С постоянно нарастващите заплахи за нашата онлайн поверителност, a сигурен, частна система за съобщения е виртуален необходимост. За съжаление, всички наши настоящи системи са уязвими по един или друг начин. Светът се нуждае от истински сигурна частна система за съобщения.

В тази статия разглеждаме Loki Messenger, катоосигурете частна система за съобщения който има огромен потенциал за поверителност. Loki Messenger е първата услуга на Lokinet, децентрализирана, шифрована мрежа за съобщения и плащания от край до край.

Без да навлизаме твърде дълбоко (подробностите за Loki стават наистина технически, много бързи), ще разгледаме какво превръща Loki Messenger в по-добра частна услуга за съобщения.

След като преминем през това, ще ви дадем демонстрация на текущата бета версия на Loki Messenger.route

Готови ли сте да научите какво може да бъде бъдещето на частните съобщения? Да започваме.

Въведение в Loki Messenger

Така какво точно е Loki Messenger? Според файла README за проекти в GitHub:

„Loki Messenger позволява наистина децентрализирани, край до край и частни криптирани чатове. Loki Messenger е създаден да обработва както онлайн, така и напълно асинхронни офлайн съобщения. Loki Messenger изпълнява протокола Signal за криптиране на съобщения. Нашият клиентски интерфейс е разклонение на Signal Messenger. Цялата комуникация, която преминава през Loki messenger, се насочва през Lokinet. ”Loki MessengerLoki Messenger

С други думи, Loki Messenger се възползва на някои от най-добрата съществуваща технология за частни съобщения и добавя още повече поверителност и сигурност чрез използването на Lokinet.

Lokinet’s Service Nodes, „Действат както като обединени сървъри, които съхраняват съобщения офлайн, така и като набор от възли, които позволяват функционалността за маршрутизиране на лука, затрудняваща IP адресите на потребителите“

Какво прави Loki Messenger по-добър?

С конкуренти като Telegram, Viber, Signal и WhatsApp, може би се чудите защо светът се нуждае от друго криптирано частно приложение за съобщения от край до край. Има три големи причини защо смятаме, че Loki Messenger има шанс да се превърне в частното приложение за съобщения в бъдещето:

  • Loki Messenger е Децентрализиран
  • Loki Messenger е Непроследимо
  • Loki Messenger е Устойчив на хакове

Loki Messenger е децентрализиран

Какво е общото между Telegram, Viber, Signal и други водещи приложения за криптирани лични съобщения? Всички те са централизирани. Това означава, че има централни сървъри за хакване и дори физически офиси, които властите да посещават с призовки (и щурмови оръжия) в ръка, когато искат да намерят някого.

Централизиран срещу Децентрализиран

Централизацията е огромна уязвимост. Ето някои скорошни примери за проблема:

  • След 2019 Великденски бомбардировки в Шри Ланка, правителството на Шри Ланка изключете достъпа до Viber, SnapChat, WhatsApp и други услуги за съобщения в рамките на страната. Като цяло тази държава е изключвала приложенията за съобщения поне три пъти.
  • През юни 2019 г. изпълнителният директор на Telegram, Павел Дуров, казаха, че са изпитали Кибер атака „с държавен актьор“. Без да разкрива подробности, той посочи, че атаката вероятно е дошла от Китай и е свързана с протестите в Хонконг.
  • Докато съобщенията в WhatsApp са криптирани от край до край, според тази история и други, съобщенията се съхраняват нешифровани в мобилното приложение. Тези нешифровани съобщения също могат да бъдат архивирани на облачни сървъри физически разположени в САЩ (Страна с 5 очи), където обикновена призовка може да получи достъп. Добавяне към страховете за поверителност, Политиката за поверителност на WhatsApp държави че може споделяйте данни за вас с Facebook, която закупи WhatsApp през 2014 г..

A децентрализиран приложение за съобщения има много предимства. Без център, мрежата е устойчива на опити да го изключи (Think Torrenting, Bitcoin, Tor и др.). Освен това няма кой да размаха тази призовка, настоявайки да предаде данните на някой потребител.

Loki Messenger разчита на Частните и децентрализирани услуги за съобщения на Lokinet. Мрежата Lokinet използва верига от прокси сървъри, свързани чрез лунова маршрутизация, за да предава съобщения. Състоянието на мрежата е поддържани в блокчейна Lokinet, предоставяйки тази информация достъпна за всеки потребител. Потребителят избира маршрута, по който техните съобщения ще следват през мрежата, премахвайки необходимостта от доверен (централен) орган в системата.

Loki Messenger е непроследим

Много приложения за съобщения използват криптиране от край до край, за да защитят съобщенията, които преминават през тях. Но те могат да бъдат уязвими на достатъчно мощни противници да следят кога съобщенията влизат и излизат от мрежата.

С течение на времето такъв противник може дори да направи статистически анализ на съобщенията протичаща през мрежата. Помага им да идентифицират кои потребители комуникират помежду си, когато определени потребители са онлайн и друга потенциално полезна информация.

Loki Messenger е непроследим

Lokinet се занимава с този вид проблем чрез функциониращ като микснет комуникация чрез лукова маршрутизация. Mixnet предава съобщения през един или повече миксове. Миксът получава съобщения от множество източници, след което ги изпраща до местоназначенията им в произволен ред. Правейки това затруднява анализа на потока от съобщения чрез микснет.

Lokinet свързва миксовете в мрежата, като използва лунова маршрутизация. Протоколите за маршрутизиране на лука свързват множество смеси във верига. Всеки микс знае само кой възел в мрежата му е изпратил съобщение и на кой възел в мрежата трябва да изпрати съобщението. По този начин той гарантира, че нито един микс не познава както първоначалния подател на съобщението, така и крайния получател.

Дори ако един от миксовете във веригата е компрометиран, има няма начин той да проследи целия маршрут на съобщението.

В допълнение, Loki Messenger не изисква потребителят да се регистрира с телефонен номер и реалният IP адрес на потребителя никога не е изложен на мрежата. Заедно тези функции направете Loki Messenger непроследим (На теория).

Loki Messenger е устойчив на хакове

Въпреки че е вероятно никоя мрежа в света да не е напълно защитена от хакове, Loki Messenger се приближава, благодарение на характеристиките на Lokinet. Lokinet използва Сервизни възли за да осигури голяма част от него мащабируемост и работа в мрежа функционалност. Сервизните възли се заплащат за техните услуги, използвайки Loki, родната криптовалута на Lokinet. Но Service Nodes също трябва да залагат голямо количество Loki, за да имат привилегията да бъдат Service Node.

Loki Messenger е непроницаем за хакване

Изискването за голям залог прави вида хак, наречен a Сибил атака, по-малко вероятно. Екипът на Локинет определя успешна атака на Сибил като такъв, който завзема контрола върху поне 30% от целия Локинет. За да направи това, нападателят ще трябва да заложи големи количества Loki на всеки от сървърите, които контролира. Това би повишило цената на Локи, като прогресивно ще оскъпява атаката.

В допълнение към защитата, предоставена от Lokinet, самият Loki Messenger използва няколко техники за предотвратяване на атаки. Оспоримо удостоверяване (DA) предпазва от атаки човек в средата. Перфектна тайна за напред (PFS) гарантира, че за всяко съобщение се използва нов ключ за криптиране, ограничавайки нанесената вреда, ако нападателят по някакъв начин получи достъп до ключ. В такъв случай, нападателят ще може да декодира само едно съобщение.

Сега сме готови да разгледаме Loki Messenger в действие.

Създаване на акаунт в Loki Messenger

Ако сте запознати с криптовалутите, може да забележите, че създаването на акаунт в Loki Messenger изглежда много като създаване на портфейл за криптовалута:

Екран за първоначална регистрация на Loki Messenger

Семенната фраза се генерира автоматично от Loki Messenger и е необходимо да възстановите акаунта си, ако загубите достъп до него. Или ако преместите акаунта си в Loki Messenger на друго устройство.

След като регистрирате вашето семе, вие създавате вашето незадължително потребителско име и парола:

Създайте потребителско име и парола

Хит Запазете и сте готови за търкаляне.

Както можете да видите, прозорецът на Loki Messenger прилича много на всяко друго приложение за съобщения. Има обаче няколко разлики.

Основен прозорец на Loki Messenger

Първо, забележете дългото произволен низ от символи под потребителското име горе вляво. Това е публичният ключ на потребителя. Споделянето на този публичен ключ е как потребителите се свързват. За максимална поверителност, на потребителите ще бъде препоръчано да споделят тези ключове офлайн, предотвратяване на snoops да получат копие от тях.

След като потребителят има нечий публичен ключ, той може изпрати заявка за приятелство, които могат да бъдат приети или отхвърлени:

Заявка за приятел на Локи

Онлайн съобщения

Ако и двете страни са онлайн, комуникацията е относително ясна. Техните приложения за обмен на съобщения могат да разрешават публичните ключове на другия и да създават пътека с лук през Lokinet за чат на живо. всичко без да излагат техния IP адрес, телефонен номер, или каквато и да е друга лична информация (ИД).

Онлайн съобщение

Съобщенията се появяват в прозореца за чат, както бихте очаквали.

Ако задържите курсора на мишката върху съобщение, се появява икона с три точки. Щракване, което показва меню с опции за това конкретно съобщение, както е показано по-горе.

Офлайн съобщения

Офлайн съобщения, когато желаният получател на съобщение в момента не е онлайн, е по-сложно. Зависи от групите сервизни възли, наречени рояци. Всеки потребител на Loki Messenger принадлежи към Swarm. Рояците са групи от сервизни възли, които могат да съхраняват съобщения офлайн.

Когато съобщение се изпрати до потребител, който не е онлайн, съобщението се съхранява (в криптирана форма) на един или повече от сервизните възли в рояка на получателя. Когато потребителят влезе онлайн, неговото копие на Loki Messenger запитва всеки възел в техния рояк за да видите дали Роякът държи някакви съобщения за тях. Ако е така, копието на получателя на Loki Messenger изтегля съобщенията.

Ако получателят отговори на съобщение, Loki Messenger тогава опити за създаване на пряка връзка с изпращача както обикновено.

Допълнителни функции на Loki Messenger

Освен основните функции за съобщения, които вече разгледахме, Loki Messenger има и някои допълнителни функции че ще ви хареса. Те варират от подобрения в използваемостта до поверителност подобрения и включват:

  • Изчезващи съобщения
  • Номера за безопасност
  • Промяна на потребителско име и псевдоними
  • Светли / тъмни режими

Изчезващи съобщения

Има моменти, когато искате да изпратите на някого съобщение, но не искате то да бъде постоянна част от разговора. Това е където Изчезващи съобщения влезте в игра.

Изчезващи съобщения

Щракването върху иконата на зъбно колело в прозореца за чат показва опции за съобщения за този чат. Една от опциите в това меню е да зададете нови съобщения в този чат да изчезне след интервал, с опции, които варират от изключено (изключване на изчезващите съобщения) до 5 секунди, до една седмица.

След това всички съобщения ще се автоматично изчезват от вашия прозорец за чат и този на получателя. Loki Messenger ясно показва в горната част на прозореца за чат, ако Изчезващите съобщения са активни и колко дълго те остават видими (Вижте изображението по-горе).

Номера за безопасност

Номерата за безопасност са набор от 12, 5-цифрени номера, които могат да се използват за проверка на сигурността на криптиране от край до край на връзката с друг потребител.

Ако номерата за безопасност, които се показват в приложението ви, съвпадат с тези, които се показват в приложението на другия човек, криптиране от край до край на връзката е сигурна.

Промяна на потребителско име и псевдоними

Тъй като Loki Messenger идентифицира потребителите по техните публични ключове вместо потребителски имена, то ви позволява да промените потребителското си име по всяко време.

По същия начин ви позволява да промените псевдонима на някой, с когото сте приятели. Това не засяга потребителското им име, но променя името, което виждате за тях в приложението си.

Виждам промяна на псевдоними да бъде полезно за идентифициране на някой, с когото не се свързвате често. Промяната на името, което виждате в приложението си, от „Lashana Lynch“ на „The New 007“, може да улесни проследяването с кого говорите.

Светли / тъмни режими

Разработчиците на приложения най-накрая се отдалечават от светлия цвят на a тенденция на интерфейса на черен фон. Подобно на много по-нови приложения, Loki Messenger предлага и двете Светлина и а Тъмен режим. Използвах режима по подразбиране Light в тази статия; ето как изглежда тъмният режим:

Loki Messenger Dark Mode

Това е по-лесно за очите (очите ми, така или иначе) и изглежда като добър вариант за някой, който се интересува от поверителност който иска да бъде малко по-фин, докато разглежда съобщения.

Заключение

Въпреки че е все още рано да се каже, че това ще бъде частният месинджър, който всички използваме през 2020 г. Loki Messenger съдържа много функции за поверителност и сигурност в един пакет.

Ще наблюдаваме развитието на Loki Messenger, докато той си пробива път през бета. Също така ще следим напредъка на Lokinet, който планира скоро да предложи няколко други функции, свързани с поверителността.

Бонус съвет: Подобрете поверителността си допълнително с VPN

Ако харесате тази статия и искате незабавно да подобрите поверителността си, препоръчваме ви да получите добра VPN услуга, която ви позволява да сърфирате в торент уебсайтове и каквото искате, без да оставяте дневници. Ако се интересувате, разгледайте нашето най-добро VPN ръководство или отидете направо до любимия ни Nordvpn.

За друга гледна точка на Loki Messenger, вижте това видео:

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me