Arcfelismerő rendszerek egyre inkább gyakori. A repülőterektől a nagyvárosok utcáin át az egyes üzletekig és apartmanházakig ezt a technológiát mindenhol alkalmazzák. Ugyanakkor vannak funkcionális és adatvédelmi aggályok ilyen típusú biometrikus azonosító rendszerekkel.

Ez a technológia olyan területe, amely valóban megijeszt minket a Blokt.com oldalon. Lehetetlen igazán megérteni egy ilyen pandora dobozának kinyitásának következményeit. Hogyan fog működni a világ, amikor arcod automatikusan felismerhető és megfigyelhető bárhol jársz? Mi lesz, ha a bűnözőknek sikerül feltörniük az arcadatbázisokat, és csalárd célokra használni őket? Ezt a választ senki sem tudja igazán.

Ez nem csak olyan tendencia, amely olyan országokban zajlik, mint Kína. A nyugati demokráciákban is ez történik. Hasznos eszköz lehet a nemzetállamok számára, de mi a szabadság és a személyes magánélet költsége?

Milyen ma az arcfelismerési technológia?

Ebben a cikkben megnézzük a Az arcfelismerési technológia mai állapota. Először kitérünk a technológia alapjaira, majd megnézünk néhány ma használt rendszert. Míg a dolgok gyorsan haladnak az arcfelismerés területén, a cikk végére jól meg kell értenie, hogy hol állnak a dolgok ma, mind a ígéret és a veszély.

Arcfelismerési technológia alapjai

Mielőtt rátérnénk a jelenlegi felhasználásokra, menjünk át hogyan működik ez a hihetetlen technológia.

Hogyan ismeri fel a gép az arcot?

Míg mi, emberek, azonnali mintázatfelismeréssel ismerjük fel az arcokat, a gépek ezt teljesen másképp csinálják. Gépek elismerik és emlékezik arcok mellett figyelembe mindenféle az arc jellemzőinek mérése, majd a kapott adatokat elmenti az arc ábrázolásaként.

Bár vannak eltérések a technikában, a alapfolyamat valami ilyesmit mond:

  • A rendszer képet kap elemzésre. Ez lehet egy állókép, mint amilyeneket az amerikai repülőterek rendszerei készítettek, vagy képkocka mozgásban lévő személy videójából. Egyes rendszerek olyan technikákat használnak, mint infravörös lidar és termikus képalkotás érzékelők további információk beszerzéséhez. A kutatók állítólag még olyan rendszereken is dolgoznak, amelyek használják hanglokátor (például denevér vagy tengeralattjáró) a pontosság javítása érdekében. Ennek eredményeként az elemzendő „kép” valójában különböző típusú érzékelőkkel létrehozott képek halmaza lehet.
  • A rendszer keres egy arcot vagy arcok a képen. Úgy néz ki jellemzők hogy jelezzék egy arc jelenléte, mint a szem, a fül, az orr, a száj, az arccsont. Miután ezekből elegendő mennyiséget azonosított, a rendszer „talált” egy arcot.
  • A rendszer intézkedéseket különféle jellemzők az arc. Néhány jellemző, amelyet fel lehet használni, a szemek távolsága, a szemüregek mélysége, az arccsontja alakja, valamint a homlokától az álláig terjedő távolság.. Újabb rendszerek általában fontolgat sok több jellemző mint például a bőr színe és textúrája. Beállíthatják változó megvilágításhoz is, egy olyan archoz, amely nem közvetlenül a kamerába néz, stb.
  • A eredő adatok van tárolt mint az arc ábrázolása.
  • Az arc ábrázolása az egy adatbázishoz képest ismert arcok.
  • A rendszer azonosítja a legjobb egyezést az adatbázis arcai között, és meghatározza, hogy a mérkőzés elég közel van-e ahhoz, hogy találatnak lehessen tekinteni. Ha nincs egyezés, akkor az adatok lehetnek tárolandó, hogy illeszkedjen később más, személyazonosításra alkalmas adatokkal, esetleg egy áruház pénztáránál.

Ahogy el lehet képzelni, a legfejlettebb arcfelismerő rendszerek sokkal összetettebb mint ez, de most van egy általános elképzelése a folyamat működéséről.

A modern arcfelismerési technikákról azt mondják pontosabb, mint az emberi felismerés. Azonban a most használt arcfelismerő rendszerek közül legalább néhány szánalmasan rossz a munkában.

Talán régebbi, kevésbé pontos technológiát alkalmaznak (évekbe telhet, mire egy rendszer kijön a laboratóriumból és a világra). Vagy az is lehet arcokat felismerni a való világban sokkal nehezebb, mint a laboratóriumban. Talán mint Dr. WonSook Lee a videóban elmagyarázza, hogy azok a rendszerek, amelyek nem kapnak jó eredményeket, nincsenek megfelelően képezve.

Bármi is legyen az oka egyes rendszerek rossz eredményeinek, létezik egy hatalmas összeg és kutatás erre a területre megy, és az biztos, hogy az arcfelismerő rendszerek egyre jobbak lesznek.

Az arcfelismerési technológia gyors bemutatása a való világban

Az egyik módja annak, hogy megértsük a dolgok helyzetét, az, ha megnézünk néhányat legújabb példák az arcfelismerő technológia használatára. A következő matricákban az arcfelismerési technológia számos valós alkalmazását megvizsgáljuk, és felsoroljuk azok előnyeit és hátrányait.

London élő arcfelismerő rendszere

Ígéret: Hatékonyabb rendfenntartás.

Veszély: Az ártatlan járókelőket nem kívánt megfigyelésnek teszi ki. Gyakran generált hamis pozitív eredmények, amelyek eredményeként egy ártatlan ember arca legalább ideiglenesen a bűnügyi nyilvántartáshoz kapcsolódik. Összeütközéseket váltott ki a rendőrség és az átvizsgálást nem akaró polgárok között.

A legutóbbi időkig a londoni metropolita rendőrség London utcáin tesztelte élő arcfelismerését (LFR)., ártatlan civilek millióinak részévé tétele a teszt beleegyezése nélkül. A rendszer kamerákat, arcfelismerő szoftvereket és mesterséges intelligenciát használt a járókelők arcainak összehasonlítására a rendőrség által keresett emberek adatbázisában.

Élő arcfelismerés – Forrás: met.police.uk

Ha a AI észlelt egyezést, lenne értesítse a közeli rendőrtisztet. A tiszt megtenné értékelni az LFR rendszerből kapott információkat, és eldönti, hogy megkeresi-e vagy kihallgatja-e az illetőt. Az ötlet itt az, hogy egyenletes keresett személyek kell menj ki néha a világra, és amikor megteszik, az LFR észreveheti őket, és közvetlenül a rendőröket irányíthatja hozzájuk. Ez sok lehet hatékonyabb mint a régimódi módon felkutatni a témákat.

azonban, a rendszernek sok problémája volt. Az egyik a magánélet megsértése olyan rendszer okozta, amely legalább egy pillanatra generálja és rögzíti a biometrikus adatokat minden ember számára, aki a sok kamerája előtt halad el. Az LFR honlapja szerint,

„A rendszer csak a figyelőlistának megfelelő arcokat fogja megtartani, ezeket 30 napig őrzik, az összes többit azonnal törlik. Töröljük az összes többi adatot a figyelőlistáról és a felvett felvételeket.

Bárki megtagadhatja a beolvasást; nem bűncselekmény, és nem tekinthető „akadályozásnak”, ha aktívan kerüljük a beolvasást. ”

LFRLFR

Ezek a garanciák végül néhány ok miatt nem voltak túl megnyugtatóak. Először is, a rendszer hajlamos arra, hogy hamis pozitív azonosításokat végez. Vagyis megzavarja az ártatlan embereket azoknál az embereknél, akiknek az arca szerepel a figyelőlistán. Ennek eredményeként ártatlan embereket megállítanak és kihallgatnak a rendőrök és személyazonosságukat az LFR adatbázisban tárolják bizonyos ideig.

Mennyire pontatlan az LFR rendszer? A Big Brother Watch, az Egyesült Királyság adatvédelmi csoportja részletezi a részleteket itt. Az alábbiakban bemutatjuk a bontás legfontosabb pontjait:

LFR pontatlanság

Mint látható, úgy tűnik, a rendszer tévesen azonosított ártatlan embereket az esetek döntő többségében. Mi történik ezekben az esetekben? A Big Brother Watch szerint, amikor a rendszer helytelenül azonosította az embereket, biometrikus adataikat még egy évig megőrizték, annak ellenére, hogy nem tettek semmi rosszat.

Kinek van hozzáférése hoz biometrikus azoknak az ártatlan embereknek az adatai? Hogyan használják? Hogyan védett a hackerektől és a visszaélések egyéb formáitól? Ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ.

Tekintettel arra, hogy a rendszer olyan volt hihetetlenül pontatlan, jó tudni, hogy az emberek voltak megengedett, hogy elkerüljék a beolvasást. Vissza a magánélethez való jogok szempontjából, de legalábbis kiút. De a helyzet valósága nagyon más volt.

Amint ezt a cikk részletezi a Mail Online, aktívan elkerülve a beolvasást járókelőhöz vezetett erőszakkal őrizetbe vették és fényképezett így az arcát be lehetett vezetni a rendszerbe. A Mail arról számolt be, hogy a rendőrség végül megerősítette, hogy aktívan elkerülheti az átvizsgálást. Ha mégis megtette volna aktívan kerülje a beolvasást, ők tudnák tekintse azt a gyanús viselkedést, őrizetbe venni, és mindenképpen kényszeríteni arra, hogy átkutassák.

A cikk megjelenési dátumától kezdve, az LFR rendszer próbái befejeződtek. A rendőrség most értékeli a vizsgálatok eredményeit és dönt a rendszer telepítése vagy sem.

Jogosítvány-adatbázisok vizsgálata illegális bevándorlók és más bűnözők számára

Ígéret: A bűnözők gyors szövetségi kormányzati felderítése a meglévő állami nyilvántartások felhasználásával.

Veszély: Az állam jogainak lehetséges megsértése. Az Egyesült Államok Kongresszusa nem engedélyezte kifejezetten az állami adatbázisok ilyen felhasználását.

Az ICE, az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámvédelmi Ügynöksége ma sokat szerepel a hírekben. Többek között a határok biztosításával bízzák meg az ICE-t sok csoport ellenezte az USA bevándorlási politikáját. Az Arcfelismerő technológia használata pedig a közelmúltban került felszínre.

A járművezetői engedély ICE arcfelismerése

Az ICE használata facial elismerési technológia a vezetői engedély elemzéséhez az adatbázisok sok csoport reakcióit váltották ki, ideértve a magánélet védelmezőit is. Számos kérdés van itt. Az egyik a konfliktus az állam jogai és a szövetségi kormány között. Az amerikai kongresszusnak van Nem engedélyezett az állami gépjármű nyilvántartások ezen felhasználása. Körülbelül 20 állam azonban évek óta jóváhagyta adatbázisainak a bűnüldöző szervek általi használatát. Ide tartozik az FBI, amely szövetségi ügynökség.

Illegális idegenek keresése

Úgy tűnik, hogy az igazi probléma a konfliktus miatt illegális idegenek. Néhány államnak, amely hozzáférést biztosít az ICE-nek a vezetői engedély adatbázisához, van ösztönözte az illegális külföldieket hogy megszerezze a vezetői engedélyeket. A kutatók szerint a Georgetowni Egyetem Jogi Központjában az ICE néha illegális külföldieket célzott meg, amikor ezeket az adatbázisokat vizsgálta. Az, hogy problémát okoz-e illegális külföldiek keresése ezekben az adatbázisokban, attól függ, hol áll a bevándorlási kérdésben.

Bevándorlás és vámügyi végrehajtás – Forrás: Shutterstock.com

Amikor az ICE a Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) által megkérdezte e tevékenységek jogszerűségét, kijelentette az ügynökséget nem kommentál nyomozási technikákat, taktikákat vagy eszközöket.” Arra is rámutatnak, Ez egy bevett eljárás, amely összhangban áll a többi bűnüldöző szervvel.

Az összes illesztőprogram adatainak megsértése?

Általánosabb adatvédelmi aggály az FBI, az ICE és más ügynökségek bányásszam ezeket az adatbázisokat információért. Kevés állampolgár tudja, hogy a vezetői engedély megszerzése a szövetségi, valamint az állami szervek elé tárja adatait. Nem világos mely ügynökségek nem férnek hozzá az adatokhoz, sem mit csinálnak i-velt és mi történik az adatokkal miután „használt”.

Az Egyesült Államokba külföldről érkező személyek átvizsgálása

Ígéret: Gyorsabb és hatékonyabb áthaladás az Egyesült Államok Vámhatóságán.

Veszély: A téves riasztások megzavarhatják az utazást. A biometrikus adatok hatalmas adatbázisa nagyszerű célpont a hackerek számára. Az utasok tízezreinek adatait már ellopták.

2017 óta az Egyesült Államok Vám- és Határvédelme (CBP) az Arcfelismerési Rendszereket használja a különféle belépési pontok az Egyesült Államokba. A Federal Computer Week (FCW) szerint az rendszer elkapta több impozáns megpróbálja átlépni a határt hamis okmányokkal. A rendszer összehasonlítja a dokumentumot jelenleg birtokló személy arcát a korábban az adott dokumentumhoz társított tárolt biometrikus adatokkal.

Újabban, facial elismerési eszközök szoktak azonosítani a belépő és kilépő embereket az ország több repülőtéren. Az ügynökség pedig a technológia használatának jelentős bővítését tervezi.

Ez annak ellenére következik be, hogy az arcfelismerési technológiák használatával szemben egyre növekszik a közvélemény tiltakozása. A polgári szabadelvűek és a magánélet védelmezői lásd nagy jövőbeli kockázatok e rendszerek kiépítésétől kezdve.

Az Elektronikus Adatvédelmi Információs Központ egyesült államokbeli látogatói és bevándorló státusát mutató technológiája (US-VISIT) szerint oldal,

„A szövetségi, az állami és a helyi önkormányzatokból legalább 30 000 személy hozzáfér a DHS biometrikus gyűjtőprogramja által nyert adatokhoz. A DHS megosztja ezeket a biometrikus adatokat a külföldi kormányokkal, köztük Kanadával, Ausztráliával és az Egyesült Királysággal. ”Amerikai Egyesült Államok látogatói és bevándorló státusát mutató technológiájaAz Egyesült Államok látogatói és bevándorló státusát mutató technológiája

Mint más általunk vizsgált rendszereknél, nem világos, hogy ki férhet hozzá pontosan a biometrikus adatokhoz, és mit csinálnak vele.

Ezen kívül vannak aggodalmak a … val a biometrikus adatok biztonsága és a rendszer által gyűjtött egyéb személyes adatok. Még 2007-ben, a GAO komoly problémákat talált az US-VISIT támogató számítógépes rendszerekkel:

GAO információbiztonság

Ne feledje, hogy 2013-ban az US-VISIT át lett nevezve a Biometrikus Identitáskezelés Hivatalának (OBIM). Számunkra nem világos, hogy minden probléma a kormány számítógépeiben megoldódtak. De még ha a rendszereik is 100% -osan biztonságosak (egyetlen számítógépes rendszer sem 100% -osan biztonságos), itt más játékosok is részt vesznek.

Egy weboldal arról számolt be biometrikus adatok utazók tízezrein adatvédelmi szabálysértés miatt ellopták. 2019 májusában a CBP megtudta, hogy egy alvállalkozó rendelkezik továbbított adatok (rendszámok és utazók képek) saját számítógépükre. Ezt a fajta átadást a CBP szabályai tiltják, de nyilvánvalóan e szabályok megsértésével történt.

Ezeket az adatokat aztán ellopták az alvállalkozótól. A CBP észrevételei szerint, kevesebb mint 100 000 utazó adatait lopták el. Bár a CBP nem hozná nyilvánosságra a hibás alvállalkozó nevét, a források szerint ez nem sokkal a feltörés után, A regisztráció felfedezett egy webhelyet a sötét weben, amely tartalmaz több száz gigabájt rendszám képeket és egyéb adatokat, mindenki számára ingyenesen elérhető, aki akarja.

Az arcfelismerést alkalmazó közösségi média webhelyek a felhasználó fotóin

Ígéret: A felhasználók automatizált címkézése a fényképeken.

Veszély: A felhasználók azt állítják A Facebook biometrikus adatokat rögzített beleegyezésük nélkül és beperelték. Hatalmas biometrikus adatbázist hoz létre, amelyet a hackerek megcélozhatnak. A Google, az Apple, a Microsoft és mások is ezt teszik. Nem világos hogy mi történik az adatokkal, és ki más férhet hozzá.

Hihetetlenek azok a dolgok, amelyeket a közösségi oldalak manapság megtehetnek. Az egyik klassz trükkjük automatikusan megcímkézi az embereket az általad közzétett fotókon. Mint valószínűleg ön is tudja, ők alkalmazza az Arcfelismerés technológiát ennek megvalósításához.

Az arcfelismerést alkalmazó közösségi oldalak – Forrás: Shutterstock.com

De nem mindenki van elragadtatva ettől a sajátosságtól. Ennek eredményeként a Facebook-felhasználók egy csoportja elindította a csoportos kereset, amely megtámadja a Facebook biometrikus adatainak felhasználását. A hónap elején az Egyesült Államok fellebbviteli bírósága a 9. körversenynek San Franciscóban 3-0-ra döntött hogy az ügy a Facebook blokkolási kísérlete ellenére is folytatható.

Az esetet három illinoisi Facebook-felhasználó kezdte, ahol az állami törvények tiltják a vállalatok számára a biometrikus adatok gyűjtését és tárolását a felhasználó írásbeli beleegyezése nélkül.

Sandra Ikuta bíró ezt írta „… az arcfelismerő technológiát használó arcsablon kifejlesztése beleegyezés nélkül (amint ezt ebben az esetben állítják) az egyén magánügyeibe ütközik.

Bár valószínűleg évek telnek el az ügy lezárása előtt, az eredmények segíthetnek tisztázni hogy a felhasználók milyen jogokkal rendelkeznek saját biometrikus adataikkal kapcsolatban.

Az óriásplakát-hirdetések testre szabása arcelemzés alapján

Ígéret: A néző korára, nemére és hangulatára célzott hirdetések hatékonyabbak lesznek.

Veszély: Miután ezt a technológiát széles körben elterjesztették, ez egy kis lépés a teljes arcfelismerés és a tevékenységek magánfelügyelete felé.

A francia Quividi társaság által 2015-ben létrehozott rendszert használva úgy tűnik, hogy az előkelő bevásárlóközpontokban van néhány vásárló tudományos-fantasztikus filmben él. Amikor meglátogatják a 40-nél többet Westfield bevásárlóközpontok, több száz okos óriásplakát veszi körül, amelyek a reklámokat testre szabják, hogy egyenként a leghatékonyabbak legyenek rajtuk.

Az óriásplakátok kamerái olyan Arcanalízis (nem Arcfelismerő) rendszert táplálnak, amely képes azonosítsa a jellemzőket mint az életkorod, nemed és hangulatod. A társaság hangsúlyozza a rendszer nem végez Arcfelismerést, vagyis nem tudja, hogy te, Jane Doe, Perthből nézed a hirdetőtáblát. A kamerák helyett elmosódott képeket rögzítsen amelyek elegendőek a szükséges elemzéshez, de az arcfelismeréshez nem.

A rendszer képes meghatározza a jellemzőket mint például az a személy, aki ezt a hirdetőtáblát nézi, valószínűleg:

  • Női
  • 30-35 éves
  • Nagyon boldog most

Ezen információk alapján a rendszer személyre szabott hirdetéseket jelenít meg ezekkel a jellemzőkkel. Ez egy kicsit hátborzongató. Még hátborzongatóbb, hogy a rendszer rögzíti a személy reakcióit és elküldi az adatokat az érintett hirdetőknek. Ez lehetővé teszi számukra a hirdetések finomítását, hogy még hatékonyabban választhassák el az egyes vásárlókat a pénzüktől.

Alapján ez a cikk az Őrzőben az a rendszer pontossága körül mozog 90% a nemnél, körülbelül 80% a hangulatnál.

Az adatvédelmi aggodalom itt az, hogy a következő lépés az arcelemzéstől az elemzésig és az elismerésig. Valószínűleg kevesen akarnak tárolja a felvételt hol vagyunk, mit vásárolunk, milyen hangulatban vagyunk, hogyan reagálunk a konkrét hirdetésekre, és ki tudja, mi mindent tudhat meg még egy kombinált rendszer rólunk.

A cikk szerint más üzletek az arcfelismerési úton haladnak tovább, mint a Westfield. Azt mondják, hogy a láncok tetszik 7 tizenegy, Cél, és Walmart mind kísérletezés az arcfelismerés használatával tech az üzleteikben. 2018-ban egy társaság hívta A FaceFirst elindult a Fraud-IQ nevű rendszer, amely arcfelismerő technológiát használ beolvasni az ismert bolti lopókat és az emberek visszaélnek a boltok visszaküldési irányelveivel.

Egy másik rendszert a DeepCam Brain-nek hív. Ez a rendszer az arcfelismerést használja spot embereket akiket felvettek az üzletbe a problémás látogatók adatbázisa azonosítani azokat, akiket a biztonságnak le kell tartóztatniuk.

Brain by DeepCam

Mind a FaceFirst, mind a DeepCam az amerikai kiskereskedőknek forgalmazza szolgáltatásait. Bár nem világos mely vállalatok szállítják a rendszereket, és hogy minden lépésed milyen hamar lesz figyelemmel kísérve, egy ponton valószínűleg az AI-k kapcsolódnak az üzletek arcfelismerő rendszereihez.

2018-ban az American Civil Liberties Union (ACLU) kérdőre vonta 19 a legjobb amerikai kiskereskedők közül, plusz a Disney, az arcfelismerési technológia használatáról. A vállalatok közül csak egy (Lowes) mondta valóban használta a technológiát, és csak egy (több szupermarketláncot birtokló Ahold Delhaize) mondta, hogy nem használ arcfelismerő technológiát.

A többi 18 nem volt hajlandó megerősíteni vagy visszautasítani az arcfelismerési technológia alkalmazása. Lehet, hogy paranoiák vagyunk, de ezek a nem válaszok úgy tűnik, hogy a vállalatok is azok most vagy hamarosan használni fogják a technológiát.

Most mi?

Ahogy láttuk, fa hangfelismerő rendszerek valósak, és bevetik őket a világra. Ez a tökéletlenségük és az igazi ellenére is igaz adatvédelmi fenyegetések megtestesítik.

Az egyik különös aggodalom, amelyről nem hiszem, hogy elegendő figyelmet kapna, az az, ami akkor történik, ha (nem ha, mikor) feltörnek valamilyen arc jellemzőit vagy más biometrikus adatokat tartalmazó adatbázist. Ez az arcod, amiről beszélünk, nem valami 8 karakteres jelszó.

Ha a biometrikus adatokat ellopják, akkor nagy bajban van. Mit fogsz csinálni, műtétet hajt végre, hogy megváltoztassa az arcod formáját?

Most mi?

Az arcfelismerési rendszerek itt vannak, és nem múlnak el. Ehelyett kevés vagy semmilyen kontroll nélkül terjednek. Ha ezek a rendszerek praktikusak lesznek, remélhetőleg komoly viták folynak az olyan témákról, mint például mikor és hol célszerű használni ezt a technológiát. Ennek eredményeként szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy ki ellenőrzi a biometrikus adatait, hogyan lehet felhasználni és hogyan lehet biztonságosan tárolni.