Много малко блокчейни са толкова синоним на криптовалутната революция, колкото Ethereum. Ethereum бързо се появи като водеща платформа за децентрализирани приложения (Dapps), а неговата родна валута Ether (ETH) е номер на света 2 цифрова валута по пазарна капитализация.

Блокчейнът Ethereum обаче не е направен изолирано или чрез някоя компания или физическо лице. Вместо това като проект с отворен код и разпределен, протоколът Ethereum е надграден и добавен от огромен брой страни.

Всички тези страни се събраха на платформата Ethereum, за да се възползват от нейната превъзходни технически спецификации и способност за интелигентен договор, като много от тях изграждат решения с отворен код върху блокчейна Ethereum за всички.

Vitalik Buterin – Биткойн ентусиаст на Ethereum Wonder-kid

Трудно е да се разбере пълната история и концепция на Ethereum, без първо да се изследва неговият загадъчен и млад създател, Виталик Бутерин. Една от най-известните фигури в блокчейн индустрията, Buterin е истината основополагащ гений зад проекта Ethereum.

Докато Buterin не е единственият мозъчен разработчик на блокчейн, който е превърнал Ethereum в протокола, който е днес; той несъмнено е най-известните. И така, защо е широко признат за гений?

Виталик Бутерин

Технологията Blockchain за пръв път предизвика интереса на Buterin през 2011 г., тъй като той се учуди на потенциала на Bitcoin за децентрализация. Същата година той съосновател на списание Bitcoin, преди което той е заявил, че той написани статии в замяна на биткойн, на около $ 3,50 на статия. Щеше да минат още две години и половина, преди той да публикува Бяла книга на Ethereum през ноември 2013 г. – само на деветнадесет години.

От съвместно руско и канадско потекло бащата на Бутерин също е бил компютърен учен и е отговорен за въвеждането му в биткойн. Бутерин посещава за кратко Университета на Ватерло, в Канада, преди да замине, за да продължи призванието си в блокчейн.

Сега Buterin е най-вероятно един от най-богатите фигури в криптовалутното пространство поради ранното му участие в Ethereum. Обаче е невероятно очевидно, че Buterin не се движи от материална награда, а вместо това посвещава се благородно към напредъка на блокчейн технология.

Развитието на Ethereum

Мрежата Ethereum е все още в зародиш, като Vitalik и останалата част от екипа работят усилено, за да внедрят по-усъвършенствана версия на протокола. Системата Ethereum излезе на живо на 30 юли 2015 г., и преживя своите първото разклонение през октомври на следващата година.

Развитието на Ethereum

През 2017 г. екипът на Ethereum обедини сили с блокчейн стартиращи компании, изследователски групи, и Fortune 500 компании за да създадете Enterprise Ethereum Alliance (ЕИП). EEA, която има за цел да определи нови бизнес възможности за Ethereum, може да се похвали с някои от водещите световни компании. Те включват:

  • Акцент
  • BP
  • CME Group
  • Credit Suisse
  • Intel
  • JP Morgan
  • Microsoft
  • UBS

Като отворен код, публичен блокчейн, Ethereum приветства сътрудници от различни среди. Това обаче не попречи на Buterin да задържи малък екип, който да служи във фондацията Ethereum. По-долу са техните въведения.

Фондация Ethereum

The Фондация Ethereum подкрепя проекта Ethereum чрез изследвания, развитие, и образование. В комбинация тези усилия предоставят на разработчиците децентрализираните инструменти и ресурси, необходими за това изграждане на по-глобално достъпен, по-безплатен и по-надежден интернет.Различни членове основатели на Ethereum Foundation го описват като начин да се гарантира, че инфраструктурата на Ethereum работи справедливо, точно както ICANN прави за интернет.

Минг Чан, изпълнителен директор

Минг Чан

Минг Чан служи като Изпълнителен директор на фондация Ethereum, където тя помага да се види през следващата фаза от развитието на блокчейн. Учи компютърни науки и медийни изкуства & Наука в престижния Масачузетски технологичен институт (MIT). Преди да се присъедини към фондацията, тя е служила на висши роли в образование, правителство, и частния сектор. Тя има опит в корпоративните информационни технологии, управленски консултации и стартиращи фирми и е работила успешно с различни заинтересовани страни, за да започне проектите.

В момента Минг живее в Цюрих, Швейцария.

Джефри Уилке, техническа ръководна група

Джефри Уилке

Джефри Уилке е един от основатели на Ethereum, след като успешно внедри системата през 2015 г., използвайки Отидете на език за програмиране. Оттогава той е главен разработчик на проекта. Джеф беше начело, когато системата Ethereum стартира за първи път през 2015 г. Той има силен технически опит и е запален разработчик с интерес към различни езици за програмиране. Учи в HKU в Холандия.

Джеф е базиран в Амстердам, Холандия.

Виталик Бутерин, Съвет на фондацията

В допълнение към основаването на Ethereum, Vitalik в момента служи в качеството на Съвет на фондацията. Той ръководи изследователския екип на Ethereum в преследване на бъдещи версии на блокчейн протокола. В момента Виталик разделя времето си между Канада и Швейцария.

Други забележителни фигури в проекта Ethereum

Няколко други високопоставени фигури са допринесли за първоначалното създаване и разпространение на протокола Ethereum, които или са напуснали да работят по други проекти, които поддържат Ethereum, или в някои случаи са стартирали конкурентни проекти.

Джо Любин

Джо Любин

Роденият в Канада Джо Любин е криптовалута предприемач и ранен поддръжник на Ethereum. В качеството си на главен изпълнителен директор на Ethereum Switzerland, компания, създадена да пренасочи интересите на Ethereum, Lubin насърчава използването на интелигентни договори. Тогава Любин донякъде участва в създаването на фондация Ethereum и по-късно основава ConsenSys през 2015 г. – студио за производство на блокчейн и инкубатор, насочено към увеличаване на броя на Dapps в Ethereum.

Чарлз Хоскинсън

Чарлз Хоскинсън

Чарлз Хоскинсън е математик и разработчик който се присъедини към блокчейн пространството в началото на 2013 г., когато започна онлайн образователен ресурс за биткойни. След като се срещна онлайн с Виталик Бутерин, Хоскинсън стана един от осемте Съоснователи на Ethereum. Чарлз напусна проекта малко след като искаше да приеме рисков капитал, а други основатели не го направиха. Хоскинсън по-късно основава топ 10 на криптовалутата Cardano чрез неговата компания за разработки IOHK.

Джеръми Ууд

Също така a съосновател на IOHK, Джереми Ууд участва в ранното управление на операциите на Ethereum, оставяйки приблизително по същото време като Чарлз Хоскинсън. Джеръми Ууд вече е заглавни операции в IOHK и работи по протокола Cardano.

Бъдещето на Ethereum

Мрежата Ethereum се простира далеч отвъд тези лица, за да включва способна общност на блокчейн разработчици, съветници, и инвеститори. Заедно те са разработили избраната платформа за голям и нарастващ сегмент на блокчейн пазара. От Фондацията зависи да продължи насочвайки ги в правилната посока.

Бъдещето на Ethereum – Източник: Shutterstock.com

И така, какво следва за Ethereum? Огромна част от растежа на екосистемата Ethereum ще дойде от разпространение на децентрализирани приложения, или „Dapps“, които са изградени в мрежата. Тези приложения не само насърчават използването на блокчейн Ethereum, но също така увеличават използването на токена ETH.

Освен това Ethereum има редица бъдещи цели за развитие, за които потребителите трябва да са наясно. Фондацията Ethereum се ангажира 30 милиона щатски долара към проекти, изградени върху Ethereum, с по-нататъшно 19 милиона щатски долара отива към развитие на инициативи на Ethereum като ETH 2.0, държавни канали, специфични езици за интелигентни договори и плазма.

Разработени са редица конкуренти на Ethereum, а именно EOS, Трон, и по-скоро, Кардано. Въпреки това Ethereum има не само предимството за първи път, но и фондацията е ангажирала огромно количество средства и работна ръка за разработчици, за да превърне протокола Ethereum в водещ блокчейн по избор за огромен набор от случаи на употреба.

Посетете нашия Раздел Ethereum за да бъдете информирани за всички най-нови разработки в света на блокчейн.

Препратки