В последната си статия говоря за атомните суапове и защо имаме нужда от тях. Обясних, че Atomic Swaps са едно от решенията, които имаме за недоверието, което трябва да преодолеем, ако искаме да търгуваме с криптовалути между две страни без доверена страна между тях (peer to peer exchange или P2P).

За да направим кратка история, ако потребител A, нека го наречем Kirk, иска да търгува с криптовалута с потребител B, нека го наречем Picard (да, аз съм Trekkie) и те не се познават и си имат доверие, ще им трябва да се използва трета доверена страна, която да извърши размяната вместо тях, което се нарича „централизиран“ обмен.

Предимствата и недостатъците на централизирания обмен са извън обхвата на тази статия и има много страхотни статии по този въпрос онлайн, така че няма да навлизам в това.

Концепция за интелигентен суап на Element Zero

Днес искам да говоря за Smart Swap, което е ново решение за проблема без доверие, който имаме на P2P борса.

Какво е Smart Swap?

Smart Swap е технология за търговия P2P, изградена върху мрежата Ethereum. Основните аспекти на Smart Swap са:

 • Той е 100% децентрализиран.
 • Елиминира необходимостта от доверие между страните.
 • Той преодолява някои от недостатъците на атомния суап.
 • Това е размяна на номинална стойност.

Преди да обясня как работи Smart Swap, нека обясним какво имаме предвид под „обмен на номинална стойност“ и защо се нуждаем от него. И така, нека се върнем при нашите капитани и този път Кърк издава заповед да закупи жетони 10 000 А за 10 000 Б токени, които се оценяват на 1 долар всеки.

Кърк чака борсата, за да намери съответствие на поръчката му, може да е няколко дни или повече в зависимост от ликвидността на токена. През това време стойността на токен А се е увеличила с 5%, така че сега той се нуждае само от 9 523 жетона А, за да получи 10 000 Б токени. Но ако Кърк не беше нащрек и заповедта беше изпълнена, той щеше да загуби 477 A жетони.

Размяната на номинална стойност ще гарантира, че този вид загуба няма да се случи, като се измери курсът на токена спрямо щатския долар и съответно се промени реда. Когато използвате Smart Swap, поръчката ще бъде на стойност 10 000 $ TokenA за TokenB, което означава, че Kirk ще получи 10 000 B токени плюс възстановяване на 477 A токени.

Как работи

Както споменах преди, Smart Swap е изграден върху мрежата Ethereum, но ще позволи търговия с други блокчейн и този процес ще бъде малко по-различен. Така че ще го обясня веднъж за търговия с два Ethereum-базирани токена и веднъж за търговия с BTC с Ethereum-базиран токен.

Случай на употреба 1: Потребител A иска да търгува TokenA на стойност $ 100 срещу TokenB на стойност $ 100

* Токените A и B са базирани на Ethereum.

 1. Потребител А депозира Токен A на стойност $ 100 в договора за интелигентен суап. Когато токените са депозирани в интелигентен договор, те могат да бъдат изтеглени само с помощта на функция интелигентен договор, дори ако имате частен ключ за сметка на договорите, не можете просто да прехвърляте токени от акаунта, както бихте направили с личния си портфейл. договор ще премахне средства от сметката в портфейла на потребител А само ако същите средства с номинална стойност са депозирани от Потребителя А. Така, като Atomic Swap, потребителят няма достъп до средствата на другата страна, освен ако не депозира собствени средства.
 2. Депозитът задейства събитие, което ще търси потребител, който иска да търгува малко Токен Б за Токен А.
 3. Ако се намери съвпадение, интелигентният договор ще:
 1. Проверете текущата стойност на жетоните, за да оцените сумата на жетоните, необходима и на двата токена, за да покрие $ 100.
 2. Прехвърлете Token B на стойност $ 100 от договора за Smart Swap в акаунта на потребител A.
 3. Прехвърлете Токен А на стойност $ 100 в Потребителския акаунт, който продава Токен Б.
 4. Ако е необходимо, възстановете токени.
 5. Ако не бъдат покрити цели 100 щ.д., търсенето на други мачове ще продължи.

Поръчката на потребител А може да бъде покрита с много потребители, които искат да търгуват с токен Б за токен А. Докато потребител А не е отменил поръчката си и поръчката му не е била завършена, Smart Swap ще продължи да търси съвпадения и поръчката ще продължи да чака.

Не забравяйте, че потребител A не трябва да се притеснява за загуба на пари поради промени в криптовалутите, които търгува, Smart Swap го покрива.

Графика за интелигентен суап

Случай на употреба 2: Потребител A иска да търгува BTC на стойност $ 100 за токен A на стойност $ 100

В този случай не можем да заключим BTC на потребителя A по договора за интелигентен суап, тъй като Bitcoin и Ethereum са две различни блокчейн мрежи, затова вместо това използваме подписана транзакция с Bitcoin и услуга на защитен портфейл на трета страна.

Подписаната транзакция е като чек: тя има получател, който е защитеният портфейл в нашия случай, и сума, така че тя ще обслужва Smart Swap за заключващия механизъм, от който се нуждае.

Нека да видим процеса:

 1. Потребител А изпраща на Smart Swap подписана BTC транзакция, адресирана до услуга на защитен портфейл на трета страна.
 2. Депозитът задейства събитие, което ще търси потребител, който иска да търгува с токени A за BTC.
 3. Ако се намери съвпадение, интелигентният договор ще:
 1. Проверете текущата стойност на BTC, за да оцените броя на жетоните, необходими както за BTC, така и за Token A, за да покриете $ 100.
 2. Изпълнете подписаната BTC транзакция, което означава, че 100 BTC се преместват от потребител A в защитения портфейл.

  Ако транзакцията не успее да отмени процеса.

 3. Прехвърлете токен A на стойност 100 щ.д. от договора за интелигентно заменяне в акаунт на потребител A (този токен е депозиран в договора от потребител, който иска да продаде своите A токени за BTC – съответстващата поръчка).
 4. Прехвърлете BTC на стойност $ 100 от защитения портфейл в потребителския акаунт, който продава Token A.
 5. Обработвайте връщането на средства на потребителя или чакащите поръчки.

Заключения:

Smart Swap е чудесен начин за извършване на P2P търговия. Той е сигурен, лесен за изпълнение, предпазва потребителя от загуби в случай на промени в валутния курс и не изисква участие на блокчейн, за да има кодови способности и същия алгоритъм на хеш (като Atomic Swap).

Вярвам, че ще чуем много за Smart Swap през следващите няколко месеца.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me