Що се отнася до защитата на поверителността ви онлайн, VPN мрежите са най-често използваното оръжие. Според доклад от 27 август 2018 г. на GO-Globe.com почти 25% от потребителите на интернет са използвали VPN поне веднъж през предходните 30 дни. Като се има предвид броят на Statista.com от почти 4 милиарда интернет потребители през 2018 г., говорим за над 400 милиона души, които използват VPN.

Навлизайки в 2021 г., повече хора от всякога използват интернет с гадния COVID-19, принуждавайки мнозина да работят от вкъщи. Повтарящите се блокировки принуждават хората да избягват обществения транспорт и да работят със собствени компютри и собствена домашна мрежа. При тези обстоятелства е важно както винаги да бъдете внимателни и да сте сигурни, че сте защитени с VPN, браузъра Tor или и двете.

VPN не са единственото оръжие, което обикновените хора използват в тази битка. Tor, мрежата за анонимност, първоначално разработена от Морската изследователска лаборатория на САЩ, също има голяма аудитория. Точните номера са трудни за намиране (все пак това е анонимна мрежа), но Tor Project Страница Tor Metrics постоянно показва около 2 милиона потребители на ден.

Така че тук възниква въпросът: Кое е по-добре с каква цел? & Можете ли да ги използвате заедно? В тази статия ще се опитаме да отговорим и на двата въпроса.

Tor срещу VPNЕто нашето пълно ръководство за това как да използвате VPN с Tor Browser

Не е просто сравнение между Tor и VPN

Tor и VPN имат допълващи се силни и слаби страни. Защитниците на поверителността отдавна обмислят и не са съгласни относно ползите от използването на Tor и VPN заедно.

Tor и VPN обаче са фундаментално различни технологии и въпреки че и двете технологии за запазване на поверителността замъгляват вашето местоположение и самоличност, те имат специфични плюсове и минуси, които могат да повлияят или подобрят вашето сърфиране.

В тази статия ще разгледаме набързо как работят Tor и VPN. Също така ще разгледаме набързо спора относно използването на двете заедно и как точно трябва да се направи това. И ние ще го завършим с ръководство за инсталиране и използване на препоръчаната от нас конфигурация.

Вземете експерт

 1. Етап 1: Получете препоръчителна VPN:

NordVPN ОТИВАМ
ExpressVPN ОТИВАМ
 1. Стъпка 2: Стартирайте вашата VPN
 2. Стъпка 3: Изтегли и инсталирайте Tor Browser:

Изтегли

 1. Стъпка 4: Стартирайте Tor през VPN за максимална поверителност

Какво е Tor?

Tor, което означава „Луковият рутер“, е безплатна мрежа с отворен код, предназначена да осигури анонимност на своите потребители. Данните преминават между вашия компютър и интернет през поредица от хиляди доброволно управлявани релета (сървъри), които скриват самоличността и местоположението на потребителя от всеки, който наблюдава интернет трафика.

Tor защитава поверителността на потребителя си, но някои уебсайтове блокират връзки от всякакви релета, за които е известно, че са част от мрежата Tor.

Tor е проект с отворен код, въпреки че първоначално е финансиран публично чрез безвъзмездни средства от федералното правителство на САЩ. В крайна сметка това беше така, защото Tor се използваше за военни приложения като сигурни комуникации.

Правителства и други глобални противници може да бъде в състояние да наблюдава известните входове (Реле за охрана) и излиза (Изходни релета) на мрежата Tor, за да се опита да деанонимизира потребителите.

В страни като Китай, Египет и т.н. това може да ви отвори проблеми, ако се опитате да използвате TOR.

Какво е VPN?

VPN (виртуална частна мрежа) е услуга, която осигурява криптирана връзка от вашия компютър към сървъри в VPN мрежата. След това VPN сървърът се свързва с целевия уебсайт и предава данни между вашия компютър и целта. Доколкото целевият сайт може да каже, той комуникира с VPN сървъра, а не с вашия компютър.

Тъй като много VPN мрежи имат сървъри, разположени в десетки държави по целия свят, можете да използвате VPN, за да изглеждате, че се намирате в друга държава и да имате достъп до сайтове, които не са налични на вашето реално местоположение. По този начин, ако сте в държава като Китай, можете да получите достъп до новинарски сайтове, които са локално блокирани. Или ако сте били в Съединените щати, можете да получите достъп до крипто борси и онлайн казина, които блокират достъпа на САЩ.

Подобно на Tor, има сайтове & държави, които блокират VPN достъпа. Например в Китай много известни доставчици на VPN се блокират. Винаги обаче има начини да използвате VPN, ако опитате достатъчно VPN доставчици и сървъри. Наистина добри компании като NordVPN и ExpressVPN винаги ще останат пред кривата и ще се уверят, че имат сървъри, които работят от Китай.

Разбиране на различните силни и слаби страни на Tor и VPN

Докато Tor и VPN помагат да защитите поверителността ви онлайн, разликите в начина им на работа им дават различни силни и слаби страни. Разбирането на тези различия ще помогне, когато стигнем до дискусията дали и как да използвайте Tor над VPN.

Нека започнем, като разгледаме силните и слабите страни на Tor.

Силни и слаби страни на Tor

Tor е добър в предоставянето на анонимност, без да е необходимо да вярвате на никого. No Relay в мрежата не знае пълния път между вашия компютър и целевия уебсайт. Това пречи на отделните релета в мрежата да нарушат вашата анонимност.

Най-голямата слабост на поверителността на Tor е, че е възможно да наблюдавате компютъра си и да се опитате да свържете времето на трафика между вашия компютър и изходни релета. Тогава статистическият анализ може да ви идентифицира.

Силни и слаби страни на Tor

Друга слабост е, че повечето изходни релета са на известни IP адреси. Това позволява на уебсайтовете да блокират достъпа от тези адреси.

Друг вид слабост на Tor е, че вашият доставчик на интернет може да види, че използвате Tor. Правителствата и разузнавателните служби вероятно смятат използването на Tor за подозрително.

И накрая, тъй като Tor изисква множество нива на криптиране и скача между поне три компютъра, разпръснати по целия свят, това е бавно. Тоест, сърфирането с помощта на Tor е много по-бавно от свързването директно към целевия уебсайт.

Много потребители избират да използват Tor over The Amnesic Incognito Live System или ‘Tails’, която е базирана на поверителност операционна система, фокусирана върху поверителността и анонимността. Операционна система с отворен код, Tails получи значителна финансова подкрепа от проекта Tor и работи от 2009 г..

Ако сте потребител, който е особено загрижен за поверителността, трябва да помислите за свързване с интернет чрез Tor реле и VPN, докато използвате Tails OS.

Силни и слаби страни на VPN

VPN услугите са добри в защитата на поверителността ви, без да оказват голямо влияние върху скоростта на сърфиране. Най-добрата VPN използва криптиране от военно ниво, като същевременно намалява скоростта на сърфиране с 10% или по-малко. Те също така включват ключ за убиване или други техники, за да гарантират, че вашите данни не са изложени, ако VPN връзката се провали по някаква причина.

Когато използвате VPN, вашият ISP и всеки друг, който подслушва вашата връзка, може да види, че сте свързани с VPN. Но те не могат да видят данните, преминаващи през VPN, или това, с което сте свързани. Така че сте в безопасност от всички, с изключение на вашия VPN доставчик.

Силни и слаби страни на VPN

Най-голямата слабост на VPN е, че доставчикът на VPN може да вижда къде отивате и какво правите онлайн. В крайна сметка именно техният софтуер криптира вашата връзка и я насочва към местоназначението. Въпреки че VPN може да вижда тази информация, ако желае, добрата VPN обикновено ще следи възможно най-малко тази информация.

От коя точно информация се нуждае VPN, за да се регистрира и колко време трябва да я поддържа, за да функционира правилно, е отворен въпрос. Но най-добрите VPN, ориентирани към поверителността, ще регистрират възможно най-малко информация за възможно най-кратко време.

Компютърно защитен от VPN

По-специално те ще запазят няма регистрационни файлове. Дневниците за свързване не включват информация за сайтовете, които посещавате, но все пак съдържат достатъчно информация, за да могат да ви идентифицират.

Но всяка VPN има потенциал да запише тази информация и може да бъде принудена да направи това от властите в държавата, където VPN услугата се намира физически.

Както някой веднъж се изрази, „никой доставчик на VPN няма да влезе в затвора, за да защити абонат от $ 20 на месец“. И затова ние винаги препоръчваме VPN доставчици с нулеви политики за регистриране, Nordvpn и Expressvpn са най-добрият ни избор.

Можете да минимизирате този риск, но не и да го премахнете. VPN се базират в много различни страни по света. Използването на VPN, базирана в държава със силна защита на поверителността, може да намали риска, че VPN ще бъде необходима, за да прехвърли регистрационните файлове с вашите данни.

Защо бихте използвали Tor и VPN заедно?

Както току-що обсъдихме, Tor и VPN имат своите силни и слаби страни. Изглежда, че използването им заедно може да е начин да се използват силните им страни и да се сведат до минимум слабите им страни. Въпреки това някои влиятелни експерти за поверителност се аргументираха срещу това.

Смятаме, че има смисъл да използваме Tor и VPN заедно, но има смисъл да отделим няколко минути, за да разгледаме аргументите за и против това. Тогава можете да решите дали сте съгласни с предложеното от нас решение или не.

Аргументи срещу използването на Tor Browser и VPN заедно

Един голям аргумент срещу използването на Tor браузър и VPN заедно е, че това ви забавя. Сърфирането с добра VPN вероятно ще бъде около 10% по-бавно от липсата на VPN. Сърфирането с Tor ще бъде значително по-бавно, отколкото ако не използвате Tor. VPN заедно с Tor все още ще са по-бавни.

Другите недостатъци варират в зависимост от начина, по който настройвате нещата. Можете да използвате подхода Tor over VPN или подхода VPN over Tor. Разработчиците на операционната система Tails (която използва Tor по подразбиране) се противопоставят на използването на VPN с Tails, освен в много специфични обстоятелства.

Аргументи срещу използването на Tor и VPN

По същия начин екипът на Tor Project съветва да се създаде нещо, наречено a Мостът Тор като анонимен входен пункт в мрежата Tor.

И в двата случая идеята е, че VPN не е истинска анонимна услуга, тъй като доставчикът на VPN има идентифицираща информация за вас. С други думи, трябва да можете да се доверите на вашата VPN.

Аргументи за използване на Tor и VPN заедно

Аргументите за използването на Tor и VPN заедно разглеждат начините, по които използването на двете заедно може да се справи с някои от слабостите на всеки. Например, само Tor може да бъде уязвим за атаки срещу изходните си релета, докато VPN сам по себе си е уязвим за мъже с пушки, показващи се в офисите му и изискващи информация.

Аргументи за използване на Tor и VPN

За да получим по-конкретни аргументи за (и против) използването на Tor и VPN заедно, трябва да разгледаме двата начина за това: Tor над VPN, и VPN през Tor.

Използване на Tor през VPN

При подхода Tor over VPN стартирате VPN, преди да свържете браузъра си с мрежата Tor. За простота ще приемем, че използвате Tor Browser (браузърът) за най-сигурната връзка с Tor и че искате да посетите уебсайта xyz.com.

Tor над VPN

 • Първо стартирате VPN. Това установява криптирана връзка между вашия компютър и VPN сървър. Вашият доставчик на интернет знае вашия IP адрес и може да види, че сте свързани с VPN, но не може да прочете данните, които преминават по шифрованата VPN връзка.
 • След това стартирате Tor Browser и въвеждате адреса на xyz.com. Браузърът установява път през мрежата Tor и криптира данните, които изпраща до xyz.com. VPN може да види, че браузърът изпраща криптирани данни към Tor Guard Relay.
 • Данните преминават през VPN мрежата и излизат през VPN сървъра. Данните все още са защитени от криптирането от браузъра.
 • VPN сървърът предава данните в мрежата Tor. Той влиза в защитно реле, което смята, че съобщението е възникнало на VPN сървъра. Guard Relay премахва най-външния слой на криптиране и предава съобщението на Middle Relay.
 • Средното реле премахва следващия слой криптиране и предава съобщението на изходно реле.
 • Изходното реле премахва последния слой от криптирането на Tor и изпраща данните на xyz.com. Изходното реле може да чете съдържанието на съобщението, но не знае IP адреса на произхода.

Данните, преминаващи от xyz.com към вашия браузър, следват обратния маршрут.

TOR и VPN

Плюсове и минуси на използването на Tor срещу VPN

Професионалисти Минуси
Това е лесно за изпълнение Вашата VPN ще види, че използвате Tor
Вашият ISP няма да разбере, че използвате Tor Ако вашата VPN отпадне, използването на Tor може да бъде видимо
Вашият IP адрес няма да се вижда на релето за излизане Вашите данни ще бъдат нешифровани при изходното реле
Tor вижда трафика ви като произхождащ от VPN, а не от вашия IP адрес Ако вашата VPN поддържа регистрационни файлове, те могат да се използват за разкриване на вашия IP адрес
Нападателят трябва да премине както Tor, така и вашата VPN Използването на Tor и VPN заедно е по-бавно от използването на едното или другото
Вашите данни са криптирани, преди VPN да ги види Използването на Tor през VPN няма да ви помогне, ако Tor Exit Relay е блокирано
Все още имате достъп до On’s Onion Services

Едно последно нещо, което трябва да имате предвид. Доставчиците на VPN имат силни стимули да защитят вашата поверителност. Интернет доставчиците имат много по-малко стимул и лесно се подлагат на държавен натиск да записват вашите дейности и да предават записи за вас. В САЩ доставчиците на интернет услуги могат законно да събират и продават информация за вашите онлайн дейности без вашето съгласие.

Подходът Tor over VPN разчита по-малко на надеждността на вашия доставчик на интернет услуги, а повече на доверието на вашия доставчик на VPN.

Използване на VPN през Tor

При настройка на VPN през Tor VPN шифрова всяка връзка в мрежата Tor. Положителната страна е, че при този подход вашите данни все още са защитени от VPN криптирането, когато напуснат Tor Exit Relay. Недостатъците на този подход включват:

 • Че не можете да го използвате за достъп до Tor’s Onion Services.
 • Вашият доставчик на интернет може да види, че използвате Tor, което може да привлече неприятно държавно внимание.
 • Това е много по-трудно за изпълнение от Tor през VPN. Вижте това ръководство за един подход в „Излагане на невидимото‘уебсайт, за да разберем какво имаме предвид.

VPN през Tor

Плюсове и минуси на VPN над Tor

Професионалисти Минуси
Вашата VPN ще види Tor Exit Relay, а не действителния ви IP адрес Вашият доставчик на интернет може да види, че сте свързани с Tor
VPN може да ви позволи достъп до сайтове, които блокират Tor Exit Relays Не можете да осъществите достъп до услугите на Tor’s Onion Services, тъй като крайното звено във веригата от връзки е вашата VPN, а не реле за изход Tor
Можете да изберете местоположението на VPN сървъра, за да получите достъп до гео блокирано съдържание VPN осигурява фиксирана крайна точка във веригата от връзки. Това може да се използва от глобален противник, за да намери вашия IP адрес, използвайки анализ на времето от край до край
Използването на Tor и VPN заедно е по-бавно от използването на едното или другото

Въпреки че VPN над Tor има някои предимства, ние смятаме, че Tor over VPN е по-добрият подход. Ако не друго, изборът на този подход ви прави по-зависими от надеждността на вашия ISP, отколкото Tor над VPN.

Нашият препоръчителен подход: Използване на Tor през VPN

Ние смятаме, че Подходът Tor over VPN предлага по-добра поверителност решение за повечето потребители с нормални нужди. Ако сте шпионин или по друг начин сте изложени на наистина висок риск от наистина болезнени последици, има по-силни решения като Кубове. Но за повечето нормални хора решението Tor over VPN изглежда добре. Следващото видео предлага хубаво обобщение на плюсовете и минусите.

Това решение също е изненадващо лесно за настройване. За което можете да прочетете повече по-долу. Но първо, ето няколко съображения:

 • Вашият трафик през tor и VPN ще бъде много по-бавен от нормалното сърфиране.
 • Много сайтове може да не работят или да бъдат изключително ограничени във функционалността си.
 • Можете да откриете, че услугите за стрийминг не работят или ще бъдат невероятно бавни.

Ако все още смятате, че Tor over VPN е подходящ за вашите нужди за сърфиране и поверителност, прочетете.

Как да настроите Tor през VPN

Настройването на конфигурация Tor over VPN е доста просто и не зависи от избора ви на операционна система или нещо подобно.

Как да настроите TOR през VPN

Следвайте тези инструкции, за да настроите и използвате Tor over VPN:

 • Етап 1: Закупете, изтеглете и инсталирайте VPN по ваш избор. VPN, която не поддържа регистрационни файлове, е по-добра от тази, която поддържа. И още по-добра е VPN, която не поддържа регистрационни файлове и приема анонимни плащания с помощта на биткойн. (Вижте нашето най-добро vpn ръководство за VPN мрежите, които препоръчваме)
 • Стъпка 2: Стартирайте вашата VPN и се уверете, че тя работи правилно.
 • Стъпка 3: Изтеглете и инсталирайте версията на Tor Browser за вашата операционна система от официалния TorProject Страница за изтегляне.
 • Стъпка 4: Проверете подписа на файла, за да сте сигурни, че изтеглянето ви не е подправено. На изображението по-долу червената стрелка сочи към връзката sig. Щракнете тук за информация за какво става въпрос и как да го проверите.

Проверете изтеглянето на Tor

 • Стъпка 5: След като проверите изтеглянето на Tor, инсталирайте го, като използвате стандартните процедури за вашата операционна система.
 • Стъпка 6: Уверете се, че вашата VPN е активна и стартирайте Tor Browser. Вече можете да сърфирате с помощта на Tor over VPN.

Важно е да запомните, че трябва да стартирате VPN, преди да стартирате Tor Browser, ако искате да се възползвате от предимствата на този подход.

Заключение

Въпреки че остават известни противоречия за това, ние вярваме, че има явни ползи от използването на Tor и VPN заедно.

В тази статия разгледахме всеки от тези инструменти и начините, по които те ви помагат да запазите поверителността си онлайн. Разгледахме и двата начина, по които те могат да се използват заедно, и аргументи за и против всеки. Завършихме кратко ръководство за това как да подобрите вашата поверителност онлайн, като настроите подхода Tor over VPN на вашата собствена система.

Надяваме се, че това ръководство Ви е било полезно и ако в момента търсите VPN доставчик, наскоро сравнихме две от водещите услуги, които можете да намерите тук:

 • ExpressVPN срещу NordVPN: Сравнение на VPN на 7 ключови показателя

NordVPN ОТИВАМ
ExpressVPN ОТИВАМ

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me