Potrivit câinelui de pază independent Freedom House, libertatea internetului este în declin aproape un deceniu.

În Occident, acest lucru reflectă atât evoluții îngrijorătoare, cât și evoluții mai pozitive. Există tipuri de conținut – videoclipuri extremiste, de exemplu, sau pornografie infantilă – care nu ar trebui să fie liber să circule online. Sub presiunea publică susținută, Facebook, Google și celelalte platforme care intermediază relația noastră cu internetul s-au mutat treptat pentru a le restricționa.

Dar în locuri precum China și Rusia, controlul web este mult mai agresiv. De la ascensiunea la putere a lui Xi Jinping în 2012, China și-a intensificat reprimarea libertății internetului, a presei și a libertății de exprimare în general. VPN-urile care permit utilizatorilor să ocolească Marele Firewall sunt mai lente și mai greu de găsit chiar unele ambasade raportarea dificultăților.

După cum afirmă Freedom House, obiectivul final este de a exercita „controlul statului asupra internetului și a rețelelor sociale atât prin cenzură, cât și prin manipulare activă” și „promovarea mesajului regimului în timp ce îi confundă pe utilizatori cu minciuni și falsuri”.

Libertatea internetului: cei mai răi infractori

China

  • Multe site-uri / aplicații blocate, inclusiv Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, WhatsApp, majoritatea serviciilor Google
  • Activiștii chinezi au primit sentințe de până la 11 ani pentru susținerea democrației online

Iran

  • Justiția și Corpul de Paza Revoluționară Islamică controlează majoritatea companiilor din sectorul tehnologic și cenzurează site-urile de știri și rețelele de socializare care nu respectă reguli stricte pentru acoperirea evenimentelor politice
  • Au ordonat furnizorilor de servicii de internet să ofere clienților o reducere de 50% dacă utilizează un stimulent aprobat de stat conceput pentru a muta traficul către rețeaua națională de informații sau „internet halal”, astfel încât să poată fi monitorizat și cenzurat

Curcan

  • Libertatea netă în Turcia a scăzut brusc în 2017
  • Țara este pe primul loc pentru Cenzura Twitter, făcând 2000 de solicitări către Twitter pentru eliminarea conținutului în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2017. YouTube și Facebook sunt, de asemenea, întrerupte în mod repetat
  • Articolele de pe Wikipedia despre implicarea Turciei în Siria sunt blocate
  • Au fost făcute arestări radicale pentru discursuri politice online

Contradicție tehnologică

Cu toate acestea, aceste regimuri, la fel ca majoritatea guvernelor, recunosc că un sector tehnologic înfloritor este cheia unei creșteri economice stabile.

O tehnologie care primește investiții susținute, în special din China, este blockchain-ul. Acest lucru pare a fi o contradicție: blockchain-ul este în general văzut ca o forță puternică pentru descentralizarea autorității și minimizarea supravegherii guvernului.

Unul dintre cele mai cunoscute proiecte blockchain până în prezent, Ethereum, afirmă pe site-ul său că permite crearea de aplicații descentralizate care „rulează exact așa cum au fost programate fără nicio posibilitate de timp de nefuncționare, cenzură, fraudă sau interferență terță parte”.

Tehnologia blockchain este desfășurată în mii de proiecte, unele cu un accent specific anti-cenzură. Un exemplu este Zappl un site de microblogging descentralizat, care ar putea fi comparat cu Twitter.

Există, de asemenea, Privatix, care lucrează la un VPN blockchain descentralizat peer-to-peer pentru a ajuta utilizatorii să se sustragă de la firewall-urile naționale. Chiar și mai ambițios (și fără ambiguitate, libertarianul îndoit) este Substratul, care are scopul de a „descentraliza pe deplin internetul”, oferind conținut necenzurat fără a fi nevoie de un VPN sau Tor..

Cofondatorul substratului, Justin Tabb, este citat spunând: „într-o zi, americanilor s-ar putea trezi și își vor da seama că nu le place ca fratele mai mare să vegheze peste umăr și să aibă corporații care urmăresc tot ceea ce fac. Și când se va întâmpla acest lucru, Substrat va fi acolo. ”

Rețeaua de știri descentralizată și-a pus punctele de vedere puțin mai mici. Ei dezvoltă o platformă de știri descentralizată, care va folosi blockchain-ul pentru a verifica poveștile și a sustrage cenzura, cu jetoane criptografice care stimulează o comunitate de scriitori și editori. M-am întins cu ele cu câteva întrebări.

Î: Cum va folosi DNN tehnologia blockchain pentru a preveni cenzura?

A: Blockchain-ul este o componentă crucială a infrastructurii DNN și cheia pentru a rezista cenzurii, deoarece este inerent imun la manipulare. Fiecare utilizator nou care contribuie la un blockchain găzduind un miner sau un nod ajută la securizarea datelor din interiorul acestuia, făcând cantitatea de resurse necesare pentru a-l pirata extrem de mare.

În cazul DNN, editorii pot rula noduri care găzduiesc și livrează conținutul de știri pe care utilizatorii îl accesează într-un mediu peer-to-peer. Chiar dacă un guvern reușește să oprească toate nodurile din jurisdicția sa, acei utilizatori pot pur și simplu accesa DNN trecând la noduri în altă parte.

DNN folosește blockchain-ul pentru a produce un mediu fără încredere pentru aprobarea conținutului de știri, făcând transparentă fiecare parte a procesului de publicare și stocând conținutul fiecărui articol într-un mod distribuit geografic. Acest lucru servește la crearea unui flux de publicare care încorporează cititorul, recenzorul / editorul și scriitorul într-un mod care le aliniază stimulentele, recompensează căutarea faptelor, nu are nevoie de o supraveghere centralizată, este rezistent la cenzură și permite o distincție clară între prejudecăți și fapte din fiecare articol.

Stocând conținutul articolelor publicate pe blockchain și făcând trimiteri la aceste articole direct în contracte inteligente Ethereum, ne putem asigura că fiecare articol este imuabil.

Blockchain-ul DNN descentralizează, de asemenea, autoritatea de a publica conținut. Nu există o singură sursă care să controleze mesajul și senzația lucrărilor publicate. Astfel, DNN nu poate fi legat de interese speciale sau agende politice. De asemenea, nu se luptă pentru o parte semnificativă din veniturile din publicitate.

Î: Cât de mare este cenzura în mass-media astăzi și de ce este atât de important să ai conținut care să reziste acesteia?

A: Potrivit Organizației Freedom House, două treimi din utilizatorii de internet din lume trăiesc sub cenzură guvernamentală. Este incredibil de înfricoșător.

Cenzura este o problemă reală care are implicații care reverberează în întreaga țesătură a societății și creează cu totul alte realități pentru oamenii care trăiesc sub ea – Coreea de Nord fiind un prim exemplu.

Trebuie să rezistăm cenzurii și să creăm un nou nivel de transparență în știrile care vor face loc unei prese mai democratice și mai liber-gânditoare și mai populare. Ideea este că, dacă distribuția de știri ar funcționa fără nicio autoritate centrală, importanța mai mică ar rezida asupra titanilor mass-media și ar exista un grad mai mare de autonomie și independență față de jos în sus, începând cu jurnaliști și terminând cu cititorii.

Blockchain versus Xi

Acestea sunt revendicări puternice. Dar este important să ne amintim că internetul în sine a fost promovat ca o forță democratizatoare. În unele cazuri – de exemplu, în timpul primăverii arabe – a acționat ca atare. Dar în multe altele, regimurile autoritare pur și simplu au cooptat internetul, folosindu-l pentru a exercita un control și mai mare asupra cetățenilor lor decât puteau înainte. Vor face același lucru cu blockchain-ul? Greatfire.org oferă diverse soluții internauților chinezi pentru evitarea cenzurii și este cea mai importantă autoritate în regimul de control al internetului din țară. I-am pus câteva întrebări lui Charlie Smith (un pseudonim), directorul organizației.

Î: Anticipați un viitor cu cenzură mai mult sau mai puțin în China?

A: Pe termen scurt, mai multă cenzură, dar pe termen lung, fără cenzură.

Î: Credeți că tehnologia blockchain ar putea fi utilizată pentru a ocoli cenzura din China?

A: Predicăm o abordare cu mai multe direcții a soluțiilor anti-cenzură pentru China. Sunt necesare multe soluții și, dacă sunt integrate, cu atât mai bine.

În ciuda vastului aparat de cenzură, autoritățile chineze sunt indisolubil legate de internetul global. Ei și cei peste 700 de milioane de internauți chinezi se bazează pe internetul global în același mod în care se bazează pe cei din afara Chinei. Legarea de soluții anti-cenzură la serviciile necesare, cum ar fi serviciile bancare și financiare, înseamnă că autoritățile trebuie să aleagă între bani și libertatea de acces la informații.

La sfârșitul zilei, știm cu toții că autoritățile ar prefera să transfere fonduri către și din conturile lor offshore în loc să închidă internetul global doar pentru că cineva a fost jignit de o imagine a lui Winnie the Pooh.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me