Биткойн, първата криптовалута, първоначално е концептуализирана и създадена като форма на дигитални пари. Той е предназначен да се използва като начин за транзакции бързо и анонимно онлайн.

Обаче отскоро, блокчейн технология, основната технология на криптовалутите, еволюира до служат за различни цели чрез използване на public разпределени дневници за съхраняване на данни.

По същество разликата между блокчейн и база данни е, че блокчейн съществува в мрежа от компютри, като има предвид, че a база данни съществува на един централизиран сървър. С централизираните бази данни в мрежата потребителите се свързват чрез мрежа клиент-сървър. Това означава, че тези, които са получили разрешение да променят база данни от системните администратори, могат да го направят.

Вместо това в базирани на блокчейн бази данни всеки участник в мрежата – или „възел‘ – е отговорен за поддържане и добавяне нови записи в база данни, която се съхранява в споделена книга. Когато един възел предложи промяна, всички възли в мрежата трябва да достигнат „консенсус,, Които ще обсъдим по-късно, за да приложим тези промени.

Това е основна разлика между традиционна база данни и разпределена базирана на блокчейн база данни – но какво други фактори дефинирайте тези два метода за съхранение на данни?

Традиционни бази данни срещу блокчейн – кое е най-доброто?

Не е лесно да се каже кой метод за съхранение на данни е „най-добре,“, Тъй като всеки потребител ще има своите специфични нужди. Всеки метод за съхранение на данни има свой собствен набор от предимства и ограничения, които сега ще изследваме.

Неизменност

Информация, която се съхранява на блокчейн не може да се редактира, само добавен към. За да редактирате информацията, съхранявана в блокчейн, е необходим консенсус в цялата мрежа. С други думи, всеки възел в мрежата ще трябва одобрете промяната. Тъй като обикновено има стотици или дори хиляди възли в дадена блокчейн мрежа, би било практически невъзможно да се направи такава промяна. Базата данни обикновено изисква само разрешение на неговите администратори или определен софтуер за редактиране или премахване на информация.

Неизменност

Докато база данни често съдържа само по-новата информация, блокчейн съхранява цялата информация който някога е бил добавян към него. Следователно, блокчейн може да е по-подходящ за съхраняване на информация, която изисква постоянство, като свидетелства за брак, раждане и смърт и други видове юридически записи. Базата данни е по-подходяща за съхраняване на части, които са подлежи на промяна, като изследователски записи, които може да се наложи да се актуализират, за да се поддържа точност и да се избегне объркване.

Сигурност и достъп

Тъй като базираните на блокчейн мрежи са децентрализирани, данните са непроницаеми за хакване. Когато голяма група данни се съхранява на централен сървър, хакер, който получава достъп до сървъра, може да събира много данни наведнъж. Това може да има катастрофални последици.

Blockchain е непроницаем за хакване

Например, ако a банков сървър е хакнат, хиляди на клиенти могат да станат жертви на кражба и измама на самоличност. Ако сървърът е унищожен по друг начин, данните се унищожават с него. В резултат на това институциите, които използват централизирани сървъри за защита на големи количества ценни данни може да похарчите огромни цифри за тяхното опазване.

В мрежа, базирана на блокчейн, повече от половината на възлите трябва да бъде компрометиран за да получат достъп до криптирани данни, които биха оставили потребителите в уязвими позиции. Това се казва 51% атака. При този сценарий хакерите могат поемете контрола над по-голямата част от блокчейн мрежата и да правите промени по желание чрез консенсус на мнозинството.

51% атака

Известно е, че тези атаки се случват на блок-вериги, които или не се използват често, или където има само няколко оператора на възли. За да стартирате 51% атака на основен блокчейн като биткойн би изискват сериозни финансови и изчислителни ресурси, и е извън възможностите на повечето хакери.

В по-голямата си част можем да помислим за блокчейннеизменен‘. По същество няма лесен начин за получаване на достъп и промяна на данни, без да се постигне консенсус от по-широката мрежа.

Изчислителни изисквания

Тъй като блок веригите са разпределени книги, криптирането на информация върху тях изисква много изчислителна мощ.

Много базирани на блокчейн мрежи, като Bitcoin, не са разрешен; те не са “контролирано с четене”(Всеки може да ги прочете) или„контролиран от запис”(Всеки може да създаде нов блок). Блокчейн обаче може да бъде разрешено, което означава, че само тези, на които е предоставен достъп, могат да ги четат или да създават нови блокове.

Изчислителни изисквания

Във всеки случай, прикриването на данни в блокчейн изисква тежко криптиране, което от своя страна се нуждае от доста изчислителна мощност. Следователно, ако информацията трябва да бъде поверителна, може би е по-добре да съхранявате данните в офлайн база данни.

Консенсус

Обработката на транзакция в блокчейн изисква одобрение от цялата мрежа. Следователно, съхранението на данни в блокчейн може да отнеме много по-дълго отколкото на централизирана база данни и блокчейн компромис по отношение на скоростта в сравнение с традиционната база данни. Това е така, защото докато информацията се разпределя еднакво между участниците в мрежата, изчислителната мощност не е такава.

Бавно или бързо?

Следователно колко бързо или бавно се случва промяна в базирана на блокчейн база данни е изцяло въз основа на задръстване на мрежата. Ако този ден има необичайно голям брой транзакции или заявки в блокчейна, това ще отнеме много по-дълго за актуализиране на базата данни и постигане на консенсус във всички мрежови възли. И обратно, при централизираните бази данни потребителите качват своите промени в централизиран орган или сървър и те се запазват моментално.

Например, базирана на блокчейн мрежа на Биткойн наскоро беше причината за малко вражди в биткойн общността. Това е така, защото блокчейнът е станал толкова голям с течение на времето, че транзакциите могат да отнемат до час да завърши. Има няколко идеи как да се реши това. Досега всеки от тях има в резултат в създаване на нова криптовалута и не много по отношение на подобряване на скоростта на транзакциите в съществуващата Bitcoin мрежа.

Струва си да се има предвид това други блокчейни са в състояние да обработват много промени по-бързо, въпреки че малцина са пробили това, което е известно като „мащабируемост‘Все още – способността на мрежата да обработва голям брой заявки.

МащабируемостМащабируемост

Следователно, ако данните трябва да се съхраняват бързо и ефективно, a централизирана база данни може да е по-добър вариант. Поне за момента. Един ден може да има блокчейн, достатъчно мощен, за да реши проблема.

Навигиране в света на Блокчейн базите данни

За корпоративните потребители и бизнеса централизираните бази данни вероятно все още са метод за съхранение на данни по избор, поради факта, че те не са достъпни чрез публична книга и централен орган може да контролира достъпа.

В бъдеще може да видим голям ход към разрешени дневници – blockchains, които се изпълняват вътрешно в организацията и не са безплатни за обществено ползване или гледане. Разрешените счетоводни книги предлагат същите ползи за сигурността за разпространение на данни между множество участници в мрежата, но предотвратяване на неоторизиран достъп до данни.

Блокчейн база данни – Източник: Shutterstock.com

Blockchain все още е в своята ранни стадии, и има доста шум около потенциала му за технологичен напредък, както и потенциала на криптовалутите да донесат инвеститорите привличат вниманието.

Но знанието кои криптовалути са предназначени за успех изисква достатъчно техническо разбиране, за да се знае кои монети са „ходене пеша“И не само”говорейки беседата.”

Имали ли сте опит с използването на блокчейн като метод за съхранение на данни? Моля, оставете коментар – ще се радваме да чуем от вас!

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me