Germania Bitcoin BANNED, Not Illegal, Ban BTC, tehnologia lanțului de blocuri pentru criptomonedă, redare 3D. Sursa: shutterstock.com

În declarația de deschidere a scrisorii scrise din Germania, Felix Hufeld, președintele Autorității federale germane de supraveghere financiară, BaFin, a precizat clar că adresa lui nu este destinat să speculeze asupra viitorului tehnologiei Blockchain, ci mai degrabă să prezinte evaluarea sa obiectivă și observațiile detașate din punctul de vedere al supraveghetorului financiar.

Un potențial perturbator

Documentul a început prin raportarea creșterii la importanță a tehnologiei în multe țări. Estonia, considerată un lider digital mondial, se presupune că a apelat la Blockchain pentru multe servicii de administrație publică, în timp ce Suedia a implementat un proiect pilot de carte funciară. Tehnologia blockchain este, de asemenea, lăudată pentru că are potențialul de a oferi multor țări africane un salt cuantic în ceea ce privește documentația drepturilor de proprietate și ca o piatră de temelie pentru o creștere economică durabilă.

Hufeld a afirmat în continuare că Blockchain „are potențialul de a răsturna întregul sector financiar cu susul în jos”, deoarece reduce nevoia de furnizori de servicii intermediare. Natura perturbatoare a tehnologiei Blockchain este descrisă pentru a depăși economiile de costuri și automatizarea proceselor manuale, pentru a induce apariția unor modele de afaceri complet noi.

Documentul a indicat că noile cazuri de utilizare a tehnologiei Blockchain sunt în prezent cercetate și a dat un exemplu despre modul în care un consorțiu de bănci globale lucrează la construirea unei platforme comune pentru transferuri interbancare mai eficiente și mai puțin costisitoare. Acesta a susținut că acest lucru ar putea facilita gestionarea finanțărilor transfrontaliere și interne pentru companiile mici și mijlocii. Un alt caz de utilizare a rambursării automate a asigurărilor pentru întârzieri de zbor prin contracte inteligente a fost de asemenea raportat și considerat interesant.

Hufeld a menționat că poate vedea potențialul tehnologiei Blockchain de a dicta noi standarde pe piața financiară, chiar dacă majoritatea aplicațiilor erau încă pe scări pilot și faze de încercare.

Criptomonede, ICO-uri și riscuri asociate

Vorbind despre criptomonede precum Bitcoin, Hufeld a susținut că restrângerea Blockchain până la doar jetoane cripto și definirea Bitcoin ca doar un alt tip de monedă suverană sunt ambele afirmații fundamental greșite.

El a explicat că, deși o bancă centrală emite o monedă suverană valabilă sub propria jurisdicție, o criptomonedă este mai degrabă o „unitate de cont”, nu este susținută de niciun tip de emitent reglementat de stat.

Hufeld a continuat să abordeze riscurile asociate cu numeroasele aplicații ale Blockchain și a transmis misiunea BaFin ca supraveghetor și regulator al pieței. El a subliniat necesitatea de a găsi echilibrul potrivit între a lăsa suficient spațiu pentru inovații și a bloca în mod eficient amenințările la adresa stabilității financiare și a securității consumatorilor..

Hufeld a descris înțelegerea intențiilor și scopului unui anumit proiect Blockchain, ca un aspect important de luat în considerare în procesul său de analiză a riscurilor. El a adăugat că pseudonimitatea și structura descentralizată, transfrontalieră Blockchain, fac ca Blockchain-urile publice să fie vulnerabile la abuzuri precum spălarea banilor și finanțarea terorismului.

El a continuat să-și abordeze gândurile despre ICO-uri, pe care le descrie ca:

„Proces nereglementat și foarte speculativ”.

El a avertizat investitorii individuali să fie deosebit de precauți înainte de a investi în ICO-uri, reamintind volatilitatea ridicată a prețurilor asociată cu jetoanele cripto. El a explicat încă o dată că BaFin va lua măsuri doar dacă se crede că stabilitatea financiară sau siguranța utilizatorilor sunt periclitate.

El a adăugat că comisia UE a emis un plan de acțiune FinTech destinat să abordeze problemele de reglementare cheie legate de tehnologia Blockchain și a sperat că următoarea sa scrisoare va:

„Promovarea securității juridice în Europa și consolidarea competitivității pieței unice europene”.

El a continuat spunând că, cu excepția consumului ridicat de energie electrică și a altor considerații ecologice – două aspecte care ar trebui totuși abordate în mod serios -, Distributed Ledger Technology are potențialul de a:

„Schimbați fundamental piața financiară așa cum a făcut internetul în trecut”.

El a prezis că, pe termen lung, unele dintre proiectele pe care le vedem astăzi pe piață vor dispărea, în timp ce altele își vor consolida pozițiile în acest domeniu roman..

Concept de rețea blockchain. Sursa: Shutterstock.comConcept de rețea blockchain. Sursa: Shutterstock.com

Contracte inteligente și aplicații descentralizate

În această parte, Hufeld a descris contractele inteligente ca fiind undeva între hype și succes, unde și-a amintit cât de vulnerabile la atacurile cibernetice rămân. El a criticat faptul că codurile nu pot fi modificate odată implementate, limitându-le considerabil „inteligența”.

El a spus:

„Contractele inteligente sunt la fel de inteligente ca un Jukebox din anii 70, din sunetul unei monede sună un cântec fix. Contractele din lumea analogică sunt – cel puțin în acest punct – mai inteligente. ”

Cu toate acestea, Hufled a susținut că, pe de altă parte, aplicațiile descentralizate, DApps, ar putea fi destul de revoluționare. El a lăudat faptul că DApp-urile au contribuit la stabilirea unei economii Blockchain, pe care experții o consideră o alternativă reală la tendințele de centralizare.

El a continuat adăugând că nu este îngrijorat de dezbaterea despre anonimat în spațiul Blockchain, deoarece platformele de tranzacționare obligă utilizatorii să treacă prin verificarea identității și procedurile de combatere a spălării banilor..

În cele din urmă, el a identificat adevăratul hype, dacă nu chiar balonul, așa cum a spus el, ca fiind câștigurile iraționale și de scurtă durată, pe care le-a suferit Bitcoin. El a avertizat că investițiile în proiectele Blockchain rămân extrem de speculative și că pierderile totale sunt încă posibile în acest moment. Chiar dacă există un mare potențial de creștere a aplicabilității, Hufled a reamintit că majoritatea blockchain-urilor descentralizate sunt încă limitate în ceea ce privește performanța și scalabilitatea, ceea ce le face să nu poată îndeplini promisiunile și așteptările timpurii..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me