VPN-áttekintéseink olvasása során az egyik olyan dolog, amellyel valószínűleg gyakran találkozni fog, az OpenVPN. Az OpenVPN egy titkosítási protokoll hogy nyílt forrásból származik. OpenVPN sok más VPN termék megbízik benne, és jó okokból.

OpenVPN áttekintésOpenVPN áttekintés

Az alábbiakban található OpenVPN áttekintésünkben lebontjuk azt, amit igazán szeretünk, és rámutatunk arra is, amit nem.

Mi az OpenVPN?

Képzelje el, hogy a VPN sok rejtett alagút hálózata, amely lehetővé teszi az adatok „titkos” vagy biztonságos átjutását. OpenVPN a tényleges alagút, amely összeköti a felhasználó VPN-jét a VPN-kiszolgálóval egy másik országban. Az OpenVPN 256 bitesre támaszkodik Nyissa meg az SSL-t titkosítás az adatok biztonsága érdekében, amely katonai szintű titkosítás.

Az OpenVPN két protokollt használ erre. A Átviteli vezérlő protokoll biztosítja, hogy az összes adatátvitel helyesen kerüljön elküldésre és fogadásra. Amikor valamit átküldtek az átviteli vezérlő protokoll használatával, a küldő visszaigazolást kap arról, hogy valami mást küldött.

A második protokoll a Felhasználói Datagram Protokoll. Ez a protokoll sokkal gyorsabb a kettő közül, bár nem nyújt visszaigazolást. A User Datagram Protocol a leggyakoribb a kettő közül, mivel ez az alapértelmezett beállítás, amelyet az OpenVPN használ.

Mi az OpenVPN?Mi az OpenVPN?

Ha az egyik protokoll meghiúsul, akkor az OpenVPN automatikusan átvált a másikra, és törekszik a biztonságos kapcsolat helyreállítására. Miután az OpenVPN biztonságos kapcsolatot létesített, az adatokat 256 bites titkosítással küldjük el. Ilyen típusú titkosítás esetén csak a két adatot küldő és fogadó eszköz rendelkezik kulcsokkal a titkosítási kód feltöréséhez. A kulcscsere megkönnyíti a SSL / TLS kézfogás protokoll.

Az OpenVPN ma valószínűleg a legjobb vpn protokoll.

Megbízható szolgáltatás, a VPN-szolgáltatók több mint 90 százaléka az OpenVPN használatát választotta. Nagyjából hat vagy hét további protokoll áll rendelkezésre, és Az OpenVPN tűnik ki a legjobban.

Lehetőség van arra, hogy az OpenVPN-t önálló VPN-szolgáltatóként használja saját laptopjának vagy mobileszközének. Ez a lehetőség azonban nem mindenki számára elérhető. Szüksége lesz egy fokú műszaki ismeretek hogy ezt tegye. Egy átlagos ember számára az OpenVPN nem igazán opció VPN-szolgáltatóként.

Open-Source - Forrás: ShutterStock.comOpen-Source – Forrás: ShutterStock.com

Végül érdemes ezt hangsúlyozni Az OpenVPN az nyílt forrás. Ez azért hasznos, mert azt jelenti, hogy létezik a globális támogató csoport amely folyamatosan dolgozik a szoftverkód fejlesztésén és módosításán. Amikor a kód nyílt forráskód, sokkal kisebb a hibák vagy hibák valószínűsége.

Az OpenVPN további előnye, hogy ha lemerülne, akkor a teljes hálózat is lemehetne vele. Mivel az egész rendszer leáll, van esélye sincs arra, hogy a hackerek ellopják az adatait. Óriási előny, hogy az OpenVPN nyílt forrásból származik.

Előnyök

Ennek oka van, hogy sok VPN-szolgáltató az OpenVPN használatát választja elsődleges protokollként szolgáltatásaihoz. Az alábbiakban áttekintést talál arról, hogy mi teszi az OpenVPN-t a legjobban.

Biztonság

Az oka annak, hogy a VPN-szolgáltatások folyamatosan az OpenVPN-hez fordulnak, annak oka, hogy mennyire biztonságos. Az OpenVPN rendelkezik soha nem csapkodtak, hihetetlenül megbízható választás. Olyan dolgokkal, mint a 256 bites titkosítás és az SSL / TLS kézfogás protokoll, a terméket használók nyugodtan nyugodhatnak, tudván, hogy adataik biztonságosak.

OpenVPN profikOpenVPN profik

Stabil kapcsolatok

A fenti szakaszban megemlítettük, hogy az OpenVPN átválthat a User Datagram Protokollról az Transmission Control Protocol-ra, ha a kapcsolat megszakad. Ez azonban ritkán fordul elő OpenVPN használatakor. Egyszer Az OpenVPN kapcsolatot létesít egy felhasználó és egy szerver között, ez a kapcsolat általában sziklaszilárd.

Ha az OpenVPN az az alagút, amelyen keresztül az adatok átjuthatnak, bízhat abban, hogy az alagút biztonságos és jól megépített.

Stabil kapcsolatok - Forrás: ShutterStock.comStabil kapcsolatok – Forrás: ShutterStock.com

Ezenkívül néhány más funkcióval az OpenVPN kiemelkedik a biztonság szempontjából. Például a vállalat előre megosztott kulcsokat használ. Ez azt jelenti mindkét eszköz már rendelkezik titkosítási kulccsal, mielőtt az adatokat elküldenék az alagúton.

Amikor a feladónak és a címzettnek is van már kulcsa, a hackelés esélye jelentősen csökken.

Az OpenVPN által használt másik elsődleges biztonsági szolgáltatás a hitelesítési tanúsítványok. A hitelesítési tanúsítványok azért hasznosak, mert SSL kézfogás során ellenőrzik az ügyfeleket. A hitelesítési tanúsítványok biztosítják, hogy csak a törvényes felhasználók férhetnek hozzá a szerverhez. Ezek a tanúsítványok nagyban hozzájárulnak a felhasználók internetes adatainak védelméhez.

Minden eszközön jól működik

OpenVPN Platform támogatásOpenVPN Platform támogatás

Az egyik másik elsődleges ok, amiért a VPN-szolgáltatók szeretik az OpenVPN használatát, az az, hogy az kompatibilis egy sor készülékkel.

Az OpenVPN nemcsak az asztali számítógépeken, hanem az összes mobil operációs rendszeren is jól működik, beleértve:

  • Android
  • iOS
  • ablakok

Hátrányok

Az OpenVPN felülvizsgálatakor néhány dolog okozhat problémát a felhasználók számára. Az alábbiakban részletesen bemutattuk ezeket a problémákat.

Gyenge teljesítménysebesség

Amikor VPN-hez csatlakozik, a teljesítmény sebességét tekintve biztosan szenved. Ennek oka az olyan protokollok, mint az OpenVPN. Mivel az OpenVPN-nek biztonságos kapcsolatot kell létesítenie és titkosítania az adatokat a küldés előtt, látni fog néhány késleltetési időt, amikor csatlakozik a VPN-jéhez.

Sajnos ezen nincs valódi út – ez a VPN használatának elsődleges hátránya. Azonban biztosítja, hogy a magánélet van védett az interneten. Fogadunk, hogy ez egy kompromisszum, amelyet hajlandó megkötni.

OpenVPN ConsOpenVPN Cons

Elég technikai

Ha nincs tapasztalata a VPN-ek használatában, akkor valószínűleg meglehetősen technikának találja az OpenVPN-t. Szerencsére sok VPN-szolgáltató beépíti azt alapértelmezett protokollként a szoftverébe, így nincs semmi, amin változtatnia kell. A legtöbb a felhasználóknak nem kell aggódniuk arról, hogy az OpenVPN meglehetősen bonyolult.

Ha azonban ki kell igazítania a protokollt, például módosítania kell az alapértelmezett kapcsolódási módot, szüksége lesz némi technikai tapasztalatra hogy ezt tegye. Például létezik egy lehetőség, hogy manuálisan csatlakozzon az OpenVPN-hez VPN-szolgáltató használata nélkül. Ezekben az esetekben két eszközt vagy kiszolgálót csatlakoztathat egyedül.

Műszaki tapasztalat szükségesMűszaki tapasztalat szükséges

Ehhez jelentős hálózati tapasztalatra lesz szüksége, és ezt nem teheti meg nulla tapasztalattal rendelkező valaki. A szoftver technikája miatt, egy kezdő számára gyakorlatilag lehetetlen önálló szolgáltatásként használni. De mivel más VPN-szolgáltatásokba épül, az emberek többségének nem kell aggódnia emiatt.

Ha mégis meg akar tanulni saját vpn-t létrehozni, akkor nézze meg cikkünket a következő témában: ‘A vpn-szerver beállítása’.

Árazási információk

Kis licencdíjat kell fizetni 15 USD / kliens kapcsolatonként az OpenVPN használatához. Ez az egyik oka annak, hogy fizetnie kell az egyik legjobb VPN-szolgáltatás használatakor. A licencdíj megfizetésével hozzáférést biztosít az üzleti VPN kétféle lehetőségének egyikéhez, a Connect Client és a Community Client.

Az OpenVPN nyílt forráskódú hozzáférési kiszolgáló letöltését követően hozzájut ehhez a két klienshez. Miután letöltötte a nyílt forráskódú hozzáférési szervert, csatlakozhat a két kliens egyikéhez. A Connect kliens egy VPN, amely összeköti Önt az OpenVPN Access Server szerverrel. Az ügyfél használatakor nincs más kapcsolat.

OpenVPN árképzésOpenVPN árképzés

A közösségi kliens, másrészt egy univerzális megoldás. Ez nem csak a gazdagép VPN-klienshez kapcsolódik, hanem lehetővé teszi a VPN-kiszolgálók tömbjéhez való csatlakozást is.

Ha az OpenVPN-t személyes használatra kívánja használni, akkor is fizetnie kell a 15 dolláros licencdíjat. Ezekben az esetekben valószínűleg le szeretné tölteni a Connect Client alkalmazást. Amint alább részletezzük, az OpenVPN személyes használatához nemcsak magas szintű technikai ismeretekre van szükség, hanem csak az OpenVPN szerverhez való csatlakozásra is. Ez az opció nem alkalmas az átlagos felhasználó számára.

Iparági elfogadás

Ha az OpenVPN-t szeretné használni, van néhány módszer, amellyel csatlakozhat. Ahogy már említettük, sok VPN-szolgáltató úgy döntött, hogy az OpenVPN-t használja alapértelmezett protokollként szolgáltatásaikért. Ezekben az esetekben valószínűleg automatikusan automatikusan csatlakozik az OpenVPN-hez.

Képzelje el például, hogy letöltött egy VPN-t, és telepítette a terméket a laptopjára. A szoftver letöltését követően a számítógép elkezdi telepíteni a VPN megfelelő futtatásához szükséges különféle összetevőket. Ilyen elem az OpenVPN. Így, VPN-szolgáltatója automatikusan telepít mindent, ami az OpenVPN futtatásához szükséges.

Iparági elfogadásIparági elfogadás

Ne feledje, hogy a VPN-szolgáltató valószínűleg telepíti az OpenVPN-t a háttérben. Ez azt jelenti, hogy nincs olyan önálló alkalmazás, amelyre kattintva bejelentkezhet az OpenVPN-be. Nincs olyan külső szoftver, amelyet megnyithatna. Ehelyett a protokoll beépül a VPN szoftverbe mint protokoll.

Ha VPN-szolgáltatója nem biztosít hozzáférést az OpenVPN-hez, azt javasoljuk, hogy járjon el körültekintően. Néhány VPN-szolgáltató lehetővé teszi, hogy választhasson a sajátja közül zárt forráskódú titkosítási protokoll és OpenVPN. Ezekben az esetekben nagyon javasoljuk az OpenVPN használatát.

A székesegyház vs a bazár

A zárt forrású titkosítási protokoll használata riasztó, mert ez azt jelenti, hogy a szoftver kód titkos. Mivel rejtve van, és a fogadó VPN vállalat létrehozta, nincs valós módja annak, hogy megtudja, hogyan működik a protokoll. Mivel az OpenVPN nyílt forráskódú, bízhat abban, hogy a szolgáltatás működik. A nyílt forráskód elősegíti az elszámoltathatóságot.

Forráskód - Forrás: ShutterStock.comForráskód – Forrás: ShutterStock.com

Ha VPN-szolgáltatója nem engedélyezi, hogy a saját zárt forráskódú titkosítási protokollja és az OpenVPN között válasszon, javasoljuk, hogy találjon másik VPN szolgáltatást.

Egyszerű használat

Bár az OpenVPN sok VPN-be van építve, választhatja azt is, hogy manuálisan létrehozza a kapcsolatot. Szüksége lesz széles körű hálózatépítési tapasztalatra, ha ezt szeretné. Ha nem akar fizetni egy VPN-szolgáltatásért, időt szánni arra, hogy megtanulja, hogyan kell manuálisan beállítani az OpenVPN-t, érdemes lehet elidőznie.

Könnyű használat - Forrás: ShutterStock.comKönnyű használat – Forrás: ShutterStock.com

Ennek egyetlen hátránya, hogy a folyamat csak az Ön tulajdonában lévő OpenVPN-kiszolgálókon működik. Tehát az átlagos háztartási felhasználó számára, nincs sok jó az OpenVPN kézi beállításának megtanulásában. Ez az opció nem nyújt Önnek geo-spoofing vagy más lehetőségek, amelyeket más VPN-szolgáltatók használata során lát.

Az OpenVPN alternatívái

Mint említettük, vannak páran alternatívák az OpenVPN-hez. Bár az OpenVPN a legnépszerűbb, néhány más VPN protokollok továbbra is rendelkezésre állnak. Az alábbiakban részletesen bemutattunk néhányat, amelyeket a vállalatok általában használnak.

SoftEther VPN protokoll

Ha a VPN-szolgáltatók nem használják az OpenVPN-t, akkor nagy az esély arra, hogy használják SoftEther VPN protokoll helyett. Az OpenVPN-hez hasonlóan a protokoll jól működik egy sor operációs rendszerrel, beleértve a mobil és az asztali számítógépeket is. A SoftEther kiemelkedik az OpenVPN közül, mivel gyors. A tesztelés során azt tapasztaltuk, hogy a A SoftEther protokoll volt 13-szor gyorsabb, mint az OpenVPN.

SoftEther VPN kezdőlapSoftEther VPN kezdőlap

A SoftEther használatának egyik hátránya azonban az, hogy az hihetetlenül nehéz telepíteni. A kihívást jelentő telepítési folyamat valószínűleg az egyik elsődleges oka annak, hogy a vállalatok még nem léptek át az OpenVPN-ről a SoftEther-re. Érdekes lesz megnézni, hogy a SoftEther arra képes-e, hogy megzavarja az OpenVPN által az elmúlt években mutatott dominanciát.

WireGuard VPN protokoll

Egy másik VPN protokoll, amelyet a vállalatok használhatnak, az WireGuard. Ez ingyenes, nyílt forráskódú szoftver 2018-ban jelent meg. A szoftver gyorsan felgyorsult. Van esély arra, hogy a WireGuard az elkövetkező néhány évben átálljon az OpenVPN-re.

Ez azonban kizárólag a körülötte levő zsongáson alapszik. Bár sok VPN-szolgáltató megvitatta a WireGuard-ot, egyik sem hajlandóak voltak megtenni az ugrást és igénybe venni a szolgáltatást.

WireGuard VPN kezdőlapWireGuard VPN kezdőlap

A WireGuard vonzó lehetőség, mert mennyire egyszerű. Azért is vonzó, mert milyen gyors, még gyorsabban működik, mint a SoftEther. Amit azonban sebességgel kínál, az nem a biztonság rovására megy. A WireGuard ugyanolyan biztonságos, mint az OpenVPN és a SoftEther.

A fejlesztők továbbra is dolgoznak a WireGuard kódjának kijavításain, ami az elsődleges oka annak, hogy egyelőre egyetlen VPN-szolgáltató sem ugrott át a szolgáltatáshoz. Ha azonban a rendszer elkészült, A WireGuard-nak azonnal vonzó opcióvá kell válnia és életképes alternatívát jelentenek az olyan termékekhez, mint az OpenVPN.

Összefoglalva

Amikor végigdolgoztuk az OpenVPN Review-t, gyorsan emlékeztettük miért olyan sok vállalat bízzon az OpenVPN-ben mint az alagút protokolljuk. Az OpenVPN közel két évtizede állandó a VPN-iparban.

Hibátlan biztonsági hírnév

Ami a VPN-t illeti, a szolgáltatók meg akarnak bizonyosodni arról, hogy ügyfeleik biztonságban és megbízhatóan működnek-e. Az OpenVPN mindkettőt biztosítja. Az első bevezetés óta, Az OpenVPN-nek még nem volt biztonsági szivárgása vagy megsértése. Ha valaki aggódik online biztonsága miatt, és VPN-szolgáltatót keres, akkor győződjön meg arról, hogy a szolgáltató OpenVPN-t használ.

Mindig lenyűgöz az a sok biztonsági funkció, amelyet az OpenVPN beépít a protokolljába. Olyan dolgok, mint 256 bites titkosítás és kettős protokollú intézkedések hosszú utat kell megtennie az internetes információk védelme érdekében.

Hibátlan biztonsági hírnév - Forrás: ShutterStock.comHibátlan biztonsági hírnév – Forrás: ShutterStock.com

Egyéb funkciók, mint például hitelesítési tanúsítványok és kulcscsere kiváló funkciók, amelyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az OpenVPN legyen a ma elérhető legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb VPN protokoll.

Sajnos a Az emberek által az OpenVPN használatakor kapott biztonság a sebesség rovására megy. Az OpenVPN lelassítja az internet teljesítményét. Ez azonban rendkívül biztonságos kapcsolatot biztosít, amelyet úgy érezzük, hogy a legtöbb ember értékelni fogja.

A jövő jelei

A következő években érdekes lesz látni, hogy igen más VPN-protokollok megpróbálják ellopni az OpenVPN piaci részesedését. Például a SoftEther gyorsabb, mint az OpenVPN, és a WireGuardnak még gyorsabbnak kell lennie, mint a SoftEther. Ha a felhasználók megszerezhetik ugyanazt a biztonságot, de nagyobb teljesítményt is elérhetnek, akkor valószínűleg ezeket a lehetőségeket választják.

A nyílt forráskód nyer

De addig is az OpenVPN marad a király. Ellenőrizze még egyszer, hogy a használni kívánt VPN-szolgáltató kihasználja-e az OpenVPN protokoll előnyeit. Ha VPN-szolgáltatója nem használja az OpenVPN-t, és inkább a saját zárt forráskódú protokollját választja, javasoljuk, hogy keressen új szolgáltatót.

Javasoljuk, hogy nézze meg a Nordvpn, az Expressvpn és más termékeket a legjobb torrentlistákhoz tartozó VPN-ekben. Mindannyian openvpn-t használnak.

Nyílt forráskód - Forrás: ShutterStock.comNyílt forráskód – Forrás: ShutterStock.com

A zárt forráskódú protokollnak vörös zászlókat kell felvetnie, mert nincs mód megtudni, hogy mi alkotja a szoftvert. Továbbá, ha voltak hibák vagy hibák, a szoftverfejlesztők kegyelmében állsz.

Ez észrevehetően különbözik az olyan nyílt forráskódú protokolloktól, mint az OpenVPN. Köszönet egy fejlesztői közösségnek, a nyílt forráskódú protokollok általában lényegesen kevesebb problémát látnak. A nyílt forráskódú szoftverek általában gördülékenyebben és hatékonyabban működnek.

Végső ítélet

Nem feltétlenül javasoljuk az OpenVPN használatát szabadon álló VPN-szolgáltatásként. Mindenekelőtt átfogó hálózati háttérre van szükséged, ha ezt szeretnéd. Sok ember egyszerűen nem rendelkezik a beállításához szükséges technikai szakértelemmel. Azt tanácsoljuk a legtöbb embernek, hogy hagyja ki a kézi letöltést. Ezenkívül csak az OpenVPN szerverhez csatlakozhat.

Végső ítéletVégső ítélet

Az a tény, hogy csak az OpenVPN szerverhez tud csatlakozni, nem teszi lehetővé a földrajzi hamisítást és a torrentezést. Ez azonban biztonságos kapcsolatot biztosítana. De ha figyelembe vesszük, hogy csak a biztonság aggaszt, más VPN-szolgáltatások is rendelkezésre állnak, amelyek minden szóváltás és fejfájás nélkül használják az OpenVPN-t.

Ha olyan VPN-szolgáltatót keres, amely OpenVPN-t használ, feltétlenül nézze meg VPN-véleményeinket. Itt részletesen bemutattuk tucatnyi VPN-szolgáltató csínját-bínját

hogy könnyen meghatározhatja, hogy melyik az legjobb VPN neked.

Hivatkozások