Blockchain-ul a fost popularizat de creșterea criptomonedelor și, ca rezultat, mulți încă asociază tehnologia cu relații dubioase pe dark web. Acesta este probabil motivul pentru care, potrivit lui Gartner, 77% dintre CIO nu au niciun interes pentru tehnologie.

Încredere și transparență

Cu toate acestea, nevăzând modul în care înregistrările de tranzacții securizate prin criptografie pot fi utilizate în afara finanțelor, blockchain-ul nu este maximizat la adevăratul său potențial. Blockchain poate crea o transparență mai mare într-o mare varietate de industrii, deoarece atunci când datele sunt adăugate în registru, un hash – o versiune condensată a datelor – este generat și criptat. Acest lucru asigură faptul că datele nu pot fi modificate, ceea ce creează încredere în informațiile conținute pe blockchain și promovează transparența.

Cercetări recente au relevat că atunci când o companie oferă transparență completă, 94% dintre utilizatori sunt susceptibili să rămână loiali brandului respectiv. Ca rezultat, companiile din industrii care au fost perseverate în probleme de transparență caută modalități inovatoare de a adopta blockchain pentru a spori încrederea și loialitatea clienților. În loc să sprijine tranzacțiile ilicite pe dark web, blockchain-ul este din ce în ce mai utilizat ca o forță definitivă.

Piraterie online

Deoarece internetul facilitează accesul și trimiterea datelor, informațiile și fișierele private pot fi, de asemenea, partajate fără consimțământul proprietarului. Acest lucru duce la crearea de platforme, cum ar fi Napster și PirateBay, care au permis utilizatorilor să transmită ilegal fișiere de la peer-to-peer. Ca urmare a pirateriei online, vânzările de muzică din SUA au scăzut 47% în deceniul de după înființarea Napster. În încercarea de a combate descărcările ilegale de fișiere audio și video, au fost create piețe legale precum iTunes și Google Play – totuși, acestea nu au combătut complet fișierele care au fost partajate în mod ilegal după achiziționare.

Pentru a rezolva această problemă și a combate partajarea ilegală de fișiere în fotografie, KODAK a creat KODAKCoin – pentru a automatiza documentația de licență transparentă pentru imagini. Prin atașarea blockchain-ului la fotografiile prezentate pe piața companiei, nu numai că s-a asigurat că proprietarii fotografiei primesc plata atunci când este utilizată imaginea lor, dar permite, de asemenea, urmărirea imaginii, indiferent de cât de larg este distribuită.

Diamante de sânge

Această urmărire a activelor prin blockchain este, de asemenea, lansată în industria pietrei prețioase, pentru a asigura clienților că pietrele lor au fost provenite din punct de vedere etic. Acest lucru a fost esențial într-o industrie în care consumatorii cer din ce în ce mai multe diamante provenite din punct de vedere etic și împingeți-le pe cele provenite din zone de conflict sau prin munca copiilor.

Prin atașarea blockchain-ului la pietre individuale, De Beers poate oferi o înregistrare digitală care permite atât cumpărătorilor, cât și vânzătorilor să asigure originea unei bijuterii – chiar și după revânzare. Extinderea eforturilor sale filantropice pentru a sprijini procesul Kimberley și a elimina comerțul cu diamante din sânge, care oferă militanților din Republica Centrafricană peste 3 milioane de dolari anual, compania a deschis tehnologia către piață pentru a beneficia întreaga industrie.

Fals Followers

O altă industrie care a fost zguduită de activitatea minieră neetică este social media, data mining în acest caz. Când s-a dezvăluit că Facebook a permis Cambridge Analytica să extragă date cu privire la 87 de milioane de utilizatori pentru câștiguri monetare, reacția consumatorului a fost fenomenală – cu valoarea platformei scade cu 40 miliarde de dolari.

Pe măsură ce încrederea consumatorilor a scăzut în platforme, la fel și cea a agenților de publicitate care au folosit site-urile pentru a ajunge la public prin intermediul influențatorilor de pe rețelele sociale. Cu dezvăluirea că mulți utilizatori și-au umflat statutul perceput, Unilever a anunțat-o a reprimat influențatorii care cumpără adepți falși și folosesc roboți. Pentru a restabili încrederea în rețelele sociale atât pentru utilizatori, cât și pentru agenții de publicitate, companiile inovatoare, cum ar fi Pinmo, explorează modul în care pot conecta consumatorii cu mărcile, permițând în același timp utilizatorilor să-și monetizeze propriile interacțiuni prin blockchain.

Adăugarea blockchain-ului la conținutul partajat prin intermediul rețelelor sociale permite agenților de publicitate să înregistreze fiecare interacțiune care apare pe reclama lor. Această urmărire permite, de asemenea, platformelor să monitorizeze și să monetizeze interacțiunile sociale, oferind utilizatorilor un stimulent pentru a partaja conținut de marcă. Permițând utilizatorilor să câștige bani pe baza numărului de like-uri sau de partajări pe care le primește o postare, un nou val de platforme de socializare redă puterea oamenilor și oferă brandurilor o acoperire mai organică în demografia lor țintă.

Beneficii clare

Deoarece lipsa de transparență și încredere rămâne o problemă cheie pentru consumatorii dintr-o serie de industrii, blockchain-ul are puterea de a schimba valul și de a fi folosit ca forță definitivă. Această transparență promovează loialitatea față de marcă și, prin urmare, mărește veniturile. Deși majoritatea CIO-urilor nu au în prezent niciun interes pentru blockchain, veți fi împins greu să găsiți un CIO fără niciun interes în creșterea loialității față de marcă. Ca urmare, adoptarea blockchain-ului va crește pe măsură ce beneficiile transparenței devin clare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me