Крипто индустрията е изградена от хора и решенията на някои от тях влияят върху цялата индустрия. Ето списъка на хората, чийто принос оказа значително влияние върху блокчейн и криптовалутите. Тези хора водят индустрията през всички предизвикателства или подкопават нейната репутация.

Сатоши Накамото

Сатоши Накамото Биткойн

Сатоши Накамото е може би най-загадъчната и влиятелна криптографска фигура. През октомври 2008 г. Сатоши публикува статия „Биткойн: Електронна система за пари в брой“, а през януари 2009 г. стартира мрежата на Биткойн. Биткойн е децентрализирана цифрова валута, която съществува независимо, без централна банка или правителствени разпоредби, които я превръщат в революционна валута.

Що се отнася до личността на Сатоши Накамото – широката публика все още не знае кой е той. Всъщност това е само псевдоним на човек или група разработчици, които са представили идеята за биткойн на света. Един от предполагаемите разработчици на биткойн е Хал Фини – бивш разработчик на PGP Corporation и човекът, направил първата биткойн транзакция. За съжаление, Фини страда от амиотрофична странична склероза и почина през 2014 г..

Друг предполагаем Сатоши е Дориан Накамото, японски американец с рождено име Сатоши Накамото. Дориан е живял в един град с Фини в продължение на десет години, но отрича да е участвал в развитието на биткойни. Заедно с Дориан, Ник Сабо, компютърен учен и крипто ентусиаст също е заподозрян, че е Сатоши, но той възразява срещу всички подозрения.

Някои хора обаче биха искали да бъдат известни като разработчик на биткойни. Самопровъзгласилият се Сатоши Накамото, Крейг Райт, компютърен учен и предприемач, настоява на факта, че той е собственик на BTC код и е регистрирал авторските му права. Въпреки това, софтуерът Bitcoin има лиценз за MIT, което го прави отворен код и достъпен за всички. Крейг Райт обаче е пълен с противоречия и за него разказваме по-долу.

Крейг Райт

Крейг Райт Биткойн SV

Крейг Райт е австралийски компютърен учен и един от пионерите в биткойн и крипто. Работил е в такива корпорации като OzEmail, K-Mart и Австралийската борса за ценни книжа. Райт е бил и главен изпълнителен директор на технологичната компания Hotwire Preemptive Intelligence Group, чиято цел е да изгради първата биткойн банка. Той обаче се провали през 2014 г. поради проблеми с австралийските данъчни закони. По-късно Крейг работи като част от екипа на разработчиците на Bitcoin Cash, но поради непримирими разлики, след това той събра екип от съмишленици, за да управлява собствената си криптовалута, а именно Bitcoin SV (версия на Satoshi), която се появи в резултат на Биткойн кеш хард форк, който се случи през ноември 2018 г..

Основната амбиция на Райт обаче е да докаже, че той е действителен разработчик на биткойн. Един от поддържащите факти, че той е разработчик на биткойни, е, че Райт е публикувал публикация в своя блог през 2008 г. Работата е там, че той го е направил само за няколко месеца преди Сатоши Накамото да публикува хартия за биткойни. Информацията в публикацията в блога беше почти същата като информацията в документа на BTC.

Виталик Бутерин

Vitalik Buterin Ethereum

Виталик Бутерин е руско-канадски предприемач, който се е преместил със семейството си в Канада в детството си. Виталик винаги е обичал разработването на софтуер. Когато беше на 17, баща му му разказа за криптовалутата и тя прерасна в негова работа. Още през 2011 г. той стана писател, сътрудник и след това съосновател на списание Bitcoin. Още през 2015 г., след две години упорита работа, той стартира Ethereum – платформа за разработване на децентрализирани онлайн приложения, базирани на блокчейн Ethereum.

За днес Vitalik е един от най-влиятелните хора в крипто индустрията. На ноември 2018 г. получава докторска степен от Факултета по бизнес и икономика на Университета в Базел. Сега той продължава да работи върху развитието на Ethereum и развитието на крипто индустрията.

Чанпенг Джао

CZ Binance BNB

CZ животът може да се нарече сбъдната американска мечта. Той е роден в провинция в Китай и се премества в Канада с родителите си през 80-те години. В тийнейджърските си години той трябваше да работи в Макдоналдс, за да помогне на семейството си да се задържи на повърхността. Работата му обаче не се отрази на обучението му и след завършването на колежа Джао започва да работи за Токийската фондова борса. Благодарение на блестящия си ум и упорита работа той изгради успешна кариера и работи за Bloomberg Tradebook като разработчик на софтуер за търговия с фючърси, основава Fusion Systems – високочестотна система за търговия и служи като главен технологичен директор на OKCoin.

През 2017 г. CZ стартира своя крипто проект – обмен на криптовалути Binance. Днес Binance е най-голямата крипто борса с обем от 1 милиард щатски долара на ден. През 2018 г. Forbes го оцени като един от най-богатите хора в крипто с богатство, оценено на 1,4 милиарда долара.

Братя Уинкълвос

Долар Близнаци Братя Уинкълвос

Братя Уинкълвос – Тайлър и Камерън – съоснователи на зодия Близнаци – дигитален обмен на активи. Те също са добре известни като първите биткойн милиардери и изобретатели на социалната мрежа ConnectU.

През 2004 г. в сътрудничество с Divya Narendra, Winklevosses стартира социалната мрежа ConnectU. По-късно те са участвали в съдебно производство по авторски права с Марк Зукърбърг и са спечелили делото. Те инвестираха тези средства в биткойн и закупиха 1% от цялото предлагане на BTC. Оказа се добра сделка и ги направи първите милиардери в биткойни.

Това не беше единствената драма, която се случи с близнаци. През 2013 г. те инвестираха в стартираща биткойн биткойн BitInstant и вече през 2014 г. главният изпълнителен директор на BitInstant беше обвинен в пране на пари. Братята обаче бяха пасивни инвеститори и не оказаха влияние върху бизнес процесите.

Въпреки всички тези скандали, братята Уинкълвос остават уважавани крипто влиятели, благодарение на червата си за инвестиции и непрекъсната упорита работа.

Джъстин Сън

Justin Sun Tron TRX

Джъстин е 29-годишен бивш главен представител в Ripple и основател на TRON – криптовалута с една от най-големите пазарни капачки на крипто пазара. Въпреки младата си възраст, Джъстин е влиятелна фигура в криптопространството с бутнаща активност в Twitter. Той вече е насрочил годишен благотворителен обяд с Уорън Бъфет. Този разговор може да повлияе положително на цялата крипто индустрия, като увеличи нивото на доверие и приемане сред потребителите.

Джон Макафи

Джон Макафи

Джон Макафи е един от най-противоречивите хора в крипто индустрията. Той е изградил репутация на талантлив и опитен разработчик на софтуер, работещ в такива световно известни корпорации като Nasa, Univac и Xerox. През 1987 г. основава McAfee Associates – една от най-големите компании за специализирани технологии за сигурност. Хакерите се опитват да хакват персоналните му компютри непрекъснато поради неговите авангардни разработки в антивирусната област. Както твърди McAfee, това е чест за хакер.

Въпреки заслугите на Макафи, поведението и реториката му предизвикват голяма загриженост. През 2009 г., след глобалната финансова криза, състоянието му бе спаднало от 100 милиона на 4 милиона. По този начин той трябваше да се премести в Белиз поради ниските данъци в тази област и да продължи професионалната си работа. Още през 2012 г. обаче полицията на Белиз започна разследване за McAfee във връзка с убийството на Грегъри Viant Faull, съсед на McAfee. По-късно тази година Макафи беше арестуван за незаконното преминаване на границата към Гватемала.

Днес McAfee е крипто инвеститор и инфлуенсър. Той е един от най-големите фенове на Биткойн: той прогнозира, че през 2020 г. стойността на Биткойн ще достигне 1 милион долара; в противен случай ще си изяде пениса. Нещо повече, той е заподозрян в сътрудничество с ICO проекти и е платил реклама на някои безценни монети. Въпреки това, Джон Макафи остава един от най-цитираните крипто влиятели. Неговите интервюта са пълни с полезна информация за крипто начинаещи.

Крис Ларсен

Крис Ларсен

Според Forbes най-богатият човек в света на криптовалутите е Крис Ларсен, чието състояние се оценява на 7,5-8 милиарда долара. Съоснователят на третата най-популярна криптовалута Ripple (капитализацията надхвърля 30 милиарда долара) е сред най-богатите американци.

През 2012 г. той сключи споразумение с Джед Маккалеб (основател на платформата на Stellar за валутни транзакции) за разработване и внедряване на блокчейн технология в международни банкови операции и издаде токена Ripple (XRP), който достигна рекордна цена от 3,75 долара с капитализация през януари 1, 2018 г., на 141 милиарда долара

Йосиф Любин

Джозеф Лубин

Съосновател на криптовалута Ethereum и основател на рисковото студио Consensys, обслужващо екосистемата на тази монета.

Работил е в отдела за управление на частния капитал Goldman Sachs. След като Сатоши Накамото създаде биткойн, той реши да започне да развива инфраструктурата за блокчейн технологията, която според него може да служи като организационен принцип за целия свят.

След като се срещна с Виталик Бутерин и неговия бизнес партньор Антъни Ди Орио в края на 2013 г., от януари 2014 г. той започна активно да инвестира в Ethereum.

Днес Любин притежава контролен пакет от ConsenSys, който предоставя одити за сигурност, консултации, пускане на токени и други услуги за други компании. Вътрешни хора в крипто индустрията вярват, че той може да е единственият основен притежател на Ethereum, но няма доказателства за тази информация.

Брайън Армстронг

Брайън Армстронг

Брайън Армстронг е основател и главен изпълнителен директор на калифорнийската криптовалутна борса Coinbase. Състоянието му се изчислява от 900 до 1 милиард долара.

Coinbase Exchange стартира през 2012 г. и днес е най-популярната платформа за търговия с криптовалути в САЩ, която ви позволява да обменяте фиатни пари за криптовалути. Участниците на борсата могат да купуват Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether и Litecoin с помощта на банкови сметки, а големите търговци могат да правят залози и оферти за цифрови активи.

През август 2017 г., вследствие на криптовалутната треска, приложението Coinbase стана най-изтегляното в AppStore в САЩ, а броят на уникалните потребители през месеца нарасна до 4,3 милиона, според Verto Analytics.

Антъни Ди Йорио

anthony di iorio

Антъни ди Орио е един от съоснователите на Ethereum. Състоянието му се оценява на 750 милиона долара – 1 милиард долара.

През 2000-те учи маркетинг в университета Райърсън в Торонто. Разпознавайки иновативността на Биткойн, през 2012 г. той основава конференцията за биткойн в Торонто Meetup и на първото събитие се запознава със създателя на Ethereum, руско-канадския програмист Виталик Бутерин, след което се превръща в един от основните инвеститори на проекта. Оттогава той инвестира в много крипто активи, включително Qtum, Vechain и Zcash.

Чарлз Хоскинсън

Чарлз Хоскинсън

Друг съосновател на Ethereum и един от седемте инвестиционни партньора на Vitalik Buterin за криптовалута. За пет години той е спечелил, според различни оценки, от 500 до 600 милиона долара.

Той е основател и на проекта IOHK, публична блокчейн платформа за създаване на интелигентни договори, която хоства криптовалута Ada. Монетата Ethereum Classic също работи на IOHK, с пазарна капитализация от около 3 милиарда долара.

Гласовете на крипто влиятелите са силни. Така или иначе, трябва да запомните, че всеки финансов съвет е на легален търг. Не трябва да се доверявате на никого, който налага една или друга търговска стратегия. Нещо повече, по-добре е да се доверите на червата си и вероятно вие ще бъдете следващият влиятелен в този списък.

За да сте в крак с най-ценните теми от крипто индустрията, абонирайте се за блога Changelly и ни следвайте в социалните медии. Хубави суапове, Changellions!

Twitter 

Facebook 

Телеграма 

Reddit

Youtube