Changelly вече разказа нашата страшна история за лягане за Quadriga и нейния основател Gerard Cotten. Това обаче не е единствената страховита история за измамени инвеститори. През 2019 г. най-значителната част от крипто загубите са свързани с киберпрестъпления като измамни изходи и схеми на Понци, а именно 3,1 МЛРД. Екипът на Plustoken е откраднал $ 2.9 B. Какъв кошмар за тези, които са инвестирали и са имали големи надежди!

Това не е често срещана ситуация за крипто пространство. Но ние сме тук, за да ви кажем, че понякога крипто не е свързано с бяло пони и дъги. След като прочетете тази статия с ужасни събития, свързани с измама при излизане и купища откраднати биткойни, тя може да ни остави с много неприятен послевкус.

Как стартира проектът Plustoken?

Нека започнем нашия крипто ужас с основната информация за проекта Plustoken. Тази схема за крипто Ponzi стартира през 2018 г. под маската на инвестиционна програма с висок доход, която привлече два милиона потребители. Всъщност това децентрализирано решение предлагаше портфейл и обмен в мобилното приложение. Екипът обеща огромна награда за инвестицията: около 9% до 20% месечна възвръщаемост. Приложението Plustoken позволи на хората бързо да депозират KRW или Renminbi, за да обменят за Bitcoin, EOS, Ethereum, Litecoin и Dogecoin.

Имаше и друга опция за получаване на награда, която е програма за препоръчване. Обемът на инвестицията посочва нивото (или нивото) на всеки потребител. Колкото по-високо беше нивото, толкова по-висока беше наградата. Проектът обаче привлече потребителите с иронично най-типичната схема за измама: хората направиха ниски инвестиции и получиха висока възвръщаемост в криптовалута PLUS. Plustoken е подобен на BitConnect, който се срина през януари 2018г.

Екипът на Plustoken е скандален с агресивния си маркетинг. PR компанията стартира в WeChat. Plustoken даде илюзия за устойчив бизнес и се престори на средства, използвани за разработване на продукти, свързани с крипто, като портфейла и обмена. Имаше и широк спектър от промоционални дейности като конференции и срещи, които се излъчваха на живо.

Зоната за промоция беше съсредоточена в Азия в Китай, Южна Корея, Япония, Мианмар и Виетнам. Кампанията Plustoken достигна дори до ЕС и Русия. Имаше реклама дори в супермаркетите на щандовете за плодове и зеленчуци.

plustoken реклама в китайски магазин

Сега можем да кажем, че всичко е обир на магистрала. Инвеститорите обаче изглеждат толкова наивни, че вярват в този маймунски бизнес. Ето обяснение. Както твърди анализаторът, повечето части от инвеститорите са начинаещи. Екипът на Plustoken научи потребителите как да купуват BTC и алткойни и да печелят от тях.

През последното десетилетие в Китай се наблюдава значително разрастване на капитала. Ето защо китайците, които свикнаха да правят бърза печалба, приеха Plustoken по номинал. Клиентите не можеха да вземат нещо с щипка сол, защото получиха дивидентите на квадратния. Те имаха тези награди в родната криптовалута, така че в края на деня PLUS токените не струваха нищо и наградата също.

Измама при излизане от Plustoken – точка без връщане

През юни 2019 г. балонът Plustoken започна да се издухва. Тогава проектът имаше 1% от всички биткойни и повече от 2 милиона потребители. Изведнъж приложението блокира изтеглянето на средствата. Екипът обясни ситуацията като „технически проблеми“. На 29 юни приложението Plustoken спира работата си. Клиентите определено бяха в съзнание.

В същото време полицията арестува китайци по обвинение в създаване на някаква измама при излизане. Те са заловени на остров Вануату и екстрадирани в Китай. Две седмици по-късно правителството потвърди участието на ареста в проекта Плустокен, който беше разследван.

Шестима китайци, арестувани през юли 2019 г., са свързани с измама Plustoken

На 12 юли представители на Пулстокен признаха, че арестуваните наистина са свързани с проекта. Те обаче твърдяха, че тези шестима души са просто обикновени потребители и не работят в управлението. Тогава те обещаха да възстановят достъпа до функцията за изтегляне. Те призовават потребителите да не влизат в акаунта, защото той зарежда системата.

Най-страховитото е, че потребителите вярваха във всички тези съобщения за „технически проблеми“. Имаше още едно оправдание: закъсненията в блокчейна поради по-високите такси за миньори. Изведнъж средствата започват да се движат. Една от транзакциите съдържаше съобщението от екипа „съжаляваме, стартирахме“.

Плустокен: Къде отидоха всички пари?

След измама при излизане в портфейлите на екипа на Plustoken имаше огромни суми пари:

  • 70 хиляди BTC
  • 789 хиляди ETH
  • 2,7 милиона EOS

През есента на 2019 г. средствата започнаха да се движат. Сумите бяха огромни. Съществува теория, че трансферът на средства Plustoken е причинил спада на биткойните. Някои експерти дори казват, че началото на растежа на биткойните е свързано с привличането на средства Plustoken, а падането – с ареста на основателите.

И така, от август до ноември 2019 г. мениджърите трябваше да преместят средствата от хардуерните портфейли. В този период нападателите прехвърляха около 1,3 хиляди биткойни на ден. След това направиха пауза.

Една от транзакциите на Plustoken, която предизвика сваляне на BTC

През пролетта на 2020 г. приложението Plustoken обяви версията на приложението 3.0. Разработчиците твърдяха, че след като версията е активна, някои потребители ще получат награда. През май 2020 г. откраднатите средства отново започнаха да се движат. С помощта на услуги за смесване, около 300-500 биткойни на ден бяха прехвърлени на борсите.

Последният паричен превод е заловен на 24 юни 2020 г., когато почти 780 хиляди Ethereum са преместени в Binance, Huobi, OKEx и Gate.io.

&# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; &# 128680; 789 534 # ЕТ (187 847 558 USD) прехвърлени от PlusToken в неизвестен портфейл

Tx: https://t.co/z2jqlfZ21h

– Сигнал за китове (@whale_alert) 24 юни 2020 г.

Въпросът е как борсите не са уловили откраднатите пари? Нека разберем как платформите за търговия могат да помогнат за откриване на измамници.

Всичко е свързано с мерките на KYC. Масивните разпродажби на Huobi и OKEx показаха уязвимост в системата KYC. След това платформата за търговия Huobi стартира Star Atlas, инструмент за анализ на веригата, който идентифицира престъпни дейности като пране на пари и измами.

През септември 2020 г. шестима членове (които са лидери) бяха заподозрени в организиране и водене на пирамидални схеми. Те са обвинени в организиране и провеждане на измамна схема. Според служителите на реда около 2 милиона души са станали жертви на PlusToken. Общата вреда от дейността на пирамидата възлиза на 5,8 млрд. Долара, въпреки че по-рано е била около 3 млрд. Долара.

Както разбирате, разследването все още продължава. И сега! Тук е вторият ден от загадъчната загадка. Във всяка страшна история оставяме по един пъзел, който се идентифицира с една дума. Направете фраза от три думи, след като излезе третата част от историите на ужасите. Първите 5 участници ще споделят награда от $ 100. Научете повече в Twitter.

загадката от екипа на Changelly за Хелоуин.