Биткойн и други популярни криптовалути може да получават всички заглавия, но технологията блокчейн ги прави алтернативни форми на плащане толкова ценно. Концепцията за блокчейн обещава сигурни плащания, частни транзакции и лесна проследимост, нещо такова други видове плащане просто не могат да осигурят.

Това са убедителни ползи, но стойност на блокчейн отива далеч отвъд улесняването на плащанията. Експертите прогнозират, че блокчейн технологията може да се използва за всичко от осигуряване на данните за изборите от хакери до помощ на производителите управляват своите вериги за доставки по-ефективно.

Някои от тези предимства тепърва ще бъдат реализирани, но други вече се случват. В реалния свят блокчейнът вече е правейки значителна разлика, промяна на индустрията, осигуряване на системи и повишаване на сигурността на потребителите и транзакциите. Ето някои от реални случаи на употреба че блокчейните вече предоставят.

Управление на идентичността в дигиталния свят

Красотата и опасността на цифровия свят е способността да се сподели информация през националните граници, часовите зони и политическите принадлежности. Социална медия сайтовете позволяват на потребителите да се свързват със своите приятели от старата школа, професионални мрежи сайтовете позволяват на търсещите работа да надникнат в потенциалните работодатели, преди да кандидатстват, и споделяне на снимки сайтовете позволяват на хората да споделят любимите си моменти със семейството и приятелите си.

Идентичност в дигиталния свят

За съжаление това споделяне на лична информация може да има тъмна страна, като скорошна поредица от хакове и пробиви в данни се оказа. Технологията Blockchain вече предоставя на потребителите по-сигурно цифрово взаимодействиеs чрез ограничаване на количеството информация, която те трябва да споделят.

Уникалната природа на блокчейна предоставя на потребителите a сигурен начин за управление на тяхната самоличност в цифровото пространство. В резултат на това тези потребители могат да избегнат излагането на ценната си лична информация, без да се намесват в нещата, които искат да направят.

Казус за управление на самоличността – SelfKey

SelfKey е базирано на блокчейн решение за управление на идентичността. Основана от Едмънд Лоуъл през 2018 г., SelfKey има за цел да защити самоуверената самоличност на потребителите, докато извършват транзакции онлайн.

Както обсъждахме, хакове и нарушения на данни доведоха до сериозни злоупотреби или злоупотреба с лични данни. Вместо това SelfKey дава възможност на потребителите да поддържат контрол върху своята идентичност документи и информация по всяко време, от съхранение техен лични данни в портфейл за идентичност на блокчейн до който само те имат частния ключ за достъп.

Начална страница на SelfKey

С SelfKey можете да получите достъп до много различни услуги, като KYC или AML на борса, само чрез отключване на портфейла ви за самоличност с личния ви ключ – премахване на необходимостта от качване на снимки на документи за самоличност на централизирани сървъри и намаляване на свързаните с това рискове.

Можете да прочетете нашия ексклузивен интервю със SelfKey тук.

По-добро управление на данните

Управлението на данни в организациите винаги е било предизвикателство, но блокчейнът го улеснява. Разпределената природа на блокчейна се променя начина, по който се събира и използва информацията в рамките на организациите, освобождаване на ресурси, намаляване на разходите и предоставяне на повече свобода и гъвкавост на отделните работодатели.

Управление на данни – Източник: Shutterstock.com

В света на блокчейна става дума по-малко за управление на бази данни и повече за поддържане на система от записи. Тази промяна може да осигури по-голяма стабилност, засилена сигурност, и а множество други предимства за фирми от всякакъв размер.

Казус за управление на данни – Storj

Storj не е вашият типичен доставчик на облачно хранилище. Вместо това Storj използва силата на блокчейна, за да предложи децентрализирано съхранение от корпоративен клас с малка част от цената на традиционните оператори.

Начална страница на Storj

Функциите на мрежата Storj оператор на възел за съхранениеs, които използват излишно физическо съхранение в своите машини, за да разпространяват и споделят с потребителите в облака. Storj има за цел да се превърне в „Airbnb“ на облачното съхранение.

Можете да прочетете нашия ексклузивен интервю със Сторж тук.

Правителствен регламент

Докато феновете на криптовалутите рекламират анонимността и свободата от правителствено регулиране, много правителства проучват начините блокчейн технологията може да помогне за жизненоважно регулиране. Например правителствата проучват как технологията blockchain може да предостави разрешение за транзакции за неща като борсови сделки, спазване на регулаторните изисквания и дори гласуване.

Правителствен регламент

Всъщност сигурността на гласуването е важна област на изследване за поддръжниците на блокчейн. След трудности, срещани на президентските избори през 2016 г., някои държавни служители проучват мощност на блокчейна за защита срещу опити за хакване и защита на данните за избирателите върви напред. Това остава област на интензивни изследвания и системите за гласуване с активирана блокчейн биха могли да излязат на пазара по-скоро, отколкото по-късно.

Финансова институция

Концепцията за блокчейн има мощност за нарушаване цялата финансов индустриалy, от начина, по който се използват банките и кредитните карти, до начина, по който се уреждат плащанията. Блокчейн би могъл промяна на сигурността на банки и други финансови институции, като им помага да защитят своите вложители от хакери и други лоши участници.

Финансова институция

Чрез използване на блокчейн технология, банките могат автоматично да създадат сигурен запис от които потребителите са имали достъп до кои финансови записи. Това потенциално може да хване лошите в техните следи и сложи край на хакерството и банкова измама.

Финансов казус – TradeCloud

TradeCloud използва блокчейн технология, за да въведе физическите пазари на стоки във веригата. Използвайки модерна комуникационна платформа, TradeCloud създава „Commodities Web“ мрежа от услуги за свързване на платформи за търговия със стоки.

Начална страница на TradeCloud

Неефективните процеси на традиционните финансови пазари, наред с остарелите методи за ценообразуване, създадоха a уникален и мощен случай за използване на блокчейн технология. Например, тъй като сделките с висока стойност се случват, често преминават граници, договорите за продажба на стоки могат да доведат до дълга одиторска пътека, като много отделни юридически екипи ще се представят – объркващ процес.

Вместо това с услуги като TradeCloud тази информация може да бъде качен и съхранява неизменно върху блокчейна – неизменяема версия на всички минали транзакции за тази стока.

Можете да прочетете нашия ексклузивен интервю с TradeCloud тук.

Сигурността на здравните досиета

Поверителността и сигурността са важни понятия, но никъде не са по-критични, отколкото в света на здравеопазването. От болнични досиета да се застрахователно фактуриране, пациенти, лекари, и институции всички имат личен интерес от опазване на данните.

Блокчейн в здравеопазването

Сигурността на данните за пациентите и информацията за фактурирането досега е била слабо място, но блокчейн технологията обещава да промени всичко това. Чрез създаване на пълен запис на всеки клиент, клиент и транзакция на пациент, блокчейнът може правят опитите за хакване по-трудни и по-малко успешен, и това е добра новина за цялата здравна индустрия.

Казус на попечителство върху здравните досиета – SolveCare

Solve.care, украински блокчейн стартъп, основан през 2017 г., съхранява пациент и данни за здравеопазването чрез технология на разпределена книга. Solve.care предоставя унифициран интерфейс и административна платформа, която позволява на доставчиците на здравни услуги да съхраняват, споделят и защитават медицинските записи на потребителите.

Начална страница на SolveCare

По същия начин всеки пациент има самостоятелен достъп до своите клинични данни, който за първи път позволява на пациентите да решат кой има достъп до техните данни – дори позволяване на пациентите да споделят своите здравни данни с избрани клинични изпитвания за допълнителен доход.

Можете да прочетете нашия ексклузивен интервю за Solve.care тук.

Обобщение

Досега са били много обикновени хора объркан по огромен пробег в цената на биткойн и други криптовалути. Докато наблюдаваха как цените се покачват и се покачват, те се чудеха какво стои зад всичко това. Мнозина се чудеха на как нещо, което физически не съществува, би могло да струва толкова много, и защо интелигентните и информирани инвеститори са готови да платят толкова много за привидно толкова малко.

Обобщение

В крайна сметка може да е концепция за блокчейн, а не самия биткойн, това се оказва най-ценното. Дори ако Bitcoin никога не се превърне във валута, равна на щатския долар или британската лира, основната блокчейн вече започва да предоставя множество ползи за бизнеса, финансовите институции и правителствата по целия свят. Примерите от реалния свят, изброени по-горе, са само върхът на айсберга и има много други предимства с активирана блокчейн все още предстоят.

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me