Mivel a koncepció még 2009-ben megjelent, megígérték, hogy a Bitcoin megzavarja a világgazdaságot. Bár messze nem váltja fel a fiat pénznemeket, a globális pénzügyi rendszerben betöltött szerepét nem lehet lebecsülni. Vizsgáljuk meg közelebbről a BTC-t a globális gazdaság összefüggésében, és elemezzük a Bitcoin nettó vagyonát 2019-ben.

Mennyit ér egy Bitcoin

BTC érték a világpénz vonatkozásában

Mint az infografikán láthatjuk, a Bitcoin globális értéke a teljes kriptovaluta-érték ~ 60% -át teszi ki, vagy a globális aranytartalék-érték 1/70-ét (ezért egyértelmű a Bitcoin vs arany dominancia). Az amerikai dollár összértéke 14-szer nagyobb, mint a Bitcoin teljes értéke. Ki kell emelni, hogy a kriptovaluták a világ összes pénzének csak 0,23% -át teszik ki.

A világ teljes pénzkészletének szemszögéből ítélve a Bitcoin annak apró töredékét teszi ki. Az egyéni vagy nemzeti vagyon szempontjából azonban a BTC piaci kapitalizációja jelentős összegnek tűnik. Például 2018-ban Ukrajna GDP-je 112 milliárd dollár volt, ami a Bitcoin akkori értéke.

Mi a Bitcoin értéke a globális gazdaságban?

A Bitcoin helyzete a pénzügyi piacon minden évben stabilabbá válik annak ellenére, hogy a digitális pénz csak nemrég kezdte meg létét. Napról napra növekszik azoknak a vállalatoknak és országoknak a listája, amelyek elismerik a BTC-t és általában a digitális pénzt. A Bitcoin fokozatosan növekszik fizetési eszközként mind az online, mind a fizikai világban.

A hétköznapi pénz funkciói átkerülnek a digitális érmékbe. Egyes funkciók azonban egyedülállóak a kriptovalutára. Ide tartozik a tárolás, az anonim online fizetés, az árucsere és a súlyos áringadozások.

Az adatok hatalmas digitalizálásának köszönhetően a globális gazdaság új szintre jutása elkerülhetetlenné válik. A kriptopénz megjelenése természetes, új logikai lépés a teljesen digitalizált világ felé vezető úton. A digitális valuták hatása fokozódik, és nyomot hagy a nemzetgazdaságban és a globális monetáris forgalomban. A következő tényezők befolyásolják:

  • A kriptopénz befektetése nagyobb bevételi potenciállal rendelkezik, mint más devizákban.
  • A digitális pénz ingyenes: a Bitcoin-nak és más kriptovalutáknak nincs állandó központosított tulajdonosa, míg a fiat pénz az ország gazdasági és politikai helyzetéhez kötődik.
  • A Bitcoin ára pusztán a kereslettől függ. Sok előnye van a fiat pénzzel szemben, a kriptovaluták egyre népszerűbbek: különböző iparágakban és területeken valósítják meg őket.

A Bitcoin értéke a történelem során

A BTC mindenkori ártörténete

A Bitcoin 2013 májusában kezdte meg a csúcsra emelkedését. Az ára emelkedni kezdett a 90 dolláros szintről, és körülbelül három hét alatt 134 dollárra emelkedett, de ezt követően visszaesés követte. Ennek eredményeként július 6-ig az első kriptopénz csaknem kétszer, 69 dollárra csökkent. A következő hat hónapban az eszköz 1571% -kal nőtt: 2013. december 5-én maximum (akkoriban) 1153 dollárt jegyeztek. A bikapiac öt hónapig tartott.

Ezt követően két hét alatt a kriptopénz 50% -kal 552 dollárra csökkent, de 2014. január 7-ig a Bitcoin ismét 1000 dolláros szintre emelkedett, de a medvék beavatkoztak.

2015-ben a kriptovaluta ára csökkent, de néha rövid időre emelkedett. A kriptográfiai közösség 2015. január 17-ig komoly 173 dollárért tett tanúbizonyságot, és 12 hónap alatt 85% -kal csökkent. Az árfolyam nem tudott kilábalni egy ilyen meredek csökkenésből az év októberéig: nem haladta meg a 300 dollárt, de nem is esett 200 dollár alá. 2015. augusztus 25-én 205 dolláron, 2,5 hónap után, november 4-én 488 dolláron kereskedett..

2016 júniusában a Bitcoin értéke meghaladta a 761 dollárt, 2017 márciusában frissítette a korábbi történelmi maximumot, és első alkalommal 1274 dollárra emelkedett. 2017. december 17-én a Bitcoin 19 974 dolláron kereskedett. Ha bejelöli a BTC értékű grafikont, meg fogja érteni, hogy ez a rekord eddig nem dőlt meg.

Ennek eredményeként durva becslések szerint a bikapiac 28 hónapig tartott: 2015 augusztusától 2017 decemberéig. Ez idő alatt a kriptovaluta ára 9884% -kal nőtt.

2018-ban a medvefutás kihatott az egész digitális pénzpiacra: a Bitcoin árfolyama zuhanni kezdett. Februárra 7200 dollár alatt volt, és 2018. december 16-án 3200 dollárra csökkent. A 12 hónapos esés 84% ​​volt, ugyanaz, mint négy évvel korábban.

BTC árdiagram 2019

2019 folyamán a BTC tavasszal 6000 dollárig jutott. Júniusban majdnem megérintette a 13 000 dolláros szintet, de a bikafutás nem tartott sokáig. Novemberre fokozatosan 8 ezer dollárra esett, és az elmúlt hetekben 7200-7600 dollár körül mozgott.

Kriptopénzek a világgazdaságban

  • Ethereum (piaci korlát: 13 762 170 080 dollár) a világ első blokklánca, amely intelligens szerződéseket hajt végre. A technológiai fejlődésnek és a széles alkalmazási körnek köszönhetően egyre népszerűbb. Ma az ETH a világ második legnagyobb kriptovaluta piaci kapitalizáció szerint, és az érmét nemcsak a dApps-ban, hanem a kereskedelemben is használják.
  • XRP (piaci felső korlát: 8 226 360 909 USD) 2012-ben jelent meg a vállalkozások igényeit kielégítő termékként. Az XRP fő célja, hogy az intézmények (pénzforgalmi szolgáltatók és bankok) nagyobb biztonságot és kényelmet biztosítson a nemzetközi tranzakciókhoz. Az XRP-nek nagy előnye van sok más devizával szemben – a likviditás. A korábbi Ripple CTO Stefan Thomas azt állította, hogy az XRP tranzakciókat akár 1000-szer (vagy többször) gyorsabban hajtják végre, mint a Bitcoin tranzakciók.

XRP tranzakciós sebesség

  • EOS (piaci korlát: 2 404 400 602 dollár) kriptovalutát a Block.one fejlesztette ki Dan Larimer (a Bitshares és Steemit társalapítója) és Brendan Bloomer részvételével. Az EOS-érme azért indult, hogy az Eosio, nyílt forráskódú decentralizált operációs rendszert biztosítsa a szoftverfejlesztők számára. Az EOS sok szempontból hasonlít az Ethereumhoz, mivel annak alapjára épül, de jelentős fejlesztésekkel. Például az EOS nem igényel mikrotörlesztéseket a szoftverének kezeléséhez.
  • Csillag (piaci korlát: 901 018 586 USD) a világ egyik vezető digitális pénznemévé vált: a kriptovaluták közötti pénzügyi tranzakciók egyszerűsítésére tervezték. A szolgáltatások költsége fix 1% -kal nő évente, ami még az USA-ban is jóval alacsonyabb, mint a hosszú távú éves ráta (2-3%). Az XRP-vel ellentétben a Stellar decentralizált és konszenzusos algoritmusra épül, amely a tranzakciókat „zökkenőmentesebbé” teszi.

A lényeg

A BTC értéke napról napra folyamatosan növekszik, és nemcsak az áráról és a piaci korlátról beszélünk. A kriptovaluta döntő szerepet játszik a modern pénzügyi szféra átalakításában – a világ digitalizálódik, a bankok kezdik az online tranzakciókra és a technikailag fejlettebb megoldásokra támaszkodni. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a BTC-t egyetlen fél sem szabályozza, ez a kriptográfiai eszköz hamarosan ugyanazt a jelentőséget érheti el, mint az arany vagy az amerikai dollár.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me