A május 12-i jelentés szerint Pavel Durov bejelentette a TON projekt végleges leállítását. Két és fél évvel ezelőtt 1,7 milliárd dollárt gyűjtött a befektetőktől egy forradalmi blokklánc számára, amelynek célja az emberek fizetési elképzeléseinek átalakítása és a decentralizált internet kiépítése..

Durov úgy véli, hogy a projekt kudarca az amerikai bíróság hibája, míg befektetői magát a vállalkozót hibáztatják. Hogy a történet hogyan fog végződni, még mindig nem világos, de a TON leállítása valószínűleg egyáltalán nem a vég. Changelly mindig is különböző fiatal kriptovalutákat követett, és a TON sem kivétel. Tehát derítsük ki a 2020-as legnagyobb kripto kudarc gyökereit.

Mi volt a TON?

Beszéljünk röviden a TON hálózat ötletéről.

A TON vagy a Telegram Open Network egy Peer-to-Peer multi-blockchain platform beépített Grammal (GRM). A TON a Telegram és a VK.com közösségi hálózat fejlesztőinek projektje volt. A TON kriptoalkotók célja a meglévő blokklánc-projektek gyorsasággal és méretezhetőséggel való túllépése volt, beleértve a Bitcoin-ot és az Ethereumot is. Ezt a Proof-of-Cake (PoS) konszenzus algoritmus, a bizánci hibatűrő protokoll, a szilánkosítási technológia és az azonnali hiperkocka-útválasztás alkalmazásával tervezték elérni..

A legfontosabb szolgáltatás a TON Payments és a kriptotárca volt. A blokklánc architektúrának példátlan sebességet kellett volna biztosítania (tranzakciók milliói másodpercenként).

Mi romlott el?

Pavel Durov bejegyzése

Hat hónappal a durovi ICO előtt (Pavel Durov a Telegram vezérigazgatója) a SEC közzétette a DAO kriptográf-projekttel kapcsolatos vizsgálat eredményeit, ahol először kriptovaluta-értékpapírként említették. Ez közvetlen figyelmeztetés volt arra nézve, hogy az ilyen értékpapírosítás az Egyesült Államokban anélkül, hogy tokeneket regisztrálna a SEC-be, az amerikai törvények megsértését jelentené. Ugyanez történt az olyan projektekkel, mint a Kick és a Block.One.

A SEC 2019. október 11-ig, kevesebb mint egy hónappal a TON blokklánc indítása előtt beperelte a Telegramot. Megsemmisítette mind a vállalat, mind a befektetői terveket. A Telegram számára ideiglenesen megtiltották a Gram kiadását. Október végén, egy héttel az indulás előtt a Telegram felajánlotta a befektetőknek, hogy most vegyék el a befektetés 77% -át, vagy várjon még hat hónapot, 2020. április 30-ig. A cég mindaddig ígéretet tett arra, hogy megoldja a problémát, vagy vissza a befektetők pénzét.

Ez azonban nem működött.

TON vs amerikai kormány

Pavel Durov

2020. május 12-én Pavel Durov blogjában közzétesz egy bejegyzést, amelyben elmagyarázza, miért zárult le a TON projekt. Azt mondja, hogy az amerikai bíróság megtiltja az egész világ számára értelmetlen TON-ot.

Hogyan? Képzelje el, hogy többen összerakták a pénzüket, hogy aranybányát építsenek – és később felosszák az ebből származó aranyat. Aztán jön egy bíró, aki elmondja a bányaépítőknek: „Sokan fektettek be az aranybányába, mert nyereséget kerestek. És nem azt az aranyat akarták maguknak, hanem el akarták adni más embereknek. Emiatt nem szabad nekik adni az aranyat.

A Telegram vezérigazgatója azt állítja, hogy az amerikai kormány szerepet játszott a decentralizáció elvein alapuló TON bevezetésének megakadályozásában. Durov rámutat arra is, hogy a globális pénzügyi folyamatok többsége az Egyesült Államok felügyelete alatt áll.

Talán még paradox módon az amerikai bíróság kijelentette, hogy a grammokat nem csak az Egyesült Államokban, hanem globálisan sem lehet terjeszteni. Miért? Mivel – állítása szerint – egy amerikai állampolgár megtalálhatja a TON platform elérésének valamilyen módját, miután elindította. Tehát ennek megakadályozása érdekében nem szabad megengedni, hogy a grammokat terjesszék a világ bármely pontjára – még akkor is, ha a bolygó minden más országa tökéletesnek tűnik a TON-nal

Azt is hangsúlyozta, hogy a bíróság döntése sérti a joghatóságok szuverenitását szerte a világon, kijelentve:

“Ez a bírósági döntés azt jelenti, hogy más országoknak nincs szuverenitásuk annak eldöntésére, hogy mi jó és mi rossz a saját állampolgáraik számára.”

Durov arra a következtetésre jutott, hogy a világszerte élő emberek 96% -a között csak azoknak a 4% -a szavaz, akik a politikára szavaznak.

Mi a helyzet a befektetőkkel?

2018 januárjában, amikor minden elkezdődött, úgy tűnt, hogy a projektnek nagy jövője van. Az ICO két fordulójában a Telegram 1,7 milliárd dollárt gyűjtött be a befektetőktől.

A bírósági anyagokból kiderült, hogy a Telegramnak 175 befektetője van (alapok és magánszemélyek), közülük 39 az Egyesült Államokból származik. Az amerikaiak 424,5 millió dollárt fektettek be a TON-ba, beleértve a Völgy legjelentősebb alapjait: Kleiner Perkins, Benchmark és Sequoia Capital.

A héten a Telegram végleges ajánlatot nyújtott be a befektetőknek. A TON-tilalom után a vállalat megígérte, hogy mindenki, aki nem áll kapcsolatban az Egyesült Államokkal, egy év alatt megtéríti az eredeti befektetés 110% -át, vagyis most annak 72% -át. A befektetőket két csoportra osztották: azokra, akik megállapodtak abban, hogy még egy évet várnak, és azokra, akik azonnal szeretnék igénybe venni az alapjaikat.

Ingyenes TON

Ingyenes TON

Május 7-én a Free TON közösség, amely magában foglalja a TON blockchain platform fejlesztőit és potenciális felhasználóit, elindította a Free TON platformot – a vezető projektalapító Pavel Durov részvétele nélkül..

A Free TON platform a TON protokollon alapszik, amelyet Nyikolaj Durov, a Telegram alapítója, Pavel Durov programozója és testvére hozott létre. A platform ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, de egyelőre nem tudni, hogy integrálják-e a Telegram messengerbe.

Dmitrij Gorosevszkij, a Free TON jelentős tagja megjegyzést fűzött Durov bejegyzéséhez:

Hát ez teljesen világos. Pavel kénytelen volt megtenni ezt a kijelentést. Mégis egyetértek minden érzelmével, különösen a decentralizációval kapcsolatos utolsó állítással. Ez pontosan megfelel a Free TON céljainak. Folytatjuk a TON fejlesztését, építését és terjesztését az egész világon. Több millió ember kezébe kerülünk. Mert ez a helyes cél!

Pavel Durov bejegyzésében így foglalja össze:

Ezt a bejegyzést szeretném befejezni azzal, hogy szerencsét kívánok mindazoknak, akik a decentralizációra, az egyensúlyra és az egyenlőségre törekszenek a világon. Ön a megfelelő csatát vívja. Ez a csata valószínűleg nemzedékünk legfontosabb csatája lehet. Reméljük, hogy ott sikerül, ahol mi megbuktunk.

Végső gondolatok

A TON jelentős projekt volt, amely kudarcot vallott. Bárki, aki kapcsolatban áll a kriptográfiai közösséggel, tudatában kell lennie annak, hogy a szabályok és előírások nélkülözhetetlenek. Ha Ön fejlesztő, bányász, befektető vagy akár hodler, akkor ellenőriznie kell, hogy cselekedetei jogszerűek-e abban az országban, amelyben tartózkodik. Biztosak vagyunk benne, hogy a TON kiváló példa lesz a kriptográfiai társadalom számára, hogy ezt ne tegye meg megint hiba.

Ne feledje, hogy a Gram tokenek már nem egy dolog. Csak a csalók kínálják a felhasználókat a Gram tokenek cseréjére vagy megvásárlására. Ha érdekel érmék vásárlása vagy cseréje, a Changelly platform lehetőséget kínál arra, hogy több mint 150 kriptovalutát gyorsan, biztonságosan és minimális hitelesítési eljárással cseréljen bankkártyájával..

Changellyről