The Ethereum протоколът е платформа, предназначена да улесни разработване на децентрализирани приложения. Те са децентрализирани в смисъл, че никоя външна или централизирана власт не може да се намесва в текущите им операции.

Приложенията, изградени на върха на Ethereum блокчейн са защитени от цензура, измама, намеса на трета страна, и има без престой. Това е самоуправляваща се глобална инфраструктура, която е способна да движи стойността си без триене, по начин, който не е бил възможен преди.

Друг класически начин да мислим за Ethereum е, че това е глобален компютър винаги включен и всеки може да използва го по всяко време за всякакви цели, като платите малка такса.

Етер (известен също като ETH) е вътрешна криптовалута за Ethereum и се използва за плащане на времето за изчисление в мрежата Ethereum. Цената на ETH варира в зависимост от търсенето и предлагането на пазара.

Мрежа Ethereum

Традиционният консенсусен модел за мрежата Ethereum е „Доказателство за работа’И миньорите, участващи в него, защитават мрежата чрез процес, наречен минен. Минен аз показвам транзакции са проверени в мрежата и нов етер се въвежда в крипто икономиката на Ethereum. С настоящия преход към „Доказателство за залогМодел, нещата могат да се променят драстично, но това предстои да се види.

Интелигентни договори

Ник Сабо първоначално е измислил термина „Интелигентни договори“, за да опише a компютърен протокол това би могло да помогне улесняват, проверете, или налагане всяко договорно споразумение между две или повече страни. Интелигентните договори биха подобрили изпълнението на четирите основни цели на договора, които Сабо описа като наблюдателност, проверимост, поверителност, и приложимост.

Интелигентен договор – Осъществено от Ethereum – Източник: Shutterstock.com

Ethereum отнесе тази концепция за интелигентни договори до по-практична позиция и го включи с цялостен програмен език на Тюринг (Солидност), който сега се използва за писане на практически приложения за интелигентни договори в блокчейн Ethereum. По този начин интелигентните договори се превърнаха в неразделен компонент на екосистемата Ethereum.

Технически, интелигентните договори са вътрешно притежавани акаунти в блокчейна Ethereum, който включва набор от инструкции под формата на код. Когато бъдат изпълнени или активирани, тези договори изпълнява техен договорно задължение по предназначение. Всяко споразумение може да бъде разработено с помощта на интелигентни договори, вариращи от две до многостранни споразумения.

Интелигентни договори на Ethereum

Интелигентните договори могат да бъдат сравнени с операциите на автомат, които са програмирани по такъв начин, че след a потребителят избира и плаща за елемент, ще бъде разпределени съответно.

За да активира интелигентен договор, потребителят трябва да похарчи определено количество етер под формата на GAS (което е минимално количество етер) чрез своя крипто акаунт. трябва да бъде отбелязано че интелигентните договори обикновено са малки програми с набор от компютърни инструкции. Код с дължина 500 реда за интелигентен договор ще се счита за голям.

Как работят интелигентните договори?

Ethereum можеше да се превърне де факто в избора за интелигентни договори, но всъщност беше така Биткойн който първо се поддържа основните принципи на интелигентните договори, каквито ги познаваме днес. По същество оригиналните интелигентни договори се изпълняваха на базата на това всички възли в мрежа само ще валидиране на транзакция веднъж предварително зададени условия са били изпълнени от двете договарящи се страни. 

Как работят интелигентните договори?

Оригиналните интелигентни договори в мрежата на Биткойн бяха ефективно но ограничен до шепа случаи на употреба. Вместо това в Ethereum разработчиците могат да пишат код, който да обхваща виртуално всеки набор от параметри в интелигентен договор, който белият документ на Ethereum нарича „автономен агент“. 

Използвайте случаи от тях Пълни интелигентни договори на Turing включва представяне на физически договори в блокчейна, например продажба на недвижими имоти и последващо прехвърляне на актове при плащане; или в широко използван пример, подписване при транзакции с портфейли с много подписи. 

За да изчисли и изпълни тези интелигентни договори, Веригата Ethereum ще управлява интелигентния договор код, когато a потребителят инициира част от условието на договора – наречено „взаимодействие“ с договора – при условие, че имат достатъчно такси за транзакции под формата на ETH. 

Виртуална машина Ethereum

За особено сложни интелигентни договори, взаимодействието с договора може да изисква a по-висока такса ETH. Това е така, защото те ще вземат сравнително повече време за изчисляване и обработка в мрежата Ethereum. Тук има важно компромис да се прави между традиционни хартиени договори и базирани на блокчейн интелигентни договори.

След като ETH таксата бъде покрита, виртуалната машина на Ethereum ще го направи проверете условията от договора са изпълнени и ако да, изпълни договора на блокчейна чрез „байт код“, двоичен код, който се чете и изпълнява от мрежата Ethereum. След като бъдат изпълнени всички условия и договорът бъде изпълнен, подробности за транзакцията се валидират и съхраняват неизменно на блокчейна Ethereum.

Обещаващи приложения, базирани на интелигентен договор

Въпреки че Ethereum съществува от около 3 години, изненада света с безкрайните си възможности за децентрализирани приложения. Следователно, много проекти са разработени с помощта на протокола Ethereum през последната година. Протоколът също така позволява a нова форма за набиране на средства, известна като ICO, където жетони за комунални услуги, свързани с определена платформа, се продават на ранните осиновители.

Последните ICO са повдигнали някъде между 10 – 200 милиона щатски долара в рамките на часове. В резултат на това глобално участие пазарът на криптовалути достигна пазарна граница от  ~ 150 милиарда за по-малко от десетилетие. Лидерите на мисълта в бранша сравняват криптобума с ерата на dot-com. Има многобройни проекти в крипто индустрията, но някои от тях имат повече обещания от останалите.

OmiseGO

OmiseGO е финансова технология изграден върху блокчейна Ethereum, който възнамерява да осигури финансово включване за всички. Към днешна дата много хора по света все още нямат достъп до финансови мрежи и банкови услуги.

Начална страница на OmiseGO

OmiseGO има за цел да реши този проблем, като докаже a децентрализирана платформа за финансови услуги където потребителите не трябва да притежават банкови сметки и могат да извършват незабавни, евтини сетълменти.

Чрез мрежата OmiseGO всеки може да извършва финансови транзакции като плащания, парични преводи, депозит за заплати, B2B търговия, финансиране по веригата на доставки, програми за лоялност, управление на активи и търговия и други услуги при поискване. Мрежата е присъщо агностик за fiat, както и за криптовалути и има механизъм за съхранение на фиат токен.

Kyber Network

Kyber Network е друг протокол, който е изграден изцяло с помощта на интелигентни договори Ethereum което позволява обмен и преобразуване на цифрови активи с незабавна ликвидност. Решение, което нито централизираните, нито децентрализираните борси не са в състояние да предложат.

Начална страница на Kyber Network

Мрежата е съвместим с различни крипто жетони, и потребителите могат да конвертират и обменят всеки символ по всяко време, както желаете. Както е протокола децентрализиран в природата и не съхранява някоя от потребителските финансови средства, няма риск за сигурността на цифрови активи да бъдат откраднати или хакнати. Освен това потребителите могат смекчаване на колебанията в цените през търговия с деривати и хеджиране чрез самата мрежа.

Заключение

Тъй като тази нова крипто индустрия кова, правилната информация е ключът да останете напред. Границата все още е неизвестна, и много вълнуващи събития се случват всеки ден. Новодошлите са изправени пред стръмна крива на обучение, но както всичко останало, постоянно учене и споделяне правилните знания е критично да бъдеш на върха. Бъдете напред – научете, споделяйте, сътрудничете и просперирайте!

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me