Hackingul criptomonedelor în conceptul blockchain. Sursa: shutterstock.comHackingul criptomonedelor în conceptul blockchain. Sursa: shutterstock.com

Pe 18 mai 2018, industria criptomonedelor a intrat în panică. O postare de la Edward Iskra, director de comunicare Bitcoin Gold, a alertat piața a unui iminent atac de 51% asupra Bitcoin Gold. Atacul a fost de la un hacker neidentificat care folosea puterea hash pentru a lansa atacuri de 51%. Formularea postării lui Mental Nomad era atât de clară:

„O parte necunoscută cu acces la cantități foarte mari de putere hash încearcă să folosească„ 51% procente de atacuri ”pentru a efectua atacuri de„ dublă cheltuială ”pentru a fura bani de la schimburi. Am sfătuit toate schimburile să mărească confirmările și să analizeze cu atenție depozitele mari. ”

Un atac de 51% este o situație în care un proprietar de resurse de calcul masive poate prelua și modifica un blockchain. Atacul le poate permite hackerilor să împiedice tranzacțiile noi să obțină confirmări, permițându-le astfel să oprească plățile între utilizatori. În plus, hackerii pot inversa tranzacțiile și, ca urmare, pot crea spațiu pentru cheltuirea dublă a monedelor. O astfel de situație oferă hackerilor control asupra criptomonedelor și are potențialul de a submina întregul ecosistem al criptomonedelor.

Bitcoin Gold Attack? Cine este în siguranță atunci?

Până de curând, un atac de 51% asupra Bitcoin Gold a fost de neînțeles. Cu toate acestea, atacul, care are loc atunci când un hacker primește controlul asupra mai mult de jumătate din sistemele unei rețele cryptos și schimbă tranzacțiile pe blockchain, devine o realitate dură. Ultimul asalt asupra Bitcoin Gold este o dovadă clară a hotărârii hackerilor. Hack-ul săptămânii implicând spin-off-ul Bitcoin de 740 milioane dolari Bitcoin Gold nu este primul atac de 51% din industria criptomonedelor.

Trei atacuri de 51 la sută în două luni

Verge monede. Sursa: shutterstock.comVerge monede. Sursa: shutterstock.com

Centrul de confidențialitate Verge a suferit trei atacuri de 51% care au lăsat experți și optimisti să se gândească la securitatea investițiilor și tranzacțiilor în criptomonede. În aprilie, criptomoneda Verge a înregistrat un atac de 51%, ceea ce a dus la pierderea a aproximativ 250.000 XVG. Răspunsul de la Verge a fost o forță dură. Cu toate acestea, hackerii au reușit să valorifice lacunele anterioare pentru a lansa un alt atac de 51%, ceea ce a dus la pierderea a 35 de milioane de jetoane XVG în valoare de peste 1,7 milioane de dolari. Și drama nu s-a încheiat aici. Pe 29 mai 2018, ultimul atac i-a lăsat pe toți uimiți.

Puterea Hash Puterea și ușurința cheltuielilor duble

Hackurile Bitcoin Gold și Verge confirmă faptul că un hack de 51% nu este doar o preocupare teoretică, așa cum se percepuse anterior, ci o amenințare existențială pentru criptomonede. Nivelul avantajos al puterii computerului facilitează manipularea registrului blockchain, care înregistrează în mod repetat tranzacțiile și cheltuirea acelorași monede digitale – cheltuieli duble.

Cantități mari de putere hash și cheltuieli duble au avut loc în hack-ul Bitcoin Gold. Site-ul Bitcoinist dezvăluie că înregistrările portofelului digital arată că hackerii au încercat mai multe depuneri frauduloase în care nu au intrat bani în schimbul destinatarului:

„Atacatorul trimite un anumit număr de jetoane BTG la un schimb, le schimbă cu o altă monedă și face o retragere. Apoi hackerul returnează aceleași monede în portofelul său, de unde și problema dublei cheltuieli. Astfel, atacatorul poate cheltui și deține aceleași monede în același timp. Privind imaginea de mai sus, dacă toate cele 76 de tranzacții au făcut într-adevăr parte din hack, atunci hackerul a furat aproximativ 18 milioane de dolari pe baza prețului actual al BTG. ”

Însă Iskra sugerează că ar fi scump pentru hackeri să susțină un astfel de atac pe perioade îndelungate. Scrierea pe Forumul Bitcoin Gold, a spus:

„Costul montării unui atac continuu este ridicat. Deoarece costul este ridicat, atacatorul poate profita numai dacă poate obține rapid ceva de mare valoare dintr-un depozit fals. O parte ca o bursă poate accepta depozite mari în mod automat, permite utilizatorului să tranzacționeze rapid într-o altă monedă și apoi să se retragă automat. Acesta este motivul pentru care vizează Schimburi. ”

Această viziune zboară în fața celei împărtășite de Hussam Abboud, partenerul administrativ al PDB Capital. Într-o postare pe blog, Abboud înfioră faptul că 51% din atacuri devin din ce în ce mai probabile, deoarece majoritatea rețelelor au același algoritm de hash. În special, Bitcoin Cash (BCC) și Ethereum Classic (ETC) s-au forțat din rețelele mari. Abboud afirmă în continuare într-un blog în mediu:

„Metodologia tradițională de calcul al costului unui atac de 51% … ar putea fi complet dezactivată pentru rețelele cu o rată totală de hash semnificativ mai mică decât altele care utilizează același algoritm de hash.”

Desigur, partajarea aceleiași rate de hash oferă flexibilitatea necesară pentru a comuta între diferitele criptomonede. Dar implică, de asemenea, că minerii cu rate mai mari de hash ar putea face raid în rețelele mai mici și ar putea lansa un atac de 51%.

Ultimul atac asupra Bitcoin Gold a susținut opiniile susținute de pesimiștii Bitcoin și criptomonede. În special, Robert Shiller, economist câștigător al Premiului Nobel și profesor Yale, a declarat la televiziune că Bitcoin nu va dura probabil în următorii o sută de ani. A postat la Interviu CNBC:

„Bitcoin nu va arăta așa cum este astăzi. Dacă va exista, va avea un nume diferit. ”

El a mai afirmat:

„Vor fi fost multe furci dure care îl vor schimba și schimba. Și va fi o chestiune de dispută dacă există sau nu. “

După incidentul Bitcoin Gold, dezvoltatorii Bitcoin Gold au recunoscut riscurile inerente într-o postare pe blog. Postul stabilește măsurile care trebuie puse în aplicare pentru a evita criptomoneda de la atacuri viitoare. Articolul citea:

„Recentul atac de 51% expune slăbiciunea cryptos. Teoretic, atacul de 51% este inevitabil fără compromisul descentralizării. Singura modalitate de a asigura blockchain-ul este descentralizarea distribuției ratei de hash și creșterea dominanței PoW a monedei. ”

Într-adevăr, incidentul de atac de 51% asupra Bitcoin Gold este un scenariu de criză care se poate întâmpla oricărei alte criptomonede. Desigur, amenințarea este existențială de ani de zile. Deși șansele de disipare a riscului au apărut reale cu majoritatea oamenilor care se alătură criptomonedelor, ceea ce face dificilă controlul mai mult de jumătate din rețea, creșterea conglomeratelor miniere a dat naștere unei centralizări..

Deocamdată nu este clar dacă ar putea exista atacuri iminente asupra Bitcoin-ului însuși. Dar pentru rețelele mai mici, există un motiv pentru a începe să vă faceți griji cu privire la nivelul descentralizării din industrie.