Системи за разпознаване на лице стават все повече често срещани. От летищата до улиците на големите градове до отделните магазини и жилищни сгради, тази технология се прилага навсякъде. В същото време има функционален и опасения относно поверителността с тези видове системи за биометрична идентификация.

Това е област на технологията, която наистина ни плаши в Blokt.com. Невъзможно е наистина да се разберат последиците от отварянето на кутията на такава пандора. Как ще работи светът, когато лицето ви може автоматично да бъде разпознато и наблюдавано, където и да ходите? Какво ще се случи, ако престъпниците успеят да проникнат в личните бази данни и да ги използват за измамни цели? Никой наистина не знае този отговор.

Това също не е само тенденция, която се случва в страни като Китай. Това се случва и в западните демокрации. Може да бъде полезен инструмент за националните държави, но на каква цена за свободата и личната неприкосновеност?

Какво представлява технологията за разпознаване на лица днес?

В тази статия ще разгледаме състояние на технологията за разпознаване на лице днес. Първо ще разгледаме основите на технологията, след което ще разгледаме някои от системите, които се използват днес. Докато нещата се движат бързо в областта на разпознаването на лицето, до края на статията трябва да имате добра представа за това къде стоят нещата днес, както обещавам и опасност.

Основи на технологията за разпознаване на лице

Преди да влезем в текущите употреби, нека да преминем как работи тази невероятна технология.

Как една машина разпознава лице?

Докато ние, хората, разпознаваме лица чрез мигновено разпознаване на модели, машините го правят напълно различно. Машини разпознава и помня лица от вземане всякакви видове измервания на характеристиките на лицето, след това запазване на получените данни като представяне на лицето.

Въпреки че има вариации в технологията, основен процес отива нещо подобно:

  • Системата получава изображение за анализ. Това може да бъде неподвижна снимка като тези, направени от системи на летищата в САЩ, или кадър от видеоклип на човек в движение. Някои системи използват техники като инфрачервен лидар и термично изображение сензори, за да получите допълнителна информация. Съобщава се, че изследователите дори работят върху системи, които използват сонар (като бухалка или подводница) за подобряване на точността. В резултат на това „изображението“, което трябва да се анализира, всъщност може да бъде набор от изображения, създадени с различни видове сензори.
  • Системата търси лице или лица в изображението. Търси се характеристики че посочете наличието на лице, като очи, уши, нос, уста, скули. След като идентифицира достатъчно от тях, системата е „намерила“ лице.
  • Системата мерки различни характеристики на лицето. Някои характеристики, които могат да бъдат използвани, са разстоянието между очите ви, дълбочината на очните кухини, формата на скулите и разстоянието от челото до брадичката. По-нови системи в общи линии обмисли много повече характеристики от това, включително неща като цвят и текстура на кожата. Те също могат да се приспособят за променливо осветление, лице, което не гледа директно в камерата и т.н..
  • The получените данни е съхранява като представяне на лицето.
  • Представянето на лицето е в сравнение с база данни на известни лица.
  • Системата определя най-доброто съвпадение сред лицата в базата данни и определя дали съвпадението е достатъчно близко, за да се счита за хит. Ако няма съвпадение, данните може да са съхранявани, за да бъдат съчетани с други лични данни по-късно, може би на гишето в магазина.

Както можете да си представите, най-модерните системи за разпознаване на лица са много по-сложни от това, но сега имате обща представа за това как работи процесът.

Твърди се, че са съвременни техники за разпознаване на лице по-точно от човешкото разпознаване. Въпреки това, поне някои от системите за разпознаване на лица, които се използват сега, са патетично лоши в работата.

Може би те използват по-стари, по-малко точни технологии (може да отнеме години система да излезе извън лабораторията и да влезе в света). А може и да е това разпознаването на лица в реалния свят е много по-трудно, отколкото в лабораторията. Може би като Д-р WonSook Lee обяснява във видеото, че системите, които не постигат добри резултати, не са обучени достатъчно добре.

Каквато и да е причината за лошите резултати, които някои системи получават, има огромна сума пари и изследвания навлизайки в това поле и е сигурно, че системите за разпознаване на лица ще продължават да стават все по-добри и по-добри.

Бърза обиколка на технологията за разпознаване на лице в реалния свят

Един от начините да разберете къде стоят нещата е да погледнете някои скорошни примери за използването на технология за разпознаване на лице. В следващите винетки ще разгледаме няколко реални приложения на технологията за разпознаване на лица и ще изброим техните плюсове и минуси.

Лондонска система за разпознаване на лица на живо

Обещание: По-ефективно полицейско управление.

Опасност: Излага невинни минувачи на нежелано наблюдение. Често генерирани фалшиви положителни резултати, в резултат на което лицето на невинно лице се свързва с архивите на престъпниците, поне временно. Това предизвика конфронтация между полицията и гражданите, които не искаха да бъдат сканирани.

Доскоро столичната полиция в Лондон тестваше разпознаването си на живо (LFR) по улиците на Лондон, правейки милиони невинни цивилни част от теста без тяхното съгласие. Системата използва камери, софтуер за разпознаване на лица и AI, за да сравнява лицата на минувачите с тези в базата данни на хора, издирвани от полицията.

Разпознаване на лице на живо – Източник: met.police.uk

Ако AI засече съвпадение, Би било уведомете близкия полицай. Офицерът би оцени информацията, получена от системата LFR, и решете дали да се обърнете към лицето или не. Идеята тук е, че дори издирвани лица трябва да излизайте понякога в света, и когато го направят, LFR може да ги забележи и да насочи полицията право към тях. Това може да е много по-ефикасно отколкото да проследяват обектите по старомоден начин.

въпреки това, системата е имала много проблеми. Единият е нарушаване на личното пространство причинени от система, която поне за момент генерира и записва биометрични данни за всеки човек, минаващ пред многобройните му камери. Според уебсайта на LFR,

„Системата ще поддържа само лица, съответстващи на списъка за наблюдение, те се съхраняват в продължение на 30 дни, всички останали се изтриват незабавно. Изтриваме всички останали данни от списъка за гледане и кадрите, които записваме.

Всеки може да откаже да бъде сканиран; не е нарушение или се счита за „пречка“, за да се избегне активно сканиране. “

LFRLFR

Тези гаранции в крайна сметка не бяха много успокоителни по няколко причини. Първо, системата има тенденция да правете фалшиво положителни идентификации. Тоест обърква невинни хора за хора, чиито лица са в списъка му за наблюдение. Това води до невинни хора, спирани и разпитвани от полицията и съхраняването на самоличността им в базата данни LFR за известно време.

Колко неточна е системата LFR? Big Brother Watch, британска група за поверителност, има разбивка на подробностите тук. Ето екранно заснемане на акцентите от тази разбивка:

LFR неточност

Както можете да видите, изглежда системата погрешно идентифицирани невинни хора по-голямата част от времето. Какво се случва в тези случаи? Според Big Brother Watch, когато системата неправилно идентифицира хората, техните биометрични данни все още се съхраняват в продължение на една година, въпреки че не бяха направили нищо лошо.

Кой има достъп към биометрични данни от тези невинни хора? Как се използва? Как е защитен от хакери и други форми на злоупотреба? Не знаем отговорите на тези въпроси.

Като се има предвид, че системата беше такава невероятно неточен, добре е да се знае, че хората са били разрешено да се избегне сканиране. Обратно от гледна точка на правата за поверителност, но поне изход. Но реалността на ситуацията беше съвсем различна.

Както е подробно описано в тази статия от Поща онлайн, активно избягване на сканиране доведе до минувач бидейки принудително задържан и снимани за да може лицето му да бъде въведено в системата. The Mail съобщи, че полицията най-накрая потвърди, че можете активно да избегнете сканиране. Ако обаче сте го направили активно избягвайте да бъдете сканирани, те биха могли помислете за това подозрително поведение, задържат ви и принуждават да бъдете сканирани така или иначе.

Към датата на публикуване на тази статия, изпитанията на системата LFR приключиха. Сега полицията оценява резултатите от тестовете и взема решение дали да разположи системата или не.

Сканиране на бази данни на шофьорски книжки за нелегални имигранти и други престъпници

Обещание: Бързо откриване на престъпници от федералното правителство, като се използват съществуващите държавни регистри.

Опасност: Възможно нарушаване на правата на държавата. Конгресът на САЩ не е изрично разрешил това използване на държавни бази данни.

ICE, Агенцията за имиграция и правоприлагане на Съединените щати, е много в новините днес. Наред с осигуряването на границите, наред с други неща, ICE е целта на много групи се противопоставят на имиграционната политика на САЩ. А използването на технологията за разпознаване на лице наскоро направи заглавия.

ICE Разпознаване на лице на шофьорска книжка

ICE’s use of етехнология за социално разпознаване за анализ на шофьорска книжка бази данни предизвикаха реакции от много групи, включително защитници на поверителността. Тук има няколко въпроса. Единият е конфликт между правата на държавата и федералното правителство. Конгресът на САЩ има неодобрен това използване на държавни регистри на моторни превозни средства. Приблизително 20 държави обаче одобряват използването на техните бази данни от правоприлагащите органи от години. Това включва ФБР, което е федерална агенция.

Издирване на нелегални извънземни

Истинският проблем изглежда е конфликт над нелегални чужденци. Някои от държавите, които дават на ICE достъп до базите данни на шофьорските си книжки, имат насърчава нелегалните чужденци за да получите шофьорски книжки. Според изследователите в Юридическия център на университета Джорджтаун ICE понякога е насочвал незаконни извънземни, когато сканира тези бази данни. Дали търсенето на нелегални чужденци в тези бази данни е проблем или не, зависи от това къде се намирате по въпроса за имиграцията.

Имиграция и налагане на митници – Източник: Shutterstock.com

На въпрос за законността на тези дейности от Националното обществено радио (NPR) ICE заяви агенцията няма да коментира разследващи техники, тактики или инструменти.” Те също посочват това, Това е установена процедура, която е в съответствие с други правоприлагащи органи.

Нарушаване на поверителността на всички драйвери?

По-общата грижа за поверителността е, че ФБР, ICE и други агенции добивам тези бази данни за информация. Малко граждани са наясно, че получаването на шофьорска книжка излага тяхната информация както на федералните, така и на държавните агенции. Не е ясно кои агенции имат достъп до данните, нито Какво правят с it и какво се случва с данните след като се „използва“.

Проверка на лица, пристигащи в САЩ от чужди държави

Обещание: По-бързо и по-ефективно преминаване през митниците на САЩ.

Опасност: Фалшивите аларми могат да нарушат пътуването. Огромната база данни с биометрични данни е чудесна цел за хакерите. Данните за 10-те хиляди пътници вече са откраднати.

От 2017 г. американската митническа и гранична защита (CBP) използва системи за разпознаване на лица на адрес различни входни точки до Съединените щати. Според Федералната компютърна седмица (FCW), системата е хванала множество самозванци опитвайки се да премине границата с фалшиви документи. Системата сравнява лицето на лицето, което в момента държи документа, със съхранени биометрични данни, свързани преди това с този документ.

Съвсем наскоро, еинструменти за социално разпознаване са свикнали идентифицират хората, които влизат и излизат страната на множество летища. Агенцията планира да разшири значително използването на технологията.

Това се случва въпреки нарастващото обществено противопоставяне на използването на технологии за разпознаване на лица. Гражданските либертарианци и защитниците на неприкосновеността на личния живот виждат големи бъдещи рискове от разполагането на тези системи.

Според Технологията за индикатор на статуса на посетители и имигрантски статус на Електронния информационен център за поверителност (US-VISIT) страница,

„Най-малко 30 000 лица от федерални, щатски и местни правителства имат достъп до данните, получени от програмата за биометрично събиране на DHS. DHS споделя тези биометрични данни с чуждестранни правителства, включително Канада, Австралия и Великобритания.Технология за индикатор на статуса на посетители и имигрантски статус в САЩ

Както и при други системи, които разгледахме, не е ясно кой точно има достъп до вашите биометрични данни, и какво правят с него.

Освен това има опасения с сигурност на биометричните и друга лична информация, събрана от системата. Още през 2007г, GAO откри големи проблеми с компютърните системи, поддържащи US-VISIT:

Информационна сигурност на GAO

Имайте предвид, че през 2013 г. US-VISIT беше преименуван на Служба за управление на биометрични идентичности (OBIM). Не ни е ясно дали всички проблеми в правителствените компютри са решени. Но дори и техните системи да са 100% сигурни (никоя компютърна система не е 100% сигурна), тук има други участници.

Един уебсайт съобщи за това биометрични данни на десетки хиляди пътници е открадната при нарушаване на данни. През май 2019 г. CBP научи, че има подизпълнител прехвърлени данни (регистрационни табели и пътнически изображения) на собствените си компютри. Този вид трансфер е забранен от правилата на CBP, но очевидно е извършен в нарушение на тези правила.

След това тези данни бяха откраднати от подизпълнителя. Според коментари от CBP, са откраднати данни за по-малко от 100 000 пътници. Въпреки че CBP няма да разкрие името на подизпълнителя по вина, източници казват, че малко след хакването, Регистърът откри сайт в тъмната мрежа, съдържащ стотици гигабайта изображения на регистрационния номер и други данни, на разположение безплатно за всеки, който го иска.

Сайтове в социалните медии, прилагащи разпознаване на лица към потребителски снимки

Обещание: Автоматично маркиране на потребители на снимки.

Опасност: Потребителите твърдят Facebook записа биометрични данни без тяхното съгласие и съдени. Създава огромна база данни с биометрични данни, към която да се насочат хакерите. Google, Apple, Microsoft и други правят същото. Не е ясно какво се прави с данните и кой друг има достъп до тях.

Нещата, които сайтовете на социалните медии могат да направят в наши дни, са невероятни. Един от страхотните им трикове е автоматично маркиране на хора в снимките, които публикувате. Както вероятно знаете, те прилагайте технология за разпознаване на лице, за да направите това.

Сайтове за социални медии, прилагащи разпознаване на лице – Източник: Shutterstock.com

Но не всеки е развълнуван от тази конкретна възможност. В резултат на това група потребители на Facebook пуснаха съдебен иск, оспорващ използването от страна на Facebook на техните биометрични данни. По-рано този месец Апелативният съд на САЩ за 9-ия кръг в Сан Франциско отсъди 3-0 че случаят може да продължи въпреки опита на Facebook да го блокира.

Делото е започнато от трима потребители на Facebook от Илинойс, където държавният закон забранява на компаниите да събират и съхраняват биометрични данни без писменото съгласие на потребителя.

Съдия Сандра Икута написа това „… разработването на шаблон за лице, използващо технология за разпознаване на лица без съгласие (както се твърди в този случай), нахлува в личните дела на индивида.“

Въпреки че вероятно ще минат години, преди случаят да бъде приключен, резултатите могат да помогнат за изясняване какви права имат потребителите върху собствените си биометрични данни.

Приспособяване на реклами за билбордове въз основа на анализ на лицето

Обещание: Рекламите, насочени към възрастта, пола и настроението на зрителя, ще бъдат по-ефективни.

Опасност: След като тази технология е широко разгърната, това е малка стъпка към пълно разпознаване на лица и частно наблюдение на вашите дейности.

Използвайки система, създадена от френската компания Quividi през 2015 г., някои купувачи в престижни молове изглежда са живеещи във филм с научна фантастика. Когато посетят един от повече от 40 Търговски центрове Westfield, те са заобиколени от стотици интелигентни билбордове, които приспособяват реклами, за да бъдат най-ефективни за тях поотделно.

Билбордовете имат камери, захранващи система за анализ на лицето (не за разпознаване на лице), която може идентифициране на характеристики като вашата възраст, пол и настроение. Компанията подчертава това системата не прави разпознаване на лицето, което означава, че не знае, че това сте вие, Джейн Доу, от Пърт и гледате билборда. Камерите вместо това записва размазани изображения които са достатъчни за необходимия анализ, но не и за разпознаване на лицето.

Системата може определят характеристики като човекът, който гледа този конкретен билборд, е вероятно:

  • Женски пол
  • Възраст от 30 до 35
  • В момента е много щастлив

Като се има предвид тази информация, системата показва реклами, които са съобразени да привличат човек с тези характеристики. Това е малко зловещо. Още по-страховито е, че системата записва реакциите на човека към рекламите и изпраща данните на съответните рекламодатели. Това им позволява да променят рекламите си, за да бъдат още по-ефективни при отделянето на всеки купувач от парите им.

Според тази статия в Guardian, точността на системата варира от около 90% за пола до около 80% за настроението.

Загрижеността за поверителността тук е тази следваща стъпка от анализ на лицето до анализ плюс разпознаване. Малко от нас вероятно ще искат съхранява запис къде се намираме, какво купуваме, в какво настроение сме, как реагираме на конкретни реклами и кой знае какво още може да научи комбинирана система за нас.

Според статията други магазини са по-далеч по пътя за разпознаване на лица, отколкото Westfield. Казват, че вериги като 7-Единадесет, Цел, и Walmart са всички експериментиране с използване на разпознаване на лице технология в техните магазини. През 2018 г. се обади компания Стартира FaceFirst система, наречена Fraud-IQ, която използва технологията за разпознаване на лица, за да сканирайте за известни магазини и хора, злоупотребяващи с правилата за връщане на магазини.

Друга система се нарича Brain от DeepCam. Тази система използва разпознаване на лица за спот хора които са добавени към магазина база данни за проблемни посетители за идентифициране на тези, които трябва да бъдат прихванати от сигурността.

Мозък от DeepCam

Както FaceFirst, така и DeepCam предлагат своите услуги на търговци на дребно в САЩ. Докато е неясно кои компании ще доставят системите, и колко скоро всяко ваше движение ще бъде наблюдавано, в даден момент е вероятно да има от ИИ, свързани със системи за разпознаване на лица в магазините.

През 2018 г. Американският съюз за граждански свободи (ACLU) под въпрос 19 от топ американските търговци на дребно, плюс Дисни, за тяхното използване на технологията за разпознаване на лица. Само една от компаниите (Lowes) го каза използваше технологията, и само един (Ahold Delhaize, който притежава няколко вериги супермаркети) заяви, че не използва технология за разпознаване на лица.

Останалите 18 отказаха да потвърдят или отрекат използването на технология за разпознаване на лица. Може би сме параноици, но тези неотговори изглежда намекват, че компаниите или са сега или скоро ще използва технологията.

Сега какво?

Както видяхме, есистемите за социално разпознаване са реални, и те са разположени в света. Това е вярно въпреки техните несъвършенства и реалността заплахи за поверителността те въплъщават.

Една особена загриженост, която не вярвам да е получила достатъчно внимание, е какво се случва, когато (не ако, кога) бъде взломена някаква база данни, съдържаща характеристиките на лицето ви или други биометрични данни. Това е вашето лице, за което говорим, а не някаква парола от 8 знака.

Ако биометричните данни бъдат откраднати, вие имате големи проблеми. Какво ще правите, направете операция, за да промените формата на лицето си?

Сега какво?

Системите за разпознаване на лице са тук и те няма да изчезнат. Вместо това те се разпространяват с малко или никакъв контрол. Ако тези системи ще бъдат практични, надяваме се да има сериозни дискусии по теми като кога и къде е подходящо да се използва тази технология. И в резултат на това, строги правила за това кой контролира вашите биометрични данни, как могат да се използват и как могат да се съхраняват безопасно.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me