A május 12-i jelentés szerint Pavel Durov bejelentette a TON projekt végleges leállítását. Két és fél évvel ezelőtt 1,7 milliárd dollárt gyűjtött a befektetőktől egy forradalmi blokklánc számára, amelynek célja az emberek fizetési elképzeléseinek átalakítása és a decentralizált internet kiépítése..

Durov úgy véli, hogy a projekt kudarca az amerikai bíróság hibája, míg befektetői magát a vállalkozót hibáztatják. Hogy a történet hogyan fog végződni, még mindig nem világos, de a TON leállítása valószínűleg egyáltalán nem a vég. Changelly mindig is különböző fiatal kriptovalutákat követett, és a TON sem kivétel. Tehát derítsük ki a 2020-as legnagyobb kripto kudarc gyökereit.

Mi volt a TON?

Beszéljünk röviden a TON hálózat ötletéről.

A TON vagy a Telegram Open Network egy Peer-to-Peer multi-blockchain platform beépített Grammal (GRM). A TON a Telegram és a VK.com közösségi hálózat fejlesztőinek projektje volt. A TON kriptoalkotók célja a meglévő blokklánc-projektek gyorsasággal és méretezhetőséggel való túllépése volt, beleértve a Bitcoin-ot és az Ethereumot is. Ezt a Proof-of-Cake (PoS) konszenzus algoritmus, a bizánci hibatűrő protokoll, a szilánkosítási technológia és az azonnali hiperkocka-útválasztás alkalmazásával tervezték elérni..

A legfontosabb szolgáltatás a TON Payments és a kriptotárca volt. A blokklánc architektúrának példátlan sebességet kellett volna biztosítania (tranzakciók milliói másodpercenként).

Mi romlott el?

Pavel Durov bejegyzése

Hat hónappal a durovi ICO előtt (Pavel Durov a Telegram vezérigazgatója) a SEC közzétette a DAO kriptográf-projekttel kapcsolatos vizsgálat eredményeit, ahol először kriptovaluta-értékpapírként említették. Ez közvetlen figyelmeztetés volt arra nézve, hogy az ilyen értékpapírosítás az Egyesült Államokban anélkül, hogy tokeneket regisztrálna a SEC-be, az amerikai törvények megsértését jelentené. Ugyanez történt az olyan projektekkel, mint a Kick és a Block.One.

A SEC 2019. október 11-ig, kevesebb mint egy hónappal a TON blokklánc indítása előtt beperelte a Telegramot. Megsemmisítette mind a vállalat, mind a befektetői terveket. A Telegram számára ideiglenesen megtiltották a Gram kiadását. Október végén, egy héttel az indulás előtt a Telegram felajánlotta a befektetőknek, hogy most vegyék el a befektetés 77% -át, vagy várjon még hat hónapot, 2020. április 30-ig. A cég mindaddig ígéretet tett arra, hogy megoldja a problémát, vagy vissza a befektetők pénzét.

Ez azonban nem működött.

TON vs amerikai kormány

Pavel Durov

2020. május 12-én Pavel Durov blogjában közzétesz egy bejegyzést, amelyben elmagyarázza, miért zárult le a TON projekt. Azt mondja, hogy az amerikai bíróság megtiltja az egész világ számára értelmetlen TON-ot.

Hogyan? Képzelje el, hogy többen összerakták a pénzüket, hogy aranybányát építsenek – és később felosszák az ebből származó aranyat. Aztán jön egy bíró, aki elmondja a bányaépítőknek: „Sokan fektettek be az aranybányába, mert nyereséget kerestek. És nem azt az aranyat akarták maguknak, hanem el akarták adni más embereknek. Emiatt nem szabad nekik adni az aranyat.

A Telegram vezérigazgatója azt állítja, hogy az amerikai kormány szerepet játszott a decentralizáció elvein alapuló TON bevezetésének megakadályozásában. Durov rámutat arra is, hogy a globális pénzügyi folyamatok többsége az Egyesült Államok felügyelete alatt áll.

Talán még paradox módon az amerikai bíróság kijelentette, hogy a grammokat nem csak az Egyesült Államokban, hanem globálisan sem lehet terjeszteni. Miért? Mivel – állítása szerint – egy amerikai állampolgár megtalálhatja a TON platform elérésének valamilyen módját, miután elindította. Tehát ennek megakadályozása érdekében nem szabad megengedni, hogy a grammokat terjesszék a világ bármely pontjára – még akkor is, ha a bolygó minden más országa tökéletesnek tűnik a TON-nal

Azt is hangsúlyozta, hogy a bíróság döntése sérti a joghatóságok szuverenitását szerte a világon, kijelentve:

“Ez a bírósági döntés azt jelenti, hogy más országoknak nincs szuverenitásuk annak eldöntésére, hogy mi jó és mi rossz a saját állampolgáraik számára.”

Durov arra a következtetésre jutott, hogy a világszerte élő emberek 96% -a között csak azoknak a 4% -a szavaz, akik a politikára szavaznak.

Mi a helyzet a befektetőkkel?

2018 januárjában, amikor minden elkezdődött, úgy tűnt, hogy a projektnek nagy jövője van. Az ICO két fordulójában a Telegram 1,7 milliárd dollárt gyűjtött be a befektetőktől.

A bírósági anyagokból kiderült, hogy a Telegramnak 175 befektetője van (alapok és magánszemélyek), közülük 39 az Egyesült Államokból származik. Az amerikaiak 424,5 millió dollárt fektettek be a TON-ba, beleértve a Völgy legjelentősebb alapjait: Kleiner Perkins, Benchmark és Sequoia Capital.

A héten a Telegram végleges ajánlatot nyújtott be a befektetőknek. A TON-tilalom után a vállalat megígérte, hogy mindenki, aki nem áll kapcsolatban az Egyesült Államokkal, egy év alatt megtéríti az eredeti befektetés 110% -át, vagyis most annak 72% -át. A befektetőket két csoportra osztották: azokra, akik megállapodtak abban, hogy még egy évet várnak, és azokra, akik azonnal szeretnék igénybe venni az alapjaikat.

Ingyenes TON

Ingyenes TON

Május 7-én a Free TON közösség, amely magában foglalja a TON blockchain platform fejlesztőit és potenciális felhasználóit, elindította a Free TON platformot – a vezető projektalapító Pavel Durov részvétele nélkül..

A Free TON platform a TON protokollon alapszik, amelyet Nyikolaj Durov, a Telegram alapítója, Pavel Durov programozója és testvére hozott létre. A platform ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, de egyelőre nem tudni, hogy integrálják-e a Telegram messengerbe.

Dmitrij Gorosevszkij, a Free TON jelentős tagja megjegyzést fűzött Durov bejegyzéséhez:

Hát ez teljesen világos. Pavel kénytelen volt megtenni ezt a kijelentést. Mégis egyetértek minden érzelmével, különösen a decentralizációval kapcsolatos utolsó állítással. Ez pontosan megfelel a Free TON céljainak. Folytatjuk a TON fejlesztését, építését és terjesztését az egész világon. Több millió ember kezébe kerülünk. Mert ez a helyes cél!

Pavel Durov bejegyzésében így foglalja össze:

Ezt a bejegyzést szeretném befejezni azzal, hogy szerencsét kívánok mindazoknak, akik a decentralizációra, az egyensúlyra és az egyenlőségre törekszenek a világon. Ön a megfelelő csatát vívja. Ez a csata valószínűleg nemzedékünk legfontosabb csatája lehet. Reméljük, hogy ott sikerül, ahol mi megbuktunk.

Végső gondolatok

A TON jelentős projekt volt, amely kudarcot vallott. Bárki, aki kapcsolatban áll a kriptográfiai közösséggel, tudatában kell lennie annak, hogy a szabályok és előírások nélkülözhetetlenek. Ha Ön fejlesztő, bányász, befektető vagy akár hodler, akkor ellenőriznie kell, hogy cselekedetei jogszerűek-e abban az országban, amelyben tartózkodik. Biztosak vagyunk benne, hogy a TON kiváló példa lesz a kriptográfiai társadalom számára, hogy ezt ne tegye meg megint hiba.

Ne feledje, hogy a Gram tokenek már nem egy dolog. Csak a csalók kínálják a felhasználókat a Gram tokenek cseréjére vagy megvásárlására. Ha érdekel érmék vásárlása vagy cseréje, a Changelly platform lehetőséget kínál arra, hogy több mint 150 kriptovalutát gyorsan, biztonságosan és minimális hitelesítési eljárással cseréljen bankkártyájával..

Changellyről

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me