Tails OS GuideTails OS Guide

Amikor Edward Snowden, a visszaélést bejelentő személy még 2013-ban kommunikált Glenn Greenwalddal az NSA működéséről, az egyik eszköz, amelyet megvédett, a Tails volt. De ez már régen volt. Vajon Snowden még mindig szereti a farokot? A 2017. december 13-i tweetben a következőket mondta:

FAROK (@Tails_live, https://t.co/Re3LzE4WdO) a legkönnyebben elérhető a normális emberek számára "torify" nem böngésző forgalom, és egy szelíd bevezetés a Linuxba (ami még mindig tanulási élmény lesz). Indíthat egy USB-meghajtóról anélkül, hogy felülírná a mindennapi operációs rendszert. https://t.co/eHqYarXFjZ

– Edward Snowden (@Snowden) 2017. december 13

Még akkor is, ha nem érted pontosan, miről beszél (még), ez a Farok dolog fontos. Olvassa tovább, hogy megtudja, mi az, és miért vált ilyen népszerűvé.

Mi az a Tails, és miért szeretik az adatvédelmi rajongók??

Frakk egy egyedülálló számítógépes operációs rendszer. Célja az internet névtelen használata és a cenzúra megkerülése. A farok a élő rendszer (élő operációs rendszer), amely USB-meghajtóról vagy DVD-ről fut. Lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármely számítógép segítségével csatlakozzon az internethez, miközben tevékenysége nyomát sem hagyja, miután végzett.

Még jobb, hogy a Tails egy ingyenes szoftver, amelyet bárki telepíthet és használhat bárhol és bármikor, ahol a magánélet és az anonimitás fontos.

Mitől biztonságosabb a Tails, mint más operációs rendszerek?

Mivel a Tails-t a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy adatvédelmet és névtelenséget biztosítson, több területen különbözik a többi operációs rendszertől:

 • A Tails arra kényszeríti az összes internetkapcsolatot, hogy a Tor hálózaton keresztül menjen. A Tor egy világszerte elosztott hálózat, amely megakadályozza, hogy az emberek megnézzék a hálózati kapcsolatát abban, hogy megtudják, milyen webhelyeket látogat, miközben megakadályozza, hogy ezek a webhelyek megismerjék a fizikai tartózkodási helyét. További részletek a működéséről: hivatalos a Tor oldalról.
 • A Tails csatlakozik a számítógép hardveréhez, de nem használja az operációs rendszert vagy a lemezmeghajtókat. Ez azt jelenti, hogy az adott számítógépen nincs állandó nyilvántartás a tevékenységeiről. Miután eltávolította a Tails USB Stick-et vagy DVD-t és újraindította a számítógépet, nem lehet tudni, hogy a Tails-t ott használták-e.
 • A farok a legkorszerűbb titkosítási technológiával érkezik. Tól től PGP és OTR a biztonságos kommunikáció támogatása a HTTPS automatikus használatához webhelyek látogatása során, az USB-meghajtón vagy DVD-n lévő fájlok titkosításának lehetősége, a Tails lefedte.

Mindezen adatvédelmi és névtelenségi funkciók együtt egy csomagban, amelyet szó szerint a zsebében hordozhat, könnyen belátható, miért szeretik az adatvédelmi rajongók a farok.

Ez mind remekül hangzik, de még mindig elgondolkodhat azon, hogy „A Tails biztonságos-e?” A farok sokkal biztonságosabb, mint a tipikus operációs rendszer, de nem bolondbiztos. A rossz fiúk többféleképpen megkerülhetik a Tailsbe épített védelmet. Itt van a Tails részletes magyarázata biztonsági korlátozások.

Nézze meg a következő videót a Tails részletesebb bemutatásához:

A Tails egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy létrehozhat saját Tails USB Stick-et vagy DVD-t és kipróbálhatja saját maga. Mivel ez ingyenes szoftver, csak annyiba kerül, mint az USB Stick vagy DVD, amelyre telepíti.

A következő néhány szakaszban a farokrendszer USB-stick segítségével történő létrehozásának és konfigurálásának folyamatáról beszélünk. Nem vezetjük végig lépésről lépésre, mivel a részletek a telepített számítógép típusától és a telepíteni kívánt adathordozótól függenek.

Javasoljuk, hogy hozzon létre saját farokrendszert az itt található utasítások betartásával Tails letöltése és telepítése az Ön helyzetére vonatkozó oldal.

Ha elkészültünk, megnézheti, hogyan működik a Tails és a hozzá tartozó szoftver.

Mi fogunk:

 1. Tails letöltése és ellenőrzése
 2. Telepítse a farokokat egy USB-meghajtóra
 3. Konfigurálja a farokokat & Tor

Farkok letöltése és ellenőrzése

A Tails rendszer létrehozásához egy Linuxot futtató számítógépet használtunk. A Tails letöltése és telepítése oldalon található lehetőségekre kattintva ide vezetett:

Farkok telepítéseFarkok telepítése

Miután készen álltunk, rákattintottunk a nagy zöld „Menjünk” gombra, amely a részletes utasításokhoz vezetett. Innentől kezdve csupán a Tails csapat részletes utasításainak betartása volt a folyamat.

Letöltöttük a Tails USB-képet, majd a Tails Verification böngészőbővítmény segítségével igazoltuk. A letöltés ellenőrzése létfontosságú. Ez megmondja, hogy a letöltés valahogy sérült-e.

A letöltések néha hiányosak, vagy a letöltés egy része nem feltétlenül azonos 100% -ban az eredetivel. Néha pedig a hackerek áttörik egy webhely biztonságát, és az eredetit lecserélik. A letöltés ellenőrzésével felfedezheti ezeket a problémákat.

Miután a számítógépünkön volt a Tails USB-kép ellenőrzött verziója, követtük az USB-meghajtóra történő telepítésével kapcsolatos utasításokat.

A farok telepítése és futtatása USB-meghajtóra

Előfordulhat, hogy a Tails telepítése kissé túlbecsüli a dolgokat. Mindössze annyit kell tennünk, hogy átmásoljuk az ellenőrzött Tails USB-képet az USB Stick-re. Az utasítások pontosan megmondják, hogyan kell ezt megtenni a Tails telepítéséhez használt számítógépen.

A Tails első futtatása valójában nehezebb lehet, mint letölteni és telepíteni. Ez azért van, mert a legtöbb számítógép nincs úgy konfigurálva, hogy USB-memóriakártyáról fusson.

Nekünk ez a problémánk volt, és egy kis időt kellett töltenünk, hogy kitaláljuk, hogyan állítsuk be a számítógépünket megfelelően. A A farok egyáltalán nem indul el hibaelhárítási útmutató segített nekünk ebben.

A farok konfigurálása

Kezdetben nincs sok konfigurálás a Tails-hez. A Tails indításakor megjelenik egy ilyen képernyő:

A farok konfigurálásaA farok konfigurálása

Miután megnyomta az Enter billentyűt (vagy több másodpercig, bevitel nélkül), megjelenik a Farok üdvözlő képernyő:

Üdvözöljük a Tails oldalonÜdvözöljük a Tails oldalon

Itt mondod meg Tails-nek a Nyelv használni szeretné, az Billentyűzetkiosztás, és a Formátumok például a dátum és az idő használatához.

Ezen túlmenően az Univerzális hozzáférés menüből aktiválhatja a Kisegítő lehetőségek teljes körét:

Farok hozzáférhetőségFarok hozzáférhetőség

JEGYZET: A Tails csapat úgy konfigurálta a Tails-et, hogy az alapértelmezés szerint a lehető legbiztonságosabb legyen. Ha eltérnie kell az alapértelmezettektől, akkor az Üdvözlő További beállítások részében végezheti el ezeket a módosításokat. Javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges, kerülje a változtatásokat.

Miután végzett a Greeter beállításával, kattintson a gombra Start farok gomb.

Gyors bevezető a Tails asztalra

Tails használja a GNOME grafikus felhasználói felület. A GNOME-ot a Linux több verziójában használják, és ez az egyik legnépszerűbb felhasználói felület. A Tailsben a GNOME asztal így néz ki:

Farkok AsztalFarkok Asztal

A felső navigációs sáv tartalmazza a két fő farok menüt, valamint különféle funkciókkal rendelkező ikonok csoportját. Itt található egy rövid összefoglaló arról, hogy mit talál ebben a navigációs sávban balról jobbra:

 • Az Alkalmazások menü parancsikonokat ad a Tailsre előre telepített szoftverhez, valamint néhány segédprogramot az asztal beállításához. Itt megtalálja az elvégzéséhez szükséges összes alapvető alkalmazást, valamint a Tails adatvédelmi és névtelenségi jellemzőivel kapcsolatos speciális dolgokat..
 • A Helyek menü parancsikonokat tartalmaz a rendszer mappáihoz, valamint minden olyan adathordozóhoz, például csatlakoztatott lemezmeghajtókhoz.
 • A Naptár és az Értesítések együtt jelennek meg az ablak felső közepén.
 • Az OpenPGP kisalkalmazás következik. Ezt a nagyobb titoktartás érdekében a szöveg titkosítására és visszafejtésére használja.
 • A Tor állapota ikon úgy néz ki, mint egy hagyma, és rákattintva megtekintheti az Open Onion Circuits Tails tudást.
 • Az Universal Access ikonról és a menüről még a farok konfigurálása részben beszéltünk.
 • A Rendszer menü a hálózati kapcsolatról, a számítógép akkumulátorának állapotáról és egyéb beállításokról tartalmaz információkat.

A farok összekapcsolása a hálózattal és az internettel

A farok kevéssé használható, hacsak nem csatlakozik az internethez. De mielőtt csatlakozhatna az internethez, a Tails-nek csatlakoznia kell a hálózathoz. A helyi menüben láthatja a helyi hálózattal való kapcsolat állapotát:

Farok hálózatépítésFarkok Asztal

Nem okozott problémát a Tails helyi hálózatunkkal történő összekapcsolása. Miután megtettük, automatikusan csatlakozott a Tor hálózathoz, és ezen keresztül az internethez.

Gyorsan láthatja, hogy csatlakozik-e a Tor hálózathoz, ha megnézi a Tor állapota ikont a felső navigációs sávon.

Ha a Tails csatlakozik a Tor hálózathoz, a Tor állapota ikon így néz ki:

Ha a Tails nincs csatlakoztatva a Tor hálózathoz, a Tor állapota ikon így néz ki:

Bár semmi problémánk nem volt, a Tails internethez való csatlakoztatása nem mindig megy olyan simán. Ha problémái vannak, a Tails dokumentáció részletes útmutatásokat tartalmaz arról, hogyan névtelenül csatlakozzon az internethez.

A Tor böngésző

A Tor böngésző a népszerű Firefox böngészőn alapul. De alaposan módosították, az Ön magánéletét és névtelenségét szem előtt tartva. A fejlesztők olyan szolgáltatásokat vetettek ki, mint a JavaScript és a cookie-k, amelyek felhasználhatók a Tor hálózat által biztosított névtelenség leküzdésére. Ez biztonságosabbá teszi a Tor Browser használatát, de előfordulhat, hogy egyes webhelyek nem működnek megfelelően ezek nélkül a szolgáltatások nélkül. A különbségekről a Tor böngésző oldal.

Tails Tools for Privacy

A Tor hálózat és a böngésző névtelenséget biztosít az Internet használatakor. De a névtelenség nem garantálja a magánéletet. Vessünk egy gyors pillantást a leghasznosabb titkosító eszközökre, amelyeket a Tails ad a magánéletének fokozásához.

Miért van szüksége titkosításra is

Ez zavaró lehet, ezért nézzünk meg egy példát. Tegyük fel, hogy üzenetet akarok küldeni a feleségemnek, Ruthnak. Nem használok titkosított alkalmazást a létrehozásához, ezért az üzenet egyszerű szöveggel kezdődik. Mielőtt az üzenet elhagyná a számítógépemet, Tor három titkosítási rétegbe burkolja. Ez elengedhetetlen része hogyan működik Tor.

Amint az üzenetem áthalad a hálózaton, Tor leválasztja a titkosítás rétegeit. Amikor az üzenetem elhagyja a Tor kilépési módot, és célba megy, a Tor által hozzáadott összes titkosítási réteg eltűnik. Amit Tor tett, lehetetlenné teszi az üzenetem visszavezetését a számítógépre, ahonnan jött. Ez biztosítja a névtelenséget.

De mi van az üzenetem tartalmával? A tartalom most abban az állapotban van, mint a Tor hálózatba került. Mivel sima szöveges üzenetet küldtem a hálózatba, sima szöveges üzenet jön ki a hálózatból.

Lehet, hogy ez rendben van, de katasztrofális. Ha kétségei vannak, a legjobb, ha biztonságban van, és használja a Tails által biztosított titkosító eszközöket. Így üzeneteit és adatait csak azok olvashatják el, akiknek el kellene olvasniuk őket. Még ha valahogyan képesek is lennének utolérni az üzeneteiteket, minden sznúp érthetetlen fecsegés lenne.

A kommunikáció biztonságának megőrzése

A Tails számos módot kínál arra, hogy biztonságban tartsa kommunikációját a kíváncsi tekintetek elől.

Üzenetek titkosítása, visszafejtése és ellenőrzése az OpenPGP kisalkalmazással

Ha maximális adatvédelmet szeretne, használja az OpenPGP kisalkalmazást. Az üzenetek titkosítása és visszafejtése kockázatosabb, ha ezt a webböngészőben teszi. Az kisalkalmazás használatához összeállíthatja az üzenetet egy szövegszerkesztőben, majd az applet segítségével titkosíthatja. Hasonlóképpen, fogadhat egy titkosított üzenetet, és a visszafejtés előtt importálhatja azt az kisalkalmazásba.

Az OpenPGP használata munkaigényes lehet. Ha rengeteg titkosított üzenetet küld e-mailben, a Thunderbird, a Tailsbe előre telepített e-mail program jobb megoldás lehet, mint az OpenPGP. Ha ezt az utat akarja megtenni, további információt a Thunderbird Help oldal.

Biztonságos csevegés a Pidgin Instant Messenger és az OTR titkosítással

A Pidgin Instant Messenger egy olyan csevegőalkalmazás, amely egyszerre több különböző csevegőrendszerhez képes csatlakozni. Az OTR (Off-the-Record) üzenetküldéssel kombinálva titkosítást és még sok minden mást kap. Ha azt szeretné, hogy biztonságosan cseveghessen a Tails használata közben, az összes részletet megtudhatja a Csevegés Pidginnel oldal.

Az adatok biztonságának megőrzése

Normál esetben a Tails csak addig tárolja az adatokat, amíg le nem áll. De ha a Tails programot USB-memóriakártyán futtatja, ahol további szabad hely áll rendelkezésre, létrehozhat egy állandó tárhelyet az USB-meghajtón az adatok hosszú távú megőrzése érdekében..

Vannak előnyei és hátrányai a Persistent Storage terület létrehozásának, és a Tails csapat azt tanácsolja, hogy ezt a legtöbb esetben ne tegyék meg. Ennek ellenére, ha biztonságosan kell tárolnia az adatokat, vagy további alkalmazásokat kell hozzáadnia az előre telepítetteken kívül, akkor ez a legjobb megoldás.

A farokkal való tartós tárolás előnyei és hátrányai

Előnyök Hátrányok
Lehetővé teszi titkosított adatok tárolását a Tails USB Stick-en A Tartós kötet mindenki számára látható, aki hozzáfér az USB-meghajtóhoz.
További alkalmazásokat telepíthet A nem alapértelmezett alkalmazások telepítése megsértheti a Tails biztonságát
Megváltoztathatja az alkalmazások konfigurációját Az alapértelmezett alkalmazások konfigurációjának megváltoztatása gyengítheti az anonimitást
Megnyithatja a Persistent Storage más operációs rendszerekből Az állandó tárhely más operációs rendszerekből történő elérése veszélyeztetheti a biztonságot

A Persistent Storage használatának kockázatainak további minimalizálása érdekében pontosan meg kell határoznia, hogy a Tails milyen típusú fájlokat tárolhat ott.

Farok tartós kötetFarok tartós kötet

Ha továbbra is tovább akarsz menni, miután megnézted az előnyöket és hátrányokat, akkor érdemes a Titkosított kitartás oldalon a részletes utasításokat.

Jelszavak kezelése

Az állandó tárolás egyik legjobb felhasználása az összes jelszó nyomon követése. Különböző, erős jelszó használata minden webhelyhez és alkalmazáshoz, amelyre szükség van, de szinte mindegyik nyomon követése számítógépes segítség nélkül szinte lehetetlen.

A probléma megoldására a Tails jön KeePassX, egy nyílt minőségű jelszókezelő. Használhatja az összes jelszó nyomon követésére, miközben csak arra az egyetlen jelszóra kell emlékeznie, amely feloldja ezt az alkalmazást.

A farok és a kriptopénzek nagyszerű csapatot alkotnak

Ha érdekelnek a kriptovaluták és ismeri a kriptográfákat, akkor mindenképpen meg kell nézni a Tails-et. Adatvédelme és névtelensége biztonságosabbá teszi a kriptovaluta pénztárcák megőrzését, mint egy szokásos számítógép. A Tails előre telepített szoftverében egy Bitcoin pénztárca található.

Beépített Bitcoin támogatás az Electrum pénztárcával

Az Electrum Bitcoin Wallet alapfelszereltsége a farok. Csak egy kis munkával áthelyezheti a Bitcoin kulcsokat az Electrumba. Miután ezt megtette, a kulcsai biztonságosabbak lesznek, és a Bitcoin tranzakciói elnyelik a Tor hálózat névtelenségét. Ha többet szeretne megtudni az Electrum Bitcoin pénztárcáról, látogasson el a Electrum kezdőlap.

Mi a helyzet a Monero farkakkal történő használatával?

A Monero biztonságos, privát és követhetetlen kriptovaluta. Ettől a Tails természetes hely a Monero tárolására. Ha Monero-ját a farokban szeretné tartani, akkor be kell állítania a Persistent Storage szolgáltatást a Tails USB Stick-en. Ennek oka, hogy a Tails nem rendelkezik előre telepített pénztárcával a Monero számára, mint a Bitcoin esetében.

Itt vannak a beállítással kapcsolatos utasítások Tartós tárolás. Miután megadta ezt a beállítást, itt találja az utasításokat a Monero pénztárca a farokon.

Ha a Monero készülékének legmagasabb fokú biztonságát akarja, akkor hideg pénztárcában tárolja. A farok ideális eszköz egy ilyen pénztárca létrehozásához. A Tails nem hagy maga után semmit a számítógépen, ami segíthet egy rosszfiúnak hozzáférni hideg pénztárcájához, vagy akár tudhatja, hogy létezik. A Tails használatával biztonságosabb rendszeren fogja létrehozni hideg pénztárcáját.

Nézze meg ezt a linket, ha érdekel a Monero hideg pénztárca a farok használatával.

A Tails mindig a legjobb megoldás a magánélet és az anonimitás érdekében?

Bár a Tails egy nagyszerű adatvédelmi operációs rendszer, nem ez az egyetlen elérhető, sőt minden helyzethez a legjobb. Különösen az online adatvédelem és a névtelenség iránt érdeklődő emberek használják Whonix vagy Qubes.

Tehát melyik a legjobb? Szokás szerint a válasz az, hogy “ez attól függ”. Lássuk, hogyan halmozódik fel mindenki a farok ellen.

A Whonix jobb, mint a farok?

A Whonix általában két VirtualBox virtuális gépként fut. Egy virtuális gépben (a munkaállomáson) végzi a munkáját. A másik (az átjáró) a munkaállomás és az Internet közötti összes kapcsolatot úgy kezeli, hogy a Tor hálózaton keresztül továbbítja őket.

Ez a kialakítás azt jelenti, hogy minden számítógépnek, amely képes futtatni a VirtualBox-ot, képesnek kell lennie a Whonix futtatására. Ez megkönnyíti a Whonix telepítését, de ennek a kialakításnak vannak nagy biztonsági vonatkozásai.

Ha a Tails programot USB-meghajtóról vagy DVD-ről futtatja, akkor ez az egyetlen operációs rendszer a számítógépen. A Whonix futtatásához a host operációs rendszernek is futnia kell. Könnyedén előre-hátra ugorhat a magán és a névtelen Whonix munkaállomás és a gazdagép között.

Bár ez kényelmes, túlságosan egyszerűvé tesz valamit a gazdagépen, amikor azt Whonix-ban kellene megtenni, és fordítva. Még ennél is rosszabb, hogy a Whonix nem kényszerítheti a gazda és az internet közötti kommunikációt Toron való áthaladásra. Ha mégis megcsúszik, és olyasmit tesz a gazdán, amit nem szabad, akkor elveszítette névtelenségét.

Bár a Whonix-nak van néhány előnye, a Tails szerintünk jobb adatvédelmi megoldás, mint a Whonix.

A Qubes jobb, mint a farok?

Bizonyos szempontból a Qubes inkább hasonlít a Tails-re, mint a Whonix-ra. A Qubes futtatásakor ugyanis ez az egyetlen operációs rendszer, amely a számítógépen fut. Ez eleve biztonságosabb, mint a Whonix-megközelítés, mivel nincs mód véletlenül a biztonságos Qubes-környezeten kívülre kerülni.

A Qubes saját virtuális gépeket tartalmaz, amelyek különböző szintű bizalommal rendelkeznek az alkalmazások futtatásához. A virtuális gépeket a Qubes teljesen elszigeteli egymástól. Ez korlátozza a rossz alkalmazás (például kémprogramok vagy vírusok) által okozott károkat azáltal, hogy ezeket a károkat egyetlen virtuális gépre korlátozza.

Maga a Qubes nem nyújt valódi névtelenséget. Ennek megoldására az emberek néha futnak Whonix a Qubes belsejében.

A Qubes egyik nagy hátránya (Whonixszal vagy anélkül), hogy nincs Live USB verziója. Ez azt jelenti, hogy amikor a Qubes-t használja, valószínűleg a munkamenet befejezésekor nyomai maradnak a gazdagépen.

Mint a Whonix esetében, a Qubes-nek is vannak előnyei, de szerintünk a Tails összességében jobb megoldás.

Tails megfelelő az Ön számára?

Az, hogy a Tails az Ön számára a „megfelelő” operációs rendszer, attól függ, hogy mit tervez vele csinálni. Valószínűleg nem akarja fő operációs rendszerként használni. Azok a funkciók, amelyek miatt ez olyan jó adatvédelmi eszköz, ügyetlenné teheti teljes munkaidőben. Kedvenc szoftverének telepítése gondot okozhat, és megsértheti a Tails által biztosított adatvédelmet. Ha minden internetkapcsolatod átmegy a Tor hálózaton, lelassul a böngészés.

De sok olyan helyzet van, ahol a Tails rendkívül hasznos azok számára, akik az online adatvédelemmel és névtelenséggel foglalkoznak:

 • Zavar-e benneteket, hogy az internetszolgáltatók és webhelyek figyelik, mit csinálnak online, és eladják ezeket az információkat marketingszakembereknek, vagy átadják kémügynökségeknek? Ha igen, akkor a Tails használatával megakadályozhatja, hogy bármi hasznosat megtudjon rólad.
 • Lopták-e valaha a hackerek néhány rosszul védett webhelyről a személyes adatait? A Tails használatával minimalizálhatja a webhelyek rólad szóló adatainak mennyiségét. Nem veszíthetik el azt, ami nincs.
 • Meg kell látogatnia olyan érzékeny webhelyeket, amelyeket kormánya nem akar, hogy láthassa? A Tails segítségével névtelenül megkerülheti azokat a blokkokat, amelyeket megállítanak.
 • Van-e kormányának olyan rendszere, mint Kína, ahol mindent, amit online csinál, figyelemmel kísérnek és felhasználják annak eldöntésére, hogy jó állampolgár-e vagy sem? A Tails segítségével névtelenül végezheti el azokat a dolgokat, amelyek a kormánynak nem tetszenek.
 • Biztonságban akarja tartani a kriptovalutákat? Ha a kriptovaluta pénztárcáját egy Tails USB Stick-en tárolja, több réteg védelmet nyújt a kriptóinak.

Röviden, gyakorlatilag bárki, aki ezt elolvassa, gondolhat olyan helyzetekre, ahol felhasználhatja a Tails által biztosított titoktartást és névtelenséget. Úgy gondoljuk, hogy ez egy remek eszköz, amíg emlékszel arra, hogy semmi sem 100% -osan biztonságos. Nézze meg a Farok figyelmeztetések oldal hogy biztosan megértsd a korlátozásokat, akkor próbáld meg Tails-et.

És arra az esetre, ha kíváncsi lennél, miért hívják ezt a dolgot „Faroknak”, a név rövidítés. A „The Amnesic Incognito Live System” rövidítése. Most már tudod.