Radír, a nyílt forráskódú fájlok törlésének eszköze

Ha már egy ideje a számítógépek közelében jár (vagy különféle detektívműsorokat nézhet a tévében) akkor valószínűleg ezt tudja, amikor “töröl” egy fájlt vagy mappát a Microsoft Windows rendszerben, ez a fájl vagy mappa valóban nem tűnt el. A legtöbb esetben a fájl adatai továbbra is a lemezmeghajtón vannak, amíg egy másik program pontosan ugyanabba a fizikai helyre írja az új adatokat, mint a „Törölt” fájl vagy mappa.

Számos olyan helyzet van, ahol ez nagy problémát jelenthet. Például, ha valakinek eladja a számítógépét, akkor valóban nem akarja a régit „Törölt” fájlokat a merevlemezen. Valaki, aki jó eszközökkel és rossz szándékkal rendelkezik, könnyen megszerezheti ezeknek a fájloknak a másolatát. Banki nyilvántartások, személyes fotók, ki tudja, mit találhat valami gonosz kúszó.

Ha meg akarja győződni arról, hogy a törölt tartalmakat a Windows számítógép valóban eltűnt, és nem állítható helyre, meg kéne nézni Radír.

Mi az a Radír?

A Radír erőteljes, ingyenes eszköz a bizalmas adatok teljes törléséhez a számítógép merevlemezéről vagy egy külső meghajtóról. Az Eraser törölheti az egyes fájlokat, mappákat vagy teljes meghajtókat a legtöbb verziót futtató számítógépeken Microsoft Windows.

Mi az a Radír? - Forrás: radír.heidi.ieMi az a Radír? – Forrás: radír.heidi.ie

Az Eraser a legnépszerűbbek sorozatát támogatja adatfertőtlenítési előírások. Ezek a szabványok meghatározzák a felülírás módját adatok egy lemezen oly módon, hogy megnehezítse vagy lehetetlenné tegye a helyreállítást.

Az alapötlet egyszerű: felülírja a lemezen lévő régi adatokat úgy, hogy azokat ne lehessen helyreállítani. De a különböző szervezeteknek eltérő követelmények vannak a fenyegetések ellen, amelyeket megpróbálnak leküzdeni, valamint a lemez technológiák amelyek a szabvány közzétételének idején elterjedtek. Az Eraser az elmúlt néhány évtizedben számos ország által közzétett szabványok támogatásával foglalkozik ezzel a problémával.

Az Eraser ingyenes szoftver, amelyet a GNU General Public License.

Támogatott nyelvek

A program a következő nyelveket támogatja:

 • angol
 • olasz
 • holland
 • fényesít

Támogatott operációs rendszer verziók

Radír egy Csak Microsoft Windows program. 2019. május 2-tól, a program legújabb stabil felépítése a következő volt:

 • Eraser 6.2.0.2982, megjelent: 2018.01.03

Windows operációs rendszer - Forrás: microsoft.comWindows operációs rendszer – Forrás: microsoft.com

Az Eraser ezen verziója a Windows következő verzióit támogatja:

 • Windows XP (3. szervizcsomaggal)
 • Windows Server 2003 (2. szervizcsomaggal)
 • Windows Vista
 • Windows Server 2008, 2012, 2016
 • Windows 7, 8, 10

Támogatott adatfertőtlenítési szabványok

Itt található az Eraser által támogatott adatfertőtlenítési szabványok listája. Az alapértelmezett opció a Gutmann. Ennek az alapértelmezettnek a legtöbb alkalmazásnak megfelelőnek kell lennie, bár lassabb, mint a legtöbb, mivel felülírja adatait 35 alkalommal.

Támogatott adatfertőtlenítési szabványok - Forrás: Shutterstock.comTámogatott adatfertőtlenítési szabványok – Forrás: Shutterstock.com

 • Gutmann (35 passz) – ben tervezett 1996 meghajtók törlésére, ha nem ismeri a lemezen lévő adatok kódolásához használt algoritmust. Az adatokat felülírja a 35 különböző minták, amelyek közül néhány nem releváns a modern lemezmeghajtók számára.
 • US DoD 5220,22-M (8-306./E, C & E) (7 passz)A 7-az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által meghatározott fertőtlenítési módszer átadása
 • Schneier 7 passz (7 passz) – Bruce Schneier tervezte, ez a módszer használja 7 passz és eredetileg Schneier könyvében fogalmazta meg:Alkalmazott rejtjelezés: Protokollok, algoritmusok és forráskód a C-ben
 • Német VSITR (7 passz) – Ezt a német szövetségi információbiztonsági hivatal számára fejlesztették ki 7-pass a kormány már nem használja a minősített információk és dokumentumok törlésére szolgáló módszert, de a legtöbb polgári felhasználásra több mint elegendő.
 • US DoD 5220.22-M (8-306./E) (3 passz)3 passz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által meghatározott fertőtlenítési módszer
 • angol HMG IS5 (Továbbfejlesztett) (3 passz) – Ez 3 passz A megközelítés a két módszer közül a legbiztonságosabb (Enhanced és Basic) HMG IS5.
 • Az amerikai légierő 5020 (3 passz)3 passz – a mágneses közegek fertőtlenítésére szolgáló rendszer, amelyet a Amerikai légierő. Egy nagyobb dokumentum része, amely mindenféle információs rendszert lefed.
 • Amerikai hadsereg AR380-19 (3 passz)3 passz az amerikai hadsereg által meghatározott rendszer a mágneses közegek fertőtlenítésére. Tetszik Amerikai légierő 5020, a mágneses adathordozó rész csak egy nagyobb dokumentum része, amely mindenféle információs rendszert lefed.
 • orosz GOST P50739-95 (2 passz) – Ezt a módszert az határozta meg Oroszország és felhasználja 2 passz (az első írás nullázza az összes adatot, a második véletlenszerű adatot ír le), hogy fertőtlenítse a lemezt.
 • Brit HMG IS5 (alapvonal) (1 passz) – Ez egy egyutas módszer, amely a kiindulási alapként szolgál HMG IS5.
 • Álvéletlen adatok (1 passz) – Gyors fertőtlenítési módszer, amely véletlenszerű adatokat ír a meglévő adatokra.
 • Első / utolsó 16 KB-os törlés (csak fájl törlés) – Gyors, egyszerű módszer a fájlok nehéz megtalálásához / helyreállításához. Adatot hagy a lemezen, ha a fájlméret nagyobb, mint 32 KB.

A Radír használata

Ha az alapértelmezettekkel megy, A Radír használata nagyon egyszerű. Ugyanabban az időben, a program rengeteg lehetőséget kínál a helyzeted speciális igényeinek kielégítésére.

Kövesse ezeket az utasításokat a feladatok használatához az alapértelmezéseket.

 • 1. lépés: Letöltés és telepítse az Eraser legújabb, stabil verzióját. Ebből a felülvizsgálatból ez a Radír 6.2.0.2982, kiadva 2018-01-03. Lehet, hogy talál egy újabb bétaverziót vagy éjszakai kiadást Sourceforge.net. De ha belegondolunk, hogy ez egy olyan program, amely visszavonhatatlanul törölheti a fájlokat, mappákat, sőt a teljes meghajtókat, akkor van értelme stabil verziót használni.
 • 2. lépés: Indítsa el a Radírt. Ilyen üres ütemezést kell látnia:

  Ütemezés törléseÜtemezés törlése

 • 3. lépés: Kattints a Ütemezés törlése ikonra az ablak tetején a Feladat tulajdonságai ablak megnyitásához.
 • 4. lépés: A Feladat lapon adja meg a Feladat nevét és a Feladat típusát. Ezután kattintson a gombra Adatok hozzáadása gombra, hogy megadhassa, mit szeretne törölni.

  Feladat tulajdonságaiFeladat tulajdonságai

 • 5. lépés: Kattintson a gombra rendben hogy visszatérjen a Feladat tulajdonságai párbeszédablak. Ismétlődő feladat létrehozása esetén kattintson az Ütemezés fülre, és állítsa be az ismétlődés paramétereit.

Elérhető radírbeállítások

Míg a Radír alapértelmezett beállításának a legtöbb esetben elegendőnek kell lennie, a program rengeteg lehetőséget kínál a testreszabásra. A Radír testreszabásához kattintson a gombra Beállítások ikonra a fő ablakban.

Elérhető radírbeállításokElérhető radírbeállítások

Mint láthatja, itt elég sok lehetőség van.

 • Ha gyakran használja az Radír programot, fontolja meg annak integrálását a Windows Intézőbe. Ez az opció, és az UI nyelv opció megjelenik a Shell integráció
 • Ha más adatot szeretne vagy szeretne használni fertőtlenítés metódussal konfigurálhatja ezt a Törölje a beállításokat
 • Ha szeretné módosítani a feladatütemező működését, akkor ezt megteheti a Ütemező beállításai

Miután befejezte a beállítások módosítását, mindenképpen kattintson a gombra Beállítások mentése gombra a párbeszédpanel tetején.

Erről részletesebb információkat talál az Eraser használatáról Radír súgó oldal. Az alapok mellett ezen az oldalon részletes útmutatás található az olyan tevékenységekről, mint a Mozilla Firefox gyorsítótár, a Lomtárat, és kiküszöböli az összes olyan jelet, amely szerint az Eraser telepítve volt a számítógépére.

Radír előnyei és hátrányai

Foglaljuk össze az Eraser előnyeit és hátrányait.

Előnyök Hátrányok
Támogatja a leggyakoribb adatfertőtlenítési módszereket Csak Windows
Törölhet egyes fájlokat, mappákat vagy teljes lemezeket Nem törölhető a programot tartalmazó lemez
Törölheti a külső meghajtókat és a szilárdtestalapú meghajtókat (SSD)
Lehetővé teszi az ismétlődő feladatok ütemezését
Opcionális Windows Explorer integráció
Ingyenes szoftver (GNU General Public License)

Következtetés

Ha használja Microsoft Windows és egyáltalán törődik azzal, hogy megvédje személyes adatait a kíváncsi tekintetektől Letöltés és telepítse az Erasert.

Következtetés - Forrás: Shutterstock.comKövetkeztetés – Forrás: Shutterstock.com

Hivatkozások

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map