Съюзите на пет очи, девет очи и 14 очи – подслушват ли се?

Много хора на Запад са чували за разузнавателни агенции като Израелският Мосад, руската служба за външно разузнаване (SVR) или китайското министерство на държавната сигурност (MSS). Но истинските сили в глобалното наблюдение са три международни разузнавателни съюза. Те се наричат ​​със странните имена на Пет очи (наричан още FVEY), Девет очи, и 14 очи (официално известен като SIGINT Seniors of Europe или SSEUR).

Защо трябва да знаете това? Е, това се оказва един от най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид при избора на VPN услуга. Дори ако дадена VPN услуга каже, че не води регистрационни файлове, тя все още може да бъде уязвима, за да направи обратното, само поради местоположението си в държава с 5 очи, 9 очи или 14 очи. Когато избираме VPN, това е първото нещо, което винаги гледаме. Нашите най-високо оценени VPN мрежи NordVPN и ExpressVPN се намират на безопасни места, далеч от това подслушване. Прочетете за подробно въведение в тази мрежа за обмен на информация.

Обясниха разузнавателните съюзи „Пет очи, девет очи и 14 очи“

В тази статия ще ви попълним какво е публично известно за тези три разузнавателни съюза и как те работят заедно, за да шпионират вас, мен и всички останали на Земята.

Петте очи (FVEY)

„Пет очи“ е най-старият от тези разузнавателни съюзи, и очевидно най-тясно свързани. Знаем добре за това как е възникнал този съюз. И благодарение на Едуард Сноудън имаме известна представа за инструментите, за които той използва световно наблюдение. Но нека започнем в началото.

Произходът на петте очи

Алиансът “Пет очи” започва със сътрудничеството между разузнавателните служби на САЩ и Великобритания по време на Втората световна война. През 1943 г. те официализират сътрудничеството си с Споразумение БРУСА.

Това споразумение обхваща неща като обмен на персонал между съответните разузнавателни служби, както и разпоредби за разпространение и използване на чувствителна информация. Съобщава се, че правилата от това споразумение са станали основа за ЗНАЧЕНИЕ (Signal Intelligence) дейности на GCHQ във Великобритания и NSA в САЩ.

През 1946 г. споразумението за БРУСА е преименувано на Споразумение Великобритания / САЩ за да отрази присъединяването на Австралия, Канада и Нова Зеландия към алианса SIGINT. Този съюз обикновено се нарича Пет очи или FVEY.

5 Eyes Alliance

В случай, че се чудите откъде идва името Fives Eyes, ето как Bloomberg го обяснява:

„Името на петте очи се отнася до класификацията за сигурност на разузнавателните документи: SECRET – AUS / CAN / N.Z. / U.K. / U.S. САМО ОЧИТЕ. “БлумбъргБлумбърг

С други думи, Five Eyes е лесен начин да се опише нивото на класификация на документите, които могат да се видят само с „очи“ от тези пет държави.

Какво прави петте очи специални

Както казва британският вестник по отбраната:

„Петте очи (FVEY) се считат за най-значимия разузнавателен съюз в света.“ UK Defense JournalUK Defense Journal

Според това Обяснител на CNN, едно от нещата, което прави петте очи специални, е количество информация, която се споделя между страните. Докато страните често споделят разузнавателни данни с приятели и съюзници, това споделяне често е ограничено и условно.

Може би поради общ език и повече от 70 години съвместна работа, Петте очи изглежда споделят много по-свободно помежду си, отколкото другите нации. Фактът, че Великобритания спря да споделя информация със САЩ за няколко дни през 2017 г., беше достатъчно необичаен, за да доведе до новини по целия свят.

Споделяне на информация

Днес, през 2019 г., САЩ заплашват задържане на информация от другите държави от FVEY. Причината? Според Bloomberg САЩ искат другите страни да го направят избягвайте да използвате оборудване от китайската компания Huawei в техните 5G мрежи. Ако не го направят, американският държавен секретар Майк Помпео казва, че САЩ може да не споделя малко информация с останалата част от Петте очи.

Какво правят петте очи?

Както може да очаквате от най-значимия разузнавателен съюз в света, не знаем точно какво прави Петте очи. Най-широко казано, той шпионира целия свят.

По-конкретно, Едуард Сноудън предостави на света допълнителна информация, когато той изтекли класифицирани документи на НСА. Сега знаем, че под Програма PRISM, на NSA регистрира огромни количества интернет комуникации както е упълномощено от Съда за надзор на външното разузнаване в подкрепа на Закон за надзор на външното разузнаване (FISA).

Декодирани файлове на NSA

Освен това Програма ECHELON, първоначално проектиран да шпионира Съветите и техните съюзници по време на Студената война, сега се превърна в система за прихващане на частни и корпоративни комуникации по целия свят.

Документите на НСА, публикувани от Сноудън, показаха това ECHELON прихваща сателитни комуникации. Още по-рано комисия на Европейския парламент разследва ECHELON и докладва, че е в състояние прихващане и проверка на съдържанието на телефонни обаждания, факсове, имейли и други комуникации. Новините свързват ECHELON с дейности по наблюдение като:

Документите, откраднати от Сноудън, разкриха допълнителни програми, които подпомагат Петте очи в техните глобални проекти за наблюдение. Те включват:

 • ТЕМПОРА, програма, която подслушва подводни оптични кабели, за да прихване всичко, преминаващо през кабелите. Прихванатите съобщения се анализират от стотици или служители на NSA и GCHQ и се филтрират въз основа на десетки хиляди ключови думи и вероятно други критерии.
 • XKEYSCORE, система за филтриране, която може бързо да анализира данните, съхранявани в няколкостотин сървъра, разположени на над 100 сайта по целия свят. Наред с други неща, XKEYSCORE може да индексира имейл адреси, имена на файлове, IP адреси, потребителски имена, телефонни номера и метаданни от сесии на сърфиране.

Друга предполагаема функция на Алианса на петте очи е шпионирайки гражданите на другия. Въпреки че има закони, които ограничават способността на НСА, например, да шпионира американски граждани, няма такива ограничения за GCHQ. По същия начин НСА не е възпрепятствано да шпионира британски граждани. Тъй като агенциите споделят информация помежду си, теорията е, че те просто шпионират гражданите си и споделят информацията.

Алиансът на пет очи шпионира гражданите си

Накратко, Петте очи имат техническите възможности да записват и анализират практически всички електронни комуникации по света и го прави от десетилетия. Дали те правят това в съответствие с международните договори или дори собствените си закони, е предмет на дебат. Според Глобално наблюдение на информационното общество (GISWatch):

„Агенциите„ Пет очи “се стремят не само да победят духа и целта на международните инструменти за правата на човека; те са в пряко нарушение на задълженията си по такива инструменти. Правото да поверителност е международно признато право. “GISWatch

Независимо дали сте съгласни с практиките на Five Eyes или не, полезно е да знаете какъв вид информация членовете му могат да се събират и с кого го споделят. Също така си струва да се помни, че нациите на Петте очи също са обвързани в два свързани съюза, Девет очи и 14 очи.

Нека ги разгледаме по-нататък.

Девет очи

Сега, след като знаете, че Five Eyes е група от пет държави, които споделят разузнаване, не би трябвало да е изненада, че Nine Eyes е група от девет държави, която прави същото. Част от информацията, която изтече от Едуард Сноудън през 2013 г., беше съществуването на алианса Nine Eyes (известен още като 9-Eyes) и неговото членство. „Девет очи“ се състои от оригиналните страни „Пет очи“ (САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия), заедно с:

 • Дания
 • Норвегия
 • Франция
 • Холандия

Въпреки че не знаем много за вътрешната работа на Деветте очи, се съобщава, че е второ по височина ниво на споделяне на разузнавателна информация проведено от САЩ. Дори не ни е ясно дали има официален съюз или договор или някакъв лист хартия, който излага точно каква е връзката между страните от Девет очи. Докато Страните от 9-очи споделят много, не всичко, което Five Eyes знае, се предава на останалата част от групата.

Алианс 9 очи

Очевидно дори правителствата на страните, участващи в тази група, изглеждаха изненадани от разкритията на Сноудън. Според Ежедневната точка, френският вътрешен министър намери за шокиращо да открие, че НСА шпионира френски граждани. В крайна сметка беше разкрито, че „Франция има собствена система за проследяване на телефонните записи на гражданите, а френските разузнавателни агенции предават разузнавателни данни за френските граждани на НСА“.

Вероятно никога няма да разберем точно какво са знаели различните правителства за тези дейности по наблюдение преди Сноудън.

14 очи

Сигурен съм, че вече знаете как става това. The 14 Eyes е 9-Eyes плюс следните държави:

 • Белгия
 • Германия
 • Италия
 • Испания
 • Швеция

Очевидно са следващото ниво на обмен на информация, получаване на повече от останалия свят, но по-малко от 9-очи. По-официалното име за групата с 14 очи е SIGINT Европа за възрастни (SSEUR).

Освен това има групи като SIGINT Seniors Pacific (SSPAC) и Афганистанската коалиция SIGINT (AFSC), въпреки че поради някаква причина тези групи не получават страхотни псевдоними, свързани с очните ябълки. Уебсайтът Electrospaces.net има добра разбивка на кои държави принадлежат към кои групи, поне от 2014г.

14 Диаграма на очите

И така, как всички тези различни страни допринасят за шпионирането и наблюдението? Още веднъж, не сме запознати с подробностите, но според хората в Electrospaces.net те допринасят за много тайни програми, включително:

 • RAMPART-A – Програма за подслушване на отдалечени международни комуникации под наем
 • КРОСШЕР – Световна мрежа от радио кули за търсене на посока

Заключение

Групите Five Eyes, Nine Eyes и 14 Eyes са съществена част от глобалната система за наблюдение и шпионаж който се подава в GCHQ, NSA и други разузнавателни агенции. Течовете на Сноудън разкриха част от това, което правят тези организации, но е малко вероятно някога да разберем пълните подробности.

Най-доброто, което можем да кажем в момента, е, че разузнавателните агенции с огромни ресурси са правят всичко възможно, за да съберат всяка частица информация те могат почти за всичко, което правите онлайн. Ако решат да ви насочат, няма да ги избегнете.

Но това не означава, че трябва откажете се от защитата на вашата поверителност онлайн. Светът е пълен с хакери, крадци на самоличност и други гадове, които нямат ресурсите на най-мощните разузнавателни агенции в света. Разумни стъпки като с помощта на VPN все още може да ви предпази от заплахите, с които най-вероятно ще се сблъскате. Вижте нашите рецензии, за да намерите най-добрата VPN за вашата конкретна ситуация.

Препратки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map