На всеки няколко години има нови технологични революции и подобрения. Въпреки това, blockchain, по-специално, и това е новият свързан клас активи – криптовалута, е настроен да реализира значителни промени както за корпоративни потребители, така и за начина, по който извършваме транзакции и споделяме данни в личния си живот.

Всъщност технологията блокчейн е потенциално толкова важна, че правителства от големите страни по света са проучване на потенциалните му приложения, като подобряване на киберсигурността, осигуряване на нова финансова инфраструктура и управление на лични данни.

Въпреки това, много хора все още не разбират напълно какво е блокчейн, и в индустрия, пълна както с технически говор, така и с финансов жаргон, това може да бъде невероятно трудно да фиксирате точно определение на „blockchain.“ И така, възниква въпросът какво е blockchain, защо е толкова важен и как работи. Ето кратко изложение, за да ви ускорим.

Какво е Blockchain?

Блокчейн технологията може да се разглежда като a вид база данни – неизменим книга на всички минали транзакции които са възникнали в блокчейна от самото му създаване. Всяка транзакция, която се извършва в блокчейна е съхранявани в „блокове“ които по същество са епоха, в която транзакциите са се случвали на блокчейна. 

За биткойн едно блок обикновено трае наоколо 10 минути, след което става валидиран. Блокирането се проверява, когато миньори, на чиято работа е валидиране на нови блокове на блокчейн Bitcoin, постигнете консенсус за нов блок. Това по същество означава, че всички относими партии имат се съгласи на една версия на блокчейна – и след като това е решено, става невъзможно да се обърне.  

Както са копията на блокчейна разпределени между много мрежови възли, невероятно трудно е да се подправят записи в блокчейна. Един от единствените начини, по който хакер може да направи това на практика, е да се възползва от контрола над по-голямата част от възлите, наречен „51% атака’, Което би могло да им позволи напишете своя собствена версия на историята на блокчейна. Въпреки това, за често използвани протоколи, които се актуализират редовно; това би било невероятно скъпо и трудно на практика. 

Блокчейн възли

Ако по-голямата част от възлите елате в консенсус че а блокът е невалиден или е променен, е така отхвърлен и няма да бъде добавен към последната версия на блокчейна. Следователно постигането на консенсус е интегрална част на разбирането как блокчейн работи в по-широк контекст.

В сравнение с традиционните счетоводни книги или бази данни, където една страна може да промени или унищожи цял набор от записи или история на транзакции от една централизирана точка на влизане, блокчейнът представлява далеч по-сигурен начин за съхраняване на данни и изпълнение на транзакции.

Каква е разликата между Blockchain и Cryptocurrencies?

Ако си представим блокчейн като интернет, можете да се сетите криптовалути, и други децентрализирани проекти, като уебсайтове построена върху нея. Технологията Blockchain е неразделна част от функционирането на криптовалутите, но не и обратно. Например, можете лесно да внедрите решение, базирано на блокчейн, без да стартирате аналогична криптовалута.

Вместо това криптовалути като Биткойн и Ethereum са предназначени да използвайте технологията на блокчейн за премахване на необходимостта от трети страни, които традиционно биха улеснявали и гарантирали транзакции и размяна на стойност.

Блокчейн срещу криптовалути

Следователно, докато преди централните правителства или банките трябваше да действат като гарант на стойността и да се подписват при създаването и прехвърлянето на валута, сега криптовалутите служат като децентрализирана парична система това е устойчив на измами по силата на това е „недоверен“ характер – т.е. никоя страна не трябва да се доверява сляпо на друга.

Начинът, по който се постига това е чрез криптография, науката за кодиран трансфер на информация. Това позволява данните за криптовалутата да бъдат уникален и сигурен, използване на информацията, за да действа като основен знак за размяна (вместо злато, храна или държавни парични средства)..

Подробностите за това как работи това са доста сложни, но по същество включват децентрализирана база данни или списък на всички транзакции на токени между потребители, като всеки потребител има публичен адрес, до който токените могат да бъдат изпратени. В случай на блокчейн, потребителите имат своите частен ключ които те използват, за да отключат жетоните, които имат на своя адрес, когато искат да ги изпратят на някой друг (изразходвайки ги, с други думи).

Децентрализирана база данни – Източник: Shutterstock.com

Тъй като този децентрализиран списък (или регистър) трябва да е актуален за всички потребители, за да се предотврати двойното изразходване на жетони, всеки пълноправен участник в мрежата за криптовалута има пълно копие на цялата книга на техния компютър. Тази книга е блокчейн.

Нови блокове от данните са добавен до това блокчейн тъй като повече токени (уникалните криптографски единици от данни, които действат като пари) се „добиват“ или изчисляват чрез изчисляване чрез проби и грешки. И така, както вече обсъждахме, в крайна сметка получавате база данни на цялата екосистема на валутата в последователна форма на данни, която се добавя към извънредния труд. За система за цифрова валута, имаща минали записи на всички предишни транзакции е изключително важно за прозрачност и справедливост.

Защо Blockchain е толкова важен?

Има много причини, поради които блокчейнът има избухна в популярност и е рекламиран като революционна технология за цял набор от индустрии. Въпреки че действителното широко разпространение на блокчейн все още продължава, има някои ясни ползи от блокчейн и на двамата потребители и предприятие клиенти.

Освен липсата на нужда от посредници на трети страни, блокчейн и криптовалути се отварят a изцяло нова гама от преди невъзможни възможности. Например, поради техните криптографски свойства, криптовалутите могат да се използват за създаване интелигентни договори, които се основават на правила цифрови споразумения които автоматично плащат на съответната страна въз основа на някакво събитие (като лошо време, автоматично обработващо изплащане на застраховка).

Колко важен е блокчейнът?

Блокчейн технологията също е роман в това, че позволява по-сигурни бази данни, които не могат да бъдат презаписани, без да оставите следа.

Blockchains също могат да се използват за направа криптографски аналози на традиционните ценни книжа. Например много компании за финансови услуги сега проучват представянето на физическите активи като базирани на блокчейн токени, които могат да бъдат свободно търгувани и транзактирани онлайн.

Криптография

Тези активи, често наричани символи за сигурност, могат да включват запаси, собствен капитал, облигации, и дълг; или физически предмети като злато, сребро, редки земни метали или недвижими имоти. Потенциалът на маркерите за сигурност е огромен, тъй като по същество това означава, че на практика всеки актив може да бъде представен като цифров маркер. Това би създало много по-големи възможности за търговия, би увеличило световната търговия със стоки и значително би увеличило ликвидността за редица активи.

Без появата на блокчейн технологията, смислено представяне и търговия на много от тези активи беше невъзможен, или време и разходоемки.

Blockchain е четвъртата индустриална революция?

В резултат на неговата трансформационна сила в множество индустрии, сега много хора наричат ​​блокчейн технологията „технологията“ катализатор за ‘Четвърта индустриална революция.’Наред с интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект (AI), и машинно обучение (ML), блокчейнът има силата да подобри значително начина, по който съхраняваме активи, споделяме данни и извършваме транзакции онлайн.

Четвърта индустриална революция – Източник: Shutterstock.com

Въпреки привличането на известно нежелано внимание чрез бум и кризисните цикли на криптовалутите, които оставиха мнозина в традиционния финансов свят да призовават за тяхното тежко регулиране, за да защитят инвеститорите на дребно, самата основна блокчейн технология остава сериозна индустрия което е все още нараства бързо.

Така че, накратко, блокчейн технологията е сигурни средства да се прехвърляне на данни и осигурете прозрачност в децентрализирана система и тези свойства отварят цяла нова гама от възможности за бъдещи технологични приложения.

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me