Тази крипто година е пълна с възходи и падения. Основната криптовалута Bitcoin (BTC) е претърпяла значителни промени в цените от $ 5000 до сегашните $ 19,000 за монета. Но най-вълнуващата крипто тенденция на годината е бързото развитие на сектора на децентрализираните финанси (DeFi). Такива жизненоважни компоненти на DeFi като отглеждане на добиви, усъвършенствани решения за кредитиране, автоматизирано създаване на пазара (AMM) и много други привличат нови потребители в крипто индустрията и следователно приближават деня на масовото приемане с една крачка.

Ще разгледаме AMM като цяло и по-специално неговия представител SushiSwap и ще се потопим в басейните на SushiSwap. За да влезете във всички подробности, силно се препоръчва да прочетете последните ни статии за AMM и Uniswap.

Какво е SushiSwap?

sushiswap налични търговски двойки

Въпреки всички забавни имена на криптопроектите, зад тях стои сложна технология, която може да донесе значителна печалба. В основата си SushiSwap е автоматизиран протокол за създаване на пазари, който работи под формата на децентрализиран обмен (DEX). Ако сте опитен потребител на продукти на DeFi, вероятно знаете друга хипер платформа, Uniswap, която в момента е водещ децентрализиран обмен в индустрията. Интересното е, че SushiSwap е вилица на Uniswap с по-интуитивен и лесен за ползване дизайн.

За разлика от обикновените борси за криптовалути като Binance или HitBTC, SushiSwap няма книга с поръчки, която отразява офертите за покупка и продажба. Вместо това той следва модел на AMM, което означава, че потребителите, които влагат средства в пуловете на SushiSwap, са доставчици на ликвидност. Когато добавя ликвидност към определен пул, потребителят получава награда под формата на токени SushiSwap.

Важно е да се отбележи, че SushiSwap е проект, управляван от общността, което означава, че всеки притежател на SUSHI токен е включен в управлението на DEX и е в състояние да повлияе на големи промени в протокола на SushiSwap.

SushiSwap DEX е изграден върху блокчейн Ethereum. По този начин той позволява на потребителите да взаимодействат с който и да е от ERC-20 токените, налични на пазара. Ръководителят на проекта SushiSwap е потребител (или група хора) на име Chef Nomi. Екипът на SushiSwap обаче не спазва неписаното правило на Fintech проектите за предоставяне на прозрачна информация за компанията и екипа. Е, в този случай потребителите трябва да изберат дали да се доверят на платформата със своите средства или не.

Uniswap срещу SushiSwap

Както вече споменахме, SushiSwap е вилица на Uniswap. Има обаче някои съществени разлики между тези две платформи. По принцип разликата може лесно да се види от описанието на SushiSwap: платформа, управлявана от общността. Тъй като потребителите могат да повлияят на бъдещите промени в протокола (без значение дали са големи или незначителни), това прави платформата по-ориентирана към потребителите и по-сигурна. Промените в протокола Uniswap се правят от екипа за разработка.

Платформата SushiSwap беше представена заедно със своя токен SUSHI. Помощният токен на SushiSwap предоставя на всеки притежател на токена правото да подаде предложение за подобряване на SushiSwap (SIP) и в резултат на това да подобри платформата. Такъв модел напомня начина, по който делегираните доказателства за залагане (dPoS) blockchains работят (EOS, TRON, Tezos) и показва либертарианския дух, който често придружава крипто ентусиастите.

Освен това токенът SUSHI е инструмент за награда в рамките на платформата. За всяка извършена сделка потребителите се таксуват с фиксирана комисионна от 0,3%. По-късно се разпространява сред доставчиците на ликвидност, така че те да получат печалба. Ще наблюдаваме начина, по който SushiSwap разпределя награди по-долу.

Забавен факт: в деня на стартирането на SushiSwap Uniswap загуби около 70% от своята ликвидност, тъй като много потребители предпочетоха да преместят ликвидността в новата платформа.

Пулове за ликвидност SushiSwap

Всеки, който иска да бъде собственик на собствен крипто токен (базиран на стандарта ERC-20), може да използва платформата Ethereum, за да го създаде. Но каква ще бъде следващата стъпка, след като имате токен, базиран на Ethereum? Платформи като SushiSwap ви предлага да създадете ликвидност на вашия токен. SushiSwaps позволява на потребителите достъп до над 300 токена (и съответно пулове ликвидност), изброени на платформата.

В момента топ 10 на активите по отношение на ликвидността и обема на SushiSwap са както следва: 

налични токени

След като поставите вашата криптовалута в определен пул, вие ставате доставчик на ликвидност. Например депозирате някои SUSHI и ETH в пул, а в замяна получавате същото количество SUSHI-ETH SLP токени (или токени доставчик на ликвидност SushiSwap).

Според SushiSwap, тези символи представляват пропорционален дял от обединените активи.

Не забравяйте, че можете да превърнете вашите токени обратно в ETH и SUSHI по всяко време.

Разпределение на награди SUSHI Token

Токенът SUSHI е инструмент за награда в рамките на екосистемата SushiSwap и инструмент за управление на мрежата.

Според токеномиката на SushiSwap, потребителите плащат 0,3% от таксите за търговия за всеки крипто суап, които по-късно се разпределят между пулове на ликвидност. Доставчиците на ликвидност обаче получават 0,25%, докато останалите 0,05% се преобразуват в SUSHI токени и се разпределят между всички притежатели на SUSHI токени. Такова разпределение на възнаграждение SUSHI позволява на притежателите на символи да получат допълнителна печалба, дори ако вече не са доставчици на ликвидност.

В този случай платформата Uniswap изглежда по-малко привлекателна. След като потребителят реши да изтегли своите токени от пула и спре да осигури ликвидност, той също не печели от крипто суапове, направени в платформата Uniswap.

Предимства и недостатъци на SushiSwap

Очевидно SushiSwap е децентрализирана платформа, която гарантира доверие и прозрачност. Мистерията зад екипа обаче може да изплаши някои потребители. Неотдавнашният скандал около платформата SushiSwap, който се разигра в началото на септември, силно омрачи репутацията на проекта.

Един от основателите (Chef Nomi, за да бъдем точни) реши да осребри етер на стойност около 14 милиона щатски долара, спаднал цената на SUSHI с над 73%. Потребителите твърдяха, че това е измамата за излизане. Съоснователят на SushiSwap, 0xMaki, реши да даде на колегата си малко време „да се събуди“ и да се обясни. В противен случай 0xMaki твърди, че разкрива всичко и изпълнява хара-хири на акаунта си.

Ще чакам @NomiChef да се събудя.

Той има 12 часа, за да се свърже с мен, или ще разкрия всичко и ще се ангажирам 切腹 от този акаунт.

В момента пиша цялата история. Проектът все още може да живее, без Номи да съжалява, че е провал и разочарование. pic.twitter.com/iUUCdvB1QD

– 0xMaki 源 義 経 (@ 0xMaki) 5 септември 2020 г.

Почти седмица по-късно готвач Номи върна всички средства и помоли потребителите да му простят, казвайки: Аз f **** d нагоре. Такъв щастлив край е наистина рядко събитие в крипто индустрията. В момента собствеността върху проекта SushiSwap е на изпълнителния директор на FTX Сам Банкман-Фрид.

И все пак, ако търсите крипто платформа, която ще ви предостави възможност да добиете земеделие и да получите пасивни доходи (като притежател на символи), тогава SushiSwap е идеалното място. Платформата заема второто място в coinmarketcap.com списък на най-децентрализираните борси по отношение на обема и пазарния дял. Сред другите предимства на SushiSwap е липсата на KYC процедура. Всеки потребител може да започне да разменя цифрови токени, независимо от националността, пола и т.н..

Любезно ви напомняме за първото правило на криптоиндустрията е да направите свое собствено проучване или DYOR. Не следвайте тълпата, но решете сами дали платформата отговаря на всички ваши изисквания. Също така обърнете внимание на комисионните и таксите за сигурност. Като цяло винаги можете да купите BTC и над 170 криптовалути на Changelly с помощта на кредитна карта (Visa, Mastercard), банков превод и дори Apple Pay. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me