Освен че е инвестиционна възможност, Ethereum е и платформа, която позволява това, което стана известно като „уеб 3.0”. „Web 2.0“ (Интернет, какъвто го познаваме) се основава на централизирани сървъри; за да имаме достъп до интернет и повечето услуги в него, трябва да разчитаме на сървъри на трети страни. Тези сървъри таксувайте ни такси и събирайте нашите данни (често против нашата воля).

С Ethereum няма централизирани сървъри. Вместо, Ethereum работи на блокчейн технология, един вид технология на разпределена книга която се поддържа от мрежа от хиляди различни компютри, наречена „възли.”В замяна на изпълнение на задълженията, които осигуряват защитата на мрежата и проверяват транзакциите, които се извършват в нея, възлите получават награди под формата на ETH токени.

Ethereum беше първа криптовалута който е създаден, за да функционира предимно като a селищен слой. Това означава, че той е проектиран като платформа за други неща, върху които да се развива. За разлика от това, биткойнът е проектиран първоначално да извършва транзакции като форма на „дигитални пари”(Макар че с течение на времето биткойнът се превърна в по-скоро сетълмент).

Един аспект от пригодността на Ethereum като сетълмент е неговата способност за създаване и изпълнение на интелигентни договори.

Какво представляват интелигентните договори? Как работи Ethereum

Интелигентните договори на Ethereum са обяснени от Ник Сабо като такива подобно на автомат.

Когато използвате автомат, влагате пари, натискате бутон и получавате бонбоните си. Всичко е автоматизирано; няма трета страна, която трябва да дойде и да се увери, че сте поставили монетата си или отключихте вратата, за да ви даде бонбоните.

Интелигентни договори на Ethereum

Умните договори действат по подобен начин, само че обикновено нямат нищо общо с бонбоните; вместо това те могат да бъдат приложени към множество различни сценарии в различните отрасли. Интелигентните договори могат да вземат „среден човек”От различни правни и финансови услуги.

Например, Хариет купува жилище, в което да се нанесе незабавно, и трябва да сключи договор за ипотека с продавача. В днешния свят тя трябва да отиде в банка или да използва друга услуга на трета страна, за да изготви договора. The такси за трети страни и процесът отнема известно време – време и пари, които Хариет няма.

Използване на интелигентен договор, легален договор за ипотека може да бъде сключен, без да участва трета страна. Данните за заема ще бъдат съхранявани в блокчейна и всеки път, когато кредитополучателят е пропуснал плащане, ключовете за обезпечението на заема ще бъдат автоматично отменени.

Защо интелигентните договори са толкова сигурни?

Умните договори са толкова сигурни, защото съществуват в Ethereum’s блокчейн, което е a публична книга това е на практика невъзможно да се подправя. Освен това, за да се промени някое от условията, изброени в интелигентен договор, всички страни в договора трябва да се съгласят с промените.

Тъй като интелигентните договори са базирани на блокчейн, те са недоверен. С други думи, никоя от страните не участва в създаването на интелигентен договор трябва да си вярваме за да бъде защитен интелигентният договор.

Защо интелигентните договори са толкова сигурни?

Блокчейнът действа като „трета страна”, Който държи договора. Тъй като блокчейнът е разпределена книга (с други думи, това е така децентрализиран; не се съхранява на едно място или от частно лице), има няма риск от загуба на данни защото централизираният сървър е компрометиран.

Изглежда, че на всеки няколко години чуваме, че съхранението на данни на банка е хакнато и лична информация на хиляди клиенти е открадната. The децентрализиран характер на блокчейн технологията (и Ethereum) прави това практически невъзможно.

Използване на интелигентни договори за изграждане на Dapps

Така че, Ethereum може да се използва (и се използва) като платформа за разработване “dapps,”Друго име за„децентрализирани приложения.„Има различни предимства от използването на dapps за разлика от традиционните приложения, включително:

  • Dapps са децентрализирани – те не се управляват от нито една единична единица. Това означава, че не съществуват трети страни, които са неразделна част от структурата на традиционните приложения. Знаете, трети страни, които съществуват за начисляване на такси или за събиране на личните ви данни?
  • Базираните на Ethereum dapps знаят псевдонимната идентичност на всеки потребител. С други думи, потребителите на dapp никога няма да трябва да предоставят лична информация, за да се регистрират или използват dapps; всъщност потребителите изобщо няма да се регистрират. Вместо това, dapp ще работи, използвайки вашата псевдонимна идентичност в мрежата Ethereum.
  • Всички плащания се обработват в рамките на мрежата Ethereum. Няма нужда да интегрирате PayPal, Stripe или други средства за плащане на трети страни в базирани на Ethereum dapps. Плащанията ще бъдат безопасно изпратени и получени в мрежата Ethereum.
  • Блокчейнът съхранява всички данни. Въпреки че някои странични данни могат да се съхраняват извън блокчейна, всичко, което трябва да бъде защитено, ще се съхранява завинаги (неизменно) в блокчейна. Освен това всички регистри, създадени в рамките на dapps, се съхраняват в блокчейна, което прави публичните данни лесно за търсене.
  • Кодът отпред и отзад е с отворен код. Можете самостоятелно да проверите дали използваното от вас приложение е защитено и че няма злонамерен код.

Ethereum в реалния свят: 5 случая на използване

Пример за използване в реалния живот №1: Пазари за прогнози

Пазарите за прогнозиране са платформи, които възнаграждават потребителите за правенето им прогнози за конкретни събития. Вземете например избори; потребителите се опитват по най-добрия начин да предскажат какъв ще бъде резултатът от изборите.

Потребителите, които участват, получават някаква компенсация за влизането си, но тези, които са избрали правилно, ще получат допълнителна награда. Пазарите за прогнози могат да се използват за електронно управление, за оценка на стойността на запасите, и тонове други неща които все още не са осмислени.

В момента Augur и Gnosis са двата най-популярни пазара за прогнози, базирани на Ethereum.

Случай за използване в реалния живот №2: Краудфъндинг

Съществуващите платформи за масово финансиране като IndieGoGo и Kickstarter взимат до 5% от общите пари, събрани за тези, които използват техните услуги. A интелигентен договор за краудфандинг могат да бъдат създадени в блокчейна Ethereum без никакви такси. За да научите как да създадете интелигентен договор за краудфъндинг, разгледайте ethereum.org/crowdsale.

Случай за употреба в реалния живот № 3: Уеб хостинг

В момента уеб хостингът е бизнес на частни сървъри. Собствениците на уебсайт трябва да платят такси на собственика на сървъра и ако сървърът е някак компрометиран, сайтът страда. Използване на Ethereum, уеб хостингът може да стане децентрализиран, мрежово базиран бизнес. С други думи, уебсайт ще бъде хостван от цялата мрежа на Ethereum, което го прави на практика невъзможно да бъде свален или подправен.

Казус за използване в реалния живот № 4: Правни договори (т.е. завещания, недвижими имоти)

Тъй като блокчейнът Ethereum е неизменен и невъзможен за подправяне или унищожаване, той може безопасно домакин на различни правни документи, включително сертификати и договори.

Казус за използване в реалния живот № 5: Финансови услуги (т.е. микрокредитиране, осребряване на чекове, инвестиране)

Приложения като Branche и ICONOMI се разработват почти ежедневно, за да предоставят на потребителите лесен достъп до a разнообразие от финансови услуги хоствано на блокчейна на Ethereum. Красотата на блокчейна е, че всички транзакции, които се случват по него, се случват с пълна прозрачност; невъзможно е да се фалшифицира транзакция на Ethereum.

В ход са още много случаи на употреба

Истината е, че Ethereum’s потенциалът все още е до голяма степен неизползван. Умните договори имат потенциала да извадят голяма част от триенето финансови услуги, платежни системи, фирми, и дори правителства, но технологията е все още толкова нова, че тепърва започва да се възприема.

В ход са още много случаи на употреба – Източник: Shutterstock.com

Екипът зад Ethereum е предоставил тонове ресурси за разработчици. Те осъзнават, че осиновяване на Ethereum в масовия поток финансови и бизнес светове е a победа за всички–Потребители и инвеститори.

Ако сте любопитни за фантастичните неща, които се случват в света на Ethereum, не пропускайте ритъма и се насочете към нашия Ръководства за Ethereum раздел. Имали ли сте опит с Датс базирани на Ethereum? Какво си помисли? Публикувайте коментар по-долу – нашата общност ще се радва да чуе от вас!

Препратки