

  • Управление и надзор на мрежата на Везни;
  • Управление на резерва, за да се поддържа стойността на жетона Везни.

библиотеки-партньориПартньори на Libra’s през 2019 г.

От началото на проекта такива глобални разплащателни гиганти като Visa, PayPal и Mastercard поддържат Libra през целия път. Facebook ги смяташе за доставчици на плащания между крайните потребители и портфейла на Calibra. Регулаторният натиск (разгледан по-долу) обаче ги накара да напуснат Асоциацията Везни през 2019 година.

От 28-те първоначални партньори-основатели, 8 членове напуснаха Асоциацията през 2019-2020. В момента членуват 24 члена, включително Coinbase, Uber, Facebook’s Calibra и др. В края на април 2020 г. британска услуга за плащания Checkout.com стана партньор на Асоциацията на Везните.

Настоящите партньори на Libra’s

Асоциацията Везни приветства нови членове, които отговарят на критериите за членство. Всеки партньор в Асоциацията Везни плати минимална вноска от $ 10 милиона, за да може да стартира възела (по желание), да получи право на глас в организацията и т.н..

Проблеми с регулирането

Веднага след като стана ясно, че Везните на Facebook ще се превърнат в силен финансов инструмент, правителството изрази опасения относно монетата. Криптовалутата LBR би донесла напълно нова икономика с милиарди потребители по целия свят. Още от официалното представяне на Везни през 2019 г., американските законодатели поискаха да спрат развитието на Везните, докато получат допълнителни подробности и разбиране за проекта.

Юли 2019 г. беше пълен с многобройни изслушвания и свидетелства пред банковите комитети на Сената на САЩ и други правителствени структури. Бившият президент на PayPal и съ-създател на Libra Дейвид Маркус се опитваше да защити проекта и да убеди правителството, че данните на потребителите ще бъдат в безопасност. В същото време монетата LBR не представлява заплаха за паричната политика.

Бившият председател на Комисията за търговия с фючърси (CFTC), Гари Генслер, твърди, че криптовалутата Libra вероятно е ценна книга. Регулаторите от цял ​​свят призоваха за по-подробна информация.

Защо Европа е срещу везните на Facebook

През август 2019 г. Европейската комисия започна разследване срещу Асоциацията Везни. Октомври 2019 г. разкри, че PayPal вече няма да бъде част от Асоциацията на Везните. На всичкото отгоре американските сенатори предупредиха Visa, Mastercard и Stripe, че правителството ще извърши строг регулаторен контрол, ако компаниите продължат да си сътрудничат с Везни. Visa, Mastercard, eBay и няколко други компании трябваше да напуснат Асоциацията Везни три дни след предупреждението.

В края на октомври Марк Зукърбърг даде показания пред Комитета за финансови услуги на САЩ и заяви, че Facebook ще бъде извън Асоциацията на Везните, ако Везните могат да стартират без необходимите регулаторни одобрения.

От май 2020 г. правителството на САЩ като цяло и представителят на САЩ Силвия Гарсия, по-специално, твърдят, че актуализациите на Бялата книга не отговарят на въпроса как монетата Везни ще повлияе на световната икономика.

Разговори за Везни

От първото представяне в света, Везните привличат много внимание както от крипто общността, така и от обикновените потребители на Интернет.

Изпълнителният директор на Morgan Creek, Антъни Помплиано подчерта, че Везните ще донесат масовото приемане на криптовалути на новото ниво.

туит помпоз

Съоснователят на Ethereum, Vitalik Buterin, предложи на Libra да обърне повече внимание на поверителността и добавен че самият проект ще бъде сигнал за събуждане за правителствата.

„Според мен проекти като Везни са призив за действие за правителствата, които сега разбират, че ако не преразгледат технологията на националните си валути, ще се изправят пред конкуренция. Затова сега виждаме голям интерес към създаването на суверенни цифрови валути. “

Очевидно Везните получават отрицателна обратна връзка от регулаторите. Водещият демократ в банковия комитет на Сената, Шерод Браун остро критикува Везните за намерение да експлоатира милиони потребители.

туит кафяво

Долна линия

Facebook сериозно се е заел с идеята за създаване на глобална платежна система и в това отношение по-скоро прилича на PayPal, отколкото на Bitcoin. Опитът на Facebook в разработването на приложения и мобилен UX / UI вдъхва увереност в успеха на приложението на глобално ниво.

Ако екипът, който стои зад Везните, задоволява правителствените опасения, огромната аудитория във Facebook, заедно с подкрепата на най-големия бизнес, на теория ще доведе до бързо нарастване на популярността на криптовалутите.

Относно Changelly

Changelly е сигурна незабавна криптовалута, която има на разположение 150+ криптовалути, които могат да бъдат заменени и закупени на най-добрите пазарни цени. Работейки от 2015 г., платформата и нейното мобилно приложение привличат над милион посетители месечно, които всички се радват на бърз и лесен обмен, ниски прозрачни такси и денонощна поддръжка на живо.