Блокчейн технологията подкрепя подобни Ethereum, Биткойн, и други популярни криптовалути, но има повече от един тип блокчейн – и това не е „универсален за всички“ отрасъл.

Едно от най-важните разграничения за разбиране е разликата между публични и разрешени блокчейни. И двата типа блокчейн се използват в света на бизнеса и в света на криптовалутните инвестиции, така че е важно да имате добро разбиране за как се различават тези технологии – и какво е общото между тях.

Независимо от терминологията, всички блокчейни използват три различни технологии – а именно използване на криптографски ключове, на разпределена мрежа и използването на протоколи за мрежово обслужване.

Ето защо е от решаващо значение за инвеститорите, търговците и потребителите да разберат разликите между тези видове блокчейн и как тези разлики може влияят върху начина, по който правят бизнес.

Обществени блокчейни

В биткойн всеки може да използва криптографски ключове. Всеки потребител на биткойн може да бъде възел и се присъединете към разпределената мрежа. Също толкова важно, всеки може да стане биткойн копач, използвайки изчислителната си мощ, за да обслужват мрежата и да търсят награда за криптовалута.

Тези миньори може да си тръгне от статуса им на възел по всяко време. Когато напуснат, те могат да получат пълен отчет за цялата си мрежова дейност. Тази прозрачност е в основата на биткойн общността и мнозина смятат, че тя е поне частично отговорна за успех на популярната криптовалута.

Обществен блокчейн

Фактът, че практически всеки може да прочете веригата, да направи законни промени в нея и да напише нов блок, означава това Биткойн използва публична блокчейн. Докато спазват правилата, всеки може да чете, пише и променя веригата. Тази децентрализирана природа е важна за потребителите на Биткойн и това е дефиницията на публичния блокчейн.

По подобен начин по-новите поколения блокчейн, които използват доказателство за залог (PoS) технология, валидира транзакциите в блокчейна чрез използване на пулове от залози. Тези пулове изпълняват практически същата роля като миньорите в a PoW блокчейн, с изключение на това, че те използват своите пропорционални притежания на токена на протокола, за да участват в валидирането и гласуването на мрежата.

Доказателство за залог и доказателство за работа

И при двата сценария и двата метода на консенсус са силно отворена и достъпни за всички. Ако дадено лице искаше да използва блокчейн изследовател, за да види транзакции, настъпили от един Bitcoin портфейл в друг, той лесно би могъл да го направи. Ето защо повечето блокчейн са псевдо-анонимс, а не наистина анонимни. Въпреки че това е добре за ежедневните потребители, има сериозни недостатъци в публичните блокчейн за компании, които искат да защитят данните си от общественото око.

Публичен казус на блокчейн – Ethereum

Ethereum е един от първо и най-известните публични блокчейни да види широко разпространение на своята платформа. Огромен брой децентрализирани приложения, или Дапс, са разработени на Ethereum, които използват основната блокчейн мрежа за захранване на своите приложения.

Като такива тези приложения имат отворени договори в мрежата Ethereum. Докато някои части от кода им могат да бъдат затворени, всеки може да проследява и вижда ETH транзакции отиване до всяка страна или приложение, разположени в блокчейна Ethereum.

Ethereum се основава на публична блокчейн

Има нито една компания или централен орган, който контролира Ethereum. Дори уебсайтът им е изграден от колекция от разпределени разработчици. Вместо това сътрудници от цял ​​свят могат да работят върху всичко в блокчейна Ethereum, включително основни изменения на протокола, и приложения на трети страни.

Въпреки че това е в съответствие с основните принципи на блокчейн, който е създаден, за да осигури прозрачен и отворен достъп за всички, много корпоративни потребители са под въпрос как една напълно отворена книга би повлияла на поверителността на данните на техните клиенти.

Разрешени Blockchains

В другия край на спектъра е разрешена блокчейн, и представлява цяло различен начин на правене на бизнес. За разлика от публичната блокчейн, която е отворена за всички, разрешената блокчейн се поставя граници На който може да извършва транзакции на веригата и който може да чете книгата.

Разрешените блокчейни са главно насочени към корпоративни и бизнес потребители. Вземете например компания за финансови услуги, която съхранява широк спектър от лични данни за своите клиенти и ключови акаунти. Тези данни наистина могат да се възползват от съхраняването и транзакцията в блокчейн, но публичната достъпност би била неприемлива за защита на данните на клиентите.

Разрешен блокчейн

Вместо това такива компании ще изискват разрешена книга. В такива системи определено количество от доверени оператори на възли биха проверили блокове или а централизирана трета страна ще управлява достъпа към блокчейна.

Докато разрешените блокчейни противоречат на основните принципи на блокчейн технологията; те са донякъде необходимо за сценарии с висока отговорност.

Пример за разрешен блокчейн – плат Hyperledger

Създадена от Linux Foundation, която също създава операционни системи с отворен код, Hyperledger Fabric е внедряване на блокчейн рамка което позволява на потребителите от корпоративен клас да внедрят разрешени решения за блокчейн.

Платът Hyperledger се основава на разрешена блокчейн

Hyperledger Fabric позволява на компаниите да внедряване на plug-and-play блокчейн решения и интелигентни договори. Вместо отворена и без разрешения блокчейн, като Ethereum, Hyperledger го прави не позволявам неизвестни субекти да участва в мрежата.

Вместо това корпоративните потребители, които искат да надграждат Hyperledger, трябва да се регистрират чрез доверено „Доставчик на услуги за членство,’, Които потвърждават, че страните действат честно и в интерес на протокола.

Взема решение между двете

При създаване на нова криптовалута, блокчейн разработчик мога избирам за да направи веригата публично, както Биткойн е избрал да направи. Разработчикът също може изберете разрешената блокчейн модел, запазвайки контрол над това кой може да чете, пише и по друг начин да взаимодейства с веригата. В някои случаи разработчиците са избрали a хибриден подход, оставяйки някои части на блокчейна отворени, като същевременно ограничавате достъпа до други видове транзакции.

Взема решение между публичен и разрешен блокчейн

Що се отнася до разрешените блокчейни, разработчикът може или не може да включва така нареченото доказателство за работа от възлите. Това понякога може да бъде политическо решение, тъй като някои смятат, че частните блокчейн, които нямат „доказателство за работа“, т.е. блокчейн без възможности за добив, не са истински блокчейни. Някои от общността на криптовалутите се отнасят до тези частни блокчейн, които не се копаят, просто като споделени дневници, и те отказват да използват термина блокчейн, за да ги опишат.

Светът на криптовалутата е сложно място, с много термини, съкращения и дефиниции, които да усвоите и разберете. Ако сте нов в света на криптовалутата, важно е да разберете разграничението между публичната и разрешената концепция за блокчейн – разлика, която може да бъде важна в много отношения.

Някои хора смятат, че публичната блокчейн е по-здрава и че способността на потребителите да четат и пишат по веригата е от съществено значение. Други твърдят, че публичният блокчейн е по своята същност несигурен и че проблемите в разпределената мрежа могат бързо да се разпространят.

Плюсове и минуси – Източник: Shutterstock.com

Други се притесняват, че разрешената блокчейн може да означава a липса на анонимност, отричане на едно от най-значимите предимства на пазара на криптовалути. Разрешените критици на блокчейн също се опасяват, че некомпетентността на умишленото лошо поведение на валидатор може да има опустошителни последици за цялата мрежа.

За корпоративните потребители, които са заложили безопасността и сигурността на клиентите, има малък въпрос за това кой блокчейн да се използва. Разрешените счетоводни книги предлагат много по-голям надзор върху това кой точно използва и извършва транзакции в блокчейна – което е от съществено значение при защита на потребителските данни и търговските тайни.

Докато двете страни се борят, най-доброто нещо, което средните потребители на криптовалута могат да направят, е възпитавам себе си. Колкото повече знаете за разликите между публичните и разрешените блокчейни, толкова по-лесно ще бъде да работите в този уникален свят.

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me