Търговията с криптовалута привлича повече хора всеки ден. На фона на пандемия безработицата се развива. Търговията с марж на криптовалута позволява на потребителите да получават супер печалба бързо. Както при всяка друга търговия, има рискове, които ще обсъдим по-долу.

Нека да разберем какво представлява търговията с марж на криптовалута, как да намалим рисковете и коя платформа да изберем.

Какво представлява търговията с крипто маржин

Маржин търговията е операция с активи, когато се използват средства, предоставени от трета страна. Мардж платформите за търговия предоставят на търговците достъп до повече средства, което им позволява да използват това на своите позиции. Въпреки че тази функция е малко търсена, някои борси за криптовалута предоставят заеми на своите потребители.

Този тип търговия се нарича още търговия с ливъридж. Това име е свързано с ливъридж – мултипликатор (1–100x), който увеличава наличния за транзакцията потребителски депозит за сметка на заети средства.

Боб решава да инвестира 200 долара, плюс 800 долара назаем, за да купи 1000 долара в биткойни. В този случай ливъриджът е 4: 1, а първоначалният марж е $ 200, което е пари, които трябва да депозирате, за да закупите криптовалута.

Търговецът може да отваря позиции с ливъридж, тъй като възможностите за покупка се увеличават. Кредиторите получават лихва по издадени заеми.

Изглежда, че ситуацията е печеливша, но винаги нещо може да се обърка. Боб ще трябва да върне заетите 800 долара плюс лихва. Поради високата волатилност на криптовалутите, схемата изглежда рискована. Трудно е да се предвиди движението на пазара, така че тук един риск се припокрива с друг.

Какво представлява маржин търговията? | Верност

Рискове за маржин търговия

Маржин търговията има очевиден недостатък. Загубите могат да се увеличат, както и печалбите. За разлика от класическия тип сделки, маржин търговията е много вероятно да понесе загуби, които надвишават първоначалната инвестиция на търговеца. В зависимост от размера на лоста на сделката, дори и малък спад на пазарната цена може да доведе до значителни загуби за търговците.

Правилната стратегия за управление на риска трябва да ръководи инвеститорите, които решат да използват маржин търговия. Инструмент като заповед за ограничение може да намали риска.

Ако Боб депозира $ 1000 на борсата и отвори дълга биткойн позиция с лост от 10x (1:10), сумата на отворената позиция ще бъде $ 0,000 (сумата, достъпна за търговеца, се е увеличила десетократно). Ако цената се увеличи с 1%, печалбата на Bobs ще се изчисли от общата сума на транзакцията, т.е. ще бъде 100 $.

Като цяло, когато дадена позиция е затворена в този момент, салдото на търговеца ще бъде $ 1100 (извадете таксата и други плащания, определени от правилата на борсата). Ако нямаше лост, печалбата щеше да бъде само $ 10.

Важен момент при маржин търговията е, че за всяка транзакция се определя ликвидационна цена. Това е ценова марка, изчислена от борсата, при достигане на която позицията ще бъде автоматично затворена с пълно премахване от баланса на потребителя на маржа, който я гарантира.

Тоест, ако в примера, описан по-горе, се отвори дълга сделка на цена на биткойн от $ 10 000 и цената за ликвидация бъде определена на $ 9 500, спад на лихвения процент до тази марка би довел до загуба от $ 1000, внесена от търговеца.

маржин рискове за търговияРискове за маржин търговия

Повикване на маржин

Маржин кол е състоянието на ликвидния портфейл, когато стойността му падне под минималния марж.

Борсите следят стойността на цифровите активи на маржин сметка, за да не падне под определено ниво. Ако цените се повишат, позицията може да бъде отворена, докато няма риск от загуба на собствени и заети средства.

Ако цената падне, борсата ще предотврати загуба чрез ликвидиране на позицията. Търговецът може да предотврати това, като продаде определено количество активи или като инвестира допълнителни средства в маржин сметка.

Stop Loss

Stop-loss е вид поръчка, която служи за ограничаване на търговските рискове и автоматично затваря позициите веднага щом цената достигне желаното ниво. Стоп загубата се счита за един от основните инструменти за ефективна търговия.

От техническа гледна точка това е просто чакаща поръчка, която автоматично се активира при дадена стойност на скоростта. Разликата е следната: при редовна чакаща поръчка сделката не се приключва, а се заменя с нова. Stop-loss също ви позволява да се отървете от постоянното наблюдение на позицията.

Вече обяснихме как работят поръчките за търговия.

Как да започнете търговия с крипто маржин

Събрахме 9 правила за начинаещи за маржин търговия.

  • Научете теорията на търговията с марж на криптовалута. Прочетете раздела с често задавани въпроси за борсите, предлагащи инструменти за търговия с ливъридж.
  • Изберете платформа за търговия въз основа на нейната репутация, рецензии, списък на поддържаните криптовалути, видове поръчки и инструменти за търговия, налични опции за мултипликатор на марж, минимален депозит и т.н..
  • Научете правилата за обслужване от избраната борса, като обърнете специално внимание на разделите за комисионни, плащания по дълга, условия за ликвидация на транзакции и други финансови въпроси.
  • Купете биткойн или друга криптовалута, която ще се използва за маржин търговия, и я прехвърлете в баланса на вашата сметка на избраната борса.
  • За пробни транзакции отделете малък депозит (до 5%), за да се предпазите от фалит.
  • Изберете малък ливъридж, 2x или 3x. Нивото на ликвидация ще бъде относително далеч от входната цена, което означава, че рискът от загуба на средства не е толкова голям.
  • Използвайте стоп-загуба от изчислението за фиксиране не повече от 20-30% загуба.
  • Търгувайте само с криптовалути, с кои графики сте запознати.
  • Избягвайте да отваряте сделки по време на периоди на прекомерна нестабилност и пазарна несигурност.

5 най-добри борси за маржин търговия

Маржин търговията е полезен инструмент за тези, които искат да увеличат печалбите от своите успешни транзакции. Когато се използва правилно с такъв ливъридж, това може да допринесе за рентабилността. Сега нека разгледаме няколко платформи, на които можете да се опитате в маржин търговията.

# 1. Binance

binance

Binance предоставя възможност за търговия с ливъридж само за проверени потребители. Можете да търгувате няколко криптовалути в няколко опции за търговия на двойки, напр. Биткойн (BTC), XRP, Binance Coin (BNB), TRON (TRX) и Ethereum (ETH). Binance предоставя отделна маржин сметка.

Следвайте стъпките в ръководство от Binance Academy за да продължите с вашата търговия.

# 2. Huobi Pro

huobi pro

Huobi Pro е борса за криптовалута, която работи от 2013 г. Когато се регистрирате за нея, ще трябва да въведете имейл адрес и да потвърдите самоличността си (понякога процесът отнема няколко дни).

В момента можете да извършвате маржин търговия с 42 различни двойки за търговия. Можете да го съкратите или да продължите дълго. За биткойн максималният лост е x5. Дневният лихвен процент е 0,1% за USDT. Когато теглите заем в друга валута, процентът е 0,02%. Прочетете повече за маржин търговията на Huobi в неговата ръководство.

# 3. Bitfinex

Bitfinex-лого

Борсата на Bitfinex осигурява лост от 3.3x. Ако има $ 10, тогава можете да търгувате на $ 33. Процесът на търговия е стандартен. Той има допълнителна информация за салдата по сметката, маржът и обезпечението се виждат на екрана. В раздела за баланс можете да прехвърляте средства между маржин и редовни сметки.

При отваряне на позиция потребителят може сам да кандидатства за финансиране, да избере сумата, от която се нуждае, срока на заема, както и лихвения процент.

# 4. Poloniex

poloniex

Poloniex Exchange е един от пионерите в криптосферата, работещ от 2014 г. След регистрацията трябва да предадете потвърждение за самоличност, за да използвате сайта. Препоръчително е винаги да защитавате достъпа до средствата си с двуфакторно удостоверяване.

Можете да използвате ливъридж до 2,5 пъти на Poloniex, като го прилагате към следните криптовалути: Bitcoin, Ethereum, Stellar, Monero, Ripple, Litecoin, Dogecoin и др..

# 5. OKEX

okex

Крипто борсата OKEX е открита през 2014 г. в Хонг Конг. Поддържа работа с криптовалута, криптовалути, фиат, фючърси. Той също така предоставя възможност за търговия с ливъридж.

Съгласно стандартната схема потребителят може да вземе пари назаем, като се ангажира да ги изплати навреме. Напоследък борсата увеличи лоста. Преди това беше 3x, сега 5x, което отваря повече възможности за инвестиции.

Долна линия

За разлика от стандартната търговия, където всяко неочаквано движение на лихвения най-често може да се изчака просто, тук дългосрочното усвояване ще означава загуба на депозит. Трябва да започнете маржин търговия само когато можете сериозно да подходите към контрола на риска и формирането на търговска стратегия.

Бъдете предварително подготвени психически за потенциални загуби. Само с този подход ще бъде възможно да се извлекат стабилни ползи от търговията с криптовалути с ливъридж.

Ако искате да започнете да търгувате, можете да закупите няколко монети с най-добрия курс чрез незабавна борса Changelly. Ние ви начисляваме най-малката такса и прехвърляме монетите направо в портфейла ви за няколко минути.

Относно Changelly