Новите уеб браузъри излизат на сцената през цялото време и в повечето случаи изглежда, че малко хора се интересуват. Новото обаче браузър, ориентиран към поверителността Несъгласен привлича много внимание.

Какво представлява браузърът Dissenter?

В тази статия ще ви разкажем защо е браузърът Dissenter получаване на много внимание, както положителни, така и отрицателни. Това наистина отива в сърцето на война срещу свободата на словото се водят от Big Tech и други групи по света.

Но не се притеснявайте. След като приключим с политическите неща, ще разгледаме набързо самия браузър и ще ви дадем мислите си дали трябва да опитате.

Готов? Започваме с мръсния бизнес на интернет цензурата.

Какво представлява браузърът Dissenter и защо е противоречив?

Може би не мислите, че ще има нещо противоречиво в новия уеб браузър. Но в този случай ще сгрешите. Има две основни спорни области свързани с браузъра Dissenter.

Противоречие около заобикалящия браузър

Човек идва от неговия произход. Другият излиза от цензурна война бушува в интернет. Ще говорим за тях и двамата, но ще започнем с проблема с произхода.

Произходът на дисидентството

За да разберем проблема с произхода на Dissenter, трябва да поговорим за Google Chrome. Знам, че звучи странно, но търпи с мен.

Вероятно знаете, че Google Chrome е такъв най-широко използваният уеб браузър в света. Това, което може да не знаете, е, че Chrome е базиран на браузър с отворен код, наречен Chromium. Google създаде и двата браузъра. Проектът Chromium разработва и поддържа Chromium като проект с отворен код. Това означава, че всеки може вземете копие на компютърния код за Chromium и модифицирайте го както намират за добре.

Произходът на дисидентството

Точно това прави екипът на Google Chrome. Те вземете копие на последната версия на Chromium и добавят свой собствен патентован код на Google към него, превръщайки го в най-новата версия на Google Chrome. Дотук добре.

Друг по-малко известен факт е, че няколко други уеб браузъра също са базирани на Chromium. Те включват Opera, най-новите версии на Microsoft Edge и Brave, заедно с няколко други. В това няма нищо сенчесто; тъй като Chromium е с отворен код, използването на кода е напълно легитимно.

Дисидентът следва тази традиция, но с обрат. Дисидент е създаден от Габ и на базата на Brave. Това не би трябвало да представлява проблем, тъй като Brave е с отворен код точно като Chromium. Но се оказва, че е било голям проблем за Брендън Айх, главен изпълнителен директор на Brave Software.

На 17 април 2019г, Г-н Eich нарече екипа на Gab ирационален за това, че базират техния браузър Dissenter на неговия Brave код на браузъра. Битката тръгна напред-назад между г-н Eich, Gab и няколко други, като Eich най-накрая ескалира до това:

Отговорете на това: какъв вид паразит разклонява браузър с отворен код, за да получи разширение, разпространено сред хора, които вече могат да заобикалят глупавите забрани на AppStore?

Brave е за потребители, които се осмеляват да си върнат контрола върху данните. Някои, които искат отделена система за коментари, могат да използват Dissenter.

– BrendanEich (@BrendanEich) 18 април 2019 г.

Аргументът продължи още няколко дни, но е ясно, че: Г-н Айх не харесва Dissenter да бъде изграден върху смел код, и тъй като Brave е с отворен код, той не може да попречи на Gab да използва този код.

Каквото и да мислите за тази битка в Twitter, не трябва да има никакво въздействие на Dissenter в дългосрочен план. Но тази друга полемика противоречи на основната причина за Съществуването на браузъра Dissenter и опити за унищожаване на Габ, компанията, създала браузъра.

Големите технологии и „прогресивните“ Hate Gab

Освен г-н Айх, не познаваме никой, който да има конкретен проблем с идеята за друг браузър за поверителност, който излиза на сцената. Но Дисидент идва от Габ. И има мощни сили, които абсолютно мразя Габ и правят всичко възможно, за да унищожат компанията.

Първо имаше Габ

Според Андрю Торба, основателят на Gab, той го е създал сайт в социалните медии че се поддържа свободна реч. Докато не сте нарушавали законодателството на Съединените щати, ще можете да кажете каквото си искал на Габ.

Тази стойка вбесява мощни сили като всички големи компании за социални медии, заедно с уеб хостинг компании, платежни процесори, и други с „Прогресивни“ политически възгледи които изискват само те да решат кое е приемливо онлайн изказване и които носят отговорността да цензурират всичко, което не им харесва.

Начална страница на Gab

На 27 октомври 2018 г., Синагогата „Дървото на живота“ в Питсбърг беше нападната от човек, който крещи антисемитски забележки. Той уби 11 души и ранени още няколко. Когато беше открито, че мъжът имал акаунт в Gab социалната мрежа, където той публикува антисемитски коментари, което беше използвано като претекст за очевидно координирана атака срещу Габ.

Габ има загуби своите платежни процесори, загуби своя уеб хостинг, и беше взривен в медиите като „сигурно убежище“ за екстремисти, включително бели превъзходци, неонацисти и десни.

Всичко това се случи въпреки факта, че Габ е работил с полицията и ФБР след като потвърдиха, че стрелецът има акаунт в своята услуга. И въпреки факта, че стрелецът изглежда имат акаунти в други сайтове в социалните медии които не са претърпели неблагоприятни последици от тяхното присъствие. И въпреки факта, че антисемитски коментари се появиха на други сайтове без последствия.

Габ си сътрудничи с полицията и ФБР

Габ остана в бизнеса и в крайна сметка намери нов хостинг. След това, през февруари 2019 г., той предизвика нов шум, като пусна разширението Dissenter.

Тогава имаше разширение на дисидентите

През последните години медиите за установяване бяха обвинени политическа пристрастност, некомпетентност, и откровена лъжа в подкрепа на определен разказ. Все повече хора, които усещаха, че медиите действат по този начин, започнаха да изразяват своето недоволство и презрение в секциите за коментари на блогове и други онлайн публикации.

Разширение на дисидент

В отговор тези сайтове просто деактивира секциите за коментари от техните сайтове, за да не позволят на хората да не са съгласни с тях. Както можете да си представите, това разгневи хората още повече.

Екипът на Gab реши разрешете този проблем, като създадете разширението Dissenter. След като добавите разширението към текущия си уеб браузър, можете да коментирате всяка уеб страница. Коментарът е видими за всеки друго посещение на същата страница ако и те имат разширението Dissenter инсталиран.

Разбира се, това е вероятно дразнеше хората, които изключиха своите секции за коментари, да започнем с. Не знаем всички подробности, но до април Разширението за дисидент бе премахнато от галерията с добавки на Firefox поради неуточнена „злоупотреба“.

Twitter Thread от Gab за Mozilla Премахване на добавката Dissenter от Firefox

The следващия ден, Google забрани разширението Dissenter от магазина на Chrome.

Twitter Thread от Gab за Google Премахване на разширението Dissenter от Chrome

Докато големите интернет сили изглеждаха решени да прокарат Gab и разширението Dissenter от Интернет, Torba каза пред Breitbart News, че:

„Сега планираме да разделим браузъра Chromium и да влезем на пазара на браузъри с ново предложение, което поставя свободата на словото и потребителите на първо място. Също така ще изградим магазин за приложения за този браузър, който не дискриминира никого и поставя на първо място потребителите, тяхната поверителност и свободата им. “Андрю Торба, основател на GabАндрю Торба

Това беше през април. И сега…

Сега е браузърът Dissenter

Както обсъдихме в горната част на тази статия, това е юли 2019 г. и браузърът Dissenter е тук. Той пристигна като разклонение на браузъра Brave вместо Chromium, но пристигна и е достъпен за настолни компютри с Windows, Mac и Linux.

Бърз поглед към браузъра Dissenter

Както обсъждахме по-рано, браузърът Dissenter е разклонение на браузъра Brave. Не е изненадващо, че много прилича на Brave и функционира много като Brave.

Браузър за дисиденти

Това означава, наред с други неща, че Dissenter има много вградени функции за поверителност.

  • Блокиране на реклами? Проверете!
  • Контроли за бисквитки? Проверете!
  • Контроли за пръстови отпечатъци в браузъра? Проверете!

С други думи, пренесе се страхотните функции за сигурност и поверителност които правят Смелия любим на поверителност фенове.

Но това не означава, че Dissenter е просто копие на Brave със свеж слой боя. Има и някои големи разлики. Нека да разгледаме трите най-големи разлики сега.

Системата за подкрепа на смел рекламодател е изчезнала

Част от идеята на Brave е да блокирайте рекламите като цяло но позволява реклами, които Brave чувства безопасни. Той също така позволява на потребителите да възнаградете създателите на съдържание директно и в крайна сметка ще възнагради потребителите за гледане на одобрени реклами.

Системата е сложна и подробностите тук не са релевантни. Важното е, че системата за награди в Brave е премахната. Dissenter работи като обикновен браузър с вградена защита.

Разширението Dissenter е вградено в браузъра

Реакциите на големите технологични компании и техните приятели срещу разширението Dissenter бяха основен стимул за създаването на браузъра Dissenter. Така че, разбира се, браузърът има вграден код за коментиране на Dissenter.

Когато използвате браузъра Dissenter, можете прикачете коментари към която и да е уеб страница, дали тази страница има раздел за коментари или не. Всеки, който използва старото разширение Dissenter или използва браузъра Dissenter можете да видите тези коментари, добавете към тях, дори следвайте любим коментатор.

Ето как може да изглежда една страница в YouTube гледани с браузъра Dissenter. Обърнете внимание на зеления дисидент Този бутон е кръгъл в червено в долната част на страницата.

YouTube Video в браузъра Dissent

По-долу има страница, която Несъгласните бяха коментирали когато работехме по тази статия. Чрез щракване върху зеления D в горната част на прозореца на браузъра успяхме да видим коментарите, като този:

Коментари на несъгласни

Коментари, публикувани от потребители на Dissenter съществуват извън контрола на YouTube, Google, Twitter, или някой друг. И екипът на Gab се ангажира с премахване само на коментари, които нарушават Първото изменение на Конституцията на САЩ.

Тази позиция не се отразява добре на всички, които вярват в това речта в Интернет трябва да бъде цензурирана да позволяват само гледната точка, която те одобряват (компании като YouTube, Google, Twitter и толкова много други).

На 13 юли 2019 г., малко след като Gab удари # 1 в Google Play Store, Alicia Powe съобщава че Google обяви, че ще го направи забранете на Габ от магазина му освен ако не е премахнал цялото генерирано от потребителите съдържание, което цензорите в Google смятат за нежелано.

Габ получава забрана

Apple също забрани Gab, така че дори ако един ден Gab публикува мобилни версии на Dissenter, не очаквайте да го намерите в някой от магазините за приложения на Big Tech.

Всъщност противопоставянето на подхода на Габ за нецензуриране стана толкова силно, че дори F-Droid, сайт, който осигурява дом за Безплатен и с отворен код (FOSS) разширения за устройства с Android, съобщи, че го ще заеме политическа позиция. Като Том Паркър в ReclaimTheNet.org поставя го:

„F-Droid публикува изявление, в което казва, че няма да разпространява приложения, които популяризират социалната мрежа Gab, тъй като това е„ зона за свободна реч “, която ще„ толерира всички мнения “. Решението идва, след като други приложения и уебсайтове на Fediverse, децентрализирана колекция от блогове и проекти за социални мрежи, се опитват да цензурират Gab и противоречат на самата природа на FOSS. “Том Паркър, писател в ReclaimTheNet.orgТом Паркър

За да направим цялата ситуация още по-жалка, според тази тема нататък Reddit, F-Droid цензурира всяка дискусия за своята цензура срещу Gab. И ако някой не го харесва, той може да отиде някъде другаде, за да вземе своите приложения. Ето снимка от началото на нишката:

F-Droid цензура дискусия за тяхната цензура на Gab

Това води до третото голямо нещо, свързано с браузъра Dissenter.

Предстои нов App Store

В отговор на продължаващата цензура Габ заяви че ще създава собствен магазин за приложения за браузъра Dissenter. Този, който не цензурира приложенията заради техните политически възгледи.

Това е всичко, което наистина знаем за това в момента, но ние ще наблюдаваме, за да видим какво, ако излезе нещо. Като се има предвид начина, по който екипът на Gab обяви, че ще създаде браузър и го направи само за няколко месеца, не трябва да чакаме дълго.

Заключение

Габ изпълни обещанието си излезе със собствен уеб браузър. Въпреки че все още е в процес на разработка, при нашето тестване изглеждаше добре.

Ако искате да тествате браузъра Dissenter, ще трябва изтеглете го директно от уебсайта на Dissenter. Браузърът е достъпен за Windows, macOS, и Linux настолни компютри.

P.S. Ако се опитате да инсталирате браузъра Dissenter на устройство на Apple, следното съобщение, което се появява на страницата за изтегляне на Dissenter, е за вас:

Войнствено съобщение от Apple

Също така винаги препоръчваме да използвате VPN, ако наистина се грижите за защита на вашите данни / поверителност, дори когато използвате Dissenter. За добри препоръки относно услугите, които препоръчваме, вижте най-доброто ръководство за VPN. Или проверете отзивите на нашите любими Nordvpn & Expressvpn.

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me