Това е голям свят там. Интернет е променил начина, по който споделяме ежедневието си, а за по-младите поколения интернет е огромна част от тяхното общество, развлекателни, и образователно развитие.

С нарастването на собствеността върху смартфони сред хората под 16-годишна възраст, повече деца от всякога имат достъп до интернет. Статистиката показва това наоколо 45% от децата в САЩ притежавате смартфон на възраст между 10 и 12 години, като този брой нараства значително при тийнейджърите.

Но опазването на младежите в безопасност в интернет е предизвикателна задача. Всеки родител знае, че има съдържание в мрежата, което не е подходящо за техните деца, и много родители се чудят как могат да пазят децата си в безопасност онлайн.

Инструменти като Безопасно търсене на Google работят само до известна степен и дори ограниченията, налагани от вашите доставчици на интернет услуги, могат да пропуснат нежелани материали. Най-тревожните са сайтовете, които са привидно безопасно за деца, като YouTube, който всъщност може да съдържа чувствително съдържание, качено от потребители, или да се занимава с теми не искате децата ви да бъдат изложени на.

И така, какво може да направи засегнатият родител, за да ограничи риска на децата си в интернет? Добрата новина е, че има много начини можеш дайте на децата си достъп до мрежата и им позволяват да използват устройства, свързани с интернет, в a безопасен начин.

Blokt е съпоставил най-добрите съвети за защита на децата ви онлайн, от удобни за деца браузъри до тежки дискусии относно поверителността и проблемите с изтеглянето. Научете как да защитите децата си онлайн тук!

Безопасни за деца търсачки

Търсачките са най-използваният инструмент в мрежата. Почти всеки е използвал Google или Bing за търсене и когато се използва правилно, търсачките са незаменим инструмент.

Те обаче могат да върнат неподходящи резултати от търсенето. Повечето търсачки предлагат възможност за блокира потенциално съдържание за пълнолетни които могат да включват порнографски материали, сцени на насилие, оръжия или крайни политически и религиозни материали.

KidzSearch е идеален за запазване и забавление на по-малките деца

Това се казва ‘Безопасно търсенеВ Google, но дори докато сърфирате в този режим, все още съществува потенциал децата да бъдат изложени на материали за възрастни. Вместо това, защо да не използвате търсачка, създадена специално за деца?

Има множество опции за родители, които искат да ограничат това, което детето им вижда чрез търсачката. KidzSearch, например, която използва персонализирана версия на търсачката на Google, е много популярна безопасна търсачка.

Децата ви са свободни да търсят всичко, което им харесва, и KidzSearch гарантира това не се връща изричен материал в резултатите от търсенето. По същия начин те предлагат образователни материали, собствен видео канал за подходящи за деца материали и дори новини за деца!

Други търсачки, които пазят децата ви в безопасност, са:

  • Kiddle – Kiddle търсене и класиране на съдържание въз основа на неговата пригодност за деца. Той показва сайтове, специално написани за деца, в горната част на резултатите от търсенето, където най-вероятно ще бъдат кликнати, както и добре познати сайтове, които са написани за възрастна аудитория по-надолу. Нито едно от съдържанието, което показва, не съдържа нищо изрично или не е подходящо за деца.
  • Кидопия – Както търсачка, така и образователен ресурс, Kidtopia е насочена главно към по-малки деца. С функцията на Google за персонализирано търсене и богатството ресурси, пригодени за деца, Kidtopia прави невъзможно децата да търсят неподходящо съдържание.

Безопасни за деца браузъри

Разбира се, безопасни за деца търсачки могат само защитете децата си онлайн до известна степен. Винаги има шанс, когато използва нормален уеб браузър, детето ви просто да излезе извън безопасното за деца пространство и да започне да използва сайтове, над които имате малък контрол.

Безопасни за деца браузъри

Има решение и за това. Има няколко безопасни за деца браузъри в процес на разработка, които са цели самостоятелни приложения като Google Chrome или Internet Explorer, които създават безопасно интернет изживяване за деца.

Chrome предлага това до известна степен чрез контролираните от тях акаунти, което позволява само връзка с сайтове, предварително одобрени от родителите, чрез използване на заключване за деца. Родителите също могат да получат допълнителен слой защита като използвате безплатния Разширение Blocksi. Bloksi работи върху Chrome, за да идентифицира и блокира незабавно чувствителен материал незабавно. Това е доста надежден метод за гарантиране, че децата няма достъп до известни явни сайтове.

Браузърите, специално пригодени за деца, включват:

  • ZAC браузър – Този браузър е пригоден за деца с аутизъм, така че премахва голяма част от функционалността, която предлагат традиционните уеб браузъри – което улеснява разбиването или промяната на настройките. Родителите също така ще открият, че този браузър е идеален за по-малки деца, които могат случайно да навигират до потенциално опасни сайтове в нормален браузър.
  • Kido’z Browser – Това е платен браузър, но предлага едно от най-безопасните прегледи за сърфиране за деца. Със защитен вход родителите имат пълен контрол над това самостоятелно приложение, което позволява на децата да разглеждат мрежата в безопасност.

Обсъдете значението на „лични“ данни с детето си

Всеки родител е чувал истории на ужасите на своите деца лични данни да се споделят онлайн, като изображения, чувствителна информация, и аспекти от личния им живот.

Може би като родител дори сте били в края на тази ситуация, когато разстроено дете се е върнал у дома от училище след клюка се е разпространил за нещо, което са казали или направили онлайн. Като възрастни знаем, че това ще отмине, но за деца такива ситуации могат да бъдат невероятно стресиращо и влияят върху социалния им живот и образование.

Обсъдете значението на „лични“ данни с детето си

Ето защо е важно да поставете ясни граници с децата си за какво трябва и какво не трябва да публикуват онлайн. Ако това е аспект от личния им живот, те не биха искали всички да знаят, то не бива да бъде публикувано никъде онлайн – дори в лично съобщение. След като нещо е споделено в интернет, това е най-добре да предположим, че е там завинаги.

Вместо това уведомете децата си, че ако трябва да споделят нещо лично, че могат да ви се доверят и като родител, и като приятел. По този начин, личните проблеми остават във вашето семейство и не си проправят път онлайн.

Това също се простира до водене на данни като телефонни номера, адреси, възраст, и кое училище посещават извън публичното пространство. За съжаление такава информация може да бъде взета от нечестни лица и използвана за събиране на информация за личния живот на децата ви.

Дали детето ви говори с непознати онлайн с повишено внимание?

С разпространението на онлайн игри, социални приложения и медийни приложения като Instagram е по-лесно от всякога срещнете се с ‘непознати’ онлайн, които може да не са такива, каквито изглеждат. Но старата поговорка „Не говори с непознати“ е много по-трудна онлайн, отколкото в реалния живот.

Мрежата може да бъде достъпна чрез огромен набор от устройства, като например игрови конзоли, където гласовият чат е често срещан. Повечето играчи или хора, с които детето ви ще взаимодейства онлайн, ще бъдат законни лица и най-вероятно други деца, но не можете да сте сигурни. Тъй като нашият интернет е все по-социален, той е такъв трудно е да се ограничи с кого взаимодействат на линия.

Не говорете с непознати

Вместо това вероятно е по-лесно да водите конструктивни разговори с детето си за опасностите от чата с непознати онлайн. Обсъдете с детето си значението на ограничаването на съдържанието на разговорите му, както описахме по-горе. Ако техният социален или развлекателен опит зависи от това, информирайте ги как могат да останат в безопасност, като например не споделяне на лична информация, местонахождението им или дори истинското им име.

Вместо това, ако детето ви участва в онлайн общност или видео игри, насърчете го да запази темата на разговора, за да остане в самата игра и се уверете, че използват псевдоним, за да защитят истинската си самоличност.

Задайте ограничения за използването на интернет и времето на използване на екрана

Тази точка преминава в общото здраве и благосъстояние на вашето дете, както и в поддържането им в безопасност онлайн. През 21-ви век толкова много от живота на децата се прекарва онлайн, че те могат да бъдат прекалено емоционално инвестирани в техния онлайн живот, и пренебрегват другите си забавления.

Това може да има сериозни негативни последици върху техния социален живот и психично здраве. Децата, които прекарват повече от 7 часа на ден на екрани, са два пъти по-вероятни диагностициран с депресия или тревожност. Макар че това може да звучи като прекалено много време, 20% от децата на възраст от 14 до 17 години прекарвайте това дълго или повече онлайн на ден само в САЩ.

Задайте ограничения за използването на интернет и времето на използване на екрана

Има много решения които можете да изтеглите, за да ограничите времето на децата си онлайн. Особено лесно е да изтеглите тези приложения за мобилни устройства, като смартфони и таблети. Например, Нашият пакт позволява на родителите да модерират използването на устройствата на децата си.

Както приложението за родителски контрол, така и локаторът, OurPact го улеснява ограничете времето на екрана на децата си. Родителите могат да използват приложението, за да задават часове, които отразяват рутината на децата им, например да заключват телефоните си един час преди лягане до сутринта или да ограничат времето на екрана до зададено количество часове на ден. OurPact също позволява някои приложения да бъдат напълно блокирани, като приложението Facebook, докато не предоставите разрешение.

Следвайте акаунтите на детето си в социалните медии

Този няма да ви спечели никакви „готини“ точки, но е един от най-лесните начини за защита и наблюдение на това, което детето ви публикува онлайн. Има няколко акаунта, които детето ви може да има, за социални медии като Facebook, Twitter, Snapchat или Instagram; и за развлекателни сайтове като YouTube, TikToc и Twitch.

Можеш вече имате личен акаунт за някои от тези уебсайтове. Ако не го направите, повечето са лесно да се създаде и изискват само имейл за регистрация. След като сте готови, можете да намерите профила на детето си и да ги „следвате“ като приятел.

Следвайте акаунтите на детето си в социалните медии

Важно е да първо проведете разговор за това. Уведомете детето си, че не сте там, за да го шпионирате и просто се уверявате, че няма да си създава проблеми, да гледа чувствителни медии или да споделя лични данни онлайн.

Обикновено, следвайки профилите на детето си, можете да видите какво съдържание публикува, споделя и харесва; или други потребители, които може да следват и да общуват с тях. Проверка само веднъж седмично е прост, но ефективен начин за поддържане на присъствие в онлайн живота на детето ви.

Потърсете признаци на кибертормоз

Тормозът в училище е достатъчно трудно да се забележи, но кибертормозът може да бъде съвсем ново предизвикателство като родител. Признаците на кибертормоз са подобни на традиционния тормоз, детето ви може да бъде оттеглено, да действа извън характера или да търси изолация. Кибертормозът се увеличава, с 9% от децата казвайки, че са били тормозени чрез приложения за съобщения като Facebook Messenger или Whatsapp.

Проблемът с кибертормоза е, че той не свършва у дома. Сега, когато децата могат да бъдат свързани 24/7, съществува реален потенциал за това станете жертва на тормоз дори в безопасността на домовете си. Има два основни вида кибертормоз, за ​​които трябва да знаете като родител.

Първият е „тролинг“. Това включва най-общо непознати, тормозещи или наказващи детето ви онлайн за неща като коментар, който са направили, снимка, която са качили или видеоклип. Онлайн троловете могат да бъдат умишлено злонамерен и кажете особено болезнени неща на детето си, но важната разлика е, че е малко вероятно тези тролове да познават детето ви в реалния живот.

Кибертормоз

Ако можете да накарате детето си да ви се отвори за онлайн тролинг, трябва да му впечатлите, че това троловете трябва да бъдат игнорирани и че поведението им не си струва да се издигат или да се ангажират. Повечето онлайн тролове бързо ще се отегчат от една цел и ще се преместят в друга. Като родител можете да предположите, че детето ви го има време далеч от устройства, свързани с интернет докато ситуацията се успокои.

Втората форма на кибертормоз е от тези в кръга на децата ви, било в училище, било на местно ниво, които виждат и взаимодействат с вашето дете в реалния живот. Известно е, че се случват ситуации, когато група деца систематично тормозят друго дете, и това злоупотреба може да се премести онлайн – оставяйки на детето си малка стая да избяга или у дома, или в училище.

Тези случаи трябва да се разглеждат по същия начин като традиционните инциденти на тормоз. Определете виновниците, запишете копия на съобщенията, и заведете ги в училището или местните власти. Има дълга история на кибертормозите носят юридическа отговорност за своите действия, и като родител трябва да се чувствате по силите си да продължите това действие.

Бъдете наясно с услугите за видео споделяне

Ако сте родител на тийнейджър, повече от вероятно сте чували TikToc, а изключително популярна услуга за споделяне на видео. Има много сайтове като този, но всички те се центрират наоколо генерираното от потребителите съдържание като кратки видеоклипове и клипове.

Обикновено тези услуги за видео споделяне са малко безобидно забавление. Много потребители могат да прилагат филтри към себе си, което променя начина, по който изглеждат, или използват чейнджъри, за да правят забавни кратки певчески и танцови клипове. въпреки това, има и зловеща страна на тези сайтове.

Бъдете наясно с услугите за видео споделяне

На линия хищници може да използва тези сайтове за свържете се с тийнейджъри онлайн, и дори може да се представя за тийнейджър, за да установи връзки. Въпреки че тези общности имат строги насоки и обикновено заемат твърда позиция по отношение на съдържанието за възрастни или сексуалния тормоз, трябва също така да се уверите, че децата ви не споделят внушаващо съдържание на приложения за споделяне на видео, тъй като това може да привлече нежелано внимание.

По същия начин е важно да се уверите, че детето ви не споделя съдържание, което може да бъде смущаващо или да предизвика бърз тормоз от своите връстници. Всички деца правят неща, които са неудобни, когато гледаме назад като възрастен, но както вече обсъждахме, съдържанието в интернет може да бъде широко споделяно и може би завинаги. Уверете се, че всички видеоклипове, които споделят децата ви, съдържат съдържание не биха се смутили да видите публикувани другаде на по-късна дата.

Нецензурни и езикови филтри

В даден момент от живота вашите деца ще чуят нецензурни думи. Но има няма нужда да ги излагате на нечисти езици онлайн, и има стъпки, които можете да предприемете като родител, за да ограничите появата на ругатни, които се появяват в онлайн живота на детето ви.

Родителите могат да изтеглят специализирани услуги, като например WebPurify, който автоматично блокира нечистите думи с други произволни знаци. WebPurify работи върху нормалните уеб браузъри, така че дори ако детето ви има безплатно царуване онлайн, пак можете да ограничите езика, на който са изложени.

Лесно е да включите филтър за нецензурни думи в сайта на социалните медии, Facebook

Социални сайтове като Facebook позволяват на родителите умерете езика децата им са изложени на тяхната функция за модериране на страници. В тази функция, не се показва публикация, съдържаща блокирана дума.

В тази малко известна функция родителите могат или да изберат силно умерена нецензурна лексика, което изрязва всички известни ругатни или те могат посочете кои думи са блокирани, като „борба“ или „насилие“, което може да не бъде уловено от нецензурни филтри. Това ни води към следващия ни съвет, който ви помага да контролирате дали детето ви е изложено на насилствено съдържание.

Ограничете достъпа до насилствено съдържание

за жалост, има много насилствено съдържание онлайн. Това може да варира от сцени на сбиване до насилие над животни и непременно ще шокира и засегне детето ви. Вероятно сайтовете с най-висок риск, които могат да изложат детето ви на насилие, са сайтове, създадени от потребители, като YouTube.

Въпреки че YouTube има строги правила и работи за премахване на насилствено съдържание, все пак понякога е онлайн за няколко минути или часове, преди да бъде премахнато. За щастие YouTube разпознава този проблем и като резултат, те са стартирали YouTube Kids.

YouTube Kids е специално пригодено за подходящо за деца съдържание

YouTube Kids е приложение за изтегляне на устройства с Android и iOS, което предоставя по-безопасно преживяване за деца. Екипът на YouTube активно идентифицира и премахва съдържание, неподходящо за деца, така че родителите имат спокойствие, когато детето им проучва нови видеоклипове.

Уверете се, че достъпът до плащания в приложения е ограничен

Тази следваща стъпка може да не касае пряко безопасността на детето ви онлайн, но може да спести на родителите сериозно главоболие и да наложи добри практики в бъдеще.

Ако позволите на децата си да използват вашия смартфон, за да играят игри, има шанс те да го направят може да прави покупки в приложението които се таксуват директно на вашия съхранен начин на плащане. За да предотвратите това, уверете се, че всяко приложение, което оставяте на децата си да играят на вашето устройство не съдържа елементи в играта за истински пари.

Може дори да помислите за закупуване на децата си собствено устройство, подходящо за деца, като Amazon Fire 7 за деца, което е 7 ”таблет, идеален за игра на игри и използване на приложения. Устройството се предлага с предварително заредени игри за деца и пълен родителски контрол за предотвратяване на нежелани разходи!

Говорете за торент!

Освен ако никога не сте гледали филм на DVD или в киното, вероятно сте виждали горната реклама срещу пиратство и торент. Торентът е начин за разпространение на файлове в мрежата peer-to-peer. Съществуват много торент сайтове, където потребителите качват филми, музика, снимки, игри и др. Те могат да бъдат изкушаващи за деца (& възрастни), които може да искат да изтеглят най-новия албум на любимия си изпълнител или да играят любимите си игри безплатно.

Проблемът е че, торентите са технически незаконни. Много от тези файлове се предоставят без лиценз, който обикновено се предоставя при законно закупуване на съдържанието. Въпреки че торентите са широко разпространени и често срещани в интернет, в повечето страни това все още е против закона. По този начин единственият начин да ги изтеглите безопасно е да използвате VPN.

Второ, много торент сайтове биха могли излагайте устройствата на децата си на вируси, които крадат техните данни. Това е проблем, тъй като дори възрастните могат лесно да бъдат подмамени да изтеглят повредени файлове или да изтеглят фишинг сайтове, които приличат на известни торент сайтове. Това често се случва например с пиратския залив.

В Blokt ние не се мръщим срещу торентите, но най-добре е децата ви да не го правят, защото това може да доведе до проблеми с вашия доставчик на интернет услуги, ако не го правят през VPN.

Ако искате да го направите, трябва да използвате vpn като NordVpn, Expressvpn или друга vpn услуга, която поддържа торент.

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me