Опитните инвеститори използват специални финансови инструменти, за да се възползват от нестабилността на цифровия паричен пазар. Такива инструменти помагат с по-малък риск да печелите от биткойн и алткойни. Дериватите са се превърнали в един от тези инструменти в криптовалутния (и глобалния финансов) свят. Те са най-доброто средство за хеджиране и управление на финансови рискове чрез подобряване на ликвидността и ценообразуването по време на безплатна борсова търговия.

В тази статия ще говорим за биткойн и общите деривати на криптовалута и ще отговорим на следните въпроси:

  • Какво представляват крипто дериватите?
  • Печеливши ли са дериватите в крипто света?
  • За какво се използват производни?
  • Има ли платформи за търговия с деривати за криптовалути?

Обяснени крипто деривати

Дериватът е финансов договор за бъдещата цена на криптовалута, ценна книга, продукт или услуга. Предметът на такова споразумение се нарича базисен актив. Продавачите и купувачите на деривати не притежават базовите активи, а продават и купуват правото да изпълнят договора.

Има много видове деривати, основните от тях са фючърси, опции и суапове.

Фючърси е споразумение за продажба или покупка на базисен актив на договорена цена в бъдеще (оттук и името). Например, поръчвате конкретно оборудване за превозни средства в автокъща. Той ще бъде доставен след шест месеца и ще трябва да закупите автомобил на договорената цена.

Вариант е договор, който дава на купувача правото, но не и задължението, да купува стоки на договорена цена.

Има два вида опции. Call, който дава право на покупка (цената му се увеличава с нарастването на курса на криптовалутата) и Put, който дава право на продажба (цената му се увеличава с намаляването на курса на дигиталната монета).

Например, вие искате да задържите стоката до утре, защото нямате пари при себе си. Опциите за търговия с опции се предоставят от Deribit и LedgerX.

Размяна е два договора. Едната е покупката и продажбата на базовия актив, а втората е покупката и продажбата на същия актив в бъдеще. Това е по-сложна версия на фючърсите. Например купувате конкретна конфигурация на автомобил, но в същото време се съгласявате с приятел, че ще му продадете тази кола на по-висока цена.

Как се появиха дериватите на крипто

Фючърсите са характерни за пазара на криптовалути. Защо се появиха там?

През декември 2017 г. биткойнът достигна рекордната стойност от $ 20 000, а публичните инвестиции в ICO се превърнаха в хоби на всеки инвеститор. През последните 4-5 години много централизирани борси се появиха от нищото и предоставиха мощни инструменти и възможности за абсолютно всеки да инвестира в иновативни и полезни проекти. Удобният за потребителя интерфейс и ниската входна цена незабавно привлякоха милиони хора. По този начин борсите предоставят голяма достъпност за търговия с криптовалути.

Скоро хората разбраха, че централизираният обмен е уязвим поради тяхната централизация. Крипто и блокчейн пионери не очакваха, че механизмът на пазара на криптовалути ще се основава на няколко борси с потресаващи печалби от комисионни (до $ 3 милиона на ден) и без гаранции за пълната безопасност на личните средства. Крипто общността периодично е шокирана от новините за хакерски атаки на борси и портфейли.

Всички тези прецеденти изложиха търговците и обикновените притежатели на портфейли на голяма уязвимост. Решението на този проблем беше децентрализацията. Децентрализираният обмен обаче не се е утвърдил на пазара поради сложното им техническо изпълнение и високата цена на проектите. Ако говорим за деривативни финансови инструменти, то засега само няколко децентрализирани борси са достъпни за професионални търговци и всички те са доста незрели проекти с много недостатъци.

Къде да вземем крипто фючърси

Двете най-известни платформи за придобиване на биткойн фючърси са Chicago CBOE Options Exchange и Chicago CME Commodity Exchange. На CBOE един фючърс е равен на един биткойн. На CME един договор е равен на стойността на пет биткойни.

Когато се занимавате с фючърси, можете да отваряте дълги и къси позиции. В първия случай търговецът се съгласява да закупи актива на определена цена в бъдеще, във втория – да продаде базовия актив в деня на изтичане на договора. Всички фючърсни договори имат изисквания за маржин.

Маржът е минималният размер на средствата, необходим за откриване и поддържане на позиция по фючърсен договор. Изисква се марж и за двете страни по договора (както за купувача, така и за продавача на фючърсите). Достъп до борсите CBOE и CME може да бъде получен само чрез брокерски компании, които имат специални лицензи.

деривати за дневен обем на търговияСреднодневни обеми на деривати през 2019 г.

Малките инвеститори могат да работят с биткойн фючърси на платформи като BitMEX, OKEx, Crypto Facilities. Тези сайтове предоставят на търговеца лост.

Ливъридж е възможността да се използват заети средства при търговия.

Такъв заем ви позволява да извършвате транзакции на стойност над собствения капитал по сметката на търговеца. Платформата залага част от средствата на инвеститора и му предоставя заем, за да отвори позиция. Той добавя собствен капитал към транзакциите. Размерът на ливъриджа е пропорционален на депозита, направен от търговеца и зависи от конкретната платформа. По принцип сайтовете осигуряват ливъридж с комисионната.

Ако търговецът има опасения, че Биткойн е започнал да намалява, той може да продава фючърси, например, на платформата BitMEX, с лост 1:10. 10% от първоначалната инвестиция е допълнителна сума, която е необходима за балансиране на позицията. Ако опасенията от намаляване на базовия актив са оправдани, тогава 10% залог с десетократен ливъридж компенсира загубата.

Когато периодът на рецесия приключи и цените започнат да се възстановяват, кратка фючърсна сделка може да бъде затворена. В тази ситуация има някои рискове: няма рецесия, фючърсите стават отрицателни и търговецът затваря продажбата на загуба, без да чака ликвидацията на договора. Струва си обаче да се отбележи, че в този случай загубата е ограничена от размера на обезпечението и нейният максимум е известен предварително.

Печеливши ли са крипто дериватите

Търговците печелят от промяна на цената на базовия актив. Тъй като бъдещата пазарна цена на базовия актив е неизвестна, всички оференти поемат риска. Ако към момента на изпълнение на договора стоката е поевтиняла, продавачът получава печалбата, а купувачът остава на загуба. Ако продуктът е поскъпнал, тогава купувачът остава победител.

Как дериватите на криптовалута влияят на пазара

В деня на пускането на фючърсите на чикагската борса за опции CBOE цената на биткойните се е увеличила с повече от 1000 долара за една минута. Подобен скок в скоростта е регистриран, когато дериватът е пуснат на CME.

cboe биткойн фючърсна търговия

Чрез проследяване на броя на продадените договори можете да предскажете хода на биткойн. Ако голям брой големи играчи едновременно продават на BTC фючърси, тогава е вероятно пазарът да отслабне. Ако купят, може би курсът ще се покачи. Мащабните операции показват общо ниво на интерес към първата криптовалута, което може да повлияе на стойността на актива.

Дериватите стимулират повишаването на цените, намаляват нестабилността и привличат институционални инвеститори в индустрията. Въпреки всички предимства и факта, че една от основните задачи на тези финансови инструменти е да намалят инвестиционните рискове, дериватите не гарантират стабилен доход и постоянна печалба и досега остават инструмент за опитни търговци и големи играчи в бранша.