Концепцията, известна като усредняване на разходите за долари, или DCA, отдавна е свикнал намаляване на волатилността на портфейли от фондови и облигационни пазари и минимизиране на риска присъщи на тези инвестиции. Средното усредняване на разходите в долари има много форми, включително периодично инвестиране в диверсифициран взаимен фонд, реинвестиране на дивиденти за закупуване на повече акции и закупуване в план за пенсиониране на работното място като 401 (k) или 403 (b).

Идеята за усредняването на разходите за долари е лесна за разбиране и е предназначена да постави стария бромид „купувайте ниско, продавайте високо”В действие. С осредняване на разходите за долар, инвеститорът купува същия размер от избраната от него инвестиция, т.е. отделни акции, взаимен фонд, портфейл от облигации и др. Месец след месец и година след година.

Инвестирането на една и съща сума периодично означава инвеститор закупува по-малко акции когато инвестицията е езда Високо и Повече ▼ когато цената му е потисната. С течение на времето това помага за изравняване на колебанията на пазара, намалявайки нестабилността и рисковете за смекчаване.

Най-важното и ключът, който трябва да запомните, е това DCA усреднява вашата точка на вписване през целия живот на закупуване на актив. Но защо може да искате да направите това? Времето на пазара със 100% точност през цялото време е невъзможно. Това означава, че можете да купите това, което смятате за най-отдолу, но цената на актива продължава да се обезценява или случайно да купите горната част.

И при двата сценария осредняването в би намалете загубите си, и когато пазарът отново стана бичи, максимизирайте възвръщаемостта си

Осредняване на разходите в долари на пазара на криптовалути

Ако някога е имало случай за усредняване на разходите за долари, то е на пазара на криптовалути. Криптовалути като биткойн, Ethereum и Litecoin, мога колебайте се 10%, 20%, дори 30% или повече в рамките на един ден, седмица или месец. 

Крипто волатилност

Че екстремна волатилност прави усредняването на доларовите разходи много ценна концепция, която всеки инвеститор в криптовалута да разбере. Всъщност средните разходи за долари на крипто пазара могат да бъдат далеч по-важно отколкото на традиционните фондови пазари, поради самия характер на дивите им колебания на цените. 

Лесно е да се усреднят разходите за долар във вашата любима криптовалута и можете да го направите на всяка борса. Ако искате долар да струва средно на този потенциално доходоносен, но силно нестабилен пазар, има няколко неща, които ще трябва да имате предвид.

Свържете вашата банкова сметка

Първата стъпка в усредняването на разходите за долари е да настройте източника си на финансиране. Това означава свързване на банкова сметка, кредитна карта или друга платежна система в най-добрата борса за криптовалута по ваш избор.

Свържете вашата банкова сметка

В зависимост от това къде живеете, може да отнеме от няколко часа до няколко седмици, докато банковата ви сметка бъде напълно свързана и докато това не се случи, няма да можете да правите покупки. Размяната ще потвърдете банковата си сметка като направите няколко малки депозита и ще трябва да влезете, за да въведете тези суми.

След като банковата ви сметка или друг източник на финансиране бъде свързан, можете да настроите периодичните си покупки. В зависимост от борсата можете да правите покупки всеки ден, всяка седмица, всеки месец или всяка година. Можете също така да зададете деня от месеца, в който да извършвате покупките си и това да улесни проследяването на транзакциите Ви и управлението на банковата Ви сметка.

Покупна цена

Има едно важно нещо, което трябва да се разбере при усредняване на разходите за долари на пазара на криптовалути, а това е цената, която ще получите. Тъй като цената на Биткойн и други криптовалути е толкова нестабилна, денят, в който купувате, може да направи огромна разлика в това колко плащате.

Покупна цена

Някои борси за криптовалути заключете цената на избраната от вас дата, дори ако средствата не бъдат преведени веднага. Други борси не заключват цената и това означава, че цената, която плащате, може да се различава от цената на избраната от вас дата на покупка. Това е важно разграничение от може да отнеме няколко дни, докато средствата се преместят от вашата банкова сметка до борсата.

Свържете се с вашата банка

Последна бележка за усредняването на разходите за долари на пазара на криптовалути – добра идея е свържете се с банката си, преди да направите първата си покупка. Предоставянето на вниманието на банката може да ви помогне да избегнете излишни забавяния, тъй като тези покупки понякога могат да предизвикат сигнали за измама.

Свържете се с вашата банка

След като уведомите банката си, че планирате да закупите биткойн или друга криптовалута, процесът на DCA трябва да бъде доста ясен. Вие ще искате следете покупките, които правите, заедно с цените, които сте платили и всички добавени комисионни. Това ще направи данъчното планиране, обсъдено по-долу, и проследяването на печалбите ви много по-лесно.

Данъчно отчитане

Ето раздел, за който всички мразят да четат – данъци. Но въпреки това е така една от най-важните части на транзакциите в крипто и инвеститорите трябва да се подготвят за данъчните си мита преди изплащането им, вместо да се борят да изпълнят данъчните изисквания след това.

Много търговци правят грешка, като не изчисляват данъчната си тежест и се хващат, след като решат да вземат печалба. Макар че данъците не трябва да бъдат по-трудни за изчисляване, когато сте използвали стратегия за осредняване на разходите за долари, все още има няколко съображения, които трябва да имате предвид.

Данъчно отчитане – Източник: Shutterstock.com

Най-важното е, че когато осреднявате покупките си, ще имате много повече транзакции, ако ако току-що сте направили една еднократна покупка. Това означава, че за всяка транзакция ще трябва изгответе разходна база за спот цената, на която сте закупили актива си. Поради тази причина ще трябва да водите подробни записи на всичките си оригинални покупки на криптовалута, прехвърляния на борси, сделки и когато сте готови да осребрите – вашите печалби.

На теория цялата тази информация трябва да бъде лесно достъпни в историята на вашата сметка за обмен. На практика повечето търговци използват множество борси, което прави това по-трудно за проследяване. Освен това е известно, че борсите спират поради несъстоятелност или хакове – губят всички записи на вашите сделки. За да се предпазите от това, трябва поддържайте собствени записи на покупките, включително цената на актива, когато сте го купили. 

Може ли усредняването на разходите в долари да работи за вас?

Ако сте готови да навлезете на криптовалутните пазари, но се чувствате съкрушени при мисълта да определите времето за перфектното влизане, тогава усредняването на доларовите разходи може да ви свърши работа. Но винаги помнете тези златни правила. 

Първо, отделете капитала, който искате да инвестирате преди да започнете да правите редовни инвестиции в крипто пазарите. По този начин сте по-малко вероятно да се увлечете и инвестирайте извън зоната си на финансов комфорт. 

Може ли усредняването на разходите в долари да работи за вас?

Второ, не се увличайте. Ако сте си обещали, че ще инвестирате 1000 долара в биткойн и ще купувате биткойни (на стойност 100 долара) всеки петък през следващите десет седмици, не се привличайте от колебания на цените. Например, може да видите как пазарът се движи нагоре и да се изкушите да инвестирате веднага останалите си средства. Това ще напълно изкривете средния си бай-ин, отричане на ползите от тази стратегия.

И накрая, изберете стратегия за изход разумно. Точно както сте усъвършенствали средно разходите за долари на пазара, решете за какъв времеви хоризонт искате да инвестирате и когато дойде моментът да вземете печалба, бъдете дисциплинирани със себе си и търгувайте според плана си. 

Моля, обърнете внимание, че някои проучвания показват, че еднократните покупки са средно по-ефективни от използването на метода на средно разходите в долари, така че не забравяйте да направите проучването си, преди да решите дали този метод е подходящ за вас.

Следвайте тези стъпки и ще бъдете навлизане на крипто пазарите със солидна позиция за нула време! 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me