С толкова много нови децентрализирани финансови (DeFi) протоколи, които се появяват почти ежедневно в блокчейн Ethereum, тези в криптопространството чуват почти всеки ден за новоизкопани милионери, огромна възвръщаемост на малки инвестиции, а също и случайно изтегляне на килим.

Ръководство за начинаещи за разменянеРъководство за начинаещи за разменяне

Дефиницията на DeFi е съсредоточена около протоколи, които предлагат решения за кредитиране или други традиционни централизирани финансови продукти на блокчейна по децентрализиран начин, с особен акцент върху протоколите за земеделие. Тези приложения позволяват на потребителите да „отпускат“ своите криптовалутни активи в замяна на фиксирани високи доходи, а свързаните с тях символи на тези платформи стимулират бичи пазар през 2020 г..

В резултат на това един от най-често задаваните въпроси от новите участници в пространството на DeFi е къде можете да закупите най-новите токени на DeFi? Е, лесният отговор на този въпрос и наистина най-надеждното решение е Uniswap. Но какво е Uniswap и как работи?

Какво е Uniswap?

Разменете основнотоUniswap осигурява децентрализирани суапове, пулове на ликвидност и земеделие.

Разменете е децентрализиран партньорски обмен, разработен специално за мрежата Ethereum, описан също като децентрализиран протокол за автоматизирано предоставяне на ликвидност в Ethereum. Стартирана през ноември 2018 г. от разработчика на Ethereum Хейдън Адамс, Uniswap използва автоматизирана система за създаване на пазари, задвижвана от интелигентни договори, за да съответства на поръчки за всеки ERC-20 токен в цялата блокчейн Ethereum.

По същество Uniswap е интелигентен договор за обмен на токени ERC-20. Той черпи ликвидност от пулове на ликвидност, които ще проучим по-късно.

Към датата на писане на Uniswap има над 8 484 уникални активи, които могат да се търгуват по протокола. Тук ще проучим как можете да започнете с протокола Uniswap, но първо нека разгледаме някои от основните концепции зад децентрализирания обмен.

Какво представляват ликвидните пулове?

Пуловете на ликвидност, които задвижват платформата Uniswap, са от съществено значение за децентрализираното финансиране. Всеки пул на ликвидност е пул от жетони, заключени в интелигентен договор. Тези символи, които иначе са недостъпни за редовните търговци, се използват за улесняване на търговията чрез осигуряване на ликвидност.

Традиционно повечето децентрализирани борси разчитат на тези пулове на ликвидност, за да съвпадат с отворените поръчки в техните книги – тъй като винаги трябва да има както страна за покупка, така и за продажба, когато потребителят прави поръчка.

В традиционните борси, като фондови борси и големи, добре финансирани борси за криптовалути като Binance, е лесно да се съпоставят поръчките между потребители, а маркетмейкърите също се използват, за да се гарантира, че на борсата има адекватна ликвидност по всяко време.

Въпреки това, при децентрализирани борси, които имат по-малко потребители, няма гаранция, че ще има някой, който желае да купи или продаде актива, който искате да търгувате. По същия начин, тъй като децентрализираните борси работят чрез блокчейн, използването на традиционен модел на книга с поръчки би било невероятно бавно и неефективно – тъй като блокчейнът все още обработва само няколко транзакции в секунда.

Вместо, пулове на ликвидност може да се използва за осигуряване на незабавна и стабилна търговия между два актива в рамките на децентрализирана борса. Потребителите могат да предоставят своята „ликвидност“ на пул чрез предоставяне на токени, което генерира доходност за потребителя чрез такси, докато техните токени са заключени в договора за ликвидност.

Това създаде както доходоносни възможности за отглеждане на добив, така и по-добра ликвидност на децентрализираните борси и осигури пасивна възвръщаемост на притежателите на дългосрочни токени. Uniswap използва тези пулове, за да позволи на потребителите бързо да сменят между токените ERC-20 и като такъв той се превърна в едно от най-популярните места за търговия с нови токени.

Колко популярен е Uniswap?

Въпреки че Uniswap започна малко бавно, тъй като потребителите се ориентираха предварително в пространството на DeFi, през 2020 г. се наблюдава огромен подем в активността, задвижван отчасти от нарастващия интерес към базираните на Ethereum DeFi протоколи като AAVE и DMM DAO.

През 2020 г. общата ликвидност на Uniswap достигна 300 милиона долара, а 24-часовият обем на търговия редовно надхвърля над 200 милиона долара при различни сдвоявания на платформата – дори от време на време надминавайки Tether в генерираните такси за газ.

На 30 август 2020 г. Uniswap изпревари Coinbase в дневен обем, обработвайки около 426 милиона долара за период от 24 часа, в сравнение с едва 349 милиона долара за Coinbase за същия период.

Също така допринася за популярността на Uniswap е стартирането на техния роден токен, UNI. Нека разгледаме UNI по-долу.

Токенът UNI

Иск на UNIАко още не сте го направили, заявете своите UNI токени сега!

Въведен на 16 септември 2020 г., символът Uniswap, или UNI, е управляващ маркер, който позволява на потребителите да участват в бъдещето на протокола Uniswap. Над 60% от общото предлагане на UNI е разпределено сред членовете на общността, което го прави доста децентрализиран знак, като само 21,5% се дава на членове на екипа и приблизително 17,8% се дава на инвеститори.

Около 150 000 000 UNI токени бяха заявени от предишни доставчици на ликвидност по протокола, а 430 000 000 токена бяха запазени като държавни държавни токени. Около 5 000 000 UNI токени на общността също ще бъдат на разположение на фермерите за добив, които могат да заявят чрез различни пулове за отглеждане на стабилна доходност.

Uniswap ще използва символите за управление на UNI за насърчаване на инициативи на общността, осигуряване на добив на ликвидност и финансиране на други програми в полза на протокола. Ако сте използвали Uniswap, трябва да имате право да заявите до 400 UNI токена само за свързване на портфейла си.

Как да намерите Uniswap Gems

Често можете да намерите членове на общността на криптовалути да говорят за „Разменете скъпоценни камъни’. Тъй като Uniswap предлага лесна партньорска търговия между всеки токен ERC-20 с ниски такси за газ, често потребителите имат първо място за достъп до чисто нови токени, базирани на Ethereum, като най-новия протокол DeFi или помощния токен, например.

В резултат на това много криптотърговци следят отблизо новите попълнения на Uniswap, за да се възползват максимално от чисто новите възможности за търговия. Те често се наричат ​​„Uniswap gems“ и въпреки че повечето приемат, че този тип токени са донякъде хазарт, те обикновено споделят сходни характеристики, като ниска пазарна капитализация, малък дневен търгуван обем и относително малък брой съществуващи токени притежатели – всички характеристики, които дават токени висок потенциал нагоре, ако са здрави проекти.

Няма съмнение, че броят на скъпоценните камъни Uniswap и възвръщаемостта, която те са придобили за потребителите, са допринесли значително за успеха на протокола, особено по време на по-бичия пазар 2020.

Как да използвам Uniswap

Има няколко неща, от които ще се нуждаете, преди да започнете с Uniswap. Първо, ще трябва да имате инсталирано разширение или приставка за браузър, което ви позволява да взаимодействате с приложенията на web 3.0. Най-често срещаният и най-добре поддържаният от Uniswap е Metamask.

Отмяна на портфейлаИзберете предпочитания от вас портфейл, за да се свържете с Uniswap.

Има и опции за използване на WalletConnect, Coinbase Wallet, Fortmatic и Portis за по-лесен достъп. Портфейлът Coinbase е чудесна възможност за потребители, които са сравнително нови за криптовалутата и имат активи, съхранявани в мобилното приложение Coinbase. Можете да научите как да използвате Coinbase тук.

Това би улеснило много прехвърлянето на вашите активи от Coinbase и лесното им разместване с ERC-20. Внимавайте обаче, тъй като можете да използвате само ETH и базирани на Ethereum токени на Uniswap – не опитвайте и използвайте Bitcoin, например.

Опитът за размяна е лесен за Uniswap. Първо свържете избраното от вас разширение на портфейла. След като се свържете, в горното поле просто изберете актива, който искате да замените, и въведете сумата, или щракнете върху „max“, ако искате да замените целия си актив. В примера по-долу ще заменим ETH с UBT.

РазменетеОсновна Uniswap транзакция.

Изберете актива, за който искате да замените, от списъка в долното поле. Понякога може да се наложи ръчно да търсите актива, към който искате да замените. Най-лесният начин да направите това е да поставите адреса на договора на желания от вас маркер. Това е и най-безопасният начин, тъй като жетоните могат да имат същото име като другите и не можете да гарантирате, че купувате истинския без адреса на договора.

След като сте доволни от обменния курс и толеранса на приплъзване, продължете и кликнете върху „Размяна“. Ще ви бъде показана друга лайтбокс с повече подробности за суапа. Ако с удоволствие продължите, кликнете върху „Потвърждаване на суап“. Сега ще бъдете подканени да потвърдите суапа чрез приставката на портфейла си и да изберете цената на своя бензин. Ще разгледаме повече за това по-долу.

Ако вече сте запознати с Metamask или използвате други приставки Ethereum за взаимодействие с децентрализирани приложения или DApps, тогава използването на Uniswap трябва да бъде доста лесно и познато преживяване, но има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Нека разгледаме най-често срещаните неща, на които се натъкват новите потребители на Uniswap, когато използват децентрализирания протокол за ликвидност.

Разменете приплъзване

UNI приплъзванеБъдете внимателни при подхлъзване на Uniswap.

Приплъзване се случва, когато цената, на която сте отворили сделка или искате да замените активи, вече не е налична по време на изпълнението на вашата поръчка. Това може да се случи по редица причини, особено в периоди на висока волатилност на пазара, когато много други потребители се опитват да купят знак – цените се движат бързо.

За да сте сигурни, че няма да загубите транзакцията си от приплъзване, което е особено досадно при Uniswap, тъй като понякога все пак ще Ви бъдат начислявани такси за газ за иницииране на транзакцията, отидете до зъбното колело в горния десен ъгъл на интерфейса за обмен.

Кликването върху зъбното колело ще покаже лайтбокс с множество настройки, но в горната част ще видите „толеранс на приплъзване“. Общата концепция за приплъзване е проста. Ако зададете толеранс на приплъзване от 0,1%, най-много, което ще платите за активите си, е 0,1% над спот цената – текущата пазарна цена на актива.

Ако зададете 0,5%, сте готови да отидете толкова по-високо от спот цената, за да обезпечите активите си и т.н. Можете да избирате между 0,1% до 1% приплъзване от предварително зададените опции или да зададете свой собствен толеранс на приплъзване, като използвате ръчния раздел.

Понякога, в редки случаи и по време на висока волатилност на пазара, може дори да се наложи да преминете до 5% приплъзване, за да обработите успешно транзакция. Това се препоръчва само ако наистина чувствате, че трябва да влезете в знак и искате да сте сигурни, че получавате добра позиция. Задаването на толеранси на приплъзване над 5% не се препоръчва, тъй като по същество просто плащате премия за актива.

Такси за газ

Както всичко, задвижвано от Ethereum, ще трябва да платите такси за газ в ETH за обработка на транзакции по протокола Uniswap. Въпреки че можете да замените един ERC-20 актив за всеки друг поддържан ERC-20 актив директно, тази транзакция пак ще ви струва плащане на газ в ETH, така че трябва да сте сигурни, че имате ETH под ръка във вашия свързан портфейл, за да обработите успешно тази транзакция.

Таксите за газ в мрежата Ethereum могат да станат невероятно високи в натоварени периоди или във времена на големи задръствания на мрежата и наистина неотдавнашната мания за Uniswap и DeFi добави към нарастващите разходи за газ в блокчейн Ethereum.

Задаването на прекалено ниски такси за газ на Uniswap може да доведе до спиране на вашата транзакция или да се провали напълно. Бъдете предупредени, дори ако транзакцията ви се провали поради ниско ниво на газ, пак можете да загубите част от ETH средствата за иницииране на транзакцията.

Вместо това е най-добре да използвате препоръчаните от мрежата цени на газа по това време (средна скорост), или да изберете да платите повече газ за по-бърза транзакция, за да сте сигурни, че суапът ви завършва успешно. Ако не бързате да разменяте активите си, помислете дали да не се върнете в Uniswap, когато цените на бензина спаднат, за да намалите разходите си.

Крайни срокове за транзакции

Както описахме по-горе, уреждането на твърде ниска такса за газ или недостатъчни толеранси на приплъзване може да доведе до блокиране на транзакцията ви или в най-лошия случай да се провали напълно. Трябва да внимавате, като задавате транзакция на Uniswap и просто напускате компютъра си.

В периоди на висока пазарна нестабилност или високи цени на газа можете да платите първоначалната такса за транзакция, но суапът ви няма да се обработи – и ще загубите част от средствата. В периоди на високо гориво това може да бъде доста значителна сума пари.

В резултат на това може да искате да зададете крайни срокове за транзакции. Придвижете се до същото меню на зъбно колело, както при настройката на приплъзване, и ще видите опцията за промяна на сроковете за транзакции. По подразбиране е 20 минути, въпреки че това може да е твърде високо за някои. По същество, ако суапът ви не е попълнен за 20 минути или за определеното време, той ще бъде автоматично анулиран.

Препоръчваме на всеки да гарантира, че има определен срок за транзакция. Точната дължина зависи от вашия рисков профил и толерантност към приплъзване, но това е чудесен инструмент, който гарантира, че транзакцията ви няма да се загуби в етера!

Експертен режим

Ето малко отказ от отговорност, преди да ви научим за експертен режим – ако не сте експерт, не го използвайте! Експертният режим позволява свръхвисоки сделки с приплъзване, което често може да доведе до лоши курсове на обмен между активи и дори да накара да загубите част от първоначалния си актив или средства.

И така, защо изобщо бихте могли да използвате експертен режим? Ако сте опитен търговец, може да възникнат възможности, които просто не искате да пропуснете. Например, някои монети DeFi са постигнали астрономически дневни печалби през последните няколко месеца и може да бъде трудно да се получи позиция в монета, като се използват нормални толеранси на приплъзване на бързо развиващия се пазар.

Вместо това, като зададете високо приплъзване и изключите подканите за потвърждение на транзакция, можете да уредите суаповете далеч по-бързо от обикновения потребител. Въпреки това е много вероятно да получите по-малко от актива, за който замествате по отношение на текущата пазарна стойност. Следователно, Експертният режим наистина е само за опитни търговци, които са сигурни, че могат да реализират печалба от сделка, въпреки нереализираните загуби, които могат да направят при първоначалния суап.

Заключение

Ако сте запознати с използването на децентрализирани приложения чрез разширение на браузъра, като например Метамаска или Portis, тогава трябва да имате малко проблеми с навигацията на Uniswap. Уверете се обаче, че сте внимателни, за да избегнете някои от често срещаните грешки, които новите потребители правят в Uniswap, за да избегнете загубата на средства или пропускането на чудесна възможност за търговия.

Тепърва започвате и искате да купите ETH, за да замените най-новите монети DeFi на Uniswap? Разберете как можете да закупите Ethereum тук.