Monedă criptomonedă Tezos pe fundalul unui teanc de monede. Monedă XTZ. - Imagine

Top 20 de monede cu capitalizare de piață, Tezos, face istorie criptografică cu prima sa rundă de propuneri de upgrade pe lanț, numită „Atena”. Cele două propuneri de la Atena vor vedea schimbări incrementale introduse în blockchain-ul Tezos, fără a fi nevoie de un hard-fork perturbator.

Este un mic secret că Tezos a primit, în trecut, o parte echitabilă a problemelor de guvernanță, iar aceste modificări aduse guvernării în lanț Tezos au început să se facă de mult.

În urma unuia dintre cele mai de succes ICO-uri până în prezent, unde Tezos a atras 232 de milioane de dolari SUA, a apărut o schismă în cadrul structurii de conducere a lui Tezos, care a văzut cofondatorii Arthur și Kathleen Breitman intrând într-o dispută deschisă cu președintele Fundației Tezos, Johann Gevers.

Gevers a renunțat în cele din urmă și acum, Fundația Tezos, dezvoltatorii și comunitatea au ajuns în etapele finale ale primului proces de modificare a unui blockchain – o realizare istorică pentru guvernanța pe lanț.

Guvernanța este un proces integral pentru blockchain-urile. În calitate de pionier Bitcoin timpuriu Pierre Rochard afirmă, „… guvernanța este procesul prin care un set de reguli de verificare a tranzacțiilor și blocurilor sunt decise, implementate și aplicate … ”- A definiție care ar putea fi aplicat majorității protocoalelor.

Aici, Blokt examinează ce este Protocolul de autoamendare Tezos, cum este utilizat, cum se compară cu alte modele de guvernanță blockchain și semnificația acestuia pentru protocoalele blockchain.

Tezos Bakers și procesul de modificare

Pentru a oferi un anumit context sistemului de vot autoamendabil Tezos și mecanismului său avansat de guvernare, trebuie mai întâi să înțelegem ce sunt „brutarii” în ecosistemul Tezos și cum funcționează procesul de modificare.

Brutarii

Acești „brutari” sunt blocuri de copt în loc de pâine. În Tezos, coacerea este un proces în care nodurile complete din rețea creează blocuri noi pe blockchain-ul Tezos. Deși este comparabil cu mineritul, deoarece este esențial pentru crearea de noi blocuri, este realizat prin dovada delegată a mizei (PoS), mai degrabă decât prin algoritmul consens al dovezii de lucru.

Bakerii sunt aleși probabilistic proporțional cu miza lor de jetoane Tezos (XTZ), brutarii necesitând 10.000 XTZ pentru a se califica ca delegat. În esență, cu cât are mai mult XTZ un brutar, cu atât sunt mai mari șansele de a fi ales pentru a valida următorul set de blocuri.

Perioada propunerii

Deci, ce rol joacă brutarii în guvernarea în lanț în Tezos? Brutarii sunt părțile care inițial depun sau votează propuneri de guvernare în ceea ce este cunoscut sub numele de „perioada propunerii”. Brutării pot vota până la 20 de propuneri pe perioadă, deși o singură propunere este escaladată în faza de explorare.

Aceste propuneri pot fi diverse și variate, cum ar fi creșterea dimensiunii blocului, creșterea limitelor de gaz sau schimbarea dimensiunii ruloului pentru a fi ales ca brutar. Fundația Tezos a declarat anterior:

„Una dintre cele mai importante caracteristici ale protocolului Tezos este capacitatea sa de a se îmbunătăți prin modificări ale protocolului propuse și aprobate de membrii comunității.”

Perioada votului de explorare și perioada de testare

Odată ce perioada de propunere sa încheiat și o singură propunere a primit cel mai mare număr de voturi, brutarii pot apoi să voteze pentru a testa cea mai votată propunere, care inițiază perioada de testare odată ce propunerea atinge un „cvorum” – numărul minim de membri necesar să realizeze o propunere pentru grupul respectiv și să obțină o supermajoritate de 80%. Dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite, procesul de modificare revine la începutul perioadei de testare, de unde termenul „auto-modificare”.

Perioada de testare este locul în care Tezos revoluționează guvernanța, întrucât, în loc să fie greu de pus în aplicare și să pună în aplicare propunerea pentru rețeaua mainnet imediat; mai întâi merge la un lanț de test furcat din lanțul principal Tezos timp de 48 de ore.

Această rețea de testare off-chain, care se potrivește cu propunerea, este utilizată pentru a evalua inițial propunerea înainte de a fi implementată irevocabil în rețeaua principală Tezos. Pe scurt, întrucât participanții pot evalua dacă o propunere este o modificare demnă a protocolului înainte de a fi introdusă pe mainnet, acest lucru elimină hard-forțele controversate care au prevalat în alte proiecte, așa cum vom discuta mai târziu.

Perioada de promovare a votului

Odată ce perioada de testare și-a parcurs cursul, brutarii pot vota acum pentru a promova lanțul testnet și propunerea acestuia către rețeaua principală Tezos. Acest lucru ar putea fi punctul culminant al discuțiilor în afara lanțului care au decis dacă propunerea ar trebui promovată sau ca rezultat al comportamentului propunerii în perioada de testare.

Bakerii depun încă o dată voturi, care, ca și alte etape, trebuie să atingă un cvorum minim și să câștige o majoritate de 80% a brutarilor care aprobă propunerea. Dacă propunerea nu atinge voturile necesare, este din nou împinsă înapoi la perioada propunerii.

Propunerile Tezos în lanț de la Atena

Pentru a oferi o dovadă a conceptului că mecanismul de guvernare funcționează corect, primele două propuneri de actualizare în lanț au fost transmise în februarie 2019.

Nomadic Labs, o echipă de arhitecți principali ai blockchain-ului protocolului Tezos, a declanșat începutul procesului de propunere pe 28 februarie, care, dacă ar fi trecut cu succes, ar declanșa migrarea protocolului Tezos din faza alfa, în „Atena” fază.

Propunerile

Propunerile, denumite Atena A și Atena B, au introdus următoarele modificări:

  • Propunerea Atena A – Mărește limita de gaz conform propunerii „A” și reduceți dimensiunea ruloului la 8.000 XTZ pentru consensul PoS al lui Tezos.
  • Propunerea Atena B – Măriți limita de gaze a lui Tezos, permițând dublarea pașilor de calcul în fiecare bloc și facilitând desfășurarea contractelor inteligente pe Tezos.

În faza inițială a propunerii, Atena „A” a primit cel mai mare număr de voturi și a fost promovat în următoarea perioadă, faza de explorare. Ulterior, votarea a trecut recent de faza de explorare și se află acum în ultima sa rundă de vot, faza de promovare.

Cum participanții depun propuneri și votează?

Brutarii pot folosi linia de comandă Clientul Tezos să își voteze fie propunerea de la Atena, cât și toate propunerile viitoare. Clientul Tezos arată, de asemenea, brutarilor statutul unei singure perioade de vot, inclusiv blocurile rămase până la încheierea perioadei de votare. La fel, noi propuneri pot fi trimise prin intermediul clientului.

Cum funcționează amendamentele la Tezos?

Deci, am examinat cum și de ce ar trebui să voteze comunitatea Tezos, dar ce tehnologie permite aceste actualizări? Modificările protocolului sunt declanșate după finalizarea unei proceduri de votare reușite, protocolul activând apoi „upgrade automat.”

În esență, hash-ul protocolului ales (cel votat) este scris în starea actuală a protocolului existent, cunoscut sub numele de „context.”Contextul este pregătit pentru următorul protocol, care a fost votat pentru a fi implementat și inițializează o nouă structură la protocolul Tezos.

Cum se compară guvernanța Tezos cu alte lanțuri?

Alte lanțuri au propria lor formă de guvernare, deși așa cum vom explora mai târziu, nu toate metodele de guvernare au funcționat eficient în trecut. Majoritatea se învârt în jurul „on-chain” și „off-chain” guvernare.

Guvernarea în lanț se bazează pe cod, iar regulile pentru modificări sunt codificate în blockchain. Dimpotrivă, guvernarea off-chain funcționează de obicei mai mult ca sistemele tradiționale centralizate și implică gatekeepers sau dezvoltatori de nivel înalt care propun și implementează modificări ale protocolului.

Să ne uităm la alte blockchains majore și să le comparăm metodele de guvernare:

  • Bitcoin – Bazat inițial în jurul unui set de reguli stabilit în cartea albă Bitcoin, care acoperă sintaxa, blocarea timpului, structura datelor și multe altele, protocolul Bitcoin are acum mai multe metode de îmbunătățire. După cercetarea unei probleme, propunerile pot fi trimise printr-o propunere de îmbunătățire Bitcoin (BIP), care, dacă ar fi acceptată de operatorii de noduri, ar fi implementată în protocol prin guvernare în afara lanțului.
  • Ethereum – Mai degrabă decât guvernarea dedicată în lanț, Ethereum a desemnat dezvoltatori care implementează modificări ale protocolului Ethereum. Deși acest lucru înseamnă că pot fi făcute modificări mai eficient și activat rapid, scade de la unele dintre principiile imuabilității și descentralizării blockchain-ului. Acest lucru se poate schimba atunci când miza este implementată în Ethereum.
  • Cardano – Trăind paralele cu Tezos, Cardano va avea un mecanism de vot pentru actualizări, cu utilizatorii și cei cu miză semnificativă, adică cantitatea de jetoane ADA pe care le dețin, fiind capabili să facă propuneri și să voteze. Utilizatorii non-tehnici își pot „delega” miza unui grup de mize de încredere și informat pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză în numele lor. Cardano stimulează actorii buni recompensând pe cei care participă cu jetoane ADA. Cardano nu a început să mizeze, iar complexitățile guvernării sunt încă discutate.
  • Tron – Blockchain-ul chinezesc Tron folosește „superreprezentanți” pentru a reprezenta interesul superior al comunității Tron mai largi. Într-o structură de guvernanță care seamănă puțin cu alegerile politice locale, acești reprezentanți sunt aleși de deținătorii de jetoane și sunt răspândiți în diverse locații geografice. Justin Sun a descris guvernarea în rețeaua Tron drept „ca și Congresul, iar super-reprezentanții sunt congresman”.

Furci controversate

În ciuda noilor metode istorice de guvernare create pentru Tezos, au existat numeroase cazuri notabile în care guvernarea blockchain-ului a eșuat, deschizând calea pentru un hard-fork controversat.

Hard-furculițele reprezintă o modificare a unui protocol criptografic de bază care face valabile blocurile și tranzacțiile nevalide anterior. Aceasta ar putea include o modificare a structurii blocului sau reguli de dificultate. Adesea, hard-furculițele pot fi inițiate în urma unui hack sau atunci când un număr de membri de bază ai unui protocol sunt în dezacord cu privire la viitorul său. Până în prezent, unele dintre cele mai mari dispute de guvernanță au luat naștere din greu.

Unul dintre cele mai bune exemple ale acestui scenariu este Ethereum „Organizația Autonomă Descentralizată (DAO)”. În esență, DAO a fost o organizație open-source, bazată pe contract inteligent, cu capital de risc, pentru proiecte bazate pe Ethereum. După ce a strâns peste 11,5 milioane de ETH, în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari SUA la acea vreme, a fost cel mai mare crowdfunding din istorie.

La scurt timp, din cauza unui defect critic în codul său, DAO a fost vizat de hackeri care au reușit să câștige cu 3,6 milioane ETH. Deoarece aceasta a fost o defecțiune în baza de cod a contractului inteligent DAO și nu în cea a Ethereum, s-a decis, prin guvernare în afara lanțului, blocarea lanțului de blocuri Ethereum și rambursarea utilizatorilor afectați de hack-ul DAO – provocând controverse și dezacorduri în cadrul comunității ETH.

Un grup a susținut că codul este lege și, dacă blockchain-ul trebuie să fie imuabil, lucrurile care apar pe blockchain nu ar trebui să se schimbe niciodată, adică au fost susținătorii guvernării în lanț. Alții au susținut forța, crezând că hackerilor nu ar trebui să li se permită să profite, iar oamenii ar trebui să aibă ultimul cuvânt prin consens. Acest lucru a dus la crearea Ethereum Classic, versiunea originală a lanțului, în care codul și hack-ul au rămas imutabil încorporate în blockchain.

Un scenariu similar a avut loc, deși nu ca urmare a unui hack, cu Bitcoin (nucleu) și Bitcoin Cash, în care o dezbatere asupra limitei de dimensiune a blocului a făcut ca Bitcoin Cash să apară ca un produs independent al unui hard-fork. Dimensiunile crescute ale blocurilor propuse de susținătorii Bitcoin Cash ar permite tranzacții mai rapide, deși mulți dezvoltatori nu au fost de acord cu modificările. Există încă o dezbatere acerbă între cele două proiecte astăzi.

În schimb, sistemul de propuneri Tezos pe trei niveluri și guvernarea auto-modificată pot ocoli unele dintre cele mai neatractive caracteristici ale hard-furcilor, oferind un model de guvernanță dinamic și asigurându-se că propunerile promovate au timp de analiză și o majoritate puternică – în esență, un hibrid de guvernare în lanț și în afara lanțului.

Dar modelul de guvernanță al lui Tezos nu este un moratoriu complet asupra hard-furcilor. Într-un post oficial Tezos Medium, Arthur Breitman a declarat:

„Dorim să evităm hard-furcile, deoarece, ca mecanism de introducere a unor schimbări inovatoare, dar controversate, acestea tind să fie centralizatoare. Nu o facem dintr-o respingere intrinsecă ciudată a furcilor. Apreciem pragmatismul. ”

În cazul în care rețeaua Tezos ar fi fost afectată catastrofal, spune Breitman, atunci ar exista motive pentru un hard-fork. Ceea ce oferă Tezos este o alternativă cu cel mai bun scenariu, care abordează problemele de guvernanță în mod pragmatic înainte de a fi împinse la un ultimatum prin hard-fork..

Concluzie

În mod realist, urmărirea dogmatică a unei metode unice de guvernare va expune, la un moment dat, protocolul la o situație pe care modelul său de guvernanță nu o poate gestiona sau, de asemenea, va crea o schismă în cadrul comunității care nu poate fi reparată.

Guvernarea în afara lanțului merge împotriva graniței descentralizării și implicită a cuvântului de cod, în timp ce guvernarea în lanț nu poate prezice sau reacționa în mod fiabil la evenimente aleatorii care subminează integritatea lanțului, cum ar fi bug-uri și hacks și necesită un răspuns rapid.

Totuși, ceea ce realizează Tezos este stabilirea bazelor de guvernanță care încorporează aspecte ale ambelor, un vot comunitar și, în cazul în care votul eșuează, o amânare la un alt vot sau respingerea cu totul a propunerii.

Din punct de vedere tehnologic, Atena ar trebui să fie votată în timpul său faza finală, va fi primul exemplu de implementare cu adevărat democratică a unui amendament la un protocol live blockchain.

În cele din urmă, este posibil ca unii utilizatori să se întrebe, de ce să numim primele propuneri „Atena?” Aceasta este simplă – în afară de a fi locul de naștere al democrației, toate propunerile și, prin urmare, fiecare nouă versiune a protocolului Tezos, vor fi numite alfabetic după un oraș. Deci, ce va urma?

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me