Веднъж всички бяхме крипто начинаещи. Китовете, биковете и мечките свързвахме със света на животните, но не и със сферата на търговията. Искате ли да се чувствате като че ли принадлежите към крипто общността? Имаме списък с топ-50 жаргонни думи, които ще ви помогнат да се почувствате комфортно в света на криптовалутите.

FOMO

Това явление е натрапчива фобия от пропускане на интересно събитие или печеливша възможност. Произхожда от социалните медии и дори е добавен към Оксфордския английски речник.

страх от пропускане на зачеването

ATH

Най-висок за всички времена. Неведнъж сме чували, че определен цифров актив е достигнал нов рекорд. Този жаргон за криптовалута се използва за обозначаване на момента, в който цената на криптовалутата е достигнала най-високото си ниво.

HODL

През 2013 г. тази концепция проблясва във форума на Bitcointalk, където потребител прави печатна грешка в думата HOLD (задръжка), като в паниката си пише думата HODL. Самият автор не подозира, че тази печатна грешка ще стане толкова популярна, колкото е днес.

ходл

В своя пост той пише, че продължава да държи BTC монети, игнорирайки спада в лихвения процент. Оттогава, след като претърпя многобройни подигравки на потребителите, новата концепция беше основен елемент в криптовалутния жаргон.

Hodl сега означава да държите монета, дори и да се е разбила, очаквайки по-нататъшен растеж.

Криптоленд

„Cryptoland“ е термин за биткойн екосистемата, включително всички блокчейн технологии. Cryptoland не разчита на доверени трети страни, той се характеризира с предложението и приемането на протоколи с отворен код, които са съвместими с стимули в мрежата.

Мечи / бичи

Когато има условия за падане на цените, се казва, че се е развила „меча“ ситуация. Ако съществува убеждението, че цените са започнали да се покачват, това се счита за „бичи“ ситуация.

FUD

Страх, несигурност и съмнение. Това е тактиката на психологическата манипулация, използвана в маркетинга и пропагандата като цяло, която се състои в представяне на информация за нещо (по-специално за продукт или организация) по такъв начин, че да разпространява съмнения и подозрения относно неговите качества и по този начин да предизвиква страх от то.

DYOR

DYOR означава „Направете свои собствени изследвания“. Това е може би най-важната догма в света на криптовалутите. Никога не трябва да се доверявате на екип на ICO-проект или на някой друг, без първо да проверите каквито и да било изявления, направени с вашето собствено проучване.

Cryptoloot

Общото име за всички криптовалути. Малко пренебрежително.

Дълги / къси

Търговецът може да отвори Дълга позиция. Тоест те купуват криптовалута на определена цена, а след това след повишаване на цената активите ще бъдат продадени.

На борсата се отваря къса позиция, когато търговец взема криптовалута от брокер с цел да ги продаде. Търговецът отваря къса позиция само ако са сигурни, че цената на монетата ще падне.

Криптоза или OCD (обсесивно крипто разстройство)

Това е животозастрашаващо заболяване, което се причинява от шум на криптовалута, симптомите включват постоянно говорене, четене и слушане на информация относно криптовалути, обикновено придружени от закупуване на биткойн или алткойни.

До Луната

„До луната“ означава, че цената е нараснала драстично, достигайки пиковата стойност.

Когато Ламбо?

когато ламбо мем

Lamborghini е индикатор за състоянието. Следователно се смята, че в случай на „до луната“ можете да си купите „ламбо“. Тази дума е по-скоро за комуникация.

Ако бъдете попитани: „Кога е ламбо?“, Те имат предвид, когато очаквате да забогатеете от растежа на биткойн.

Крипто-увеселителен парк

Терминът, използван за описване на тенденциите в биткойн и други криптовалути.

Флипване

Flippening означава преход на криптодоминация, че в бъдеще ще има момент, когато Bitcoin ще загуби лидерство на пазара на криптовалути. Ethereum или Litecoin са възможни криптоси, които ще заемат неговото място.

Крипто-колониализъм

Крипто-колониализъм – нова порода заможни хора, които са натрупали богатство чрез търговия с криптовалута и копаене, които се стремят да се преживеят за благоприятно данъчно третиране, като същевременно освобождават своите новооткрити ресурси за предполагаемо положително влияние.

Рект

За да получите рект означава да продадете крипто твърде рано или късно. С други думи, да търпи загуби, без да се справя с емоциите.

Криптокраш

Честото спадане на цената на криптовалута, което може да се случи няколко пъти на ден, седмица или месец.

Кит

Крипто китовете са основни притежатели на монети. Ако продават криптовалута, това значително влияе върху нейния курс.

Криптокрипъл

Когато базата на монети или обмен на валута ограничават част от акаунта ви поради някакъв куц проблем с проверката или друга причина, но можете да търгувате с текущата си покупка.

Поставка за чанти

Този термин идва от Уолстрийт. Това означава, че търговецът е държал алткойни в портфолиото си твърде дълго и те са намалели.

Криптокук

Всеки, който използва или подкрепя криптовалута по еднообразен начин като добра дългосрочна инвестиция.

Помпа и изхвърляне

Схема за манипулативно увеличение на криптовалутния пазар, последвано от колапс. Опит за увеличаване на разходите с помощта на фалшиви, базирани на нищо не основани препоръки.

Криптодади

Означава всеки, който използва или одобрява крипто по еднозначен начин като добра дългосрочна инвестиция.

Nocoiner

Nocoiner е човек, който няма Bitcoin. Nokoiners са хора, които са пропуснали възможността да закупят биткойн на ниска цена, защото са сметнали, че това е измама и по този начин са пропуснали печалбата.

Hodler

Това е някой, който не продава, а по-скоро държи на своите биткойни или друга криптовалута.

Криптодигер

Жена или мъж, които създават връзки с някого чисто заради успеха им в търговията с криптовалути.

Излезте от измамата

Това е измамна практика, при която проектът събира пари по време или след ICO, а след това екипът му просто се изпарява. В същото време компанията популяризира много и активно и за известно време демонстрира активност. Заслужава да се отбележи, че често PR мениджърите и дори разработчиците не знаят, че участват в създаването на измамна схема.

BTFD

Купете f * n dip. Някакви предположения? Е, това е емоционалният импулс да купувате срутени акции или други активи.

потапяне

Газ

Това е просто такса за транзакция.

Дилдо

Дилдо в криптовалута е зелена / червена свещ, която се появява в много графики, за които се предполага, че искат да ви разкажат за увеличаването или намаляването на обменната цена на определен жетон.

Nonce

Nonce е числов параметър, който се търси по време на добив (алгоритъм PoW) и се записва в заглавката на блока. Всъщност целта на копаенето като състезателен процес за правото на добавяне на блок транзакции към блокчейна е да се избере такъв Nonce, така че търсеният хеш на блока да е по-малък от дадено целево число, което е еквивалентно на получаване на блок хеш, започвайки от определен брой нулеви бита.

Кратко изстискване

Това е ситуация, когато цената на финансов актив на борсата се покачва, а собствениците на къси позиции са принудени да купуват акции възможно най-скоро, за да покрият загубите си.

ROI

Възвръщаемост на инвестициите. Това е печалбата по проекта, изразена като процент от инвестирания капитал. Възвръщаемостта на инвестирания капитал е важен показател за ефективността на използването на проектните активи.

Кран

Кранът е уебсайт, на който можете да получавате безплатна криптовалута на определени интервали от време. Такива ресурси съществуват за сметка на рекламодателите (поставяне на банери, видеоклипове и т.н.). Входът за тях е безплатен, въпреки че понякога трябва да се регистрирате, като използвате имейла си. За да получите криптовалута, трябва да отидете на конкретната страница на рекламодател.

Това е господа

Първоначално неправилно изписано „Това е, господа.“, Сега се използва като начин да се посочат хубави неща. Ако някой ви даде съвет, това са господа. Ако цената на биткойните се повиши, това са господа. Ако грее слънце, това са господа.

Shitcoin

Криптовалута с малко или никаква стойност, обикновено закъсняващ биткойн мания, копирна криптовалута.

Криптоджакинг

Това е злонамерено действие, при което заразено устройство се използва за скрито копаене на криптовалута. Атакуващият използва процесорната мощност и честотна лента на „жертвата“, т.е. вашия компютър (в повечето случаи това се прави без ваше знание или съгласие).

Сатс

Sats (съкратено за Satoshi) е най-малката единица биткойн, съхранявана в блокчейна. Satoshi е стомилионна биткойн (0,00000001 BTC).

Чойна

Изкривяване на Китай, страна, която е изключително влиятелна за биткойните, защото там се наблюдава най-много дейност за търговия и добив.

Мечка

Това е името на търговец с огромни финансови възможности, който е песимист по отношение на някои криптовалути и очаква котировките му да паднат.

ДОБАВЕТЕ

Съкращение от публичен адрес на криптовалута (ключ). Например: Кажете ми вашето ADDY, моля

Шил

Шилингът в света на криптовалутите е част от маркетингов трик. Това е, когато човек популяризира конкретен проект за цифрова монета или блокчейн.

Слаби ръце

Хората, които не могат да се справят с напрежението и продават своите криптовалути на евтина U $ D цена (най-добрата шиткойн), когато тя се понижава, което всъщност прави цената й дори по-ниска. Когато се отскача, те се режат. Силни ръце раздават крипто за цял живот.

Арбитраж

Неспекулативното движение на средства от един пазар на друг с цел печалба от разликата в лихвените проценти, обменните курсове или цените на стоките.

Bounty за грешки

Това е програма, предлагана от много уебсайтове и разработчици на софтуер, чрез която хората могат да бъдат разпознати и възнаградени с крипто (или не) за намиране на грешки, особено тези, свързани с експлойти и уязвимости. Тези програми ще позволят на разработчиците да откриват и премахват грешки, преди широката общественост да разбере за тях, предотвратявайки случаи на масови злоупотреби.

Mainnet

Mainnet е блокчейн, който извършва реални операции с криптовалута, като я препраща от изпращачи към получатели.

Airdrop

AirDrop е безплатна дистрибуция на жетони на всички за регистрация. Токените могат да се използват за популяризиране на изцяло нова монета, която все още не е на борсите и засега се извършва само предварителна продажба на жетони.

Биткойн Максималист

btc максималистки мем

Максимализмът на биткойните варира от манията по биткойни („не вижда друга монета освен биткойн“) до консерватизма на биткойн („вярва, че други монети могат да съществуват, но че биткойнът е по-добър и никога не трябва да се променя“).

Доста често се наблюдава новодошлите, особено тези, които идват от други припокриващи се индустрии (като право или икономика), заемащи позицията на биткойн максималист, за да се разглеждат като знаещи или да се впишат, въпреки че имат малко или никакъв опит с крипто.

Криптодуш

Уморителен термин за този ваш приятел, който няма да млъкне за биткойни, етериум и др. Хвали се с виртуалните си милиони и колко рано е инвестирал. Често срещан като неубедителен размисъл за това как Blockchain ще революционизира нещо, което работи добре от векове.