Bitnation – Tehnologia Blockchain ne îndreaptă spre o lume post-națională?

Mulți au crezut că ne îndreptăm către o lume post-națională cu mult înainte de explozia recentă a interesului pentru tehnologia Blockchain. Cu o abundență de călătorii cu prețuri reduse și o economie digitală înfloritoare, mulți au acum libertatea de a fi independenți de locație și se consideră mai mult cetățeni mondiali sau nomazi digitali, alegând să trăiască și să lucreze acolo unde doresc (în mod rezonabil).

Un termen pe care îl auzim foarte mult în zilele noastre este globalizarea; aceasta se referă la lumea din ce în ce mai interconectată și interdependentă cu transfer gratuit de bunuri, servicii și capital. Mulți oameni aleg, de asemenea, să profite de oportunități în străinătate pentru a studia și a lucra.

Cu toate acestea, lumea este încă puternic dependentă de statele naționale pentru serviciile de guvernare și încă dictează regulile. De asemenea, se pare, în mod surprinzător, că multe state naționale nu ar susține ideea unei lumi post-naționale.

Președintele SUA, Donald Trump, a arătat foarte clar că crede că globalizarea a fost o afacere proastă pentru cetățenii țărilor sale. Schimbul liber a condus la obținerea de către SUA mari deficite comerciale cu multe alte națiuni și caută acum ceea ce el numește „comerț echitabil” sau „comerț reciproc” și politici care pun „America pe primul loc”. China și Rusia au, de asemenea, poziții de stat național foarte pro, cu militar puternic și strategii economice în vigoare pentru a le consolida și proteja.

Te rog să fii clar; Nu spun că mă opun statelor naționale în acest articol, ci doar afirm barierele de depășit înainte ca o lume post-națională să poată exista. Nici măcar nu dau vina pe guverne pentru că acționează în interesul națiunii lor, aproape că aș aștepta de la ei, dar acesta este cel mai bun pentru cetățenii lor pe termen lung?

Procesul de a deveni o lume post-națională, dacă se va întâmpla acest lucru, este probabil să fie treptat. După cum vă puteți imagina, dacă am elimina toate guvernele din lume chiar acum ar mai rămâne multe aspiratoare și cine știe ce ar intra și le-ar umple.

Blockchain, un alt pas către o lume fără granițe

Blockchain a intrat într-adevăr pe scena mondială în ultimii ani, iar interesul și dezvoltarea acestuia par să crească. O mare parte din valoarea sa pare să provină din faptul că poate elimina intermediarii, poate crea încredere în domenii care nu erau posibile înainte și permite tranzacții peer-to-peer.

Acest lucru s-a dovedit a fi un alt pas către o lume post-națională, deoarece plățile fără frontiere sunt acum posibile prin criptomonede, iar acordurile de afaceri pot fi stabilite folosind contracte inteligente pentru a asigura conformitatea. Nu este nevoie de guverne sau state naționale în ambele exemple.

Dar ce se întâmplă cu toate celelalte servicii pe care le oferă statele naționale? Dar securitatea, educația, infrastructura și pașapoartele?

Ei bine, aici devine interesant și ne dăm seama că suntem chiar la începutul a ceea ce blockchain ar putea permite.

Servicii voluntare descentralizate, fără granițe – Guvernanță 2.0

Aș dori să vă prezint o organizație numită Bitnation. Folosesc tehnologia blockchain pentru a crea o piață mondială liberă pentru serviciile de guvernanță și au creat o platformă numită Pangea unde utilizatorii pot crea și adera națiuni virtuale.

De la lansarea lor în 2014, au activat deja primul certificat de naștere blockchain din lume, certificatul de naștere și ID-ul cetățeniei mondiale. De asemenea, s-au asociat cu Republica Estonia pentru a crea programul de e-rezidență al Estoniei – primul guvern a emis un ID digital disponibil pentru oricine din lume.

Dacă vă gândiți la asta, chiar avem nevoie de aprobarea statului pentru lucruri precum căsătoriile și certificatele de naștere, dacă blockchain-ul poate oferi dovezi imuabile? Presupun că chiar în acest moment recunoașterea stării are încă beneficiile sale. Dar dacă ar trebui să analizăm situația actuală pentru refugiații apatrizi fără legitimație sau miliardele de oameni care trăiesc fără înregistrări adecvate din ceea ce dețin, atunci soluțiile blockchain ar putea fi una dintre cele mai bune opțiuni pentru ei.

Dacă destui oameni decid că blockchain-ul oferă cele mai bune soluții pentru ei, datorită costurilor, flexibilității sau eficienței pe care acesta le poate oferi, atunci la un moment dat, aceasta va deveni norma, iar statele naționale ar trebui să o recunoască indiferent dacă le place sau nu . În viitor, vor exista probabil multe cazuri în care statele naționale vor trebui să decidă dacă acceptă serviciile de guvernanță permise de blockchain sau luptă împotriva lor.

Pe platforma Pangea a Bitnation, utilizatorii vor avea libertatea deplină de a crea sau de a se alătura Națiunilor Voluntare Descentralizate fără Frontiere (DBVN). Regulile și funcțiile acestor DBVN sunt complet personalizabile, inclusiv constituțiile, modelele economice și codurile legale etc. Un lucru sigur este însă că națiunile de pe platforma Pangea vor concura pentru cetățeni, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă a puterii. Pe măsură ce Bitnation afirmă „Suveranitatea trece decisiv de la stat la cetățean”.

Pangea este, de asemenea, o piață globală de unde pot fi achiziționate servicii de arbitri independenți, contracte inteligente sau legi. Dezvoltatorii vor putea crea DApp-uri (aplicații descentralizate) și le pot oferi pe platformă. Un exemplu interesant pe care îl oferă în cartea albă este un DApp de securitate peer-to-peer care ar putea fi folosit pentru a oferi o formă de „supraveghere a cartierului” în zonele locale.

Guvernarea pieței libere ne va conduce către o lume post-națională?

Ce va urma din toate acestea? Națiunile virtuale democratice se vor dovedi cele mai populare pe platforma Pangea a Bitnation atunci când cetățenii au libertatea de a alege? Ar putea rezultatul să zboare în fața noțiunii asumate aici, în civilizația occidentală, că democrațiile sunt cele mai bune?

Ce servicii de guvernanță noi și inovatoare vor apărea? Mai ales atunci când aceste servicii sunt solicitate de la două părți care locuiesc în țări diferite. Bucată cu bucată am putea vedea că serviciile de guvernanță sunt folosite de pe piețele libere asupra statelor naționale, deoarece devine mai benefic să o facem. Acest proces treptat ar elimina riscul ca orice vid să fie lăsat, dar totuși, ar duce la un rol în scădere al statelor naționale.

Un alt rezultat potențial într-o lume post-națională a statului ar fi ascensiunea organizațiilor globale precum Națiunile Unite. Cu toate acestea, fondatoarea Bitnation, Susanne Tarkowski Tempelhof, arată foarte clar că va lupta împotriva acestui lucru precum afirmă ea „În spatele întregii lor retorici de piese mondiale bune și pufoase, se află un model unic pentru toată lumea, este un guvern unic și este cu adevărat un lucru rău.”

Omenirea se va strădui mereu spre libertate, întrebarea este dacă statele naționale împiedică acest lucru și pot îndura dacă da? Pentru a termina, vă voi lăsa un citat din Socrate, filosoful grec clasic – „Sunt cetățean, nu din Atena sau Grecia, ci din lume”.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map