Kevés számítógép-felhasználó hallott már a DNS-ről, annak ellenére, hogy minden alkalommal használja, amikor megnyitja a webböngészőjét. Ebben a bejegyzésben fogjuk nézd meg a DNS-t és hogyan működik, a számítógépe által jelenleg használt DNS-szerverről egy jobbra váltás felé.

Bevezetés a DNS-be, a Domain Name System-be

Itt van gyors bevezetés a DNS-be. Mire elkészült ezzel a szakaszsal, készen áll arra, hogy legalább megfontolja megváltoztatja a DNS-t kiszolgálótól az egyikig, amelyhez az internetszolgáltató adott, egy olyanhoz, amely jobban megfelel az Ön igényeinek.

Mi a DNS és mit csinál?

A DNS a Domain Name System rövidítést jelenti. Ez az egyik leginkább az internet kulcsfontosságú jellemzői, mégis kevesen tudják, mi ez, és még kevesebben értik a működését. Ha e kategóriák egyikébe tartozik, ez a szakasz az Ön számára szól.

Minden weboldal az interneten címe van. De ezek a címek nem azok a szép, emberi felismerhető domainnevek, amelyeket megszoktunk. Ezek Internet Protokoll Címek, közismert nevük IP-címek, és így néznek ki, amikor kiírják:

 • 68.70.205.1

A cím négy száma 0 és 255 között mozog. Ez a rendszer a a lehetséges IP-címek összes száma nak,-nek több mint 4 milliárd, olyasvalamivel 3,7 milliárd cím áll rendelkezésre nyilvános használatra (több mint 590 millió címek fenntartott nem nyilvános használatra).

Ezek a címek egyedi internetkapcsolatokat azonosítanak. Ezek tartalmazhatnak specifikusakat fizikai eszközök (az okostelefon), egész hálózatok (az irodája összes számítógépe valószínűleg egyetlen hálózaton van, egyetlen IP-címmel), vagy a adott weboldal. A fenti IP-cím erre a webhelyre, a blokt.com-ra vonatkozik.

Mit csinál a DNS? – diagram

Technikailag a fenti IP-cím formátuma IPv4 (Internet Protocol 4. verzió). Mindazon dolgok mellett, amelyek manapság az internethez kapcsolódnak, a több mint 3,7 milliárd IPv4-című készlet kimerül. A hiány megelőzése érdekében az Internet rendelkezik a újabb rendszer, IPv6 néven. Az IPv4 és az IPv6 valószínűleg hosszú ideig együtt fog élni, de egyre több internetcím lesz az újabb rendszer alapján.

Az IPv6-ban az IP-cím körülbelül így néz ki, amikor kiírja:

 • FE80: CD00: 0000: 0CDE: 1457: 0000: 212E: 72AC

Alapján wikipédia, 340 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 lehetséges Ipv6-cím létezik, bár az IPv4-címekhez hasonlóan, néhányat speciális felhasználásra tartanak fenn. Az IPv6-ra való átállás elegendő címet fog adni számunkra, hogy nagyon sokáig tarthassunk.

A cikk írásakor az internet nagy része még mindig IPv4-címeket használt, de csak idő kérdése lesz, hogy az IPv6 domináljon. El tudja képzelni, hogy megpróbálja használni az internetet az ilyen címek beírásával?

Mit csinál a DNS

A DNS az a rendszer fordítja között IP-címek és a szabványos domainnevek tudjuk, mint a blokt.com. Fogalmilag a DNS egy nagy tábla, amely megmutatja a tartományneveknek megfelelő IP-címet, és fordítva. Amikor te írja be a domain nevet a böngésző keresőmezőjébe, a böngészőbe megkeresi a megfelelő IP-t Cím a DNS-ben, hogy megtalálja a csatlakozáshoz szükséges IP-címet.

Ezen a ponton elgondolkodhat azon, hogy hol van hely egy ilyen rendszerben a böngészési sebesség és az adatvédelem javítására. A legfontosabb, hogy vannak rengeteg szerver a számítógép csatlakozni tud, amikor DNS-információkra van szüksége.

Néhányan gyorsabban mint mások. Néhány a magánélet védelme jobb, mint mások. Néhányan fogják kiszűr veszélyes vagy családbarát IP-címek az Ön számára. Néhányan csak ott vannak; nem különösebben gyors vagy magán. Tehát a szerver, amelyet számítógépe használ a DNS-keresésekhez nagy változást hozhat.

Ezeket a szervereket DNS-kiszolgálóknak hívják.

Mi az a DNS-kiszolgáló és mit csinál?

Amint éppen tárgyaltuk, a DNS-kiszolgáló olyan szerver, kezeli a DNS-információk iránti kérelmeket webböngészőkből és az internethez csatlakoztatott eszközökről. De a DNS-kiszolgálók nem a DNS-adatok végső hatóságai.

Mi az a DNS-kiszolgáló és mit csinál? – Forrás: Shutterstock.com

Ahelyett, hogy a teljes internet összes DNS-információját tartalmazná, a DNS-kiszolgálók kommunikálni egy vagy többel irányadó Névszerverek amelyek tartalmazzák az információkat. Ennek a megközelítésnek köszönhetően a számítógép nem kell elvégeznie a címek nyomon követését a hiteles névszerverekről, és megkérdezi őket a szükséges DNS-információk megtalálásához.

A számítógépének mindössze annyit kell tennie, hogy tudja egy DNS-kiszolgáló IP-címét. Ez alapvető mert ha tudod, hogyan mondd meg a számítógépednek, hogy használjon másik DNS-t szerver mint amit most használ.

Miért fontos az általam használt DNS-kiszolgáló??

Míg az összes DNS-kiszolgáló megadhatja a számítógépének a szükséges DNS-információkat, a felbontók tulajdonosa és sikerült sokak által különböző szervezetek. Internetszolgáltatójának valószínűleg saját DNS-kiszolgálói vannak. Míg az internetszolgáltató szerverei csak az internetszolgáltató ügyfeleivel működhetnek együtt, más A DNS szerverek nyilvánosan elérhetőek.

Van-e jelentősége annak, hogy melyik DNS-kiszolgálót használja??

Számos internetes cég kínál ingyenes vagy fizetős DNS-t Szerverek a nyilvánosság számára. Ahhoz, hogy a felhasználókat a szervereikre vonzza, ezek a vállalatok a szolgáltatások terén versenyeznek. Például, Google DNS-kiszolgálókat kínál amelyek ingyenes és tényleg gyors.

Gyorsabb, jobb

Miért fontos a gyors DNS-kiszolgáló? Minden alkalommal, amikor egy új oldalra lép a böngészőjében, akkor azt legalább egy DNS-keresést kell végrehajtania. Sok oldal több keresést igényel. Böngészője naponta tucatnyi, akár több száz DNS-keresést végezhet. Ez valóban összeadódhat.

A gyorsabb DNS egy jobb DNS

Nevű webhely számai DNSPerf, Azt tapasztaltam, hogy egy nagyon gyors DNS-kiszolgáló mint a Cloudflare-nek volt egy átlagos keresési sebesség 12ms. Közben, lassú A DNS-szerverek megfordultak keresésenként több mint 120 ms.

Ezek a késések nem tűnnek soknak, de a 100 ms-ot meghaladó késések igen észrevehető. Ha egy oldalnak több DNS-keresést kell végrehajtania egy lassú DNS-kiszolgáló használatával, akkor biztosan észreveszi.

A DNS adatvédelme fontos

Mivel a webböngésző minden alkalommal DNS-t használ, amikor szinte bármit megtesz, a napló a tiéd DNS-keresések rekord mindenütt, ahol online jár. És ez az információ nagyon értékes. Ezért az internetszolgáltatók nem szeretik, ha alternatív DNS-szolgáltatásokat használ. sajnálatos módon, sok nyilvános DNS szolgáltatások is naplózza ezeket az adatokat. Ha az adatvédelem fontos az Ön számára, akkor érdemes választania a DNS kiszolgáló nem jelentkezik be tevékenységeit.

Milyen DNS-kiszolgálót használok most?

Az első lépés annak eldöntésében, hogy változtat-e a DNS-kiszolgálón, természetesen a megtudja, melyiket használja épp most. Az információk megkeresésének lépései a használt számítógép vagy mobileszköz típusától függenek. Kereshet online utasítás az operációs rendszerre jellemző egy ilyen kereséssel (a „Windows 10” cseréje természetesen az Ön által használt operációs rendszerre):

 • milyen DNS szervert használok a Windows 10 alatt

Ennek lépésről lépésre fel kell mutatnia az Ön számára.

Alternatív megoldás egy olyan webhely felkeresése, mint a Mi a DNS-kiszolgálóm?, Melyik lesz figyelje a számítógépét amint csatlakozik a DNS-hez, hogy lássa milyen DNS szerver kapcsolatban állsz.

A DNS-kiszolgáló cseréje

Sajnos a lépéseket változtassa meg a DNS-t szerver függ amelyen operációs rendszer te használod. A legjobb megoldás egy újabb internetes keresés. Meg tudja találni specifikus utasításokat az operációs rendszeréhez egy ilyen kereséssel (a „macOS X” cseréje természetesen az Ön által használt operációs rendszerre):

 • hogyan lehet megváltoztatni a DNS-kiszolgálót a macOS X-en

Lépésről lépésre vannak útmutatások az operációs rendszer minden friss verziójához, amelyet esetleg futtat.

Néhány dolog, amelyet figyelembe kell venni:

Az útválasztón keresztül megváltoztathatja teljes hálózatát

Míg az egyes eszközök DNS-beállításait külön-külön szabályozhatja, a router DNS-beállításainak módosítása lehetővé teszi, hogy mindent egyszerre kezeljen. Amikor a számítógépek és más eszközök csatlakoznak egy útválasztóhoz, általában az adott útválasztóra támaszkodnak a DNS és egyéb beállításokhoz. Ezt az útválasztó DHCP-jének (Dinamikus gazdagép konfigurációs protokoll). Az útválasztót az internetszolgáltató technikusai általában úgy konfigurálják, hogy az internetszolgáltató által vezérelt DNS-kiszolgálót használja.

Módosítsa a router DNS-beállításait

De sok útválasztó felhasználó által konfigurálható, ami azt jelenti, hogy megteheti állítsa be a DHCP-t használni amelyiknek tetszik a DNS-kiszolgáló. Ez egy kicsit technikai lehet, és nem projekt a kezdő számítógépek számára. Ha elrontja, akkor az egész hálózatát offline állapotba kapcsolhatja, amíg Ön (vagy az internetszolgáltatójának technikusa) vissza nem állítja a helyes beállításokat. De ha rendelkezik technikai képességekkel, és ki akarja engedni, akkor megteheti vigyázzon az összes eszközére egyszerre.

DNS-ét az internetszolgáltatója ellenőrizheti

Néhány internetszolgáltató titokban átirányítja a DNS-kereséseket saját DNS szervereikre. Információk arról, hogy a felhasználó által meglátogatott webhelyek melyik oldalon lehetnek hasznosak hibaelhárítási vagy marketing célokra. Bizonyos helyeken (például az Egyesült Államokban) az internetszolgáltató akár eladni ezeket az információkat harmadik feleknek!

Az internetszolgáltató vezérelheti a DNS-kiszolgálókat

Ebben az esetben, a DNS megváltoztatása beállításait a számítógépen vagy az útválasztón meg fogja adni hatástalan melyik DNS-kiszolgálóra csatlakozik valójában. Ennek oka, hogy az internetszolgáltató az a nevű technológiát használja Átlátszó DNS-proxy nak nek átirányítás a ti DNS-keresések a szervereikre.

Amennyire meg tudjuk mondani, ennek az alattomos trükknek az egyetlen módja a legyőzése használjon VPN szolgáltatást tetszik ExpressVPN vagy NordVPN. Ez azért van, mert saját titkosított DNS szervereik vannak. Amikor a VPN aktív, a DNS-kereséseket a VPN titkosítja, és láthatatlanok az internetszolgáltató piszkos trükkjei között.

Ha online kaszinóban játszik, vagy néhány özön letöltését tervezi (lásd a legjobb torrentezéshez szükséges vpns-eket), akkor azt javasoljuk, hogy szerezzen be egy VPN-t, mielőtt az internetszolgáltatóval kapcsolatos problémákba ütközne.

Néhány ajánlott DNS-kiszolgáló

Miután megtudta, melyik DNS-kiszolgálót használja, ellenőrizze azt a mi oldalunkkal az ajánlott DNS-kiszolgálók listája. Felvettünk néhányat a legjobbak közül, és rámutattunk, hogy melyik a legjobb sebesség, mert magánélet, és azért tartalomszűrés.

Íme a javaslataink:

 • Google Nyilvános DNS
 • OpenDNS
 • Cloudflare DNS
 • DNS.Watch

Google Nyilvános DNS

Valószínűleg ez az legismertebb nyilvános DNS szolgáltatás, és könnyen belátható, hogy miért. Nem csak az a Google üzemelteti, az egyik legismertebb vállalat a világon, de teljesen ingyenes és nagyon gyors. A Google rendszerének szerverei a világ minden táján találhatók, és automatikusan összekapcsolja Önt az adott pillanatban a legjobb helyekkel.

A hátránya Google Nyilvános DNS az, hogy a magánélet védelme nem olyan jó, mint néhány más szolgáltatás. Azt két rönköt tárol a felhasználói információk. Állandó naplói nem tartalmaznak semmit személyazonosításra alkalmas információk vagy IP információk. Az első két hétben az adatokat a a hely részletei csak a városi szintre korlátozódik. Két hét után állandó nyilvántartást készít a kis véletlenszerű minta ezen adatok és törli a többit.

Ez szépnek tűnik biztonságos, de a ideiglenes rönkök egy kicsit több aggasztó. Szerint a Az Ön személyes adatai oldal a szolgáltatáshoz:

„Az ideiglenes naplók tárolják a használt gép teljes IP-címét. Ezt meg kell tennünk annak érdekében, hogy észrevegyünk potenciálisan rossz dolgokat, például a DDoS támadásokat, és meg tudjuk oldani a problémákat, például bizonyos domaineket, amelyek nem jelennek meg bizonyos felhasználók számára. ”Google nyilvános DNS adatvédelmi irányelvekA Google nyilvános DNS adatvédelmi irányelvei

Az ideiglenes naplók adatai: 24–48 óra elteltével törölték. Ez nem ideális, de sokkal jobb, mint az ISP valószínűleg mindent naplózni tud szólni a DNS-kereséseiről és örök megőrzéséről.

 • Elsődleges IPv4 DNS-cím: 8.8.8.8
 • Másodlagos IPv4 DNS-cím: 8.8.4.4
 • Elsődleges IPv6 DNS-cím: 2001: 4860: 4860 :: 8888
 • Másodlagos IPv6 DNS-cím: 2001: 4860: 4860 :: 8844

OpenDNS

OpenDNS az egyik a leghosszabb ideig működő DNS-szolgáltatások, A szolgáltatás az gyors és magában foglalja az automatikus blokkolás nak,-nek adathalászat webhelyek, opcionálisan szűrő nak,-nek felnőtt tartalom. Ingyenes és fizetett terveket egyaránt kínál.

Ahogy a Google Public DNS-nél, annak is magánélet a védelmet gyengíti az a tény, hogy az naplók a ti DNS-keresések és a használt eszközök IP-címeit.

 • Elsődleges IPv4 DNS-cím: 208.67.222.123
 • Másodlagos IPv4 DNS-cím: 208.67.220.123

Cloudflare DNS

Cloudflare DNS az egyik legújabb DNS szolgáltatások, de hamar az egyik legnepszerubb. A hangsúly itt a legfontosabb alapokon van: sebesség és magánélet. Nem véd meg az adathalász webhelyektől vagy bármi hasonlótól. Meg kell adnia saját anti-malware szoftver ehhez a cucchoz.

Tehát a sebesség és a magánélet hangsúlyozásával mennyire jó a Cloudflare DNS ezekben a kategóriákban. Egy szóban, KIVÁLÓ. A független tesztelés ezt rendszeresen a leggyorsabb nyilvános DNS szolgáltatás. Időszak.

A magánélet terén pedig a legjobbak között is szerepel. A Cloudflare nem rögzíti a DNS-információkat hirdetésekben vagy bármi másban való felhasználásra. Azt ígéri, hogy soha nem rögzíti a keresésekhez használt IP-címet. És hogy az összes napló bármilyen típusú 24 órán belül törölni. A listánkban csak a következő DNS-szolgáltatás nyújt ennél jobb adatvédelmet.

 • Elsődleges IPv4 DNS-cím: 1.1.1.1
 • Másodlagos IPv4 DNS-cím: 1.0.0.1
 • Elsődleges IPv6 DNS-cím: 2606: 4700: 4700 :: 1111
 • Másodlagos IPv4 DNS-cím: 2606: 4700: 4700 :: 1001

DNS.Watch

DNS.Watch egy kisebb DNS-szolgáltató, amelynek középpontjában adatvédelemn. A legtöbb DNS-szolgáltatóval ellentétben ezek a srácok ne vezessen nyilvántartásts a DNS-kereséseit. Ez azt jelenti, hogy tevékenységeinek naplója nem marketing célokra használják, eladta más cégeknek, vagy átadta valamilyen kémügynökségnek. A DNS.Watch azonban olyan névtelen adatokat rögzít, amelyek nincsenek társítva bizonyos felhasználókhoz. Ezeket az adatokat a statisztikák és biztonsági kutatások.”

Ezen felül a DNS.Watch támogatja a DNSSEC-t. Ezt a rendszert sok webhely használja annak biztosítására, hogy a kapott adatok jogszerűen származzanak a valódi webhelyről, és ne egy eltérített domainről vagy más trükkökről.. A DNSSEC nem tartja titokban a DNS-kereséseit de lehet megakadályozza attól, hogy privát információkat adjon meg a hamis weboldalaknak.

A magánélet hangsúlyozásán túl a DNS.Watch az gyors és hisz a DNS semlegességében. Vagyis nem lassítja az internetes tevékenységeket, és nem cenzúrázza a DNS-kereséseit a nem tetsző webhelyek blokkolásához.

 • Elsődleges IPv4 DNS-cím: 84.200.69.80
 • Másodlagos IPv4 DNS-cím: 84.200.70.40
 • Elsődleges IPv6 DNS-cím: 2001: 1608: 10: 25 :: 1c04: b12f
 • Másodlagos IPv4 DNS-cím: 2001: 1608: 10: 25 :: 9249: d69b

Következtetés

A DNS-kiszolgáló megváltoztatása közben a számítógép csatlakozik nem olyan egyszerű, mint mondani, átkapcsolás a keresőmotor a Google-tól a DuckDuckGo-ig, határozottan egy projekt, amely elérhető a legtöbb ember számára, aki ezt a bejegyzést olvassa.

Következtetés - Forrás: Shutterstock.comKövetkeztetés – Forrás: Shutterstock.com

Amint látta, lehet valódi is előnyei a váltásnak, a böngészési élmény felgyorsításától kezdve a magánéletének javításán át a saját és családja védelméig a kellemetlen webhelyektől. Arra kérünk kövesse az utasításokat itt, és legalább vizsgálja meg, hogy elvégezte-e a váltást.

Hivatkozások

 • Mi az a DNS és hogyan működik?
 • A különbség köztük IPv4 és IPv6
 • Domain név rendszer biztonsági kiterjesztései (DNSSEC) Megmagyarázva

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me