Излизане отвъд валутата

Когато мистериозното Сатоши Накамото публикува протокола за биткойн през 2008 г., започна революция, която надхвърля валутата.

Нашето ръководство за кредитиране в ethereumКакво представлява заемането на Ethereum [ETH] и как работи? Разберете по-долу! В идеята на Сатоши за разпределената книга, където всяка транзакция е изброена и видяна, ние имаме технологията да споделяме всеки актив с доверие.

Ако можем да програмираме тези активи да се държат по какъвто и да е начин, който можем да си представим, тогава можем не само да предефинираме концепцията и използването на парите, но и да разработим изцяло нова финансова система.

Тъй като криптоактивите са твърдо установени като валиден случай на използване, индустрията сега е фокусирана върху следващата фаза на изграждането на тази нова финансова система: заеми, кредитиране и стабилна валута.

Тази нова област на финансите понякога се нарича децентрализирано финансиране или #DeFi в Ethereum общност. #DeFi не включва само кредитиране, но също така борси, търговия, инвестиции и всеки друг инструмент, който в момента се използва в традиционния финансов свят, заедно с напълно нови икономически идеи.

Градивните елементи, които направиха възможно децентрализираното финансиране, са развитието на:

 • Крипто активи като обезпечение
 • Интелигентни договори или децентрализирани приложения (dapps)
 • Конюшни монети

Крипто активи като обезпечение

Обезпечението е дефинирани като „обезпечение, обещано за плащане на заем“.

Това е гаранция, че ще направите това, което казвате, което в този случай изплаща заема ви, а ако не го направите, ще загубите каквото сте обещали като обезпечение.

Много често използване на обезпечение при заем е ипотеката, при която кредитополучателят трябва да използва къщата си като обезпечение и тази къща може да бъде върната, ако заемът не бъде изплатен.

В „реалния свят“ има заеми, които не изискват никакво обезпечение като кредитни карти, студентски заеми или бизнес заеми.

Тези необезпечени заеми не зависят от гаранции под формата на актив, а разчитат на репутацията на човек.

Хората отговарят на условията за кредитни карти или бизнес заеми, ако имат добра кредитна история и обикновено могат да докажат предишната си надеждност, задържайки думата си.

В Ethereum, като всички останали децентрализирани блокчейн мрежи, няма репутация или лична идентичност, прикрепени към всеки акаунт. Взаимодействията с Etherum се случват под псевдоним, но не са анонимни или непроследими, тъй като всяка транзакция се записва в глобално разпределена книга.

Поради това псевдонимно естество, децентрализираните заеми трябва да използват обезпечение, за да гарантират заеми и крипто-активи като Ether функционират като обезпечение.

Интелигентни договори

Ethereum е проектиран да бъде платформа за интелигентни договори.

Интелигентните договори са просто компютърни програми като всяка друга, с изключение на това, че като са в публична блокчейн, кодът и транзакциите им са видими за всеки, те трябва да работят точно така, както са програмирани и са способни да преместват крипто активи.

Основните механизми на интелигентния договор са, че той се изпълнява автоматично, когато са изпълнени определени предпоставки и че кодът или поведението на този интелигентен договор не могат да бъдат променяни след неговото внедряване.

Първите два градивни елемента, които правят възможно кредитирането на Ethereum, са интелигентни договори и крипто активи, използвани като обезпечение.

Като можем да прехвърляме стойност през интернет с помощта на блокчейн и като го настройваме така, че споразуменията да могат да се изпълняват автоматично, ние можем да имаме заеми. Като прост пример, интелигентен договор може да бъде написан при следните условия:

 • Получете 1 етер от акаунт x
 • Изпратете 100 USD монети (USDC) обратно към акаунт x
 • Получавайте 100 USDC от сметка x
 • Изпратете 1 Ether към обратно акаунт x

Всички споменати по-горе транзакции се случват автоматично, така че веднага щом се случи стъпка 1, настъпи стъпка 2 и веднага след като стъпка 3 се задейства, стъпка 4 се случи.

„Акаунт x“ може да бъде всеки акаунт в Ethereum, но трябва да остане същият през всички стъпки на транзакцията. Различен акаунт или различен кредитополучател ще трябва да започне процеса от стъпка 1. Това е основният механизъм на децентрализираното заявление за кредитиране.

Конюшни монети

Това ни води до третия ни градивен елемент за децентрализирано кредитиране, стабилната валута.

Въпреки че технически можем да отпускаме заеми без стабилна валута, е изключително рисковано, ако активът, който заемате, и обезпечението, което поставяте като гаранция, се люлеят диво в цената..

Ако заемете $ 100 тази седмица, не искате да се налага да връщате $ 200 следващата седмица!

Stablecoins са a криптовалута който има стабилна или постоянна стойност във времето. Обикновено е обвързан по стойност със стабилна фиатна валута като американския долар.

Huobi Wallet Stable Coin Solution

Подкрепени с валута стабилни монети

Първият широко използван и най-популярен в момента стейблкоин е Tether. Tether стартира за първи път през 2014 г. и има пазарна капитализация от над 2 милиарда долара.

Tether използва основен механизъм, за да поддържа стойността си стабилна: за всеки 1 токен Tether, който е изсечен или наличен, има 1 USD в притежание на организацията Tether. Всеки технически трябва да може да купува, притежава и търгува Tether, след което да може да изкупи този Tether за USD 1.

През изминалата година се наблюдава огромен ръст в броя на стабилните монети, подкрепени от традиционните фиатни валути като USD монета, TrueUSD, Paxos Standard, и Долар Близнаци.

Тези наскоро пуснати стабилни монети използват един и същ принцип, за да запазят стабилността на монетата си, което е 1 USD в резерв за всеки токен, който те имат в обращение.

Недостатъкът на този тип система е, че потребителите трябва да се доверят, че организацията, контролираща стабилната валута, наистина притежава всички резерви на валута, които те твърдят, че имат. Ако стойността на техните резерви падне под стойността на общото им предлагане на символи, тогава цялата система може да стане ненадеждна и да рухне.

Tether е бил обект на много спорове в миналото относно това дали е притежавал резервите, за които са твърдели, че притежават и има много наскоро признат че не държат своя токен 100% обезпечен с щатски долари.

Както при всичко в пространството на блокчейн, най-добре е да направите собствено проучване и да продължите с повишено внимание.

Децентрализирани конюшни

Едно от най-големите предимства на използването на публична блокчейн като Ethereum е, че могат да се проектират системи, които не разчитат на доверие.

Просто кодът ще се изпълни така, както е програмиран и не може да бъде променен след стартирането му. Следователно, системите могат да се разработват и да работят без необходимост от човешки контрол или намеса.

Освен валутно обезпечени или централизирани стабилни монети, другият тип стабилни монети се основава на сложна поредица от интелигентни договори, които поддържат стойността на монетата постоянна.

Децентрализираните стабилни монети не зависят от попечители, мениджъри или одитори, за да гарантират, че цената на монетата е стабилна, но зависи от доверието, че кодът на интелигентния договор функционира по предназначение.

Този недоверен принцип е тласък на създаването на най-популярния базиран на Ethereum стабилен курс, DAI, който е разработен от организация, наречена MakerDAO.

Техният DAI stablecoin беше представен на живо през декември 2017 г. и въпреки по-голям от 90% спад в стойността на Ether и постоянно нарастващо предлагане на DAI, той запази стабилното си обвързване към долара. 1 DAI = 1 USD.

Забележителната устойчивост на DAI се дължи на системата за обезпечение и кредитиране в основата на системата.

DAI Доставка

Обезпечени позиции на дълга (CDP)

Създават се заеми и се издават нови DAI чрез така наречените обезпечени позиции на дълга или CDP.

Начинът, по който работи, е, че всеки, който притежава Ether (ETH), може да отвори CDP, като заключи своя ETH като обезпечение и изтегли DAI като дълг. Условието е всеки кредитополучател да запази поне 150% от стойността на заетите си DAI в CDP като ETH обезпечение.

Това означава за всеки $ 1, който заемате; трябва да имате $ 1,50 в ETH заключени като обезпечение. Когато заемният DAI се изплати, заключеният ETH се връща на потребителя минус такса за стабилност или такса за използване на системата.

Ако стойността на вашия ETH падне под 150% от това, което сте взели назаем, тогава вашият ETH се ликвидира по текущата цена, за да изплати заема ви плюс такси плюс неустойки. Пазите всичко, което е останало.

Най-значителната опасност от използването на CDPs е рискът от внезапно и голямо спадане на цените в ETH.

Тъй като това е напълно отворена система, всеки може да види кои CDP са ухапани или ликвидирани, кога и на каква цена ETH.

Инструменти за създаване – Ухапвания

MKR държачи

Ако MakerDAO е децентрализирана система, как се взимат решенията относно таксите, санкциите и промените?

Системата е предназначена да се управлява отчасти от управленски знак наречен MKR което позволява на притежателите да вземат решения относно системата, както и да действат като лост за стабилизиране на цената на DAI.

Екипът на MakerDAO първоначално разработи системата за интелигентни договори, но тъй като договорите са активни, те вече нямат пряк контрол върху тях. Те ръководят вземането на решения, но притежателите на токените MKR са тези, които решават или гласуват дали дадено действие трябва да се предприеме или не.

Процесът работи, като първо екипът на MakerDAO предложи гласуване и представи причината, поради която искат притежателите на MKR токени да застанат на тяхна страна.

Например, по време на последното увеличение на таксата за стабилност (такса за отваряне на CDP), те твърдяха, че DAI постоянно се движи около $ 0,975 до $ 0,985 диапазон за последните 2 месеца и увеличаване на таксата за стабилност може да върне цената близо до $ 1,00.

Притежателите на токени MKR имат гласува 5 пъти за промяна на таксата за стабилност (такса за използване на CDP).

Всяка една страна не контролира централно децентрализираните системи и трябва да разчита на система от добре проектирани стимули, механизми и пазарни сили, за да поддържа функционирането им.

Лостовият механизъм на токена MKR е този MKR трябва да се използва за плащане на такси и всеки път, когато се изплати CDP, токенът MKR се изгаря или унищожава. Това означава, че повишеното търсене на DAI и CDP ще доведе до повишено търсене на MKR и ще намали предлагането на MKR, когато CDP бъдат изплатени, ефективно увеличавайки цената му.

И обратно, ако притежателите на токени MKR управляват системата зле, така че CDP не разполагат с достатъчно обезпечение, автоматично се създават и продават нови MKR токени, връщайки системата обратно на устойчиви нива, но и ефективно намалявайки цената на MKR.

Следователно притежателите на MKR имат паричен стимул да гарантират, че системата MakerDAO функционира по предназначение.

Маркер (MKR) Цена

Кредитиране на мечи пазари

Пазарът на мечки се определя в традиционните финанси, когато ценните книжа падат с 20% или повече от най-новите си върхове и има широко разпространен песимизъм сред инвеститорите.

Тъй като крипто активите са толкова нестабилни, Ether и други основни крипто активи са намалели с повече от 90% тъй като последните им върхове, тези в блокчейн общността обичат да наричат ​​този нисък период крипто зима.

Във ветровете на крипто зимата

The използването на заеми и заеми се увеличи по време на най-новия мечи пазар или крипто зима, защото много хора, които в момента държат криптоактиви, не искат да ги продават, докато цените са толкова ниски.

Използвайки активите си като обезпечение, притежателите могат да харчат пари, като същевременно запазват позициите си в дългосрочен план.

Заемането срещу крипто активи изглежда предлага най-доброто от двата свята с единствената опасност да бъде рискът стойността на обезпечението да падне твърде бързо и да се ликвидира заем.

Ето защо спадът в цената на ETH кореспондира с увеличеното използване на заеми и заеми.

MKR Инструменти – Исторически CDP

Платформи за кредитиране на Ethereum

Ето водещите платформи за кредитиране на Ethereum:

СОЛ BlockFi ETHLend Дхарма Съединение MakerDAO
Регистрация 

Задължително

Да Да Да Да Не Не
Лихвен процент за кредити (мин.) 5,99% 4,5% Пазар Пазар Пазар 3,5%
Дайте назаем или вземете назаем Взимам на заем И двете И двете И двете И двете Взимам на заем
Заем на стойност (макс.) 70% 50% 50% Пазар 66% 66%
Собствен жетон Да Не Да Не Не Да

Централно управлявани платформи

Някои услуги за отдаване под наем на блокчейн се управляват от организации, което означава, че те са склонни да бъдат по-регулирани и строги по отношение на изискванията на потребителите, отколкото техните напълно децентрализирани колеги.

Тези платформи притежават обезпечението на потребителите за тях и могат да дават заеми във фиатни валути като щатски долари. Ползата е, че освен токени Ether и Ethereum, те приемат и други популярни криптовалути като Bitcoin и Litecoin.

Те са по-съобразени с разпоредбите и не работят стриктно „on-chain“, което означава, че тяхната функционалност не зависи изцяло от блокчейна или техния код и те могат да имат повече контрол и гъвкавост с платформата си.

Те са по-скоро като традиционна софтуерна компания или банка, специализирана в работата с крипто активи.

КРЕДИТ НА СОЛ

КРЕДИТ НА СОЛ има свой собствен Ethereum токен, наречен СОЛ, което се използва като допълнително обезпечение с цел намаляване на лихвения процент и месечното Ви плащане.

Те рекламират ГПР, започвайки от 5.99% и заеми, започващи от $ 5000. Можете да решите кога да изплатите заема си, както и колко обезпечение искате да предоставите. Вашият ГПР намалява с повече обезпечения и по-дългосрочен заем.

SALT е нещо като мост към традиционното кредитиране, тъй като предоставя на кредитополучателите фиатни заеми в щатски долари, опитва се да се съобрази с разпоредбите и е ограничено до определени юрисдикции.

План за заем на СОЛ

BlockFi

BlockFi е като SALT, тъй като се надява да свърже традиционния финансов свят с крипто света като предлага своята кредитна валута в щатски долари.

Той дори има клиентска база от институционални кредитори и кредитополучатели. Хората, които искат да използват техните услуги, трябва да създадат профил или да се регистрират.

Потребителите могат да теглят заеми за 12 месеца наведнъж, а лихвените проценти са едва 4,5% и максимално съотношение 50% заем / стойност.

В допълнение към услугите по заеми, потребителите могат да имат достъп и до опции за отпускане на лихви. Потребителите могат да спечелят лихва до 6,2%, като депозират своя етер или биткойн с BlockFi.

Институционалните инвеститори връщат BlockFi и също така заемите му са обезпечени от Gemini, доверителна компания в Ню Йорк, регулирана от Нюйоркския департамент за финансови услуги, така че е сред най-регулираните и най-съобразени кредитори в този списък.

Заеми с криптовалута BlockFi

Peer-to-peer кредитиране

Има платформи за кредитиране на блокчейн, които функционират като пазар, където заемодателите предлагат заеми и условия за заеми, а кредитополучателите сигнализират за кредитите и условията за заеми, които търсят.

Този тип пазар се нарича още равнопоставено кредитиране, при което един потребител предлага да дава заеми на определена ставка и за определени видове обезпечения, а други потребители могат да приемат или да отхвърлят техните предложения.

ETHLend

ETHLend е друга платформа за кредитиране който използва свой собствен Ethereum маркер, което той нарича ЗАЕМАШ. Използването на токена LEND като обезпечение или валутата на заема намалява или елиминира таксите на платформата.

Подобно на SALT, потребителите трябва да направят профил или да се регистрират, за да използват платформата. Можете да давате под наем или да заемате ETH, LEND, DAI или TUSD и има над 180 Ethereum жетони, които могат да се използват като обезпечение заедно с Ether и Bitcoin.

Начална страница на ETHLend

Дхарма лост

Dharma Lever е децентрализирана платформа за равнопоставено кредитиране на Ethereum. Потребителите определят условията за заем и заем, а отвореният пазар определя кои условия се приемат или не.

Дхарма няма свой собствен знак. Платформата все още е в алфа режим, което означава, че не е напълно освободена, така че потребителите трябва да се регистрират, за да имат достъп до нейните услуги. Дори и в алфа режим, Dharma вече има над 170 000 долара заключени в своя протокол.

Раздел „Кредитори на дхарма лоста“

Раздел „Кредитополучатели на Дхарма лост“

Съединение

Съединение в момента е на живо в Ethereum и е второто най-използвано приложение за децентрализирано кредитиране след MakerDAO.

Подобно на MakerDAO, Compound разчита на напълно децентрализирана система от интелигентни договори, която може да бъде достъпна без разрешение или регистрация.

Подобно на Дхарма, потребителите могат да определят лихвените проценти, които искат да отпуснат, или да изберат кои заеми са готови да приемат. Можете да използвате Ether и множество ERC20 жетони като BAT, DAI, REP и ZRX, за да отдавате или да вземате назаем.

Пазарните сили определят лихвените проценти по системата и кредитополучателите трябва да поддържат стойност на обезпечение, която е 150% от това, което са взели назаем.

СъединениеПазари‘Екранна снимка

MakerDAO

Въпреки че се появиха и продължават да се появяват нови начини за заемане и заемане на пари на Ethereum, MakerDAO е най-популярното децентрализирано финансово приложение по отношение на използването и обема с над 2% от цялостно предлагане на етер заключен в CDP на системата.

Тяхната напълно децентрализирана и жива система за интелигентни договори е тествана в битка чрез бурния мечи пазар с DAI стабилната валута постоянно поддържа своята фиксация към американския долар.

Понастоящем потребителите могат да заключат само Ether и да заемат DAI stablecoin. В бъдеще те планират да въведат Многостранно DAI, което означава, че потребителите могат да заключат голямо разнообразие от активи в допълнение към Ether, включително Ethereum жетони, Bitcoin и всичко друго, което може да бъде токенизирано в Ethereum.

DeFi Pulse Начална страница към 18 март 2019г

Отваряне на първия ви MakerDAO CDP

 • Етап 1: Изтеглете и инсталирайте MetaMask хром разширение.

Начална страница на MetaMask

 • Стъпка 2: Депозирайте или изпратете ETH във вашия акаунт.

MetaMask ETH Депозит / Изпращане на страница

 • Стъпка 3: Депозирайте или изпратете MKR токен във вашия акаунт

Страница на MetaMask MKR

Портал за CDP на MakerDAO

 • Стъпка 5: Свържете се с MetaMask

Опции на MetaMask Wallet

 • Стъпка 6: Отворете CDP

Портал за CDP

 • Стъпка 7: Решете колко ETH искате да обезпечите и колко DAI искате да изтеглите / вземете

MakerDAO Обезпечете & Генериране на DAI страница

 • Стъпка 8: Теглене на DAI

Страница за изтегляне на DAI

След като изтеглите своя DAI, можете да го конвертирате във вашата местна фиатна валута и да го похарчите за плащания за автомобил, ипотека, студентски заеми или нещо друго, което искате.

Можете също да инвестирате DAI в други крипто активи или да задържите DAI, ако искате да задържите стабилен актив, защото вярвате, че цената на ETH ще спадне.

Внимавайте да наблюдавате цената на ETH, защото ако тя падне толкова, че стойността на обезпечението ви е на стойност под 150% от изтегления ви DAI, вашият CDP ще бъде ликвидиран, което означава, че вашият заключен ETH ще бъде продаден на текущата цена на изплатете заема си.

Когато сте готови, изплатете DAI и ще получите целия си ETH обратно минус таксата за стабилност. Ако ETH се покачи, дължите същото количество DAI, но този DAI сега струва по-малко ETH, отколкото когато сте го заели. Обратното се случва, ако цената на ETH падне.

Поздравления, току-що сте използвали първото си приложение #DeFi!

Абсолютно всеки, който има интернет връзка и малко Ether, може да вземе пари назаем и да използва платформата. Това е напълно отворена, без разрешение, глобална и децентрализирана финансова система с потенциал да промени света.

Основното приемане на #DeFi обаче зависи от способността на индустрията да разработва прости и интуитивни потребителски интерфейси, бързи транзакции и безпроблемни начини хората да получат крипто активи.

И така, тъй като потребителският опит все още е изключително сложен и бавен и все още е трудно за повечето хора по света да превърнат fiat в крипто, имаме дълъг път.

Препратки