Industria serviciilor financiare a fost întotdeauna rezistentă la întreruperi. Până în secolul al XX-lea, băncile au fost întotdeauna plasate în centrul oricărei economii naționale.

A fost greu să perturbi aceste instituții înrădăcinate cu mai multe șanțuri în jurul lor. Cum sunt aceste șanțuri?

Băncile au fost întotdeauna instituții foarte reglementate, în pofida crizei financiare globale.

Până acum, au avut monopolul emiterii de credite, iau depozite și, în general, mențin mecanismul internațional de plată în colaborare cu instituții precum SWIFT.

Autorul cărții „Zero to One”, Peter Thiel vorbește despre capitalism și competiție. El spune:

„Capitalismul și competiția sunt opuse ca natură. Fostul este despre acumularea de capital, dar într-o concurență perfectă, profiturile și capitalul sunt concurate ”

Astăzi, industria Fintech a creat o competiție perfectă pentru jucătorii înrădăcinați presiune descendentă asupra marjelor marilor bănci. Și unul dintre segmentele majore ale industriei largi a Fintech este „Finanțele alternative”.

Instituțiile financiare tradiționale au avut întotdeauna un fel de „cortină” între deponenți / investitori și debitorii pe care îi oferă credit.

Criza financiară mondială din 2008 a pus ultimul cui în invincibilitatea băncilor „Prea-mari-prea-eșuate”. Criza a arătat cât de vulnerabil este sistemul financiar. Postează criza; băncile comerciale au devenit conservatoare atunci când vine vorba de împrumuturi.

Când robinetul de împrumut bancar a fost oprit; în mod natural, clienții cu experiență financiară și companiile cu profiluri de risc mai ridicate au început să se orienteze către platforme alternative de finanțare.

Avantajul cheie al unor astfel de platforme alternative pentru oameni este că, spre deosebire de băncile tradiționale, aici investitorii au flexibilitatea de a alege și alege portofoliul de risc dorit.

Pe scurt, de la investitorii pasivi ca deponenți în bănci, oamenii ar lua rolul de investitori activi.

Aceasta este o schimbare de comportament care se întâmplă în jurul nostru datorită revoluției tehnologice.

Prin urmare, acești investitori, fie că sunt persoane fizice sau organizații, vor avea un control mai mare asupra rentabilității economiilor / investițiilor pe baza poftei lor de risc și, de asemenea, a transparenței în ceea ce privește destinația banilor lor.

În actualul sistem de plăți, avem un ecosistem financiar al băncilor intermediare, case de compensare și companii de procesare a plăților, cum ar fi Mastercard și Visa..

Da, astăzi acest ecosistem procesează miliarde de dolari de plată. Clienții pot trimite bani prin geografie, dar transferul continuu și necostisitor pentru cetățenii obișnuiți rămâne departe de realitate. Și toată mecanica bancară modernă pare puțin tulbure și învăluită într-un mister al rețelei financiare pentru un om din stradă.

Ar trebui să existe un asemenea secret în lumea financiară? Mai bine nu, iar finanțarea alternativă este setată să o schimbe.

O rețea alternativă de plăți a monedelor digitale descentralizate (cripto-monede) și a soluțiilor de bani mobili este setată pentru a modifica acest peisaj. După cum afirmă raportul „Forumul Economic Mondial”, asistăm la aprofundarea „dis-intermedierii” în ecosistem.

Inovațiile emergente simplifică sau elimină rolul instituțiilor financiare tradiționale de intermediar.

Într-un cadru tradițional, oportunitățile de investiții pentru investitorii individuali au fost limitate, în timp ce platformele alternative de finanțare acționează ca un facilitator care oferă investitorilor posibilitatea de a descoperi și de a investi în afaceri.

Iată de ce platformele alternative de împrumut / finanțare sunt o propunere atractivă:

 • Acestea pot deveni Incubator al companiilor în fază inițială, în special atunci când CV-urile sunt reticente să investească în afaceri în devenire, atunci când perspectivele macroeconomice generale par sumbre.
 • Platformele P2P pot fi folosite pentru a atrage investitori cu obiective dincolo de randamentul financiar. De ex. sustenabilitate și afaceri sociale
 • Companiile mai mari, cu o bază de clienți deja existentă, pot strânge finanțare chiar de la clienți, ceea ce este cunoscut și ca o tactică de „marketing implicit”.
 • Principalul avantaj al finanțării alternative este că acestea nu au „costuri fizice de distribuție”, spre deosebire de instituțiile financiare Brick-and-Mortar.
 • Echipa de conducere a AF-urilor tind să aibă un stil decizional mai rapid, deoarece procesele lor sunt slabe și eficiente. Structura organizatorică împiedică băncile să ia decizii rapide. Aceste firme din epoca nouă au procese slabe și automatizate care ajută la realizarea lucrurilor.
 • Creșterea creșterii în economiile emergente.

Un raport al McKinsey Global Institute (MGI), „Finanțarea digitală pentru toți”, afirmă că:

„Utilizarea pe scară largă a finanțării digitale – finanțarea efectuată prin intermediul smartphone-urilor și pe internet ar putea crește PIB-ul tuturor economiilor emergente cu 6% sau 3,7 trilioane de dolari până în 2025. Acest lucru va adăuga 95 de milioane de locuri de muncă în toate sectoarele economiei.”

Să vedem cum intermedierea financiară este înlocuită de „dezintermediere”.

Tipuri de model de afaceri financiar alternativ

– Împrumuturi peer-2-peer pentru consumatori și afaceri

Tranzacțiile bazate pe datorii între persoane fizice și persoane fizice / întreprinderi, care sunt în mare parte IMM-uri, cu mulți creditori individuali care contribuie la un singur împrumut. Se mai numește și împrumuturi sociale. Companiile P2P câștigă din perceperea unei taxe către investitori.

De exemplu Zopa, CreditEase, LendingClub etc..

– Tranzacționarea facturilor

Permite firmelor să își tranzacționeze facturile astfel încât să genereze fluxuri de numerar în avans. Investitorii cu experiență financiară pot cumpăra aceste facturi în schimbul câștigurilor viitoare. Marketinvoice, Invoicefair sunt câteva dintre exemplele sale.

– Finanțare participativă bazată pe acțiuni

Strângerea de capital de la public prin vânzarea valorilor mobiliare pe internet se numește crowdfunding pe bază de capitaluri proprii. Întrucât a deveni o companie publică prin IPO este foarte greoaie și face o gaură adâncă în buzunarele promotorilor, mulți antreprenori preferă acest mod de „finanțare participativă bazată pe acțiuni”.

– ICO-uri și STO-uri

Procesul de capital de risc a devenit dificil. Creșterea comportamentului de consum, creșterea economiei internetului și a persoanelor conectate au făcut dificil procesul de screening eficient pentru VC.

Odată cu creșterea criptomonedelor în întreaga lume, ICO-urile au câștigat popularitate. La urma urmei, în ultimii trei ani, 5 miliarde de dolari SUA au fost strânși prin intermediul ICO.

Dar pe măsură ce reacția de reglementare a crescut asupra naturii ICO-urilor ca utilitate sau securitate, STO-urile au intrat în centrul atenției. STO-urile sunt jetoane de securitate legate de active din viața reală, cum ar fi moneda, stocul etc..

STO-urile vor deveni o alternativă la finanțarea capitalului privat și a capitalului de risc. În cele din urmă, această nouă formă de finanțare bazată pe „Distributed Ledger Technology” elimină complet riscul de credit și riscul de lichiditate pentru ambele părți.

Sistemul alternativ de plăți va spori universul de alegere pentru clienți. Modele alternative de creditare vor schimba dinamica pieței creditorilor tradiționali.

Odată cu crearea unui număr de miliarde de octeți de date, în viitor, profilurile de risc ale debitorilor vor deveni mult mai clare, având ca rezultat costuri mai mici pentru obținerea de împrumuturi pentru debitori și creșterea rentabilității pentru investitori.

O educație financiară mai largă îi va ajuta pe consumatorii urbani din țările dezvoltate și în curs de dezvoltare să investească proactiv în aceste platforme, mai degrabă decât să pună bani în bănci. De asemenea, autoritățile de reglementare trebuie să se simtă confortabil cu ideea acestor noi întreprinderi pentru a reprezenta o parte semnificativă din totalul creării împrumuturilor.

Astăzi, instituțiile financiare tradiționale fac singura treabă de distribuție, producție și asumare de riscuri.

În viitor, distribuția serviciilor financiare va fi luată din ce în ce mai mult de companiile nefinanciare care excelează în crearea experienței digitale a clienților.

Mod alternativ de finanțare „China”

Fin-tech a avut un succes imens în China. Alibaba deține cel mai mare fond de piață monetară din lume – Y’ue Bao de către Ant Financial și a acordat aproape 100 de miliarde de dolari împrumuturi în cinci ani.

Trio-ul Baidu, Alibaba și Tencent-BAT așa cum se numește sunt giganții Internetului cu mai multe licențe în ecosistemul financiar. De la interfața de plată la produsele de gestionare a averii până la finanțarea consumatorilor, acestea se amestecă în toate.

Acum s-au dezvoltat ei înșiși în aceste platforme Lifestyle – plată, chat, rezervare taxi, bilete pe care le-ai putea face pe toate. MyBank – o bancă online pură a Alibaba oferă împrumuturi mai mici, care valorifică modelul bazat pe cloud. Strategia mai largă este de așa natură încât aceste împrumuturi se învârt indirect în jurul principalelor părți interesate ale Alibaba.

„WeChat”, o aplicație de mesagerie socială deținută de Tencent permite utilizatorilor să transfere bani prin WeChat. Aceste platforme de comerț electronic și social își dau seama din ce în ce mai mult că platformele lor sunt foarte bune pentru a atrage clienți; construiți o bază și apoi construiți un serviciu financiar în jurul acesteia.

Platformele alternative de finanțare au crescut în China din cauza creșterii consumului clasei de mijloc.

Rămâne de văzut cum următorul val de inovație, cum ar fi AR / VR, Inteligența Artificială și Blockchain, va fi valorificat de BigTechs chinezi pentru a extinde ecosistemul „Finanțe alternative”.

Calea de urmat …

Provocările pentru platformele alternative de creditare și băncile tradiționale sunt următoarele:

 • Instabilitatea ecosistemului în mediul cu rată ridicată a dobânzii.
 • Costurile generale pentru firmele AF sunt mai mici acum, dar pe măsură ce scara sa crește, le poate modifica structura costurilor
 • Răspunderea nu este clară – în caz de fraudă sau eșec al serviciului
 • Industria financiară alternativă trebuie să devină mult mai concentrată, în rețea și mai generalizată
 • AF-urile ar trebui să contribuie la creșterea acțiunii sociale, să încurajeze implicarea comunității și să dea un impuls întreprinderilor sociale. Astfel de întreprinderi sociale trebuie să valorifice finanțarea alternativă pentru extinderea lor, deoarece băncile de pe străzile principale nu sunt întotdeauna dornice să facă acest lucru.
 • O provocare pentru industria de finanțare alternativă este creșterea acceptabilității sale. Două industrii cu clienți semnificativi „nativi digitali” sunt industria comerțului electronic și telecomunicațiile. Depinde de jucătorii AF să se asocieze cu acești jucători din industrie și să creeze o situație de câștig-câștig pentru ambii.

Mulțumesc pentru lectură!