В тази статия ще се опитам да обясня концепцията и технологиите, стоящи зад атомните суапове, извършени върху блокчейна.

Накратко, Atomics Swaps представят начин за търговия с криптовалута директно между две страни, без посредник, който обикновено е централизиран обмен на трети страни.

Така че, ако имате малко биткойн и искате да ги продадете и да получите малко етер в замяна, ще трябва да намерите някой, който иска да ви продаде своя етер в замяна на вашите биткойни.

Освен това се нуждаете и от начин да се уверите, че тази сделка ще бъде безопасна – което означава, че двете страни са се споразумели за условията на сделката и ще запазят своя край на сделката.

Но не винаги познавате човека, с когото търгувате, така че как да се уверите, че той няма да вземе вашите биткойни и да не ви даде нищо в замяна?

Най-честото решение за този проблем е борсата, която действа като „доверена“ трета страна.

И така, как работят крипто борсите?

Когато отворите акаунт на борса, той ще ви създаде портфейл и вие ще купите или преместите малко криптовалута в портфейла си на борсата, за да можете да търгувате с него.

Това се нарича Портфейл за поверителност, защото докато сте собственик на портфейла, борсата държи частния ключ за вас, всички транзакции ще се извършват само на борсата и нямате директен достъп до портфейла си или валути.

Помислете за a Портфейл за попечителство като сейф, който наемате в банката. Вие решавате какво да съхранявате в депозита си и кога да преместите каквото съхранявате там, но не можете сами да получите достъп до него, за това ви е необходима вашата банка.

И така, какво не е наред с това решение? Практиката да се нуждаете от попечител за достъп до собствените си средства се използва от години, защо това се нуждае от актуализиране?

Основният проблем е, че това е централизирана борса, което означава, че има един обект, който съхранява всички ключове за достъп, което го прави много почтен за атаки. И за разлика от сейфа, парите ви не са застраховани срещу загуба.

Друг въпрос е таксата, която борсата таксува от потребителите за прехвърляне на криптовалута. Ако се замислите, някак смешно е, че концепция, базирана на премахване на посредник (The Blockchain), разчита на посредник (борса), който да оперира.

Ние осъзнаваме, че централизираният обмен не изпълнява визията на Сатоши.

Има ли друг начин? Ако нямам посредник, как мога да се доверя на човека, с когото искам да търгувам?

Е … не е нужно! Можеш използвайте атомни суапове, за да гарантирате и двете страни ще издържат до края на сделката.

Как работят атомните суапове?

Нека отново използваме примера за сейф.

Кажете, че искам да разменя с вас някои американски долари в замяна на някои евро, но току-що се срещнахме и все още не сме установили доверие, това е, което правим:

Вземаме нашите две специални силни кутии, които могат да комуникират помежду си, една кутия има ключ, скрит в малка заключена камера, това е моята кутия и аз ще сложа моите долари в нея и ще ви я дам.

Ще наречем това поле „полето долари“. Не можете да вземете парите ми от кутията за долари, разбира се, защото нямате ключа.

Сега вземете силната си кутия и сложете вашите евро вътре, заключете я и ми я дайте. Ще наречем това поле „кутията на еврото“. Не мога да взема парите ви от кутията на еврото, защото нямам ключа.

И така, и двамата имаме кутия един на друг, и двете са заключени и нямаме достъп до парите. Веднага щом сте готови да сключите сделката, изпращате ми ключа за кутията на еврото, за да мога да я отворя и да взема вашите евро. Едновременно с това получавате достъп до доларите в полето на доларите.

Кутиите комуникират и след като договорените условия на сделката бъдат съпоставени, кутията за долари отключва камерата, която държи ключа, и вече можете да получите достъп до моите долари. И двете кутии се отключват, за да се извърши търговията.

Специалните кутии могат също така да върнат моите долари на мен и вашите евро на вас, ако и двамата не отворим кутията в уговорен срок.

Нека да видим как това работи на действителната блокчейн.

Първо, трябва да изясним няколко основни термина, които ще използваме:

  • Хеш функция – хеш функция ще създаде уникален изход и е невъзможно да се знае входа, ако имате само изхода. Например, ако моят вход е „123456“ и моята хеш функция ми даде изход на „654321“, няма друг номер, който да извежда „654321“, и няма начин да се обърне функцията и да се знае, че съм използвал “123456” като вход.
  • Договор за заключване на времето – договор за заключване по време е интелигентен договор, който изтича след изтичане на времето, определено за него.

Нека вземем нашия пример в света на криптовалутите и да кажем, че искам да ви продам 1 BTC за 3 ETH, ето как ще го направим с помощта на Atomic Swaps:

  1. Депозирам своя BTC на интелигентен договор по веригата на биткойн и го заключвам с моя ключ „123456“ и ви давам хеш, който е „654321“.
  2. Вземате своите ETH и ги депозирате в интелигентен договор по веригата Ethereum, като го заключвате с „654321“, но договорът ви ще приеме само оригиналния вход „123456“ за хеширане в „654321“ и ще го използва като ключ.
  3. Когато отключвам договора ви с помощта на „123456“, вече знаете ключа ми, тъй като той е публичен в Ethereum и можете да го използвате, за да отключите договора ми за биткойн.

И двата договора са срочни договори, което означава, че ако транзакцията не се изпълни в рамките на времевия период, т.е. 24 часа, монетите ще се върнат на собственика. Така се ражда истинската P2P търговия.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me